12 Aralık 2017 Salı

HOŞ TESADÜF



Yaklaşık iki hafta önce, 28 Kasım’da, “Mori” adlı bir yazı yazmıştım. Babaannemi anlatmıştım. O öyküde, onun, tas kebabını iki tencere ile yaptığını anlatmıştım. Tas Kebabı zaten iki tencere ile yapılan bir yemek. Biri küçük diğeri büyük tencere.

Bir de, zeytine, turşuya, asma yaprağı koyduğunu söylemiştim. Bizim sevgili Küçük Mucizelerim, yani Ela’nın annesi, Nil yani, yorumunda bunları sormuştuydu. Ben de not almıştım blog defterime. Tas Kebabını yazayım, diye. Bir de incir yaprağını. İncir yaprağını sordum, kavanozun ağzına konuyormuş, içine değil, yani kapak gibi, zeytine, turşuya. Ama yaprak süt salmamalıymış.

Tas kebabını düşünüyordum. Dur yapıp anlatırım diye. Bu arada, pek hoş bir tesadüf oldu. Bizim Leylak Dalı’nın yazdığı kitabı aldım yakınlarda. Mutfağın Hatıra Defteri. Kitabın daha başında Tas Kebabı vardı. Leylak Dalı, çocukluğunu anlatırken, aklında ilk kalan yemek olarak bu yemeği anlatıyordu, ardından da benim de bayıldığım, muzlu rulo pasta geliyor. Bu arada kitap bir yemek kitabı değil, bir anı kitabı.

Ve tas kebabının tarifi de var yani. Şimdi, sevgili Leylak Dalı’nın duygusal kitabındaki Tas kebabı tarifinin fotosunu koyuyorum. Bir ara bu yemeği yapıp burda yazıcam da tabikide.


48 yorum:

  1. Ayy sevindim :)
    Bugün bütün gün dışarlardaydım, bilgisayar başına ancak geçtim ve yorumunu görünce koştum, sürpriz varmış :)
    İnsanlar artık tas kebabını iki tencereyle yapmaya üşeniyorlar, zor oluyor zaten ne etler eski et, ne pirinçler eski pirinç. Ben de yapmıyorum artık, eskiden yeni evli iken mutfağa heves denemediğim şey kalmadıydı da bunu da denediydim birkaç kez. O kalaylı bakır, çukur taslar bile kalmadı artık ki kıvamında pişsin. Okudukça belki tanıdık başka şeyler de bulursun. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. leylak dalı.

      e şimdi her şey hazır kolay evet :)

      Sil
  2. Merhaba Deeppppppp :)

    Hazır anlatıyorsun bide yapsan yesek ne güzel olur değil mi? :)

    Bloglara gidiyorum hemen ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sinan.

      hehe yapcak koycam biloka zatensiiğ :)

      Sil
  3. "Hazır tas kebabı olsa yesek!" :)
    Ay ne fenayım. Hatta konu yemek olunca çokça tembelim. Leylak Dalım, anılar katmış malzemelerin arasına. Tatlı niyetine yendi :)
    Bu arada yemek yapma hevesinden bahsedince aklıma Julia&Julie geldi. Hani o da bir blogger ya ne de olsa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özlem öztürk.

      tas kebabı artık restoranlarda bile yok. ay o film ne güzeldii :)

      Sil
  4. Hayatımda hiç tas kebabı yapmadım. Böyle zor, zahmetli şeylere pek gelemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. müfred.

      ivit kimsede artık o sabır yok ki :)

      Sil
  5. Tas Kebabı çok severim ama kendim hiç yapmadım yapanlardan yedim. Çok zahmetliymiş demek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevda s.

      ivit yapandan yenen nefis bir yemek diy mi :)

      Sil
  6. Babaannenin çok güzel yemekler yaptığı belli, oldukça zahmetli bir yemek.:))

    YanıtlaSil
  7. Tas kebabı severim 😋😊çok güzel bir teseduf olmuş gerçekten bekliyoruz tas kebabını 😊seviyorum seni güzel insan sevgiler ....

    YanıtlaSil
  8. Tas kebabı,iş yerinde çokça çıkardı.Evde yapılan eminim çok daha güzeldir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. daha mutlu yaşam.

      işte mi oh iyimiş valla :)

      Sil
  9. Leylak Dalı'nın kitabını merak ettim. Gidip bakayım nereen alabilirim. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man.

      nette var, bazı kitapevlerinde de, mephisto'dan aldım ben de :)

      Sil
  10. Hiç benim bildiğim tas kebabına benzemiyormuş.

    Bu arada sevgili Deep, ilk yazında incir yaprağı demiştin, şimdi asma yaprağı demişsin ama süt salmamalı demişsin. Kuzum sen iyi misin :)
    Asma yaprağı benim rahmetli anneannem koyardı. Ama incir yaprağını gerçekten ilk defa duyuyorum.
    Bu arada duymadığım ne çok şey var. Yaşım 40 olmasına rağmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nil.

      ay incir olcak ya asma nerden çıktı ki :) ay her şeyi nasıl duycaz ki :)

      Sil
  11. canım kebap istedi, pisboğazın tekiyim ben

    YanıtlaSil
  12. Çok ince işmiş yaaa.... Ben ona vakit bulamam, yapan olursa yerim :))

    YanıtlaSil
  13. eee deep ne zaman yapıyorsun bize :D

    YanıtlaSil
  14. ben de hiç yediğimi hatırlamam tas kebabını muhtemelen başka bir isimle yedirmişlerdir bana küçükken :-))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. audrey.

      hehe, etli patates demişlerdir belkilim :)

      Sil
  15. Asma yaprağı ilk defa duydum ama kafama yattı.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gezgin kova.

      incir yaprağı olcak yanlış yazmışım yaa.

      Sil
  16. Komşuda pişer, bize de düşer herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. halil gönül.

      hımmm öyle mi diyosuuun :)

      Sil
  17. Bana hep öğrenci yemekhanesini hatırlatıyor tas kebabı. Olimpik havuzda serbest yüzen tek tük yüzücler gibiydi bizim tas kebapları. Sevmem o yüzden, evde de seven yok. Leylak Dalı gibi ben de yeni evliyken her yemeği denerdim, tas kebabını da iki tencere de yapardım. Lakin aşkım güneşim en nihayetinde bu yemeği sevmediğini itiraf edince bir daha pişirmedim 😂😂😂. Ve fekaaatt, tencere yemeği pişirmeye de hasretim kaarrdeşiiimm, evdeki diğer üç insan sulu yemek sevmiyor, kedi de kedi maması yiyor zaten 😜😜. Şöyle bol etli bir kapuska, İzmir Köfte, yahni vs vs 😁😁😁

    YanıtlaSil
  18. Vay be! Ne güzel denk gelmiş Deep. ^_^
    Bu arada muzlu rulo pasta kulağa epey bir lezzetli geliyor, söylemeden geçemeyeceğim. ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. irem akay.

      muzlu rulo pasta of of süpeeer :)

      Sil
  19. İncir yaprağını detayları ile öğrendiğim iyi oldu gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. renkli pasta sepeti.

      ivit öyleymiş faydalı bilgiii diy mi :)

      Sil
  20. Tas kebabı bana da askerliği hatırlatır Kırk yılda bir bayramlarda falan çok da matah bir yemekmiş gibi merasimle bu yemek yapılırdı. Ama çok severim hala o da ayrı. Hemen linkleri ziyarete gidiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilhan üzer.

      süper yemek diy mi. tandırla da yapıyolarmış :)

      Sil
  21. Karnım açken tarifi de okudum, iyi olmadı:))

    YanıtlaSil
  22. ögle paydosunda tas kebabi mi yesem türk lokantasinda? :)

    YanıtlaSil