11 Şubat 2018 Pazar

Soğan Yahnisi


Soğan yahnisi, papaz yahnisi olarak da biliniyor. Orijinal bir Girit yemeği. Orijinal adı da Stifado. Avrupa’da da Stifado olarak biliniyor, sunuluyor.

Bu yemek, körpe dana eti ile de kuzu eti ile de yapılıyor, kuzu kol veya incik ile de. Yarım kilo kuzu kol ve yarım kilo arpacık soğanı. Beş yemek kaşığı doğranmış domates. Yani şimdi alınan domates değil. Oluyor ya yazdan yapılan, ağustosta filan, yumurta domates, ondan olacak, olgun, diri olacak.

Aslında domatesli, domatessiz, nohutlu nohutsuz versiyonları var. Nohutlu yapıyorsak, yarım kilo haşlanmış nohut, yani haşlandıktan sonra yarım kilo olacak. Bunun yanında, tuz, karabiber, zerdeçal, kimyon, kekik. Ayçiçek yağı.

Önce yağ ve et. Tencerede mühürlüyoruz. Biraz pembeleşiyor, ama sulu olacak et, kurumuycak, et kuşbaşı olacak tabii. On onbeş dakika sürüyor bu. Daha sonra da, önceden kaynatılmış suyu döküyoruz, bu şekilde 1 saat onbeş dakika veya 1.5 saat pişer, su azaldıkça yine kaynamış su ekleriz.

Başka bir tavaya, yağ ve temizlenmiş soğanları atarız. Pembeleşmeye başlar, sonra domatesi atarız içine. İki kaşık salça. Baharatlar, karıştır, nohutu da ekle. Bir iki dakika karıştır, pişir. Sonra bu karışımı etin üstüne boca ederiz. Beş on dakika pişiririz.

Aslında, bu karışımı başka bir tavada hazırladığımız gibi, etin üstüne de arka arkaya sırayla da atabiliriz malzemeleri, domatesi, nohutu yani. İki türlü de olabilir yani.

Böyle oluyor yemek. Etin iyi pişmesi tabii en önemli olan.




Diğer bir versiyonu ise; domatessiz olanı.

Yarım kilo arpacık soğanı, 250 gram incik veya kuzu eti. Eti pişiriyoruz, zeytinyağı bu versiyonda, bir kepçe. Soğanları başka yerde su içinde ayıklıyoruz, gözümüz yanmasın diye. Etin içine atıyoruz, et yağ soğan kavruluyor.

Yarım yemek kaşığı salça. Kavurmaya devam. Üstüne çıkmıycak şekilde su. Tuz, kimyon, tarçın, karabiber, birer çay kaşığı, pişerken. Bir kesme şeker, bir yemek kaşığı sirke de.

İki versiyonu da nefis.

55 yorum:

  1. Pişmiş hatta közlenmiş soğanı çok seviyorum, bu yemeği de etsiz olarak yapıyorum. :) Eline sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürük ve ben.

      etsiz yahni hımmm olabiliir :)

      Sil
    2. Tüm et konan yemekleri etsiz olarak yapıyorum:) e, hayvanları çok sevince böyle oluyor:)))mesela türlüyü etsiz yapıyorum, kuru fasulyeyi keza....

      Sil
    3. Ama canımı müthiş soğan yahnisi çektirdin:)...doğrarken gözüm yaşarıyor tek dezavantajı o:((

      Sil
    4. bücürük ve ben.

      tımıms sen etsiz yap iştee. suyun içinde doğraa :)

      Sil
  2. tam benlik desene😅🙈 soğan sevmeyen biri olarak bır guzel inceledim, öğrendim ki, anlatamam, 😅

    YanıtlaSil
  3. Soğana bayılırım, elinize sağlık çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçük hanım.

      heeey yap sen de kolay yaaa veya annenle yap, etin pişmesini beklemen dışında bişi yok işte :)

      Sil
  4. güzel, beğendim.. afiyet olsuunn :)
    pilavla güzel olur :D

    YanıtlaSil
  5. Mühürlemekler:) Soğanı pembeleştiyse faslının çok ötesi. Eline sağlık, bizde ikinci versiyonu yapardı annem. Ben de yapıyorum ama sarımsak da kullanıyorum. Başında beyaz aşçı şapkalı Derin, pilav da tane tane bravo..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. begonvil sokağı.

      işte o ilk kavurmaya öyle diyorlar :) ikinci versiyon annemin versiyonu, birinci versiyon babaannemin versiyonu :) ilk versiyonun mantığı domatlı et gibi aslında :) sarımsak bir anneme sorayım :) pilav tane olması, önce suda ıslatıp bekletince pirinçler biraz şişiyor, ondan öyle oluyor :) şimdi sırada iki tencereli tas kebabı var :)

      Sil
  6. oooo yemek tarifi... oo laa laaa... :))

    YanıtlaSil
  7. Annem ikinci tarifi yapardı eskiden ama uzun zamandır yememiştim. Bir ara ben de yapayım bari:) Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ebemkuşağı.

      of ne yemek nefis nefis :)

      Sil
  8. pilavlık pirinçle de iyi gider ama kokusu taa buraya kadar geldi..🙂 emeğine sağlık deepcim,yemiş gibi olduk..🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ertuğrul yıldırım.

      nefis yemek yiaaa :)

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. demir somyanın altı.

      ah sulanmaz mııı.

      Sil
  10. Tarifin çok güzel Deeeptone ellerine sağlık güzel bir yahni senden bu tip tarifleri de bekliyorum kendi adıma sevgiler

    YanıtlaSil
  11. mmm nefis görünüyor Deepcim denenmeli..:))

    YanıtlaSil
  12. İçinde et varsa tabii ki yerimm. Çok güzel görünüyor.😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tuğçe yüksel.

      bu çokzeeeel.

      Sil
  13. Ben bu yemeği hiç denemedim, nefis görünüyor. Çok mu maharetlisin ne :D
    Eline sağlık :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. feri peri.

      yok ya işte arada yapıyom ilginç tarifleri :)

      Sil
  14. Facebook sayfamda paylaştım, umarım fazladan birkaç ziyaretçi getirir. Pinterest'te paylaşıyor musun yayınlarını? Yapmıyorsan yapmalısın bence, bloglara güzel geri dönüş oluyor oradan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir kız bir ana.

      pinterest hesabım var ama etkin değilim. twit ve insta kullanıyom. bir de web sayfam var. face ise iki defa heklendi. bir daha açcam. tişkirler yaaa. medya hesaplarım var bak ana sayfamda yanda duruyooo :)

      Sil
  15. Nasıl mühürlendiğini de anlatsaydın Deep :) ben yemeğe çok meraklıyım biliyorum ama bilmeyenler vardır elbet 😂 ben sebze sevmiyirem 😑

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elena.

      işteeee eti ilk olarak kavurmaya, pembeleştirmeye mühürleme diyozzzz :) sebzesiz nasıl olur yaaa ilginç :)

      Sil
  16. ellerine sağlık. görsel de tarif de pek iç açıcı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kelimelerle dans.

      nefis yemek çünkiiiii :)

      Sil
  17. Ben nohut pek sevmem ama böle güzel olmuş sanki :) Ellerine sağlıııkkk :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ruhsa.

      nohut ile etin kombinasyonu iyi oluyo :)

      Sil
  18. Etli ayrı vüzel etsiz ayrı:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. calimero.

      heee işteee ondaaan :)

      Sil
  19. Nasıl canım çekti anlatamam😊
    Ellerine sağlık Deepcim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düş tasarımcısı.

      süper yemek buuuu vallaaaa :)

      Sil
  20. sen sayfama gelmedin henüz dimii? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kelimelerle dans.

      gelicim dün akşam erken uyudum yaa :)

      Sil
  21. ııımmmmm çok lezzetli görünüyor :) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  22. Ooo ne yaptin sen yaa 😂🤣😅

    YanıtlaSil
  23. Buldum!.. buldum!... bayılırdım, bizimkilerde et kokusu olacak kadar olurdu ama olsun doyamazdık biraderle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. halil gönül.

      et paalı tabee :)

      Sil
  24. Helal olsun sana kitapta yazarim yemekte yaparim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir kase lezzet.

      hihi ivit ivit :)

      Sil
  25. Oh afiyetle mideye inmiş,sindirilmiştir bile şimdiye kadar :))))

    YanıtlaSil