Yapay zeka ile her şey mümkün. Fotolar, resimler, müzikler, grafikler. Çeviri konusu ile inanılmaz. Google Lens ile kısa çevirileri yapabiliyorduk. Chatgpt ve DeepL ile bütün bir kitabı veya bir filmin altyazısını çevirebiliyoruz. Altyazı, DeepL ile daha kolay. Ücretsiz 3 dosya çevirebiliyoruz bir ayda. Chatgpt ile de bir kitabı sayfa sayfa yüklemek gerekebiliyor.
Yapay Zeka ile çeviri yapınca yeni konular gündeme geldi. Ödev yapınca öğretmenler artık kontrol edebiliyor. Kelimeleri kontrol ederek bir ödevin yapay zeka ile yapıldığı anlaşılabiliyor. Kitap ve film çevirilerinde ise yapay zeka çevirilerini kontrol etmek gerekiyor. Her zaman yüzde yüz doğru olmayabiliyor. Yapay zeka her zaman her şeyi bilmeyebiliyor. Bilemediği zaman yapay zeka yeni bilgiler üretiyor, kendi kendine.
Bir iki yıl önce daha az deneyimi vardı yapay zekanın. Yanlış cevap verebiliyordu veya olmayan bilgiyi üretiyordu. Bu üretim halen devam ediyor. Bu durum da ortaya yeni iş kolları çıkardı. Yapay Zeka çeviri redaksiyonu gibi. Çeviri düzeltmesi yapılırdı zaten. Şimdi yapay zeka çevirisi de düzeltiliyor. Çok iyi çevirse de hata yapabiliyor bunlar.
Yapay zekaya bir şey sorduğunuz zaman cevabı bilemiyorsa elindeki verilerle yeni cevaplar bulabiliyor. Olmayan bilgi veriyor bize. Diyelim, hukukçusunuz. Bir dava var elinizde. O davaya benzer örnek davaları bulmak istiyorsunuz. Şöyle sordunuz örneğin. “2015 Simon Young davasının 2017 Lars Möhler davası ile benzerlikleri nelerdir?” Yapay Zeka, Lars Möhler davasını duymamış olsun. Kendisi bilgi uydurabiliyor. Siz de o özellikleri alıp davanıza uyguluyorsunuz. Tabii tamamen yanlış yönlendirme oluyor. A.B.D.’de bu nedenle bazı davalarda bu şekilde yakalanan avukatların işlerine son verildi. İki sakıncası var. İlki, yanlış bilgi. İkincisi de, bu yanlış bilgi de yapay zeka verisi oluyor ve biz de bunu doğru sanıyoruz.
F.B.I. bünyesinde bunun için de artık detektifler var. Yapay zeka uydurukçu olabiliyor. Ve bunu anlamak da zor. Telefonlar, robot süpürgeler, teknolojik bütün aletlerle biz zaten izleniyoruz, bir de üstüne bu çıktı. Ya yapay zeka da hata yaparsa? Çevirimizi, ödevimizi, makalemizi yanlış yazarsa ve biz de bilmezsek yanlış olduğunu!
Evet önemli bir konu. Yapay zekaya yüzde yüz güvenme hata olur. En azından şimdilik:)
YanıtlaSilturgay özkan.
Sileveeet vallahi öyle :)
Zaten yapay zekadan ne beklenebilir ki ya her şey olması gerektiği gibi yapılmalı yani en güzel şey kendin okuyup araştırmak ya da kendin fotoğraflarını çekip resimlerini çizmen yani yapay zeka işlerimizi tamamen kolaylaştırmak için var aslında bizide tembelliğe yönlendiren bir şey hazırcılık çünkü bir bakıma ,bunlar yerine kendimiz araştırıp üreterek kendimizi zorlayarak yorarak beynimizi çalıştırarak halletmeliyiz ki işlerimiz en doğru ve en güzel şekilde olsun
YanıtlaSilhümeyra özkan.
Silya bizim türk milleti zaten tembel hep kolaya kaçar, işten kaçar bu yapay zeka yakında bizde çok tutulur :)
Yapay zeka ve insan ikilisini bir arada görünce aklıma senin önceki bir yazında yazdığın yatay zeka benzetmesi geliyor artık :)
YanıtlaSililkay.
Silya evet ama doğru bizim ülkede bizde yatay zeka var ama yanii tembellik, kolaycılık, yatmak :)
YanıtlaSilSevemedim nedense kendilerini. :)
Ama illaki giriyor hayatlarımıza bir yerlerden.
müfred.
Silçok girer daha o :)
Chatgpt'yi bir kaç kez kullandım ama hep verdiği bilgileri başka kaynaklardan kontrol ediyorum. Tabii benim çok az ihtiyacım oluyor yoğun olarak kullanıldığında sakıncaları ortaya çıkar asıl. Teknolojinin bu hızda ilerlemesi çok ürkütücü, bilimkurgu filmleri veya kitapları gerçek oluyor gibi. Bakalım daha neler göreceğiz:)
YanıtlaSilgül akça.
Silevet evet yakında beyinlerimize chip takılacak o olacak :)
Merhabalar.
YanıtlaSilAdı üzerinde "yapay zeka" İnsan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgileri yineleyerek kendilerini geliştirebilen sistemler olarak bilinen yapay zekaya benim pek güvenim yoktur.
Selam ve saygılarımla.
ra55.
Sileveet belki zamanla daha güvenilir olur :)
Çok büyük bir gelişme. Bir o kadar da suistimal edilebilir bir konu. İyice bilmek lazım. Benim gibi teknoloji özürlülerine zor ama gençlerin yapacağı çok şey var.
YanıtlaSilada deniz.
Silzamanla daha çok kullancaz herhalde :)
Yapay zekanın uydurması kötüymüş ama sanırım zamanla çok daha mükemmel hale gelecektir. Terminatör filmindeki hale gelmesin de :))))
YanıtlaSilbücürük ve ben.
Silterminatör anneee :)
Hahaha, uydurukçu yapay zekâ.
YanıtlaSilhandan.
Silevet yaa vallahi öyle :)
Yapay zeka kolaylık sağlasa da korkutucu yönleri var. :)
YanıtlaSilduygu özkan.
Sileveet şimdilik bize korkunç bişey yapmadı herhalde ama şu var ki her şekilde bizi gözetliyorlar :)
Destekli sallıyor ama ya inandırıcı en azından :D
YanıtlaSilküçük kara balık.
Silhıhım ivit :)
yapay zeka yardımcı araç olarak çok işe yarıyor önemli olan doğru kullanmayı bilmek bence yüzde yüz güvenmeden ama ne istediğini net şekilde söylediğin zaman sana istediğin şekilde yardımcı olabiliyor. ben tez için yunanca fransızca ve almanca kaynaklardan çeviriler konusunda yardımını istedim çeviriyi doğru şekilde yaptı ayrıca konular karmaşık olduğu zaman da yardımı oldu. yazar burada ne demek istiyor şunu mu demek istemiş gibi sorular sorduğumda detaylı şekilde açıklıyor örneğin. bazen de bilimsel konularda tartışmak da eğlenceli oluyor evrenin genişlemesi dünyanın çekirdeğinin ne zaman soğuyacağı gibi konularda baya eğleniyorum kendisiyle :) geçen gün mesela yüz tipimi ve fiziksel özelliklerimi tarif edip saç yapımı söyledim ve bana uygun bir saç modeli önermesini istedim bana bir model tarif etti sonra bunu görsel bir örnekle göstermesini istedim bana çizim yapıp verdi bence baya kullanılışlı
YanıtlaSilsessiz gemi.
Silhımmm yani yapay zekaya doğru bir şekilde sormalıyız. açık ve net soru olmalı :)
inanılmaz, gerçekten bu konu çok ilgimi çekiyor Deepcim, eline sağlık:)
YanıtlaSileren.
Silevet yaa günümüzün iki önemli konusu var, yapay zeka ve klon :)
Yapay zeka ile konuşurken basit ama net bildiğim konularda sorular sormuş ve yanlış cevaplar almıştım o gün bu gündür güvenmem. :)
YanıtlaSilrenkli tırtıl.
Silhımmm ivit olabiler :)
Yapay zekâ da insanı örnek alıyor, insan nasıl yalan söylerse o da söylüyor. Hem öyle bir söylüyor ki, acayip inandırıcı :) Şüphelenmek ve denetlemekse elbette bizlere düşüyor. Dediğin gibi yeni yeni meslekler çıkmaya başladı bile. Yaşam biz istesek de istemesek de evriliyor işte böyle, bize de uyum sağlamak düşüyor sanırım :)
YanıtlaSilevde yazar.
Silevet yaaa yeni meslekler olacak artık bu yapay zeka dünyamızı değiştiriyor :)
İnternete ne yüklenirse verisi o veriyi yükleyende insan :)
YanıtlaSildada.
Sileveeey :)
Instagram da bir video vardı belki sizin de gözünüzden kaçmamistir. Yapay zeka İslâmı seçti diye.. 😂 İzlemenizi tavsiye ederim..
YanıtlaSilYapay zeka bile insanı geçemez şeytana pabucunu ters giydiren insanoğlu değil miyiz?
O yüzden bu da geçer bakalım sırada ne var... GERÇEK ZEKA.. KONTROLLÜ ZEKA... HAYALET ZEKA...vs..
sonsuzluk ve ötesi.
Silo videoyu izledim eveeet :) he yaa insan en fenasıııı :)
Ahh sevgili deeptone, uydurukçu yapay zekaya az gülmedim. Nereden bulursunuz böyle yakıştırmayı. :)))
YanıtlaSilYapay zekayı bir anlayabilsem, ı-ıh benden çıkmıyor. Teknoloji konusuna yaklaşsam o benden kaçıyor. O kaçtıkça ben de aksi yöne kaçıyorum. :)) Bakınız, yapay zeka doğru bilgiyi de hep veremiyormuş zaten. :)
Çok değerli paylaşımınıza teşekkür ediyorum. :)
nazlı toaç.
Silyaa ama komiklik en sevdiğim şey espriler, gülmek :) şimdilik yapay zekadan uzak durabilirsiniz ama gelecekte mecbur kalabilirsiniz yanii amaa :)
Tamamen güvenmemek gerekiyor. Basit blog yazılarında işe yarıyor ama araştırma yaparken dikkatli olup başka kaynaktan da teyit etmekte fayda var 😬
YanıtlaSilderya.
Silhımm evet evet teyit etmek için başka araştırmalar da lazııım :)
Aslında büyük kolaylık oldu ama insanlar kendi sorumluluklarını yapay zekaya yüklemese daha iyi olur sanki :D
YanıtlaSildiary of meri.
Silevet ya zaten tembel, kolaya kaçan milletiz biz, şimdi daha da tembel oluyoruz :)