16 Eylül 2017 Cumartesi

BATIRIK



Bir Konya, Ermenek, Karaman yemeği.

Yarım demet maydonoz

Sekiz adet taze soğan

Yarım kilo bulgur

Maydonozlar ince kıyılacak. İki yemek kaşığı salça. Bir kaba, maydonoz, soğan, salça konur. Soğanlar da incecik olacak. Ayrıca, kırmızı pul biber, kimyon atılır, birer tatlı kaşığı kadar. Bir yemek kaşığı tuz. Ve nane ile karabiber. Bunların hepsi karıştırılır. Yani yeşillikler, baharat ve salça. İki de limon sıkılır. Karışım hazırlanır.

Bir ayrı kapta, bulgur, sıcak su ile şişirilir. Haşlama gibi olur. Sonra bulgur, önceki karşımın içine konur. Üstüne de bol bol tahin konur. Dört yemek kaşığı veya isterseniz fazlası. Baharat da çoğaltılabilir. Sonra hepsi iyice karıştırılır.

Karışım olunca, oluşan batırık, iki şekilde yenebilir. Yarısı mesela, mercimek köftesi gibi elde yuvarlanır, tabağa dizilir. Diğer yarısı ise derin bir kaba konur ve üstüne su eklenir, karıştırılır. Çorba gibi olur, sulu. Böylece çorba gibi de yenir. Çorbasını içerken, kasenin içine, batırığın içine marul ufalanır ve domates ince ince kıyılır. İçtikçe bunlar eklenebilir. Ayrıca, köfte gibi olanlardan da çorbanın içine atılıp kaşıkla ezilerek yenebilir. Çorbanın içine salatalık da atılabilir.

Faydalı, lezzetli ve doğal yemek.

40 yorum:

  1. Çorbayı pek hayal edemedim ama köfte gibi olursa , dadından yenmez sanki ;)

    YanıtlaSil
  2. İsmi ilginç.Afiyet olsun

    YanıtlaSil
  3. Benim Mersinli oda arkadaşlarım vardı onlar anlata anlata bitiremez çok severlerdi :). Yengem de Tarsuslu o da anlatıyordu, zahmetli susam kavuracaksın, yeşillik bol olacak ve bir sürü bir sürü malzeme daha diye :). O yüzden ben Mersin yemeği diye biliyorum, Konya görünce şaşırdım :). O kadar bahsi geçti de bir kere bile yemedim ha :).Bir kere yapmayı bilenin elinden yiyeceğim :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öneri makinesi.

      ay konya mı mersin mi artık belli değil. konyalılar konya mersinliler mersin diyor galibağa :)

      Sil
  4. Kısır gibi başlayıp sonra tahin işin içine girmiş:)) kısırı severim ama tahinli olunca sanırım yiyemem. :) Yine de teşekkürler bilgilenmiş olduk. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürük ve ben.

      ay tahinli herşey yenir yaaa :)

      Sil
  5. Bulgurlu olan herseyi severim agaa :) bence olmustur bu is güzeldir kesin 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. annesinin prensesi.

      olmuştur olmuştur :)

      Sil
  6. Tahinle her şey çok güzel olur. Denemeli.

    Tokat'ta bir batırık var. O sandım önce. Çiğ kıyma ile. Hiç yemedim. Gelemem ben çiğ kıymaya. Ama tahin... Harika :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. acemi demirci.

      orda da mı varmış batırık :)

      Sil
  7. Mercimek köftesi olan şekli kulağa hoş geldi. Denerim ben, bulgurlu tarifleri severim..

    YanıtlaSil
  8. Ne değişik ☺️ Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Şimdi midemiz bayram edecek anlaşılan.:)

    YanıtlaSil
  10. Mercimek köftesi gibi olanı denemek isterdim ♥

    YanıtlaSil
  11. Ömrümde bir defa yedim batırık.Ben çorba gibi olandan yemiştim. Daha da yemem :D Bence sulu kısır gibi bir şey. Seveni de çok ama bizim aramız biraz limoni batırık ile :)

    YanıtlaSil
  12. Kısır dediklerinden biraz farklı. Tahin tadını değiştirir sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaystros tyrha.

      ay tahin bi tane yaaaaa bayılırıım :)

      Sil
  13. Hiç anlamam bu yemek tariflerinden ben genel yiyiciyim yapıcı değil :D Bu batırık yemeğinide ilk defa senden öğrendim. Denk gelirsem deneyeceğim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir hayalperest.

      yiyicilik daha iyi beee :)

      Sil
  14. Çok değişik bir tat sanırım. Hiç böyle bir şey tatmamıştım. :)

    YanıtlaSil
  15. Batırık Mersin'de çok var. :D Silifke'liler hep yapar. Silifkeli arkadaşlarım çok ye dediler ama 5 yıl Mersin'de kaldım, bir kere bile denemedim. :D Nedendir bilmem. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nermin pınar.

      :) mersin ve konya bu iki şehirde sahipleniyor demek ki :)

      Sil
  16. Batırık Mersin yöresinin meşhur bir ara yemeği. Kısırdan farkı içine tahin ve yer fıstığı katılması, sulu olması. Yapmasını iyi bilen birinden yemeli. Yoksa hiç sevilmiyor. Silifke kökenliler çok güzel yaparlar. Önce hiç sevmemiştim, sonra alıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. makbule abalı.

      hımmm yer fıstığı da var demekkisi. köylü kadınlar, çok uzun süre yoğururmuş :)

      Sil
  17. kısırın tahinlisi gibi değil mi? nefis..:)

    YanıtlaSil
  18. Nefis bir yemeğe benziyor, ellerine sağlık Deep...

    YanıtlaSil
  19. Konya'yı görünce yorum yapmasam olamaz Alla alla bizim buralara mı aitmiş bu şaşırdım. O değil de bunu bana yapmayacaktın acıktım ve çok canım çekti şimdi eve gidip tahinli batırık yapacağım lain ben sulusunu sevmiyorum susuz susuz yiycem içine biraz da ceviz ekleyince iri iri ağzına gelince de çok güzel oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çocuklu hayat.

      ceviz de mi konuyo olabilir eveeet :)

      Sil