Haftanın konusu: "Şirket yönetimlerinde iş gücünde erkekler çoğunlukta. Bu iş pozisyonlarının belirli bir yüzdesi kadın iş gücüne ayrılmalı mıdır?"
Gelişmiş ülkelerde işgücünün yüzde ellisinden fazlasını kadınlar oluşturuyor ama şirket yönetimlerinde üst düzey yetkililerin çoğunluğu erkek. Şirketlerde kadın yöneticilerin çoğalması için kadın işgücü için asgari bir yüzde değeri belirlenmeli. Yöneticilerin yüzde ellisi kadın olmalı diye bir şart koşulmalı.
Yüzde koyunca kalifiye erkekler çok çalışmaz bu sefer de. Nasıl olsa yönetici olmayacağız derler. Şirketler de kadın işgücü bulamazsa başka yollar dener. Bu şartı delmeye çalışırlar. Ülkemizde ise erkek işgücü yan gelir yatar herhalde.
İyi eğitimli, çalışkan, başarılı kadınlar yönetici olunca, yüzde şartı da olunca, aynı iş kalitesindeki erkekler artık iyi çalışmaz, şirkete katkıda bulunmaz. Çünkü her çalışan, cinsiyete bakılmaksızın terfi almak ister işinde. Motivasyon ve çok çalışmanın altında hep işte yükselme içgüdüsü vardır.
Bizim ülkede ise ne yapar şirketler? Bu kadın işgücü baskısından kurtulmak için her şeyi değiştirirler. İş ünvanlarını değiştirirler. Yönetici, müdür, başkan, üye gibi ünvanlarla oynarlar.
Bir yandan da şirketlere faydası olur. Başarısız erkeklerdense başarılı kadınlar başa geçer. Erkekler kadın yöneticilerin altında daha rahat çalışır. Kadınlar da erkek yöneticilerin altında daha rahat çalışır. Çatışmalar azalır. İş verimi artar.
Kadın ve erkek yöneticiler bir arada farklı özellikleri ile daha uyumlu çalışırlar.
Zamanı olan ve isteyen herkes yazsın yine!
Elbette her konuda olduğu gibi bu konuda da düşüncelerim/fikirlerim var.
YanıtlaSilŞahsi fikrim;
Evet, şirket yönetimlerinde iş gücünde çeşitliliği ve eşitliği artırmak için belirli bir yüzdede kadınlara yer ayrılması, birçok avantaj sağlayabilir.
Zaten uzun zamandır yapılan çeşitli araştırmalar, kadınların iş yönetimindeki varlığının şirket performansını olumlu etkilediğini ve şirketlerin daha geniş bir yetenek havuzundan faydalandığını gösteriyor.
Ancak bu uygulamanın başarılı olabilmesi için, sadece kadın iş gücüne yer ayırmak değil, aynı zamanda kariyer gelişim fırsatları, mentorluk programların da etkin bir şekilde uygulanması da önemlidir.
Bu sayede, kadın çalışanlar sadece sayı olarak değil, gerçekten etki yaratan pozisyonlarda yer alabilirler.
Devamını blogumdan okuyabilirsiniz. 😀
Kadın populasyonu yoğun bir okulda çalışıyorum, zorlar kendi hemcinslerim maalesef, yöneticilik yapanlar bile çözüm odaklı olmaktan çok ego peşinde.
YanıtlaSilBu arada özlemişim buraları :)
Bu konuda emin değilim, işler daha da karışır mı , bilemedim:) Bu konuda zaman var gibi geliyor , sadece biz de değil dünya üzerinde.
YanıtlaSil
YanıtlaSilBen eşitlikten yanayım ama feminist değilim 😊 İnsanlara cinsiyet ya da başka kriterlere göre ayrım yapılmaksızın eğitim olanakları tanınmalı, sonrasında da herkes bileğinin hakkıyla hak ettiğini yaşamalıdır diye düşünüyorum. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması, zaten eşitsizliğin bir göstergesi değil mi? Açıkçası benim için yöneticinin kadın ya da erkek olması değil; yönettiği kişilere ve işe âdil, empati kurarak ve bilinçli yaklaşması ve hayata bakış açısı önemli. Herkes yönetici olacak diye bir şey yok, hak eden olsun. Tarihte mesela Çiller başbakan oldu, şahane bir dönem miydi?
Bir de şu var kendi gözlemim. İş hayatında gördüğüm kadın yöneticilerin çoğu kötüydü 😊 Entrikalar, dedikodular, kişisel hırslara göre alınan yanlış kararlar, bir afralar bir tafralar 😊 Demem o ki, karakter ve liyakat şart 😊 Yeter ki biz yüksek eğitimli bir toplum olabilelim. Yani aslında az gelişmiş toplumların kadın yöneticileri olsa ne olur olmasa ne olur 😊
Ben de -uzun zamandır- diyorum ki kadınlar her alanda gümbür gümbür geliyorlar, gözlerinizi o kadınlara çevirin bence, kariyer tırmanışında sanıldığı kadar azınlık olmadıklarını da göreceksiniz. Bu bir evrim süreci, dip dalga çok da uzak olmayan bir zamanda fazlası ile görünür olacak. O zaman Buraneros demişti dersiniz:))
YanıtlaSilMerhabalar.
YanıtlaSilKadın ve erkek cinsi, insan olarak icat edildiği günden beri, erkekler hep ön planda kalmıştır. Erkeklere her türlü hak ve özgürlük verilmiş, kadınlar ise bu zenginlikten mahrum bırakılmıştır.
Kadınlar icat edildiği günden bu tarafa, kaplumbağa misali emekliye emekliye ancak bu seviyelere gelebilmiştir.
Bana göre, kadın ve erkek eşittir. Eğer kadın istiyorsa ve kendine güveniyorsa, bir erkek gibi o da şirketin üst yönetimlerinde neden görev almasın ki? Ne kadınlar var ki, erkekleri cebinden çıkarır. Bu tamamen kabiliyet ve beceri meselesidir.
Kadından yönetici idareci olmaz diye bir söylem tanımıyorum ben. Kadınlar da pekala üst düzey yönetici ve idareci olabilirler. Aksini iddia edenler hasetliklerinden ne yapacaklarını bilemeyenlerdir.
Bir zamanlar Almanya'yı idare eden Alman Şansölye Angela Merkel'in üzerine ben yönetici, idareci tanımam.
Kadınların üzerine fazla varmayın. Her böyle kadın konusu açıldığın da kadınların ezilmişliği gündeme taşınıyor ve içimizi acıtıyor.
Erkek olmazsa olur; ama, kadın olmazsa olmaz arkadaş, neden bu saptamayı idrak edemiyorsunuz?
Selam ve saygılarımla.
Aslında buraya bir yorum yazıyordum ama uzun olunca kendi bloğumda yazıya döndürdüm :)
YanıtlaSilhttps://cileklibulutlar.blogspot.com/2024/10/is-pozisyonlarnn-belirli-bir-yuzdesi.html
YanıtlaSilsevgili ilkay ın yazısısı :)
Kesinlikle ayrılmalı
YanıtlaSilErkek egemen bir toplumda sadece iş hayatı değil kadınlara her şey çok zor ama ayrımcılık da (pozitif bile olsa ilk etapta cazip görünse de) çözüm değil. Bir kere çaba sarf etmeden elde edilen şeylerin bir kıymeti olmuyor. Atatürk'ün zamanında kadınlarımıza tanıdığı haklar (kadını yükseltmek istediği yer) çoğu ülkede yoktu, sonuç 21. yy. da kadınlar mevcut haklarını bile isteye teslim ettiler, onun için bu ülke bir arpa boyu yol gidemiyor. Kadınlar da dahil herkes kendi çabasıyla ilerlemeli ve iş hayatında liyakata önem verilmeli. Eşitlik olmazsa pek bir şey olmuyor maalesef. Elinize sağlık.
YanıtlaSilEvde Yazar gibi düşünüyorum :) İnsanlara cinsiyet ya da başka kriterlere göre ayrım yapılmaksızın eğitim olanakları tanınmalı, sonrasında da herkes bileğinin hakkıyla hak ettiğini yaşamalıdır diye düşünüyorum.
YanıtlaSilhttps://sahsifikrim.com/agac-ev-sohbetleri-hafta-271/
YanıtlaSilsevgili şahsi fikrim in yazısısı :)
şimdilik görebildiğim 3 kişi olduk yazan :)
YanıtlaSililkay
şahsi fikrim
deeps
:)