15 Nisan 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 243




Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu seçip yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu:

"Yerel yöneticiler vatandaşların yaşam kalitesini nasıl arttırmalıdırlar?"

Yerel yöneticilerin ilk görevi vatandaşlarının hayatını iyileştirmek. Bunu nasıl yapabilirler? Öncelikleri ne olmalı?

Altyapı olmalı. Ulaşımı geliştirmek, yolları köprüleri çalışır tutmak, içme suyunu sağlamak, kanalizasyon hizmetlerini iyileştirmek gibi. Ulaşım, yollar gelişince hayat kolaylaşır, kazalar olmaz. Yeni iş yerleri açılabilir.

Altyapı yanında sosyal projeler de gerekli. Eğitim, sağlık, ucuz evler gibi. Böylece temel ihtiyaçlar sağlanmış olur, yoksulluk, eşitsizlik gibi sorunlara çözümler sağlanır. Vatandaşın refah düzeyi artar. Bu aslında altyapıdan daha önemli. Herkes araba kullanmıyor.

Bunlardan daha öncelikli olan ise, hükümetin de yerel yönetimlerin de okullara, eğitime daha çok fon ayırması. Özellikle de yetişkinlerin eğitimine. Yetişkinlerin daha gelişmiş bireyler olabilmesi için, ayrıca iş de bulabilmeleri için. İşi ve parası olan vatandaşlar mutlu olur ve suçlar da azalır.

Bir de tabii ki parklar öncelikli olmalı. Şehir içinde yeşil alanlar, doğa gerekli. Yeşillik nefes aldırıyor, sakinleştiriyor. Ruh sağlığı da yollar, okullar denli önemli.

İsteyen ve zamanı olanlar yazsııın!

16 yorum:

  1. Kültür sanat olsun bol bol :)

    YanıtlaSil
  2. Hepsine katılıyorum. Bakalım değişim beni sevindirdi. Umarım fırsatı değerlendirir ve başka türde düşünenlere de öncesinde yapılmayan şeyler yapılınca hayatın nasıl da güzelleştiğini gösterirler. Halk olarak yöneticilerin kulağını sürekli çekiyor olmamız lazım. En azından bizim ülkede. Bazı karakter özelliklerimiz sistemlerimize de yerleşmiş. Rehavete çabuk kapılıyoruz.

    YanıtlaSil
  3. Ben de hepsine katılıyorum. Yukarıdaki ilk iki yoruma da katılıyorum. :) Bakalım neler olacak bundan sonra.

    YanıtlaSil
  4. İmkânsızlıklar içinde çok başarılı işler gerçekleştirmiş yerel yönetimlerle diyalog içinde olmak, iyilerden örnek alabilmek.
    Çocuklara, gençlere, yaşlılara ve engellilere uygun girişimlerde bulunabilmek.
    Kadın üreticileri yüreklendirip bölgelere uygun üretimlere yöneltmek.
    Zaman zaman halka yönelik ücretsiz sanat etkinlikleri, eğitici seminerler, konferanslar düzenlemek, halk sağlığına önem vermek.
    Ödül ve cezayı yerinde, zamanında, dozunda kullanmak, denetimleri sıklaştırmak, adil davranmak, adama göre iş değil, işe göre adam seçebilmek. İNSAN'a değer vermek...

    Güzel bir konu seçmişsin Derin. Kutluyorum.

    YanıtlaSil
  5. Tüm yöneticiler sen ben taraflığını atsın bi, bir de şeyh uçmaz mürid uçurur özlü sözündeki müridleri uzaklaştırsınlar etraflarından gerisi gelecek zaten. :)

    YanıtlaSil
  6. İnsanların ahlak eğitimine önem verilmeli. Çocukluktan başlanmalı. Böylece eğitimli ve suç işlemeyen bireyler artınca daha huzurlu ve mutlu olacağız. Mutlu insanlar da daha başarılı olurlar diye düşünüyorum. Yani her şey insandan geçiyor, yoldan değil.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar.
    Günümüzde kalite bir ayrıcalık değil haktır. Alınan ürünlerin veya hizmetlerin kaliteli olmasına dikkat ederken, yaşamın kendisinde de kalite aranması çok doğaldır. Bütün insanlar, kaliteli bir yaşamı hak ederler. Yaşam kalitesi kısaca, kişinin yaşadığı hayattan memnun olması, kendini iyi hissetmesidir.

    Yerel topluluğun barınma, ulaşım, dinlenme, kültür, sorunsuz çevre, yeşil alan, rahat ulaşım, otopark, içme ve kullanma suyu ihtiyaçlarının giderilmesi ve bunların planlı bir şekilde gerçekleştirilmesiyle vatandaşın yaşam kalitesinin arttırılması sağlanmış olur.

    Okul öncesi eğitim verme, mesleki eğitim kursları düzenleme ve kütüphane açma, eski tarihi eserleri koruma, kültür merkezi açma, spor alanları yaratma, tiyatro, müze ve sinema salonları açarak vatandaşın yaşam kalitesinin arttırılması sağlanmış olur.

    Aslında bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Bununla ilgili araştırma yapmak gerekir. Söz konusu araştırma da zaman ve emek isteyen bir çaba gerektirir.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  8. Deneme yorumunuz ulaştı. Sorun ne bilemiyorum ama çözemezsek komple temayı değiştirmek gerekecek belki de...

    YanıtlaSil
  9. altyapı ulaşım kültür sanat erişilebilirlik ve yenilenebilir enerjinin kullanımı konularında sürekli gelişme göstermeleri gerekli sanırım. ayda bir toplasınlar mimar mühendis ve diğer uzmanları şehri geliştirmek için fikir alışverişi yapsınlar çok zor bir şey değil.

    YanıtlaSil
  10. İnsan hayatına dokunacak, çocuklaın gelişimine eğitimine katkıda bulunacak işler öncelikleri olmalı.

    YanıtlaSil
  11. Sorunlarını dikkatle dinleyip, bunlar üzerinde özenle çalışarak.

    YanıtlaSil
  12. Eğitim ve geçim sorununu ilk önce halledilmeli. 😊

    YanıtlaSil
  13. https://adadenizi.blogspot.com/2024/04/agac-ev-sohbetleri-243.html

    sevgili ada denizi nin yazısısı :)

    YanıtlaSil
  14. https://pyknkaya.blogspot.com/2024/04/agac-ev-sohbetleri-243.html

    sevgili peliş in yazısısı :)

    YanıtlaSil
  15. şimdilik görebildiğim 3 kişi olduk yazan :)

    peliş
    ada denizi
    deep

    :)

    YanıtlaSil
  16. Şehir gelişim planı olmalı. Hangi partiden kim gelirse gelsin illa uymak zorunda olacak. Washington D.C 'nin 100 yıl öncesine göre tasarlanan şehir planı, günümüze göre sapmadan tıkır tıkır işlemiş mesela. Aynı böyle olması lazım. :)

    YanıtlaSil