Blogları Canlandırma Projesi etkinliğimiz keyifle ve başarıyla devam ediyor.
Her ay için seçtiğimiz temada veya temalarda kitap, belgesel, film, dizi, anime, program, podcast, manga, ne olursa okuyor veya izliyoruz.
Ekim ayının temaları ise Uzakdoğu Edebiyatı, manga, anime, webtoon idi. Çoğumuzun en sevdiği konular bunlar.
Üç adet edebiyat eseri seçtim. Günümüzün edebiyat örneklerinden. Üçü de güncel konular. Kuşak farkları, afetler, unutkanlık. Üçü de çok iyi roman.
KIZIM HAKKINDA HER ŞEY
Kim Hye-Jin
İthaki Yayınları, 160 sayfa
Bol edebiyat ödüllü Güney Koreli genç yazarın bu romanı eskiyi ve yeniyi, kuşak çatışmasını anlatıyor.
Kuşak çatışması anne kız üzerinden yansıtılıyor. Anne geleneksel bir anne. Bir huzurevinde bakıcı. Evlilik, aile, ilişkiler, yaşam üzerinde klasik anne düşünceleri var. Kızı para kazansın, evlensin, çocuğu olsun istiyor. Huzurevindeki bir yaşlı teyze ile yakından ilgileniyor. Normal bakımdan fazlasını gösteriyor yaşlı kadına. Bir gün kendisinin de bu teyze gibi yalnız ve bakıma muhtaç olabileceğini düşünüp yaşlı kadına kadın sanki annesiymiş gibi davranıyor.
Kızı ise genç ve üniversitede öğretim görevlisi. Ancak kız eşcinsel ve kız arkadaşı ile yaşıyor. Ayrıca üniversitede eşcinsel akademisyenlerin hakları için gerçekleştirilen gösterilere katılıyor. Gösterilerde yaralandığı da oluyor. Kız arkadaşı ile ekonomik sorunları da olabiliyor arada bir.
Anne, kızının bu ilişkisini onaylamıyor ve onları ayırmak için elinden geleni yapıyor. Para sıkıntısından dolayı iki kız annenin yanına taşınıyorlar, ardından anne de huzurevindeki yaşlı teyzeyi eve getiriyor. Bu dört kişi aynı evde yaşamak durumunda kalıyorlar.
Olayları annenin açısından dinliyoruz. Anne anlatıyor bize. Böylesine klişe olabilecek bir evrensel sorunu yazar sade anlatmış, hiç melodrama girmeden. Kısacık roman hemen bitiyor ama tadı bitmiyor. Not:4/4
AFET GEZGİNLERİ
Yun Ko-eun
Doğan Kitap, 160 sayfa
Güney Koreli genç yazar, eski bir seyahat bloğu yazarı, daha sonra çocuk öyküleri yazıyor, televizyonda sunuculuk yapıyor ve öykü ve romanları ile edebiyat ödülleri alıyor.
Roman güncel bir konu üzerine kurulu. Turlar, turistik geziler. Felaket bölgelerine yapılan özel turlar gibi seyahat turları. Çernobil gezileri örneğin. Merak edenlerin toplanıp gittiği özel turlar. Hobbit turları gibi.
Romanın kahramanı bir tur rehberi. Genç kadın, bir tur şirketinde çalışıyor, tur rotaları düzenliyor ve turlarda rehberlik yapıyor. Şirket onu bir adaya gönderiyor. Çöl gibi bir ada. Orayı gezip bir tur programı hazırlamasını istiyorlar. Ada, turistler için çok bilinmeyen bir bölge. Bir çekim merkezi değil. Her an da bir afet olabilir.
Şirket, insanlar afet sevdiği için bu bölgeye de birkaç günlük bir gezi planı olabilir diye düşünüyor. Genç rehber, adaya gidiyor ama adadan dönemiyor. Şirket, bir gezi planı hazırlamadan dönmesini istemiyor.
İnsanların afet bölgelerini görme merakını işliyor roman. Bu adayı nasıl ilginç kılabiliriz diye düşünüyor şirket.
İlginç bir konuda başarılı bir roman. Not:4/4
HAFIZA POLİSİ
Yoko Ogawa
Kafka Kitap, 248 sayfa
Japonya’nın bol edebiyat ödüllü yazarlarından olan Ogawa’nın bu romanı unutulmaz bir konuyu sunuyor bize. Hafıza.
Bilimkurgu gerilimi sayılabilecek romanda bir adada yavaş yavaş her şey kaybolmaya ve unutulmaya başlar. Bir gün kitaplar yok olur ve insanlar kitabın ne olduğunu bile unutur, bir gün güller kaybolur ve unutulur. Adada her şey yok olmaya başlar yıllar içinde, eşyalar, canlılar. Her şey unutulur zamanla.
Unutmayanları ise Hafıza Polisleri alır götürür, kliniklerde unutmaları sağlanır. Unutmaya direnenler de vardır. Bunlar gizli gizli eşyaları ve anıları saklamaya çalışırlar.
Her şeyin çabuk unutulduğu gönümüze harika bir eleştiri yaklaşımı. Not:4/4