Sayfalar

4 Kasım 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 272



Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyor ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Yoksul ailelerin çocukları, zengin ailelerin çocuklarına oranla büyüdüklerinde daha mı olgun olurlar?"

Yani şimdi, aileler çocuklarına ellerinde ne varsa vermek isterler. Zenginlerin olanağı fazladır, çocuklarına çok olanak sağlarlar ama bu durum çocuklarına çok fayda getirmez.

Maddi olanak, teknolojik kolaylıklar getirebilir ama bir yandan da onları beyin tembeli yapar. Sadece para sayesinde üniversiteye giderler.

Belki de tam tersidir. Zengin çocuklar daha güçlü yetişkinler de olabilirler.

Ancak, 18 yaşlarında çalışmaya başlayıp kendi parasını kazananlar, çoğumuz gibi uzun yıllarını üniversitede geçirmediği için, ekonomik yönden daha bağımsız olabildikleri gibi sosyal yönden de daha deneyimli olurlar ve kişilik anlamında daha iyi yetişkinler olabilirler.

Çoğumuz gibi öğrencilik boyunca ailelerinden cep harçlığı alanlar okuldan sonra sosyal hayatta zorluk çekerler. Evde netten çalışanlar dışında.

Yani şimdi evden çalışıp ETSY veya Amazon'da satış yapanlar, kendi işlerini veya başkalarının işlerini yapıp, alıp satanlar şanslılar, sosyal açıdan iletişim içinde olmadıkları için, yüzyüze çalışmadıkları için çok da yetiişkin olmaları gerekmez.

Zamanı olanlar ve isteyenler yazsın işte, her zamanki gibi!

Yani herhalde yoksul büyüyenler daha olgun olurlar gibi duruyor. Genelde yani.

17 yorum:

  1. Mesele olgunluksa bilemiyorum, maddiyatla değil de büyüdüğü aile ve sosyal ortamıyla daha alakalı olur gibi olgunluk seviyesi. Zengin aile- zorlu kişilikler dolu çevre de zengin olmayan aileden daha olgun insan büyütebilir. İnsan vardır, insan vardır diyorum genelleme yapamıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beş senede devrialem.

      piku haklısın veee seni yorum yaparken görmek güzeeel, ne zamandır yapmıyosuuun :)

      Sil
  2. Para adamı bozar mı yani deep hehehe :D

    YanıtlaSil
  3. Maddi durum bazı insanlar üzerinde etkili olabilir ama tek başına yeterli değil bence. Herkeste aynı değişim de gözlenmiyor. Yukarıdaki ilk yoruma katılıyorum, çevre de önemli bir faktör. Hatta genetik bile önemlidir de oraya girmeyeyim. :) Bazıları evet dediğin gibi daha atak olur belki, çünkü yaşamını sürdürmek için çözüm yolları bulmak zorundadır. Beynin gelişimiyle de ilgili bu. Yani kişi hayatta kalmak için çeşitli beceriler geliştiriyor sonuçta, kastettiğim bu. Ama öte yandan bazı beceriler elde etse bile, hayatta atak ve zorluklarda başarılı olsa bile, aklı havada olabilir. Olgun olmayabilir. Olgunluk bambaşka bir şey bence. Hatta bana öyle geliyor ki biraz da insanın içinden geliyor bu. Duygusal zekayla da ilgili belki. Belki maddi yetersizliklerden zorluk çekmiş bir çocuk yokluğu öğrenebilir ama bu yeterli değil. Varlığı deneyimlediğinde içindeki öfkeli veya bencil yanı görebiliriz. Yani insan psikolojisi de tuhaf ve dallı budaklı. Aynı şekilde şımarık zenginler de var, bilmediği için bir şeylerin değerini doğru ölçemeyen zenginler de var ama bilmese bile bazı şeyleri deneyimlemese bile empati gücü çok gelişmiş zenginler de vardır. Yine duygusal zekaya bağlı bu da sanırım. Empatinin üstünde de durdum çünkü bence olgunluk dediğimiz şey biraz bununla da ilgili.

    YanıtlaSil
  4. Yoksul ailelerin. Genelde cevaplar aynı olur diye düşünüyorum. Disiplinli yetiştirilen zengin ailelerin çocukları hariç tabi.

    YanıtlaSil
  5. Bunun parayla ilgisi yok bana kalırsa. Çok şeyle ilgisi var. Genetiğe kadar gider yani. :)
    Zenginin de, fakirin de kendine göre kötülük üretme mekanizmaları var.

    YanıtlaSil
  6. Kişiye göre değişir diye düşünüyorum. Evet fakir olanların daha bir mücadeleci olmalı gerekiyor. Mecburen olgunlaşıyorlar. Ama zenginler içinde de hayatı ciddiye alanlar vardır.

    YanıtlaSil
  7. Şükür kavuşturana 😃😃Bu konu ilginç..yazacağım. Şimdilik bloğu tekrar görebilecek miyim bakışı idi

    YanıtlaSil
  8. Olgun insan deyince akıllara duyguları kontrol edebilen, empati kurabilen, olaylara tarafsız yaklaşabilen, sakin kalabilen, aklını kullanan, idare eden gibi özellikler geliyor. Bunun zenginlikle ilgisi var mı? Eğer yetiştiği aile fakir ama gururlu eski filmlerdeki Münir Özkul gibi babasının olduğu bir aileyse evet belki olgun davranabilir ama günümüzde böyle aileler var mı? Bence fakirlikle değil de olgunluğun yaşam deneyimleriyle ilgisi daha yüksek olabilir. Mesela küçük yaşta derin acılar yaşayan, hayatın sadece maddi değil manevi yönleriyle de mücadeleye girenler daha erken olgunlaşır diye düşünüyorum. Öte yandan çocukken şımarık yetiştirilen, her şey önüne sunulan çocuklar; ailelerinin bu desteği hep sürerse, belki de hayatları boyunca olgunlaşmak zorunda kalmayabilirler... Böyleleri zaten muhtemelen bencil de olur, çocuk gibi sorumsuz sorumsuz takılabilirler... Ne kadar çok değişken varmış, düşündükçe neler çıkıyor...

    YanıtlaSil
  9. Bu biraz genelleme olur. Yoksul olup olgun olanlar var olgun olamayanlar da var, zenginler arasında da olgun olan var olmayan var. Maddiyatın getirdiği zorunlu sorumlulukla ilgisi yok bence. Ailenin çocuk üzerindeki etkisi daha çok. Çocuk boş bir kabuk gibi ona ne verirsen onu alır. Erken yaşta mecburen sorumluluk alması gerekip çalışan bazı insanlarda olgunluk göremeyebilirsin var böyleleri, her türlü imkana sahip olduğu halde şımarmayan olgun duran zengin çocukları da olabilir. Büyürken konuşmayı bile taklit ederek öğreniyoruz o yüzden en önemli faktör aile sonra çevre, kişinin kendi karakter özellikleri filan.. Hatta ilkayın dediği gibi genetik de önemli. Genetik sadece dış görünümü veya hastalıkları vs etkileyen bir şey değil zekayı, beyin yapısını da etkiliyor. Aynı aileden olan çocukların hiçbiri de tamamen aynı olmayabilir mesela biri olgun olurken öteki olmayabilir çünkü aile her ikisini aynı sorumluluk veya aynı enerjiyle büyütmeyebilir.

    YanıtlaSil
  10. Olgunluk denilen şey maddiyatla alakalı olabilir mi, bilmiyorum ama tiktok denilen şey zengin olmadığı görülen olgunlaşmamış insanlarla dolu. Her ne kadar para ile iman kim de belli olmaz denilse de bendeki intiba bu :)

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar.
    "Yoksul ailelerin çocukları, zengin ailelerin çocuklarına oranla büyüdüklerinde daha mı olgun olurlar?" Olgunluğu değil de örneğin "daha mı şımarık olurlar?" gibi olsaydı, makul ve mantıklı bir cevap vermek kolay olurdu. Önce olgunluk nedir bir tanımını yapalım ondan sonra da sorunuza geçelim.

    Olgunluk: İnsanların duygu, düşünce açısından yetkinliğe ulaşması ve bu sayede olayları daha geniş açıdan değerlendirebilmesi ve buna bağlı birçok meziyeti edinebilmiş olmasıdır.

    Şimdi bir çocuğun olgunluğa erişebilmesi, onun ailesinin zengin ya da yoksul olmasına bağlı bir durum değildir. Zengin ailenin de, yoksul ailenin de pekala olgunlaşmış çocukları olabileceği gibi, olgunluğa erişememiş çocukları da olabilir. Bence olgunluk; zenginlik ya da yoksulluk kavramıyla ilintili değildir.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  12. https://adadenizi.blogspot.com/2024/11/agac-ev-sohbetleri-272.html

    sevgili ada denizi nin yazısısı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben de yazdım bu sefer kiiiiiiiiiiiiiiiii

      Sil
  13. Maddi etkenden ziyade yetiştirilme tarzının olgunlukta daha etkili olabileceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  14. https://mavidebirnokta.blogspot.com/2024/11/agac-ev-sohbetleri-272.html

    sevgili mai nin yazısısı :)

    YanıtlaSil
  15. şimdiye dek görebildiğim 3 kişi olduk yazan :)

    mai
    ada denizi
    deeps

    :)

    YanıtlaSil