Sayfalar

21 Aralık 2021 Salı

PAPAZ

 




Pandemiden önce Beyoğlu’ndan geçerken bir kilisenin kapısında hoş bir çift görmüştüm. Evleniyorlardı.

İçeri girdiler, aileleri de girdi, başka kimse yoktu, diğer akraba ve tanıdıklar daha sonra verecekleri yemeğe geleceklermiş. Papaz geldi, konuştu, evlendirdi, elindeki yuvarlak top gibi bir şeyi salladı, çın çın sesler çıktı, duman çıktı, dualar etti.

Ben de keyifle izliyordum çifti, çok hoştular, sonra papaz bir şeyler söyledi, sıraya girdi gelin damat, aile üyeleri, ben de orda yanlarında olunca ben de bir anda sıraya girmiş oldum. Herkes sırayla papazın önüne geldi ve elindeki İncil’i öptü. Sıra gelince napayım düz geçemedim, ben de öptüm geçtim, sonra yine izledim.

Tören bitince papaz çağırdı beni el işaretiyle. Gülümsüyordu. Neden öptün İncil’i dedi, belli ki sen Müslümansın. Ben de, dedim ki, İncil de kutsal kitap, dinler de kardeş, kitaplar da kardeş, peygamberler de. Hoşuna gitti papazın.

Kiliseler, camiler, havralar, hepimizin evi, Tanrıdan bir şey isteyeceksen bu evlerin hepsinde bir şey isteyebilirsin dedi. Ama mutlaka istemelisin, temiz kalple tabii ki, diye de ekledi. İstersen Tanrı sana istediğini verir.

O Teos o Megalo Dimanos, dedi, Tanrı ki o büyük güç, sonra da ekledi, Allah adına bir şeyleri her zaman buradan da gelip isteyebilirsin, yani Türkçe de biliyordu.

64 yorum:

  1. Annemin çok yakın bir arkadaşı Musevi, 6 yl önce oğlu evlendi Neve Şalom'da biz de geldik annemle Çok güzel bir tören oldu, Haham çok güzel bir dua etti. Atatürke Kurtuluş Savaşında ölen tüm askerlere, devlet büyüklerine hep dua etti, ben de onlarla dua ettim çok etkilenmiştim ben de

    YanıtlaSil
  2. Gerçek mi bu olay? Çok sevimliymiş. Gerçekten kardeş gibi yaşayabilsek tüm sorunlar hallolacak da. O da ütopya artık. Gerçek sanırım olay, iyi denk gelmiş. Böyle dediğin için azar yiyebilecek bir dönemdeyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kayıp fısıltı.

      hıhım gerçek tabisi. ah bir gün yaşarız işallah kardeş gibi :)

      Sil
  3. Papazlara saygım imamlara olan saygımdan büyük. Ne de olsa adamlar Rönesans tedrisatından geçmiş, almaları gereken dersleri almışlar. Bir zamanlar Roma'da büyük bir kiliseyi geziyorduk. Doğrusunu söylemek gerekirsek dışarıda yağmur yağıyordu ve biz oraya sığınmak amacıyla girmiştik. Bir süre sonra içerisi kalabalıklaşmaya başladı. Kapıya gösterişli bir cenaze arabası geldi. Tabutu içeri alıp sıraların önündeki katafalka koydular. Biz de sıralardan birine oturduk. Papaz olduğunu düşündüğüm bir adam mevtanın hakkında güzel bir kaç kelâm etti. Törene katılanlar son derece şık giyinmişlerdi. Her taraf çiçek bahçesine dönmüştü. Bizim üzerimizde spor giysiler olduğu için tuhaf bakışlara maruz kalmıştık. Sonra bir pundunu bulup attık kendimizi dışarıya. Yağmur kesilmişti:)

    YanıtlaSil
  4. İlginçmiş, ben katılmazdım. :) Sonuçta eski dinler değiştirildiği için İslam geldi zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet.

      yurtdışında okudum, çalıştım filan, şimdi de yazılı sözlü çeviri nedeniyle hep yabancılarla ilişkideyim, bazen hintli bazen yahudi bazen ortodoks filan oluyor, herkes birbirinin dinine saygılı gördüğüm, tabii karşılaştıklarım hep yüksek eğitimli insanlar, yabancılar da bu durumlarda aynı şeyleri yapabiliyorlar, onlar da bizim kitabımızı öpebiliyorlar :)

      Sil
    2. Benim açımdan onların da yapmalarının bir anlamı yok, gerçekten inanmadıktan sonra samimi gelmiyor bana yani. :)

      Sil
    3. duygu emanet.

      saygıdan yapıyorlar, şimdi bak dünyada birçok işyerinde, diyelim örneğin alaskada, bir işletmede en azından otuz kırk farklı ülkeden, ırkdan, dinden, dilden insan aynı yerde çalışıyor, ortak dil ingilizce çalışıyorlar, hepsi iş için para kazanmaya gelmişler, hepsi de ayrı dinde olsa da birbirlerine saygı duymak durumundalar, kimse kimsenin dinine karışmaz, etkilemez, inanmaz hiçbiri diğer dine, sevmez ama saygı duyarlar :)

      Sil
    4. müfred.

      peki iş için girmek yasak mı? yabancı uzmanları türkiye ziyaretlerinde istediklerinde kiliseye götürüyorum, hatta bazen yabancılara kiliseleri tanıtıyorum, onlara öğretmek için örneğin fener rum patrikhanesi var, iş gereği mecburen orda ayinleri bile izlemek durumunda kaldım :) yoksa kiliseler ilgimi çekmez, yurtdışında turist olarak gezerken bile kilise, katedral gezmem, ama ilgimi çekmediği için yani, sıkılırım, müze de gezmem, orda da sıkılırım. aynı şekilde yabancıları da istanbulda camiye çok götürürüm, onlar isterler, iş için gelen uzmanlar iş dışı saatlerde gezmek istedikleri zaman yani. belki iş için girmek serbesttir o zaman.

      Sil
    5. müfred.

      bak ayrıca, yurtdışında birçok türk müslüman yoksulun kiliselerde öğlen ve akşam yemeklerini yediklerini gördüm, düzenli olarak yiyorlardı.belki açlık durumunda da yasak olmayabilir.

      Sil
    6. Öncelikle sizinle aynı konumda olsam ben sizin yaptığınızı yapmazdım. Saygı göstermek ayrı bir şey onların dini ritüellerini taklit etmek ayrı bir şey. Ben de yabancı dil mezunuyum ve bazen işim gereği yurtdışından birçok kişiyle irtibat kuruyorum. Farklı dinlere mensup tanıdıklarım da var. Birbirimize karşı saygılıyız evet ama bu demek değildir ki onlarla aynı inanca sahip olup da onların ibadetlerini yapıyoruz.

      İş gereği kiliseye girmekte bir beis olduğunu zannetmiyorum. Yeter ki ayinlerine katılıp içten bir sıcaklık gösterilmesin. Yine de vaktim olursa araştırmak isterim bu konuyu.

      Sil
    7. rehitu.

      tamam bak, iş gereği kiliseye girmek, yurtiçinde yurtdışında, ayrıca, yoksul müslümanların yurtdışında kiliselerde yemek yemeleri :)

      Sil
    8. rehitu.

      elbette onların ibadetlerini yapmıycaz, sıcaklık yakınlık felan yok, burda benim incili öpmem, o anda orda tek yabancı idim, gelinle danmtı sevdiğim için, bir anda sıra olup öpünce ben kaçamadım, iyi madem öperim nolcak değim, ibadet filan yok, yakınlık da yok, öylesine boş bir hareket, mecburen. ama konumuz bu değil zaten, işi için kiliseye girmek, tercüman olarak, rehber olarak, yasak mı günah mı? ayrıca müslüman türk yoksulların yurtdışında kilisede yemek yemeleri günah mı yasak mı? :)

      Sil
    9. duygu emanet/müfred.

      tamam, sevgili rehitu araştırcak bu konuyu :)

      Sil
    10. müfred.

      hımm evet olabiler tabisi :)

      Sil
  5. müfred.

    evet herhalde bir hayal bu, siyaset, ekonomi, çıkarlar, din savaşları filan zor valla :) biz de inanırız tabisi, burda olan aynen camide de olabilirdi ki zaten :)

    YanıtlaSil
  6. Dedikleri doğru, seninkiler de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. momentos.

      insanların dinlerin kardeşliği açısından bakınca ivit doğru gibi gözüküyor :)

      Sil
  7. İncil öpme olayı pandemi yüzünden rafa kalkmıştır. Salgın bilmediğimiz ya da aklımıza gelmeyen ne çok alanda hayatları kısıtlanmış.
    Papaz, üstü kapalı bekleriz yine gel demiş deep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      hehe evet bekleriz demiş olabilir tabii :)

      Sil
  8. çok güzel bir anıymış :) bütün dinler, kitaplar, peygamberler kutsal tabii ki bizim inancımızda, pas geçmeyerek güzel yapmışsınız bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahmet ozan.

      bu konu, yorumlara bakınca tartışmalı gibi gözüküyor :)

      Sil
  9. Harika bir olay :) Saygı göstermen çok hoşuma gitti. Çoğu insan dinden çıkarım korkusuyla, senin yaptığını yapmazdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. solo bilge.

      eh tabii, böyle bir durumda dinden çıkacak olan olursa çıksın zaten :)

      Sil
  10. Merhabalar.
    Biz de bir deyim vardır ve şöyle söylenir: "El öpmekle ağız pis olmaz!" Dini inanış ve ritüelleri bir tarafa bırakalım. Siz İncil'i öpmekle hiçbir şey kaybetmediniz. Kazandınız. Ben olsam, ben de öperdim. O anda içinde bulunduğunuz o toplumun kültürüne, dinine ve dini ritüellerine saygı duymak denir buna.

    Caferilik ile eş anlamlı olarak kullanılabilmekteyse de Şiilik veya Şia, hilafet veya imamet sorununda tarihsel olarak "Ali'ye yandaş olan kişiler" anlamına gelmekte olanların camisinde onlarla beraber onlar gibi, onlara tabi olarak namaz kılmam onları rahatsız etmiş olacak ki, kıldığımız farz namazından sonra, içlerinden biri: "Sen sünnisin, arka tarafta sünnet namazlarını eda et. Biz şimdi kıldığımız öğle vakti namazına ikindi vakti namazını cem edeceğiz" demişti. Şiiler günde üç vakit namaz kılarlar ve kıldıkları bu vakit namazlarından öğle ile ikindini akşam ile yatsıyı cem ederler yani birleştirerek kılarlar. Onlar da sünnet namazı yoktur. Onlar namazda kıyamda iken, ellerini ve kollarını göbek altına bağlamazlar aşağı sarkıtırlar. İkinci rekatta kıyamda iken, eller havaya açılarak Hz. Ebubekir, Hz. Osman ve Hz. Aişe'ye beddua ederler. Sebebi ise, Peygamerin vefatından sonra halifelik Hz. Ebubekir'e değil Hz. Ali'ye verilemsi gerekirdi diye düşündükleri için.


    İnadına yine aynı camiye Cuma namazı kılmaya gittim. Ben o caminin cemaati olmadığım için önce beni bir süzüyorlar ve hiçbir şey demiyorlar. Minberde vaaz eden vaiz: "Camimize çevre sakinlerinden namaz kılmak için gelenleri sakın dışlamayın, onlara bir şey demeyin, belki kalpleri ısınır da bizimle hep birlikte olurlar." diye cemaatine kızarak vaaz etmişti.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. recep altun.

      teşekkür ederim, hiç bilmediğim şeylerdi söyledikleriniz :)

      Sil
    2. Merhabalar.
      Bu mezhebe örnek fazla uzağımızda değil, yanı başımızda İran. İran, İran'a yakın sınır vilayetlerimizi de etkilemişler. O vilayetlerde yaşayan müslümanlar aynı İranlılar gibi namaz kılarlar ve tüm dini ritüelleri de aynı onlar gibidir.
      Sağlıcakla kalın.

      Sil
    3. recep altun.

      çok ilginç gerçekten de :)

      Sil
  11. İlginç bir olaymış. Ama tüm insanlığın hoşgörüyle yaşadığı bir toplum pek mümkün değil gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Birpembesever.
      Katıldığınız için teşekkür ederim. Tespitinize maalesef katılıyorum.

      Sil
    2. bir pe3mbesever/recep altun.

      inşallah bir gün insanlık bunu başarır, sınırlar, ırklar kalkar :)

      Sil
  12. ne kadar güzel bir olay Deepcim, çok hoşuma gitti:)

    YanıtlaSil
  13. temiz bir kalp istemek çok önemli bence de deepcimm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düş tasarımcısı.

      evet ama değil mi :)

      Sil
  14. Her şeyden önce temiz kalp, ahlak elbette ki önemli. Zaten dinimizde de ibadetten önce ahlak ve saygı gelir :) İnancımıza da ters düşmeyecek şeyler yapmalıyız :) Sizin tercihiniz o yönde olmuş ama ben yapmazdım açıkçası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gamzeli kız.

      güzel yorum, anladım evet, haklısın tabii :)

      Sil
  15. bir şey istenilecekse dua edilecekse her yerde veya her dilde edilebilir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. audrey.

      öyle olması lazım herhalde sanki :)

      Sil
  16. Bütün yorumları okudum Deep.Nerden nasıl başlasam bilemedim.Aslinda bu konuda iyi bir sohbet konusu çıkar:) Bildiğiniz gibi Hristiyan bir toplumda yaşıyorum ve daha önce de sana söylemiştim. Bir Hristiyanın Müslüman birini onlara benzemedikçe asla sevmesi sozkonusu olamaz.Benim bir tane beni sevdiğine gerçekten inandığım Alman bayan var ama o zaten bir istisna.Kadın hassas ve duygusal yapılı.Daha önce bir iş arkadaşımız yanında ayet okuyunca " çok rahatlatıcı, yoga gibi" demişti.Onun da hergün müslüman olması için dua ediyorum.Cok dindar bir Rus var, bütün müslümanları Hristiyan yapmaya çalışıyor. Önceden başörtülü olup senin gibi yabancılar için çalışan,işi gereği Almanlarla çok muhatap olan bir bayan arkadaşım başörtüsünü çıkarınca " çok iyi yapmışsın " yorumuyla karşılaşmış! Recep Beyin anlattığı da malesef şiilerin yaptığı ibadette şirktir.Kutsal kitaplara inananlar bizim gibi tek Allah'a inananlar var fakat Hz.Isa'yı Allah'a şirk koştukları için onlar için ebedi Cehennem var.Isteyen istediği gibi inansın.Bunları seni üzmek ya da kınamak için yazmadım, beni biraz tanıdıysan bilirsin. Hepimiz seni çok seviyoruz.Sadece sen ve benim gibilerin biraz daha dikkatli olmamız lazım diye düşünüyorum.Gayri müslümlerle iş icabı muhatap olabiliriz,bir de müslüman olmaları için çaba sarfedebiliriz.Onlar bizlere karşı çok saygılılar ve bu saygının altında inceden inceye onlar gibi olmamız için mesajlarını veriyorlar.Noel gelirken malesef ağaç süsleyen tanıdıklarım var.O zaman sormak istiyorum, neden onlar evlerinde bizim bayramlarımızı kutlamazlar.Çok çok dikkat etmeliyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülten.

      evet anladım ki, teşekkür ederim, haklısın tabii bütün söylediklerinde :) tımıms, dikkat etmeliyiz, peki :)

      Sil
  17. Ne hoş bir şey yapmışsın. Biz insanız ve dertlerimiz ortak ve eğer bizi dinleyen biri varsa o da ayrım yapmadan dinliyordur eminim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dada.

      öyle olmalı gibi ama yorumlara bakınca emin de değilim tabii :)

      Sil
  18. müfred.

    evet anladım, doğru tabisi bu :)

    YanıtlaSil
  19. Boşluğa gelip bir şeyler yapmak geliyor bazen başa:) niyetimiz halis olsun , birazcık da dikkatimiz:)

    Kutsal mekanlar turistik geziler kapsamında dolaşılabiliyor,tv de çıkıp vaaz edenler bahsediyor bazen , her inanç mensubu da illa ki kendi inancına yakınlık hissetsin diye efor sarf ediyor.Bunda beis yok. Zayıflık var ben de diyen biraz öte dursun ama :) bu tür çekincelere sahip değilse zaten no problem.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vakti dem.

      hıhım haklısın :) çok güzel yorum oldu bu. kültürel merak ile katedral filan gezmekte ne olcak ki de mi :) ah gezersem etkilenirim diyen de olabiliyordur tabii belkuuu :)

      Sil
  20. Deep, bu anılarını yazsan yeter sen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      eveet yazıyom zaten hıhıms :)

      Sil
  21. ilkay.

    hoşgörü konusu ivit :)

    YanıtlaSil
  22. Valla be de Polonya’ya gittiğimde bir ayine katılmıştım ama dinden de çıkmadım. Dua ettim sonra. Hoşgörü iyidir. Sen iyi yapmışsın bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. turgay aksoy.

      eveet hoşgörü ne önemli bir kavram değil mi :)

      Sil
  23. andromeda.

    eveet ne güzel söledin :)

    YanıtlaSil
  24. hoşgörülü olmak ne güzel bir şey ben de senin gibi davranırdım sanırım :) bir kitabı öpmekle dinden çıkmak mümkün değil bence hem bu kadar kolay çıkılamıyordur bence :) önemli olan insanın kalbinde ne geçtiği sonuçta. mesleki olarak kiliselere de girmek zorundayım oraya girdim diye hristiyan olmuyorsam ziyaret ettim diye de olmuyorumdur. camiler de kiliseler de sonuçta insan yapısı hepsi taş toprak. bir mağarada bile her din için ibadet yapılabilir önemli olan kalbinde ne olduğu. bir kitabı öpünce dinden çıkarım diye korku duyuyorsam kalbim zayıf demektir benim düşünceme göre. herkese saygı göstermek hoşgörülü olmak kalp kırmamak en önemlisi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz gemi.

      ah doğru tabii, arkeolog, tarihçi, antropolog gibi meslekleri olanlar da var, onlar da iş gereği girince tabisi din değiştirmezler ama de miii :) ne güzel yorum oldu buuu :)

      Sil
    2. Sessizgemi <3 kucaklıyorum seni :)

      Sil
  25. :) güzelmiş, saygı göstermiş olman da çok güzel Deep. Süpersin.

    YanıtlaSil