Sayfalar

14 Aralık 2021 Salı

DİLLERİN KÖKENİ


 



Hayat zor. Das leben ist hart. Life is hard. Life, Leben, La vie. Diller, kelimeler hep aynı. Germence, Saksonca, Latin, Kafkasya. Hepimizde aynı dil. Kırmızı ve yumuşak.

Germen, Sakson öncesinde acaba neydiler? Daha yerel diller zamanı. Diller tarihi. İnsan yemek yemeyi keşfedince önce dil organı gelişiyor. Sonra yemek yerken biri gelip elinden yemeğini almak isteyince alma, yeme, dokunma derken eline vururken yabancının, konuşmayı keşfediyor insan.

Birbirlerinin ellerine vuruyorlardı büyük olasılıkla, kemiklerle. Dil deyince konuştuğumuz dil bir de insanın organı dil var tabii. Mağara adamı boh demiş, ordan demişler burası Bohemya, harg harg demişler ordan Hwarang çıkmış, zonk demişler Zonguldak olmuş zamanla.

İnsan zamanla gelişmiş tabii. 10 sözcükle konuşmaya başlamış, param yok, acıktım, yemek yap, biz bi aileyiz. Halen günümüzde çok insan 100 sözcükle konuşuyor. Yani insan dili çok ilerlememiş ama organ dil için uzun diyenler oluyor, dilin pabuç gibi.

İlk insanlar bebekler gibi agu bugu diyerek anlaşıyormuş. Birçok kelime doğanın taklidiymiş. Mesela, çatırtı kelimesi. Belki şimşeğe çat çat dediler, duyulan sesin taklidi. Bir de aralarında kendi dillerini yaratanlar var, bazen iki kişinin konuşmasını dinlersiniz, bir şey anlamazsınız, çünkü aralarında yerleşmiş kodlar, simgeler vardır.

Diller böyle gelişti işte. Tabii komik açıdan bakınca.

42 yorum:

  1. Bir de biliyorsun diller tadına (tatlı dil), fiziksel şekline (sivri dil), verdiği hasarlara (dil yarası) göre sınıflara ayrılır ayrıca:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaplan diary.

      evet evet onlar da var tabisi :)

      Sil
  2. Yemeğimi alma derken konuşmayı bulmuşlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      öyle olmalı ama de mi :)

      Sil
  3. Dil konusu garip. Bazen neden herkes aynı dili konuşmuyor ki ne rahat olurdu o zaman diye düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu inan ben de bazen öyle düşünüyorum:)

      Sil
    2. duygu emanet/gülten.

      keşke tek dil türkçe olsaydııı :)

      Sil
  4. Merhabalar.
    Dillerin Kökeni başlıklı yazınızı okuduktan sonra, Caner Kerimoğlu imzalı bir akademisyenin "Dilin Kökeni Arayışları" başlıklı bilimsel bir makalesini okudum. Ancak, dilin kökeni ve evrimiyle ilgili makalede kesin bir sonuca varılamıyor. Bu konunun aydınlatılması akademisyenlerin çalışmasına bağlanmış. Makalenin sonucu da dilin olgusu, biyolojik mi kültürel mi olduğu bilinmezliğinde noktalanmış.
    Ancak, söz konusu makale çok güzel hazırlanmış. Dilin kökeni arayışında dinlerin ve inançların dilin kökenine olan yansıması da ele alınmış. Gerçekten çok keyifli bir makaleydi.
    Sizin de bu konuyu ele alarak, benim bu konuda hemen bir araştırma yapmama ve dilin kökeni konusunda belirsizliğin henüz giderilemediği ve bu konuda akademik çalışmaların devam ettiğini öğrenmeme neden olduğunuz için size teşekkür ederim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. recep altun.

      biyolojik mi kültürel mi dinsel mi, evet, hepsi olmalı. ben de bu güzel yorum için teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Dil konusu gerçekten çok derin ve araştırılması gereken bir konu.Bir dönem Hint filmlerini çok izlerdim, Hindistan'da bu konu daha karışık. Sayısını unutmakla beraber ülkede cok çesitli diller var.Almanlar ya da Ruslar yanimda konuşunca ister istemez bakıp düşünüyorum keşke herkes aynı dili konuşsaydı diye ama aynı dili konuşup anlamadığımız insanlar olduğu gibi farklı dilde konuşup çok iyi anlaştığımız insanlar da var:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülten.

      hihi, evet haklısın, çok hoş bir yorum bu :)

      Sil
  6. Korktuğum başıma geldi ve uzun uzun yazdığım yorum bir parmak dokunusuyla yok oldu gitti. :( Tekrar geleceğim ama bu kez PC kullanacağım :) ⚘

    YanıtlaSil
  7. Bu yazın vesilesiyle eski bir yazımı da güncelledim:)

    YanıtlaSil
  8. zaman gibi bu konuyu da pek anlayamıyorum, ilk insanlar dünyadayken dillerin de geldiği bilgileri var kutsal kitaplarda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. entlovin.

      öyle olmuş olabilir hıhıms :)

      Sil
  9. insanlara birbirlerini anlamasınlar diye verilmiş bir ceza mı yoksa?

    YanıtlaSil
  10. Toplum olarak az okuduğumuz için de 100 kelimeyle konuşmak bize yeterli geliyor :(

    YanıtlaSil
  11. Aynı dil ailesinden gelen dillerin kelimeleri de gramer yapıları da çok benziyor. Birini öğrenince diğerini öğrenmek kolaylaşıyor. En sevdiğim şey şu dil konusu :) Farklı dillerde ki farklı kelimeler, aynı kelimenin farklı telaffuzları, aynı kökten gelen, aldığı ekle değişen kelimeler... Oyun gibi, bulmaca gibi, eğlenceli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. manxcat.

      hıhım tabisi, sevince eğlenceli, oyun gibi, hatta matematik gibi :)

      Sil
  12. Dillerin gelişmesi tuhaf bir konu. Bazen düşünüyorum acaba bu kelimeyi nasıl buldular diye :D Çok garip kelimler var çünkü, nereden geldi bunlar akıllarına acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gamzeli kız.

      tarihte vardır bir açıklaması mutlaka :)

      Sil
  13. İnsan arada merak ediyor bazı kelimelerin kaynağını bu da eğlenceli bir bakış açısı olmuş☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diary of meri.

      kaynağı evet tabii merak ediyor insan :)

      Sil
  14. Yanıtlar
    1. yüreğimin iklimi.

      hıhıms bişi bişi diyel :)

      Sil
  15. Dil bir organ aynı zamanda ve bir ekürisi var. Küçük dilimiz. Birlikte büyük işler başarıyorlar :)
    Diller niye farklı diye düşünürken aklıma bir düşünce geldi ama çok mu saçma bir varsayım olur bilemedim. Ortada kalabalık bir toplum varsa bir dönem sonra çatışmalar yaşayıp bölünüyorlar. Sebepleri çok farklı olabiliyor. Coğrafi zenginliklerin yetmemesi mesela. Yada nefret edilen bir durumdan uzaklaşıyorlarsa, ayrıldıkları toplumla hiç bir ortak noktaları olmasın diye yeni bir dil yaratmaya kadar vardırabilirler farklı olma isteklerini.
    Konuşma şekillerinde, farklı coğrafyalarda kelimelerin söyleniş şekilleri dikkatimi çeker. Mesela Çince ve türevlerinde ağlak ağlak konuşurlar. Fransızca çok daha farklı kibar diye nitelendireceğim. Almanca, Rusça bana sert gelir. Arapça bambaşka bir dil geniz yapıları farklı olabilir sesleri çıkarırken ama bu dili tanımlayacak kelime geceden beri aklıma gelmedi. :)
    İnsanlar konuşmaya nasıl başlamış olabilirler konusunda da alfabeyi bildiğimi unutarak kendi kendime gırtlaktan ses çıkarma ve dil hareketleriyle sesi yönlendirme hareketleri yaptım. Sonuç hüsran :) Zamanda ışınlanıp konuşmanın icat edildiği günlere gidip gözlem yapabilseydik keşke ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      küçük dil, doğru eveet :) hımm çatışma nedeniyle dillerin farklılaşması, mutlaka payı verdır evet :) eveet ırklara bölgelere göre değişiyor, belki kültürel, coğrafik, iklim gibi nedenleri olabilir. ne kadar ilginç konu değil mi. ilk konuşmaları duymak isterdim ben de :)

      Sil
  16. Hwarang mı, ne , yoksa , izlemeye başladın mı ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap eylemi.

      izlemedim ama izlerim, başka tarihi dizilerde de var haranglar :)

      Sil
  17. Şahane bir konu çok ilginç bence de Deepcim üstüne güldürdün :))

    YanıtlaSil
  18. İsveççe'ye de üşenmiş Almanca'nın kurallarını atmışlar diye okumuştum bir yerde Ben gel Sen gel O gel Biz gel gibiymiş 😀😀 ne kadar doğru bilmiyorum belki öğrenirsem bir gün 😂 önce Almanca sanırım öğrenmem gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pastel.

      isveççe almanca bak olabilir evet, uzak da değiller coğrafi olarak :) almanca öğrenirsin sen artık :)

      Sil
  19. Dillerin doğanın taklidi olması çok makul ... bu konuyu ben de biraz araştırayım ilgimi çekti

    YanıtlaSil
  20. Üniversitedeyken Dil Gelişimi dersini almıştık. Kişinin dil gelişimi ana rahmindeyken başlıyor. Ve yetişkinlikten sonra bu gelişimin hayat boyu sürmesi de kendi elimizde oluyor.
    İlk insanların kendi aralarında konuşup anlaşmaya çabalamaları bile güzel bir şey. :) Şu an insanlar birbirleriyle iletişim kurmamak için köşe kapmaca oynuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir pembesever.

      hımm rahimde demekki pekii :) ha haa evet şimdi komşular bile kaçıyor konuşmaktan :)

      Sil
  21. müfred.

    evet öyle olmuş olmalı tabii. yani geriye gitmişiz demekki :)

    YanıtlaSil