Sayfalar

24 Eylül 2024 Salı

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 266


Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta Pazartesi günleri bir sohbet konusu buluyoruz ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Dünyada evli çiftler artık çocuk sahibi olmamayı seçiyorlar. Neden böyle bir eğilim var?"

Genelde iyi eğitimli, maaşlı çiftler artık hiç çocuk sahibi olmuyorlar, özellikle Avrupa'da. Gelişmişlik düzeyi ile çocuk sayısı arasında bir bağlantı var. Eğitim ve refah düzeyi arttıkça çocuk sayısı azalıyor.

Evli çiftler kariyerlerini düşünüyorlar ve kendilerine zaman ayırıyorlar. Spor, hobiler gibi. Hem spor yap hem bol bol gez hem de bebeğin olsun biraz zor.

Ancak çocuksuz çiftler çocukları olan akranları arasında zorluk çekerler. Yemekte gezmekte çocuklu grupların arasına giremezler. Bir de yaşlanınca onlarla ilgilenecek çocukları olmaz.

Çocukları olanların sorumlulukları daha çok olur. Çocuksuzlar işlerinde daha rahat çalışıp ilerlerler. Boş zamanları da daha çok olur. Çocuk bakmak da tam zamanlı bir iş sayılır. Sık sık izin alıp çocukla ilgilenmek lzaım. Örneğin çocuklu anne babalar akşamları arkadaşları ile buluştuklarında, akşamları, eve erken gitmek durumunda kalırlar.

Çocuksuzlar, büyük olasılıkla yaşlanınca bakımevlerine, huzurevlerine giderler. Günümüzde yaygınlaşıyor bu eğilim.

Çocuksuz ve bol kariyerli bir hayat ile çocuklu bir aile arasında arasında seçim yapmak gerekiyor belki de. Avrupa, çocuksuz olduğu için şimdi genç nüfus ithal ediyor. Bol çocuklu doğu ülkelerinden az çocuklu batı ülkelerine göç var.

İsteyen ve zamanı olan herkes yazsın işte hadiii!

31 yorum:

  1. "Ancak çocuksuz çiftler çocukları olan akranları arasında zorluk çekerler. Yemekte gezmekte çocuklu grupların arasına giremezler. Bir de yaşlanınca onlarla ilgilenecek çocukları olmaz. "

    Evet bir konuda haklısın. Hiç sarmıyor çocuklu ortamlar beni. :)

    Fakat şu konuya pek katılamıyorum. Çocuklu insanların yaşlanınca bakılacağına dair bir garantileri yok. Çevremdeki çoğu yaşlı daha çocuklarına bakmak durumunda. Çocuklarından sonra da torunlarına bakıyorlar. Ama kendileri yaşlı bir insan gibi hürmet görmüyorlar malesef. Bu da çocukları ahlaken yetiştiremediğimizin bir göstergesi.
    Geçen gün bir profesörün cesedinin bidonun içinden çıkarılması beni bayağı etkiledi herhalde. İnsanın evladı nasıl böyle bir şey yapabilir ki anlamakta zorluk çekiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. müfred.

      ya valla sahiden de büyükler çocuklarına bakıyor, özellikle de ekonomik olarak :) çocuklar işsiz, anneleri filan bakıyor hatta maaşlarını bile veriyorlar çocuklarına :)

      Sil
  2. Ay zor işler bunlar yaaa oyumu bekar kalıp yeğen sevmekten yana kullaniyoring

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçük kara balık.

      evet yaa vallahi kim uğraşcak de mi evde yabancı biriyle :)

      Sil
  3. Konu seçme konusunda çok çok iyisiniz deeptone hanım konuyu çok beğendim ben bu kadar güzel bulamazdım😌 düşüncelerine katılıyorum benim Çevremde bir çok çocuklu aile var gerçi şöyle bir şeyde var genelde kariyerli aileler ya en fazla iki çocuk sahibi olabiliyorlar ama ben iki çocukta yeter diye düşünüyorum genelde çok ilginç bir şey hep bir kız bir oğlu olan aileler var çevremde yani ablalarım (komşularımız) var diyim sosyal medyada takip ediyorum çoğunu ve eşleriyle çocuklarıyla gayette güzel bir şekilde gezip vakit geçiriyorlar hem çalışıyorlar aynı zamanda çocuklarıyla çok da güzel bir şekilde hayatlarını sürdürüyorlar ve onlara hiçbir şekilde mani olmuyor geç saatlere kadar arkadaşlarıyla da buluşuyorlar bu çocukların uyku saatine engel olacak bir durum değil sonuçta arkadaşlarının da çocukları var ve uyku vakitleri geldiği zaman mesela misafirliktelerse uyutup yine oturabiliyor yani benim çevremde gördüğüm kadarıyla bu şekilde hani o yüzden hiçbir şekilde çocuğu bahane edilmemesi gerekir bu biraz da elbette tercih meselesi ama neslimizi bu şekilde devamını getirmek zor ve böyle tercihlerin olması üzücü bir şey yine mesela söylediğin şeylerde çok haklısın deeptone hanım çocuk sahibi olan aileler gerçekten sorumluluk sahibi oluyorlar ve mesela bir kadın evladı olduğu zaman annelik duygusunu tatlı zaman ben de daha kendini bu alanda geliştirmiş oluyor ve o duyguyu eminim çok güzel bir duygudur inşallah tüm anne olmak isteyen kadınlarımız o duyguyu tadar ben de çok isterim bir evladım olmasını inşallah Rabbim nasip eder evlenirsem bir çocuk sahibi olmayı çok isterim Ben de çocukları çok seviyorum ve bir çocuk gelişimci olarak ana okulunda çalıştığım zaman Öğrencilerimi kendi çocuğumuş gibi seviyorum gerçekten onları yetiştirmek çok önemli eğer sen evlenip çocuk yapmayacaksan senin soyun nasıl devam edecek bütün evli olan insanlar bu şekilde devam etse yaşamaya bir kere ülkemizin hiçbir şekilde gelişmesi artmaz zaten yani bu çok yanlış bir şey bence bizim neslimizi sonuçta devam ettirmemiz lazım bu ülkemiz için vatanımız milletimiz için hayırlı evlatlar yetiştirmemiz gerekiyor ki bu ülkeyi kim koruyacak sonuçta bizler sonuçta ilerde yaşlanıncaz ayrılacağız bu dünyadan bizim evlatlarımız olmalı ki bu ülke ye iyi bir gelecek bırakmalıyız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hümeyra özkan.

      iyiymiş o zaman öyle ailelerin olması. hem çocuklu hem gezen tozan :)

      Sil
  4. Evli ve çocuk sahibi olmayı düşünmeyen çiftleri piste alalım:)

    Nasip işi elbet ama evlilik denilen şeyin ana sebebi çocuk değil mi zaten ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vakti dem.

      evlilik eskiden iyi bişeymiş. 2000 lerde çekici değil :)

      Sil
  5. Merhabalar.
    Evli çiftler neden çocuk sahibi olmak istemiyorlar sorusuna yazılacak o kadar çok konu başlığı var ki, sıralamak ve saymak mümkün değil. Efendim Finlandiya'da olsam, hem evlenirim, hem de seve seve çocuk sahibi olurum. Ama Türkiye'de ne evlenirim, ne de çocuk sahibi olurum!..

    Ne çocukların ve de ne anne babaların hiç memnun ve mutlu olmadıkları bir ortamda evlenmek bile hata!..

    Sen ne kadar çocuğunu güzel terbiye edersen et; o çocuk hiç dışarıya çıkmayacak mı? Okula gitmeyecek mi? Çıkacak ve gidecek... O halde, dışarı çıkan ve okula giden çocukları çıktıkları ve gittikleri yerler bozacaklar...

    Velhasılkelam, çocuğu olanların dertleri bir değil bindir. Ama hiç çocuğun olmadığı zaman derdin sadece birdir.
    Ben de ülkemizde evlenmeye ve çocuk sahibi olmaya karşıyım.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ra55.

      hımm bizim ülke evliliğe çocuğa uygun değil yani doğru :)

      Sil
    2. Merhabalar Deeptone.
      Eğer yanlışsa ve yanlışım varsa, lütfen açıklamalı yorumlarınızı esirgemeyiniz.
      Selam ve saygı ile birlikte sağlık ve mutluluklar dilerim.

      Sil
    3. ra55.

      bir yanlışnız yok kii :) aksine ben sizin yorumunuzdan bir şeyler öğrendim :)

      Sil
  6. Genelde okumuş aklı başında genç çiftler bir çok konuyu düşünüp ona göre çocuk yapmaya karar veriyorlar ya da biraz geç çocuk yapıyorlar. Diğer taraf allah ne verdiyse 2-3-4 gidiyor. Çocuğu veren rızkını da verir düşüncesi:/ Şuna da katılmıyorum çocuksuzlar huzurevine gider. etrafımda çok var tabi ki geçerli geçersiz bir çok sebepten çocuğu olup huzur evine gitmeyi düşünen ya da giden yaşlı insan. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar *mehtap.
      Artık ülkemizde çocuk sahibi olan ya da olmayan anne ve babaların ortak bir sorunu var; yaşlanınca, ele ayağa düşünce ellerinden kim tutacak? Çocuğu olan da olmayan da bakımevlerine gidiyor. O halde, evlensen çoluk çocuk sahibi olsan ne, olmasan ne yazar!..
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    2. mehtap/ra55.

      hımm bizim ülkede yaşlı olmak da zor o zamansa :)

      Sil
  7. Eğitimli insan acı çekiyor Deep... kimse bu saçmalığa birinin daha katlanmasında parmağı olsun istemiyor.

    İki çocuğum var biliyosun... yüzlerine bakamıyorum çok zaman!

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mai.

      bizim ülkede evet yaaa anne olmak da çocuk olmak da anneanne olmak da ayrı problem :)

      Sil
  8. Her açıdan çok zor olabilir.

    YanıtlaSil
  9. Maddi ve manevi olarak hazır olmak lazım. Bizde genellikle ezbere çocuk oluyor. :) İşte öyle alışılmış, çocuğumuz olsun herkesin oldu vs. Yani belki anne baba olmaya kişi uygun bile değil yani. Bunu sorgulayanları da (başkasının adına değil, mesela ben uygun muyum anne olmaya değilim desem aaaa derler bana ve çevre baskısı olur gibi gibi) taşlarlar.

    YanıtlaSil
  10. Çocuk gerçekten çok çok çok büyük bir sorumluluk. Anne baba olmak o kadar zor ki tuvalete giderken bile biri kucağında gittiğini düşünebiliyor musun? Ya da gece yüzünün ortasında yatan birinin olduğunu?
    Güzel güzel uyusun diye dualar ediyorsun ama uyuduğu zaman da durup durup nefes alıyor mu diye kontrol ediyorsun ve en sonunda uyandırıyorsun mesela
    Gerçekten akıl tutulması bir şey :)
    Ama bir o kadar güzel bir o kadar eşsiz inanılmaz başka bir duygu. Ona sarılmak kokusunu içine çekmek onun sana anne/baba demesi o kadar farklı o kadar anlatılamaz yaşanır bir şey ki...
    Anne baba olmadan önce maddi manevi birçok şeyi düşünmek zorunda kalıyoruz. Hele ki günümüz şartlarında dünya bu kadar kötüleşip çirkinleşirken ben açıkçası çiftlerin çocuk sahibi olmak istememelerini sorgulamıyor çok normal buluyorum.
    Yine de duygusal bir insan olaraktan annelik duygusunu tatmamış olsaydım eksik kalırdım diyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. my real.

      her şeye rağmen annelik iyi diyosun yani pekiii :)

      Sil
  11. Ben yaşlılara çocuklarının bakması gerektiğine katılmıyorum. Onların kendi hayatları olmalı. Maddi imkan varsa bu noktada destek olabilirler. Ama fiziksel olarak aynı evde yaşamak, sürekli hayatlarının içinde olmak. Ben bunu istemem açıkcası. Çocuklarımın kendi hayatları olsun

    YanıtlaSil
  12. Çocukluyuz diye ileride bakılacağız gibi bir garantimiz yok :D Zaten bakmasınlar da , biz onları yaşasınlar diye dünyaya getirdik köle olarak değil. Çocuklarımın bana kazandırdığı yegâne şey gençlik enerjisi, onları izlemek içimi açıyor. Ama bu dünyaya çocuk getirmek istenmemesini de çok iyi anlıyorum. Gerçekten gerek yok :D

    YanıtlaSil
  13. https://adadenizi.blogspot.com/2024/09/agac-ev-sohbetleri-266.html

    sevgili ada denizi nin yazısısı :)

    YanıtlaSil
  14. şimdilik görebildiğim 2 kişi olduk yazan.

    ada denizi
    deep

    :)

    YanıtlaSil