Sayfalar

23 Kasım 2022 Çarşamba

DİSTOPYA STOKÇULUĞU



Eskiden büyüklerimiz evlerine yiyecek stoklarmış. Genelde küçük bir yüklük olurmuş, orada makarna, yağ, pirinç ve benzeri gıdalar bulunurmuş. Olası kıtlık, yokluk, savaş, ihtilal durumları için.

Bugünlerde dünyada iki akım var. Stok yönünde. İlki, birçok insan dünyada bir değişim bekliyor, olumlu yönde değişim, insanın aç gözlülüğünü azaltacak bir değişim, ilahi bir değişim bu, kutsal yani. Bunu bekleyenler genelde The Secret’çılar.

İkinci grup ise distopik akım. Yani, dünyaya her an bir felaket gelebilir. Teknolojik bir felaket bu. En çok düşünülen de elektrik kesilmesi, ikinci olarak da su. Elektrik bir hafta süreyle kesilirse ne olur diye düşünülüyor genelde. Ya da daha uzun kesilirse. İkinci olarak da su kesintileri.

Birçok aksiyon casusluk filminde olduğu gibi herhangi bir bilim adamı veya güçlü kişi dünyada elektriği kesebilir deniyor. Buna önlem olarak, evlerde çeşitli şarj aletleri, lambalar stokluyorlar. Telefon için veya diğer aletler için. Su arıtma cihazları. En yakın nehre veya göle gidip su alıp arıtmak için.

Portatif tuvaletler, çeşitli kağıt havlular, mendiller, mutfak ve banyo araçlarının taşınabilir olanları, gibi, her şeyi biriktirmeye başladılar. Avrupalılar ve Amerikalılar. Enflasyon azıcık yükselince Avrupa’da, biraz telaş başladı. Doğalgaz faturası orda da biraz arttı.

En azından bir hafta evde veya çadırda kendi kendimize nasıl yaşayabiliriz diye düşünmeye başladılar.

46 yorum:

  1. 2. duruma daha yatkınız galiba. Bizde de ayçiçek yağı stok sorunu olunca insanlar marketlerde yağ raflarına tırmanmıştı.

    YanıtlaSil
  2. Elektrik kesintisi birçok konfordan olmaya sebep ama suya bir şey olmasında ne olursa olsun :) zaten tehlike altında suyumuz :(

    Her şey değişecek, insan her şeyi idrak edecek ve değer verecek olması gereken cümleleri korona başlarında çok dillendirildi ama sonuç ortada, bu yüzden felaket olacak kısmı insanın gerçeğine daha çok uyuyor, maalesef

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vakti dem.

      hımm öyleyse iyi yolda değiliz yanii :)

      Sil
  3. Vallahi ben iki durumua da çok uzağım. Evde herhangi bir fazlalık görmeye tahammülüm hiç yok. Böyle bir durumda kalırsak ilk dara düşen ben olurum demekki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man.

      amaniin işallah kalmayız o zamansa :)

      Sil
  4. O ilk bahsettiğin stokçuluk bizde mevcut, bunu babadab böyle gördük biz. Bir erzak dolabımız var içi daima doludur. Boşalan yağ tenekesinin yerine yenisi mutlaka konur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yüreğimin iklimi.

      hımm sizinki de iyi bir alışkanlıkmış ama :)

      Sil
  5. Tedbir güzel şey ama çok negatif de düşünmemek gerek sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diary of meri.

      abartmayalım diyorsun yani :)

      Sil
  6. Valla bunlar çok düşündürücü.Özellikle şu, dün geceden öğlene kadar suyu kestiler, çalışma varmış. O kadar sürede bile büyük problem oldu. Susuz bir hayat düşünemiyorum, elektrik de çok sıkıntı. Aslında bunlar birbirini tamamlayan 2 unsur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap cumhuriyetim.

      elektrik su bence de en korkunçları :)

      Sil
  7. Yazının başlığını çok sevdim :) 2. gruptakiler aramızdaaa.

    YanıtlaSil
  8. inşallah öyle şeyler olmaz.

    YanıtlaSil
  9. Elektriksiz ve susuz hayat çok zor olur Deep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      eveeet en korkunçları bu ikisi :)

      Sil
  10. Özellikle son zamanlarda çevre tarihi okurken bahsettigin o akım!vari yaklaşım surekli beni takip ediyor. Elektrikten ziyade hayati doğal kaynaklarımızın tükeniyor oluşu son zamanlarda benim gundemimde olan en guclu konu. Elektriklerin kesilmesi deyince aklima bir de revolution dizisi geliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bize her yer okul.

      evet haklısın. sanırım en çok avrupa ürküyor dünyadaki gelişmelerden :)

      Sil
  11. dünyada beklediğim değişimler hep daha kötüsüyle değişiyor genellikle :D

    YanıtlaSil
  12. Olmasın öyle şeyler Deep

    YanıtlaSil
  13. İkinci beklentiye uygun bir yaşam tarzımız var yaylada, mili park alanında yerleşime izin verilmediği için her yaz 3 ay çadırda kalıyordu annem (şimdilerde çekme karavan), portatif eşyalar bir arabanın arkasına sığdırılıp aylarca yaşamanı sağlayacak araç-gereç ve erzak, karda kırılan ağaçlar nedeniyle ormana zarar vermeden elde edilebilecek yakacak, ilkel yöntemlerle su kaynağı bulma, gazyağı lamba, solar aydınlatmalar, buzdolabı olmadan gıdaları koruma yöntemleri, ocak/fırın/soba yapımı, taştan ve tahtadan oyuncaklar... çocukluğum bir tür hayatta kalma şovu gibi, avcılık da yapabiliyorum, toplayıcılık da, zorda kalsam ilkel çömlekler bile yaparım :)

    İkinci yaşam koşulunda ihtiyaçları asgariye aldığınızda ilkine de uygun bir yaşama başlamış oluyorsunuz, doğaya zarar vermemek üzerine kurulu bir düzen doğaya nasıl uyum sağlayacağınızı anlamanıza da yardımcı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pusarık.

      aaaa ne güzelmiş yaaaa yaylada survivor vallahi büyük şans bu :) hımm alışabiliriz o zamansa :)

      Sil
  14. Dondurucu kapasitesinde bir gıda stokçuluğu tamam da diğer aletlerin stokçuluğu...Bilemedim bak şimdi. Aslında evet bir felaket olma ihtimali yüksek gibi. İnsanlar olarak öyle bir tükettik ki dünyayı kalanlar için savaşlar olacaktır illa ki. Bize denk gelmez ama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ada denizi

      bize denk gelmez bizler zaten hemen ölürüz hihihi :)

      Sil
  15. Şimdi devir şu, ucuzken al kenarda dursun.
    :)
    Gülüyoruz ağlanacak halimize. Ama gerçek maalesef bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uyuşuk hayalperest.

      vallahi yaa bizimki de hayat mı artııık :)

      Sil
  16. müfred.

    nasıl olur acaba sahiden de elektriksiz susuz yaşasak :)

    YanıtlaSil
  17. ilkay.

    the secret'cılar daha mutlu :)

    YanıtlaSil
  18. Gün geçtikçe her şeye zam geliyor. Böyle olunca fiyatı artmadan çok almak da revaçta ne yazık ki. İnsanlık nereye doğru gidiyor belli değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir pembesever.

      eveet mecburen yağ deterjan filan çok alıyoruz :)

      Sil
  19. İyimser olalım ki iyilikler bizi bulsun Deepcim:)

    YanıtlaSil
  20. The Secret’çıların hayal gücü sınırları aşmış, Distopik'çiler ise fazla karamsar, yani,... şu an için... Belki yarın değişebilir:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaplan diary.

      bill gates bişiler yapabilir :)

      Sil
  21. Unum yağım ve içme suyum stoklu çok şükür. Eski kafalıyım galiba :) Elektrik konusunda teknolojik olarak saldırı geçmişte yapılmış şeyler. Elektrik santrallerini hedef alıyorlar. Ama güneş panelimiz yoksa bu tip bir kesintinin altından kalkmak zor. Son deprem korkuttu bizi, evde ve evin dışında bir yerlerde stok yapmak lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      büyük villa evlerimiz olsa ne güzel olur :)

      Sil
    2. Yorumu yazarken santrallere yapılan saldırıyı öğrendiğim filmin adı aklıma gelmemişti. Snowden'di filmin ismi. :)

      Sil
    3. film gündemi.

      iyi filmdi, eveet :)

      Sil
  22. Bence zaten distopyanın içindeyiz o kadar derdimize bulandırmışlar ki bizi başımızı kaldırıp etrafımıza bakacak halimiz mecalimiz kalmamış.
    Bence iyilik biriktirelim başka bir şey işe yaramaz:)

    YanıtlaSil
  23. Yalnız böyle bir şey olsa biz konar göçer hayata geri döneriz. Önlem alanlara helal olsun :D Tabi abartmamak lazım. Teknoloji bağımlılığının neticesi gibi duruyor. Ama su olayinda görece haklılar. Ne olur ne olmaz biz de alsak fena olmaz. Hem gittikçe zamlanir falan erken alıp kâr edebiliriz. Ya yazıklar olsun distopik akıma kapıldım şu an 🤧😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tefrika.

      ha haaa distopikçi oldun teeeen :)

      Sil