16 Nisan 2017 Pazar

ÇEMEN


750 gram pul biber
3 yemek kaşığı dövülmüş sarımsak
2 yemek kaşığı karabiber
6 ya da yemek kaşığı çemen tozu
İsteğe bağlı ve istenen miktarda dövülmüş ceviz
Bir buçuk yemek kaşığı zeytinyağı ve yarım yemek kaşığı çiçek yağı

Bunları önce homojen hale getiriyoruz karıştırıp. Sonra süzgeç yardımıyla kaynatılıp ılıtılmış kemik suyunu yavaş yavaş ekleyip iyice karıştırmaya devam ediyoruz. Kek hamurundan daha cıvık olması gerekiyor. Kemik suyu, aldığı kadar olacak. Pul biberler homojen olacak, çamur gibi.



Sonra üzerini kapatıp 10 dakika dinlendiriyoruz. Sonra da kavanozlara ya da saklama kaplarına koyuyoruz küçük küçük. Küçük kaplar servis için iyi oluyor. Ya da büyük bir kapta saklayıp her seferinde küçük miktarlarda minnak tabaklarda kullanılabilir.


Çemenle sabah kahvaltıda yumurtayı kavurunca güzel oluyor. Yemeklere katanlar da var. Ya da kahvaltı sosu gibi tüketilebiliyor. Ama sarımsağını daha az yapmak daha iyi olabilir ya da sadece haftasonları tüketilmeli.


(Not: İkinci foto homojen haldeyken, üçüncü foto ise kemik suyuyla karıştırıldıktan sonra)

48 yorum:

  1. Ay çok otantik değil miii :) çemenli yumurta çok güzel oluyor kii ^^

    YanıtlaSil
  2. Oyyy, ben bunu ekmeğin üzerine sürer , bir güzel yerim. Yanında da bergamotlu çay. Amanin karnım acıktı

    YanıtlaSil
  3. Canım çekti şimdi. Tarifi de zor değil,denenebilir.Eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ebemkuşağı.

      zor diil ki yap tabisi :)

      Sil
  4. Eşim çok sever çemeni, tarifini vereyim belki yapar..

    YanıtlaSil
  5. Bz kahvaltida yiyoruz canm ama hazir aliyoduk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. annesinin prensesi.

      sen de yaparsın bir ara :)

      Sil
  6. çemeni severim ama çemensiz pastırmayı daha çok severim :D yeni yazıma da uğra :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umran tuncer.

      uğrarım şirineee :)

      Sil
  7. ay bide kemik suyuyla mı karıştırıklıyor, mmm, haftasonları kahvaltıkeyfi için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eren o.

      dene bi evde bakalım sevcekler mi :)

      Sil
  8. Oyoyy çok severim çemeni yumurta ile şahane oluyor anneme diyem de yapsın o çok güzel yapar 😊😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz kaldım.

      off valla ağzımı sulandırdııın :)

      Sil
  9. tam bir kahvaltı şeysi:))))) eline sağlııııkkk

    YanıtlaSil
  10. Blog dünyası özgün bir -deep tone kitchen- bekliyor. Belki blogunun yavrulama vakti gelmiştir, yazılar onu gösteriyor. Ellerine sağlık, hem geleneksel hem futur mutfak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. begonvil sokağı.

      ay yok iki blog idare edemem ki ben böyle iyi işte :)

      Sil
  11. Çok severim, hazır alıyorum hep. Kendim yaparım artık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gökçe bağtır.

      yap yap tabisi :)

      Sil
  12. Çook uzun zamandır tatmadım. Et suyu ile yapıldığını duymamıştım. Et sulu ya da değil yaptığım da olmadı. Yerken lezzetlidir, bilirim. Sonrası tonlarca su :))

    Epey bir zaman önce bir yıl bulunduğum bir yerde oralıların her öğününde sofralarında olurdu neredeyse. Bir kuşburnu marmeladı bir de çemen. Kuşburnu marmeladına bayılmıştım. Hele tahinle nefistir.

    Zaten orada plastik kaplarda her yerde, pazarda satılırdı. Çay ile yerlerdi. Ben de yemiştim zaman zaman onlarla. Ama bir ya da iki kez. Çünkü olduğum yerde su sorunu yaşanırdı bazı konularda, bazı konularda da gerekli yerler yoktu orada.

    Ben bazen üstü kapalı yazarım. Her şeyi açık açık yazamam. Garip bir çekingenlik mi, tuhaf bir huy mu bilmiyorum. Su, temizlik demek.

    Bir de babaannem yaptığı ekmeklere çemen tohumu eklerdi. Eline ne geçerse, ne bulursa onun tohumunu. Farklı ve esmerce bir ekmek olurdu tandırda.

    Çemen meğer benim için anımsama anahtarı imiş.

    Bu arada ne sürprizli tarifler bunlar böyle :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. acemi demirci.

      çemen ve su sorunu ivit anladım :)

      Sil
  13. Eline sağlık sevgili Deep kemik suyu eklemek ilginç geldi bana doğrusu

    YanıtlaSil
  14. Yanıtlar
    1. yürüyen balık.

      seviyon demek kii :)

      Sil
    2. yürüyen balık.

      :)

      Sil
  15. Çok severim ben de hep kendim yapardım bu sefer Diyarbakır'ın baharatcılarından çemen karışımı aldım, nefis bir şey acı biber salçasına bir tatlı kaşığı ve biraz z.yağı koyuyorum tamamdır:)) orada hazırını da satıyorlar çok beğenince baharat karışımını aldım:)
    Bu kemik suyuyla yapılan da çok lezzetli ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hatice yazıcı.

      hımm sen de iyi fikirler verdiin :)

      Sil
  16. Ya ama kokusundan dolayı ben yıyemıyorum 🙈🙈🙈

    YanıtlaSil
  17. Çemeni bizde seven yok belki o yüzden denemek aklıma gelmedi hiç:) Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. semi.

      ivit normal her zaman yenmez tibi :)

      Sil
  18. Ahhhh üniversite yıllarım geldi aklıma,ne yapardık be sabah kahvaltıları için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yeşim.

      vay be sizin kahvaltılar lüksmüş :)

      Sil
  19. Kayseri'de bir dönem geçiren insan olarak çemeni seviyorum. Tarif için teşekkürler Deep :)

    YanıtlaSil
  20. Ellerine sağlık, kahvaltıda ne güzel yenir :)

    YanıtlaSil
  21. Yanıtlar
    1. bahçe perim.

      öyle oldu bu defası :)

      Sil
  22. Tam kahvaltılık ya eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  23. Küçükken çok yerdim annem memleketten getirirdi. İnanılmaz severdim. Önce ekmeğe yağ sürer üzerine de çemen sürerdim. Tabi kokusu falan çok hoş olmadığı için yemeği bıraktım. Şimdi yazını görünce baya canım çekti.

    YanıtlaSil