23 Ekim 2017 Pazartesi

GÜLAŞ


Gülaş, gül aş, gül renkli, kırmızı yemek anlamında, eski bir Türk yemeği. Domatlı et de deniyor.

Malzemeler:
Yarım kilo kuşbaşı et
Bir kilo olgun domates
Bir büyük soğan
2 tatlı biber

Yapılışı:

İstenirse acı da konabilir veya baharat. Piştikten sonra üstüne tuz, karabiber, kekik konuyor. Yanında bir şey yenmiyor. Sadece et ve ekmek. Belki siyah zeytin de yenebilir.

Eti onbeş dakika kadar çok az yağda kavuruyoruz. Buna, mühürleme deniyor. Kendi yağında, yapışmasın diye. Daha sonra da kaynamış su ilavesi ile et, yumuşayıncaya dek pişirilir.

Ayrı bir yerde, az yağın içinde soğan, biber, domates, hepsini beraber, krem haline gelecek şekilde pişiriyoruz. Azcık salça da koyabiliriz.

Bu iki karışımı bir araya getirip beş on dakika pişiriyoruz ve en sonunda içine tuz, karabiber, kekik ekliyoruz. İsteyen acı biber de koyabilir.


64 yorum:

  1. Benim çok etle aram yoktur ama evdekilerin var.:) Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ebemkuşağı.

      ama bu çok güzel yemek :)

      Sil
  2. Hımm güzel bir yemeğe benziyor bu tarz yemekleri severim ama en çok yanında zeytin yenilmesini sevdim :) zeytini çok severim çünkü :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kadına dair her şey.

      ikisi iyi gidiyooor :)

      Sil
  3. ODTÜ kafeteryasının beylik yemeklerinden biri buydu. Macar Gulaş adıyla çıkardı. Demek ki Macarlara biz öğretmişiz bunu. Ben de Macar yemeği sanıyordum.

    Yağsız dana etinden yapılan nefis bir yemek. Izgara dışında yemeklerde eti sevmediğim halde bayılmıştım buna. Üzerine bir de defne yaprağı koyarlardı. Hey gidi günler, beni gençliğime götürdün. O gün bugündür bir daha yemek de nasip olmadı. Afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaystros tyrha.

      yap bi daha ye işteee :)

      Sil
  4. eline saglik canim cok lezzetlidir kesin ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. demirkadın demir.

      ivit öyleee :)

      Sil
  5. Macar gulaşı geldi aklıma ama onda domates yok galiba. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevda s.

      onlar bizden öğrenmiş ama onlar farklı pişiriyoo :)

      Sil
  6. Ben adının olduğunu bilmiyordum :))öğrenmiş oldum ,en sevdiğim pratiklerden biridir.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hatice yazıcı.

      yaa seviyon demekkisi sen deee :)

      Sil
  7. İlk defa görüyorum ve duyuyorum Gulaş yemeğini. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Gulaş gülaş olunca daha güzel ve tanıdık geliyor kulağa. Domatlı et bizden, Sadece Ege mi der domatese domat bilgin varmı? Züğürt Ağa da domates diye bağırması geldi aklıma Şener Şen'in.. Bu yazı ile nerelere geldim. Eline sağlık olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. begonvil sokağı.

      bilgim yok ben sadece yerim :)

      Sil
  9. Oyy oyyy. Budapeşte'de içmiştim ben bu çorbayı. Tadı damağımda kalmıştı. Onların biberleri özeldir. Onlarla yapılırsa daha da bir efsane olur. Nasıl da canım çekti. Denesem mi? Teşekkürler deep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senden benden bizden.

      dene tabikideee :)

      Sil
  10. İsmini ilk kez duydum. Senin tarifin ile deneyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. renkli pasta sepeti.

      dene çokzeeel :)

      Sil
  11. Bu çok ekmek götürür yalnız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kiremithanem.

      ha haaaa oluyor ivit :)

      Sil
  12. Mis misss.Yanına kuru soğan ve ekmek aldın mı tadına doyum olmaz :)
    Ellerine sağlıklı canım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inciden notlar.

      of of evet evet :)

      Sil
  13. ben de ilk kez duydum ismini, deneyeceğim. eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. büşra bayram.

      yenmez mi buuuu :)

      Sil
  14. ilk kez duydum ama cidden lezzetli bir şeye benziyor. tarifi için de teşekkürler. sevgilerimle... :)

    YanıtlaSil
  15. Leziz görünüyor, eline sağlıık! 😊

    YanıtlaSil
  16. İlk defa duydum bunu ama zaten pek etli yemek yemem :) güzel gözkyor ellerine saglk 😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. annesinin prensesi.

      ben de otçuyum ama etsiz de olmuyo hiç :)

      Sil
  17. Kurban bayramlarinda ozel spesiyal yemektir bu bizim evde🙋😁Ekmegi suyuna banaaaa banaaa yersin yaninada bir bardak naneli ayran of anammmm😍Canimi cektirdin deep yapicam vallahi💕🖒

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. büşra sağlam.

      naneli ayran he hımm pikiii :)

      Sil
  18. Polonya'da oldukça meşhur bir yemek bu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yasemin avun.

      adı ne pekii yaaa?

      Sil
  19. hiç tatmadığım bir yemek sanırım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kozmetik psikolojisi.

      tat o zamaaan :)

      Sil
  20. Mutfak konusunda da sinema, müzik, yazı, kitap dergi konularından geri kalmadığına çoktandır eminim :)

    Sen mi yaptın gülaşı? Anneannenden, büyük halandan filan öğrenmişsindir kesin. :))) Babaanne de olabilir gerçi.

    Çok lezzetli olduğu resimden taşan bir algı. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. acemi demirci.

      yok mutfak konusunda diğerlerinden geriyim. ben yaptım ivit, büyük babaannemden öğrendim. dedemin annesi yani. vardı ya öyküde, efe hani, onun kızlarından biri işte, müyesserin ablası, giritli kadınlar çok uzun yaşarmış, bedenleri çok sağlam olduğu için :)

      Sil
  21. Great post! You have a nice blog!

    Would you like to follow each other? Follow me and I'll follow you back!

    Have a great day!

    http://elenabienvenido.blogspot.com.es/

    YanıtlaSil
  22. Deep bize yemek yapsa da yesek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. soluk gölge.

      eskilerden bir ses gelmiiş :)

      Sil
  23. İştah açıcı!.
    Birden acıktığımı hissettim!
    oysa daha bir saat olmadı yediğim!
    olmadı şimdi! ;)
    ellerine sağlık deep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izler ve yansımalar.

      ama bu yemek çok iştah açıcı haklısın :)

      Sil
  24. Çok güzel görünüyor. Bende deneyeceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elmas koçan.

      ah ah ne yemek bee :)

      Sil
  25. Nefis görünüyor Deepcim eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  26. afiyet olsun, ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  27. Bu tarif denemelik. Ağzım sulandı resmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deryada damla.

      evet evet dene gör :)

      Sil
  28. kolay bir yemekmiş, tek yiyorum ben zaten yemekleri, biraz da bulaşık işini kısarsam tam bana göre; yaparım ben bu işi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. halil gönül.

      yapın vallsı nefis işte :)

      Sil
  29. Yemek kültürüm çok zayıf :( İlk defa duydum bu yemeği...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. daha mutlu yaşam.

      olsun üzülmeee :)

      Sil
  30. Bu yemeği biliyorum ama adını bilmiyordum. Ekmeği bandıra bandıra yiyeceksin :) Misss...

    YanıtlaSil
  31. Ben bu yemeği ilk defa duydum Deep.Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil