Sayfalar

21 Haziran 2024 Cuma

UZAY TEORİSİ

 




Evrenle ilgili birçok tahmin ve birçok bilinmezlik var. Örneğin samanyolu yani galaksimiz dört kollu sarmal bir galaksi. Biz bunun yaklaşık bir disk şeklinde olduğunu biliyoruz. Merkezinde devasa bir karadelik olduğunu ve galaksinin kollarının yavaş yavaş bu karadeliğe doğru yol aldığını da biliyoruz. Güneşimizin bizimle birlikte bu kollardan birinde merkeze doğru ilerlediğini de biliyoruz. Elbette astronomik boyutlarda bu yolculuk hayal edemediğimiz sürelerde son bulacak. Belki de momentum sebebiyle karadeliğe düşmeyecek kadar uzaklıkta sabit duruyor da olabiliriz o kısmı tam bilemiyoruz.

Uzayda çeşitli şekillerde galaksiler tıpkı küçükken oynadığımız bilyeler gibi dağınık bir şekilde saçılmış durumdalar. Genişleyen uzay ile birlikte hepsi belli bir hızla birbirinden uzaklaşıyor. Uzayın nasıl oluştuğu konusu da hala tartışılan ve birkaç teori üretilen bir konu. Hep bir noktadan patlayarak genişleyen uzay teorisi konuşulurdu ancak şimdilerde deniliyor ki evren her yerde aynı anda gerçekleşti. Bunu kozmik arka plan ışıması denilen bir şeyi ölçerek söylüyorlar. Bu ışıma kızıla doğru kaydığı zaman uzaklığı belirten dolayısı ile de zamanı ölçmeye yarayabilen bir şey.

Ölçümler uzayın belli bir merkezi olmadığını, her yönden aynı mesafe ve aynı özelliklerin görülebildiğini gösteriyor. Evren içi boş bir cam küre gibi olmalı. Ancak bu kürenin içinin tamamını değil de uzay olarak cam kısmını düşünmeliyiz. Yani cam küreyi oluşturan cam eğer uzaysa, her yönden eşit bir kozmik arka plan ışıması görüyor olmamız normal olurdu. İçte kalan boşluk ise başlangıçta sıkışık halde durup patlayarak genişleyen uzayın yarattığı bir karadelik olabilir. Uzay, bunun etrafında küresel şekilde genişlemiş merkezde karadeliği oluşturmuş ve bunun etrafında dönüyor olabilir.

Küre genişledikçe galaksiler birbirinden uzaklaşıyor. Tıpkı şişirilen bir balonun üzerinde birbirinden uzaklaşan noktalar gibi. Ayrıca bu küresel yapının iç ve dış yüzeyi tek veya çift boyutlu bir fiziksel yapıda iken uzayı oluşturan kısım üç boyutlu. Eh bu durumda yeterince hızlı seyahat edebiliyor olsaydık uzayda hep aynı yöne giderek başladığımız noktaya gelebilirdik. Bu nedenle uzayda daha da uzak noktalara bakabildiğimiz günler geldiğinde uzaklarda kendimizi görebiliriz. Normalde ufuk çizgisi olması ve bir müddet sonra görüşü kaybetmemiz gerekirdi tıpkı küresel dünyamızda ufka bakmak gibi ancak küresel uzayın duvarlarının eğime rağmen görüntüyü ilettiğini düşünüyoruz.

40 yorum:

  1. Evren konusunda herşey zaten varsayımlar üzerine. Cosmos'da bunu çok sık gördük.. Bunca bilginin yanında Japon Bilim İnsanı Michio Kaku: “Dünya ve bizler birer hayal ürünüyüz. Aslında bizler yokuz. Evren gerçek olmayabilir." diyor. Yine varsayım. Birde dünya düz diyen dangalaklar var. Ama dangalaklık varsayım değil, kesin bilgi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kırmızı ruh.

      evet yaa uzay evren varsayımlar üzerine kurulu :)

      Sil
  2. Yine çocuk olmuşum da bilim çocuk okuyormusum gibi. Sanki şimdi koştur koştur salona gidip yeni öğrendiğim şeyleri annemlere büyük bir heyecanla anlatcam gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçük kara balık.

      ay hepimiz senin gibiydik ivit :)

      Sil
  3. The Bing Bang Theory :)

    YanıtlaSil
  4. Waow 1.45 gibi bir saat için çok bilimsel bir şey okudum.eline sağlık deep♥️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonra ayarlarız.

      uzay üzerine teorilerim umarım doğrudurlar :)

      Sil
  5. Evrenin derin sırlarını araştırırken, evrenin yapısı ve genişlemesi hakkındaki teoriler bizi büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor. Galaksilerin birbirinden uzaklaşması ve evrenin her noktasında aynı özelliklerin gözlemlenmesi, bizi evrenin büyüklüğü ve karmaşıklığını daha da anlamaya yönlendiriyor. Uzayın içi boş bir cam küre gibi genişlemesi ve üç boyutlu yapısı, insanın evrende var olma ve keşfetme arzusunu daha da arttırıyor. Belirsizliklerle dolu evrende, bu teoriler bize evrenin derinliklerinde gizlenen sırları keşfetme heyecanını ve merakını canlı tutuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rehitu.

      bunlar kişisel teorilerim ivit de teori çoktur tabisi sen yapay zekaya sorabilirsiin :)

      Sil
  6. En sevdiğimmm konulardan. Maske de güzelmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilkay.

      tiyatrolarda kullanılan maskelerden ivit :)

      Sil
  7. Konu insanın bu noktada ne kadar aciz olduğunu gösteriyor. Evreni çözmek isterken insanlıktan bihaber çoğu kişi.

    YanıtlaSil
  8. Konuyla alakalı değil ama bir similasyon içinde olduğumuzu, hatta herkesin kendine ait similasyonu içinde yaşadığını söyleyenler de var. Bu durumda belki de herkesin kendi evreni vardır. Ya da üst evren altında farklı simülasyon evrencikler vardır sonsuz sayıda... 🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evde yazar.

      hımm yani her şey bir oyun mu yoskam :)

      Sil
  9. Merhabalar.
    Uzay teorisi ile ilgili verdiğiniz bilgi ve yaptığınız açıklamalar için çok teşekküür ederim. Uzay benim de ilgi alanımdır. Ancak, öğrenmenin de gerçeklerinde sonu olmadığı gibi, bazı kanıtlanmış teo9rilerin dışında daha tam anlamıyla uzayı çözebilmiş değiliz. Bizim ömrümüz uzayı öğrenmeye yetmeyeceğini biliyoruz.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ra55.

      tabisi yaa insan bunu zor çözer belki de ilerde tamamen çözer :)

      Sil
  10. Önerin nedir, divanın altına mı saklanın diyorsun yani:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buraneros.

      divanın altında kara delik varmış :)

      Sil
  11. Evrenin aslında ne kadar karmaşık olduğu ve var oluşumuzdan bu yana bunu çözmeye çalıştığımız ve sürekli de kanunların değiştiği geldi aklıma. Dün bir kara deliğin simülasyonunu izledim. Tüylerim diken diken. Dünya düzden, yuvarlıktıra ve Kuantuma gelindi. Daha neler olacak bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dada.

      evet evet insan yaşadıkça fikir üretiyor :)

      Sil
  12. Küçükken yıldızlara ulaşacağımı düşünürdüm hep. Hatta uzaya gideceğimin hayalini de kurardım. Çocukluk işte. Ay bu arada fotoğraf maskeymiş. İlk etapta uyuma bandına benzettim. hahahahahhhah:)

    YanıtlaSil
  13. Gerçekten bu evren neden bu kadar ve neden bu kadar hızlı genişliyor? Hep tahminler. Galiba asıl cevabı hiç bulamayacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      belki ilerde bulurus :)

      Sil
  14. Uzay alemi çok ilginç bir alem gerçekten ama maalesef korktuğum bi alan hatta rüyalarımda genelde korkulu bişeyler görürsem kabus falan genelde uzay boşluğunda oluyorum içimde bi boşluk korkusu var bilmiyorum neden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hümeyra özkan.

      hımm ilginçmiş belki hımm boşlukta olma veya yalnızlık hissidir o :) hepimizde olur :)

      Sil
  15. Güzel bilgilendirme olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. turgay aksoy.

      kişisel düşüncelerim ivit :)

      Sil
  16. Zaten herşey hayalmiş fazla düşünmeyelim 🤣

    YanıtlaSil
  17. Keşke ömrümüz yetse de evrenin tüm sırlarını keşfettiklerini hatta Tanrı'nın nasıl bir varlık olduğunu görebilsek :) henüz çok ilkeliz....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürük ve ben.

      inşallah maşallah :)

      Sil
  18. Sonsuzmuş gibi görünse de uzayın da bir sınırı vardır ama tabii ki çok büyük olduğundan bu alanla ilgilenmek keyiflidir:)

    YanıtlaSil