24 Şubat 2022 Perşembe

2022 OSCAR ADAYLARI

 




Etkinliği sevgili Oytunla Hayat başlattı, şimdilik görebildiğim Leylak Dalı, Şule Uzundere, Ada Denizi, Film Gündemi, Vulnicure katıldılar, belki kaçırdığım da vardır. İzledikçe yazacağım ben de filmleri. En iyi film, yönetmen, kadın erkek oyuncu adaylarını izleyeceğim, bulabilirsem.

Oscar, son birkaç yılda galiba dünyada eskisi gibi ilgi çekmiyor. Zaten bir Berlin, Venedik, Cannes, Toronto festivali de değil, Oscar. Yine de göz alıcı. Film piyasası açısından.

En İyi Film, Yönetmen:

Don’t Look Up: Kötü film, film bile değil, çorba gibi, biraz bu konu, biraz şu kız oynasın, senaryo, kurgu yok, bir konu bile yok, geçen senenin Irishman’i gibi kopuk kopuk. Blanchett , oynaması normal, Streep kadar ünlü değil, para kazanacak, Caprio, rolünü iyi oynamış, silik bilim adamı, keşke oynamasymış, Streep ise filmde çok gözükmüyor, bu filme neden dahil olmuş ki? Para için, herhalde 100 milyon dolar almıştır. Caprio ve Streep için kariyerlerinde kara leke. Oscar adayı olması komedi. Not:2/4

Drive My Car: Murakami öyküsü, Vanya Dayı. Murakami ve Çehov var, referanslar sağlam. Film de iyi. Ama çok da iyi değil. Edebiyat, tiyatro ve bir yol filmi olmasına rağmen, karakterler, konuşmalar iyi olmasına rağmen, iki defosu var. Biri, 3 saat film artık pek olmuyor, 3 saatlik film çekeceksen öykü, kurgu çok çok iyi olmalı. İkincisi de, film çok yerde tiyatroya benziyor, filme değil. Halbuki, film ve tiyatro çok farklı birbirinden. Film, bu nedenle unutulmaz, defalarca izlenecek filmlerden olamıyor. Not:3/4

Nightmare Alley: Dev yönetmenden dev kadrolu film. Uzun film, iyi film ancak yavaş, sürükleyiciliği biraz düşük. Bir karnavaldaki çeşitli numaralar, kandırmacalar, dolandırıcılıklar çevresinde dönen film gizemli, karanlık ama bir başyapıt değil. Not:3/4

En İyi Oyuncu:

The Lost Daughter: Olivia Colman, adaylığı hak etmiş. Film de iyi, biraz kasvetli olsa da. Yunan adasında çekilmiş olması keyif veriyor. Ferrante’nin eserinden uyarlanan film oldukça ağır bir dram. Bir kadın, tek başına tatile çıkar, tatil yerinde çeşitli insanlarla tanışır, bu tanışıklıklar onu kendi geçmişine götürür, pek de hoş bir hayatı olmamıştır. Not:3/4

Tick, Tick, Boom: Andrew Garfield, adaylığı hak etmiş. Film, gerçek yaşam öyküsü. Şov dünyası, tiyatro müzisyeni, bestecisi Jonathan Larson’un yaşamı etkileyici, film iyi. Müzisyen olmanın zorlukları. Larson, 30 yaşında kendini sorguluyor. Not:3/4

The Eyes of Tammy Faye: Jessica Chastain, adaylığı hak etmiş. Film, gerçek yaşam öyküsü, biyografi, iyi film, Garfield, Tammy’nin kocası rolünde de iyi. Amerika’da pek meşhur olan evangelistliği (televizyon vaizliği) anlatıyor film. Tammy, kocası Jim ile birlikte A.B.D.’yi dolaşıyor, Jim dini vaazler veriyor, Tammy de şarkı söylüyor, kukla oynatıyor. Zamanla çok ünlü olup çok para kazanınca hayatları tepetaklak oluyor. Not:3/4

46 yorum:

  1. Don’t Look Up’u ben de hiç beğenmedim Deep

    YanıtlaSil
  2. Drive my car, merak ettim deep, Murakami öyküleri durağan ve içten içe karakterlerin kendisini sorguladigi ve bu sorgulamalarin neredeyse hiç bitmediği öyküler ama ilginç de olabiliyor ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. camdan düşler.

      evet bu film de öyle, iyi film ama çok uzun :)

      Sil
  3. Hiçbirini de izlemedim. Bu konuların cahiliyim. :(

    YanıtlaSil
  4. Nerelerden izliyorsunuz? Ben devamlı kaçırıyorum. Bir türlü takip edemiyorum. İllegal yoldan da izlemek istemiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Çok fazla çalışma saatlerinden dolayı TV seyretmeye vaktim olmuyor ne yazıkki

    YanıtlaSil
  6. Bu filmleri izlemiyorum ama isabetli yorumlar yaptığın için yazdıklarını okumayı seviyorum. Sadece Drive My Car' ı merak ediyorum ama tiyatro gibi olması tuhafmış. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet.

      tarafsız yorum yapmaya çalışıyorum. drive my car, iyi film ama uzun ve biraz tiyatro gibi evet, az insan, bol konuşma :)

      Sil
  7. drive my car ödül alacaktır bence; ama ben de pek takip edebildiğimi söyleyemem, yazılardan haberdar oluyorum :)

    YanıtlaSil
  8. Tick, Tick, Boom'u çok merak ediyorumm. Drive My Car da ilk kez sayende görmüş oldum merak ettim kesinlikle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. roza.

      tick tick, müzisyenin hayatı çok ilginç evet, drive my car da edebi :)

      Sil
  9. Nightmare Alley'i biraz sevdim ben. Yani süper değildi ama kurgu, renkler falan güzeldi. Paylaştıkların içinde en sevdiğim The Eyes of Tammy Faye oldu sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ada denizi.

      alley eh işte izleniyor tabii, tammy faye iyiydi tabi :)

      Sil
  10. Don’t Look Up filmini pek beğenmemişsin ama ben beğenmiştim.Diğerlerini de izlemedim henüz :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yurdagül çelik.

      ooo dont look up ı seven de var oooo :)

      Sil
  11. Deepsi, senin görüşlerin değerli çok iyi bir film izleyicisi olarak. Görüyorum ki coşa coşa tevsiye ettiğin, tam not verdiğin bir film yok. Gerçek yaşam öykülerini severim. Tick, Tick, Boom ilginç olabilir gibi geldi bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yıldız.

      çok film izliyom, bir de kişisel beğeni değil tarafsız bakıyorum :) bu filmler evet tam notluk değil :)tick tick de müzisyenin hayatı çok çarpıcı :)

      Sil
  12. Don’t Look Up, benim de beklentimin altındaydı, bu arada :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yıldız.

      çekmeseler de olurmuş filmi :)

      Sil
  13. Pandemi yüzünden sinema dünyasının da keyfi kaçık. Randıman düşük.
    Kadın oyuncuların adaylıklarına daha çok odaklandım gibi. Jessica Chastain ve Olivia Colman'ı rollerinde sevdim. Diğer üç hatuna pek sıcak bakamadım. Spilberg ve Drive eksik kaldı. Diğerleri hep var. Yazmıştın cevap verememiştim. Spilberg'in ET sini yıllarca izlemeyi beklemiş biri olarak bulamayışımı doğal karşılıyorum :) Adam tv hakları için 10 sene bekletmişti...
    Don't Look Up, Razzie'ye aday olsun mu? Bak bu sorudan da bir anket çıkar :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      chastain, colman iyiler evet, dün bugün spencer, west side izledim, spencer da iyiydi, stewart da :) west side, orcinali varken gereksiz :) ET hoş film :) bu yılın ahududu adaylarını gördün mü, bruce willis için ayrı kategori açılmış hehehe :)

      Sil
  14. Uzun zaman sonra bugün eskilerden bir arkadasimla buluştum, Uncharted izledik beraber, ortalama bir film ama eğlenceliydi, kafa dagitmalik :) Oscarlar adaylarından da hiçbir film izlememişim bu yıl. Gelecek filmlerden de The batman ve Doctor Strange 2 iyi görünüyor izlemek için. Imaxte fragmanını izlerken içimden arkadaşla biraz bekleyip Batman'e mi gitseydik diye dusunmedim değil :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçük kara balık.

      beraber film izlemek ne hoş bişey :) uncharted tamam, not aldım :) oscar önemli değil yaa :) gelecek filmler evet, john wick, görevimiz tehlike de gelecek :) dediklerin de izlenir tabii :) batman sinemada izlemek daha hoş tabii, sinemada izlemek bir filmi, her zaman daha iyi :)

      Sil
    2. Kesinlikle.

      Özellikle 'sinemadan çıkmış insan' olmayı, o kafayı çok seviyorum :) Batman için de nasipse üç kişi sözleştik bakalım, iple çekiyorum şimdiden :)

      Uncharted iyi hoş ama izlemeseniz de olur ya, aman aman bir film değildi, 2.5/4 diyebilirim. :) Filmin hiçbir esprisi güldürmedi, ilk yarısı sürükleyici değildi, her şeyiyle tahmin edilebilir klişe bir macera filmiydi.İkimiz de seriyi
      sevdiğimizden gittik öyle,iyi hissettiren bir filmdi yine de :)

      Sil
    3. küçük kara balık.

      ooo ne güzel üç arkadaş, batman izlemek, sinemaya gitmek en güzel şeylerden yaaa :) uncharted, olsun izlerim, bir dolu film izliyom onu mu izlemiycem yaniii :)

      Sil
    4. Eveet sinemalar iyi ki varlar hakikaten :)
      İyi seyirler dilerim kii <3
      Bir dolu eleştirmişim ama yine de tatlıydı bence :) Ortaokul yıllarından bu yana Uncharted serisini sevdigim için de nostaljik hissettirdi bir yandan ^^

      Sil
    5. küçük kara balık.

      eveet şarkılar, filmler, kitaplar, diziler, geçmişi hatırlattığı için çok seviyoz tabiii :)

      Sil
  15. Oscar'ın eski tadı yok evet. Bunun pandemiyle de ilgisi yok. Son yıllarda verdikleri saçma kararlarla kendilerinden soğuttular. Yine de sinemasever olarak takip ediyoruz.

    Don’t Look Up'ı arkadaşım da çok kötülemişti ama ben sevdim. Benim espri anlayışıma uygun :-) Diğer filmleri izlemediğim için Oscar'a aday olmalı mıydı, onu şimdilik bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şule uzundere.

      oscar son yıllarda bozuldu evet :) dont look up, iyi barii seven de var :) izlersin yaa filmleri, yavaş yavaş :)

      Sil
  16. Batı Yakasının Hikayesi'ni bu versiyonunu da izleyip perdede ve sahnede bilmemkaçıncı izleyişimi de tamamladım. Ne diyeyim güzeldi, görkemliydi, süper bir prodüksiyondu ama bunu ya sinemada ya da kocaman bir opera sahnesinde izlemeliydik. Zaten bu tarz müzikallerle normal filmlerin aynı kategoride yarıştırılması tuhaf geliyor bana. Neyse yolu açık olsun :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. leylak dalı.

      west side tabii, sinemada izlemek daha iyi olur :) güzel film amaaa orcinali daha iyi, daha enerjik, canlı :) e doğru, müzikal kategorisi ayrı olsa iyi olur tabisi :)

      Sil
  17. Don't Look Up, bence de iyi bir film değil. O kadar muhteşem oyunculara böyle vasat bir film hiç olmamış.

    YanıtlaSil
  18. Evet, "Don't Look Up" acayip bir olay olmuş. Sanki tamamen sosyal mesaj vermek için yapılmış ama saçmalarken hepten sıvamışlar gibi bir durum çıkmış ortaya. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gizli pencere.

      çok kötüydü, yok etmek lazım bu filmi :)

      Sil
  19. Oscar eskisi gibi ilgi görmüyor evet. Oscar deyince bak aklıma Sibel geldi aklıma. Bolgunda yazmıyor artık ama başka yerde yazıyor mu bilemedim. Blogların muhtarı olarak belki sen bilirsin dedim ;)

    Don't Look Up ve Drive My Car'da sana katılıyorum. Sevemedim filmleri. Sen yine Drive my Car2a insaflı davranmışsın bence :)Nightmare Alley filminde ben umduğumu bulamadım. Özellikle sonu çok zorlama olmuş gibi geldi.

    The Lost Daughter filmini sevdim. Kadın travmalarını konu alan filmleri oldum olasu severim. Olivia 'da şahane oynamış. Ama son dönemlerde hep aynı gibi oyunculuğu, farklı deneyimlere girmiyor.

    Andrew ve Jessica oyunculuklarda çok iyi iş çıkartmışlar, filmleri de izlenebilir kılmışlar o sebeple.

    Benim son bir filmim kaldı, onu da izlersem yorumlamalarımı bitirip tahminlere geçeceğim hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oytunla hayat.

      sibel ve oskarlar eveet yok görünmüyor oo :) lost daughter, jessica, olivia evey ama stewart daa :) tahminler evet benim de daha sonraaa :)

      Sil
  20. Herkes dont look up izledi 2 ay önce ben hariç :)))) filmle hiç ilgim yok ya

    YanıtlaSil
  21. Hiçbirini izlememiş olmam😑

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diary of meri.

      oscar adayı filmleri izleme maratonu yaptık da ondan izliyoz işte :)

      Sil