Sayfalar

26 Eylül 2024 Perşembe

YAPAY ZEKA DENETİMİ

 



Yapay zeka ile her şey mümkün. Fotolar, resimler, müzikler, grafikler. Çeviri konusu ile inanılmaz. Google Lens ile kısa çevirileri yapabiliyorduk. Chatgpt ve DeepL ile bütün bir kitabı veya bir filmin altyazısını çevirebiliyoruz. Altyazı, DeepL ile daha kolay. Ücretsiz 3 dosya çevirebiliyoruz bir ayda. Chatgpt ile de bir kitabı sayfa sayfa yüklemek gerekebiliyor.

Yapay Zeka ile çeviri yapınca yeni konular gündeme geldi. Ödev yapınca öğretmenler artık kontrol edebiliyor. Kelimeleri kontrol ederek bir ödevin yapay zeka ile yapıldığı anlaşılabiliyor. Kitap ve film çevirilerinde ise yapay zeka çevirilerini kontrol etmek gerekiyor. Her zaman yüzde yüz doğru olmayabiliyor. Yapay zeka her zaman her şeyi bilmeyebiliyor. Bilemediği zaman yapay zeka yeni bilgiler üretiyor, kendi kendine.

Bir iki yıl önce daha az deneyimi vardı yapay zekanın. Yanlış cevap verebiliyordu veya olmayan bilgiyi üretiyordu. Bu üretim halen devam ediyor. Bu durum da ortaya yeni iş kolları çıkardı. Yapay Zeka çeviri redaksiyonu gibi. Çeviri düzeltmesi yapılırdı zaten. Şimdi yapay zeka çevirisi de düzeltiliyor. Çok iyi çevirse de hata yapabiliyor bunlar.

Yapay zekaya bir şey sorduğunuz zaman cevabı bilemiyorsa elindeki verilerle yeni cevaplar bulabiliyor. Olmayan bilgi veriyor bize. Diyelim, hukukçusunuz. Bir dava var elinizde. O davaya benzer örnek davaları bulmak istiyorsunuz. Şöyle sordunuz örneğin. “2015 Simon Young davasının 2017 Lars Möhler davası ile benzerlikleri nelerdir?” Yapay Zeka, Lars Möhler davasını duymamış olsun. Kendisi bilgi uydurabiliyor. Siz de o özellikleri alıp davanıza uyguluyorsunuz. Tabii tamamen yanlış yönlendirme oluyor. A.B.D.’de bu nedenle bazı davalarda bu şekilde yakalanan avukatların işlerine son verildi. İki sakıncası var. İlki, yanlış bilgi. İkincisi de, bu yanlış bilgi de yapay zeka verisi oluyor ve biz de bunu doğru sanıyoruz.

F.B.I. bünyesinde bunun için de artık detektifler var. Yapay zeka uydurukçu olabiliyor. Ve bunu anlamak da zor. Telefonlar, robot süpürgeler, teknolojik bütün aletlerle biz zaten izleniyoruz, bir de üstüne bu çıktı. Ya yapay zeka da hata yaparsa? Çevirimizi, ödevimizi, makalemizi yanlış yazarsa ve biz de bilmezsek yanlış olduğunu!

11 yorum:

  1. Evet önemli bir konu. Yapay zekaya yüzde yüz güvenme hata olur. En azından şimdilik:)

    YanıtlaSil
  2. Zaten yapay zekadan ne beklenebilir ki ya her şey olması gerektiği gibi yapılmalı yani en güzel şey kendin okuyup araştırmak ya da kendin fotoğraflarını çekip resimlerini çizmen yani yapay zeka işlerimizi tamamen kolaylaştırmak için var aslında bizide tembelliğe yönlendiren bir şey hazırcılık çünkü bir bakıma ,bunlar yerine kendimiz araştırıp üreterek kendimizi zorlayarak yorarak beynimizi çalıştırarak halletmeliyiz ki işlerimiz en doğru ve en güzel şekilde olsun

    YanıtlaSil
  3. Yapay zeka ve insan ikilisini bir arada görünce aklıma senin önceki bir yazında yazdığın yatay zeka benzetmesi geliyor artık :)

    YanıtlaSil

  4. Sevemedim nedense kendilerini. :)
    Ama illaki giriyor hayatlarımıza bir yerlerden.

    YanıtlaSil
  5. Chatgpt'yi bir kaç kez kullandım ama hep verdiği bilgileri başka kaynaklardan kontrol ediyorum. Tabii benim çok az ihtiyacım oluyor yoğun olarak kullanıldığında sakıncaları ortaya çıkar asıl. Teknolojinin bu hızda ilerlemesi çok ürkütücü, bilimkurgu filmleri veya kitapları gerçek oluyor gibi. Bakalım daha neler göreceğiz:)

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar.
    Adı üzerinde "yapay zeka" İnsan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgileri yineleyerek kendilerini geliştirebilen sistemler olarak bilinen yapay zekaya benim pek güvenim yoktur.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  7. Çok büyük bir gelişme. Bir o kadar da suistimal edilebilir bir konu. İyice bilmek lazım. Benim gibi teknoloji özürlülerine zor ama gençlerin yapacağı çok şey var.

    YanıtlaSil
  8. Yapay zekanın uydurması kötüymüş ama sanırım zamanla çok daha mükemmel hale gelecektir. Terminatör filmindeki hale gelmesin de :))))

    YanıtlaSil
  9. Hahaha, uydurukçu yapay zekâ.

    YanıtlaSil
  10. Yapay zeka kolaylık sağlasa da korkutucu yönleri var. :)

    YanıtlaSil
  11. Destekli sallıyor ama ya inandırıcı en azından :D

    YanıtlaSil