Geçenlerde lahana sarmasını kıymasız yapmıştım. Kıymalı da olabiliyor tabii. Bir de üzümlü, fıstıklısı olan var. Şimdi kıymalısını da yaptım.
Orta boy bir lahana alırız. Yaprakları ince olacak, ipek gibi. Kök tarafından yaprakları tek tek ayırıyoruz, sert kısımları kesip atıyoruz. Sıcak suda kaynatıp haşlıyoruz. Arada alt üst ediyoruz yaprakları, haşlanınca kepçeyle tencereye alıyoruz.
250 gram kıyma çok geliyor, orta boya. Yarısını alıyoruz, bir kaba koyuyoruz, ayıklanmış, yıkanmış yaklaşık yarım su bardağı pirinci de ekliyoruz. Bir büyük soğan, bir yemek kaşığı salça, bir çay kaşığı karabiber ve biraz da tuz ekliyoruz, yarım demet de maydanoz, etin kokusunu alıyor. Harcı hazırlıyoruz.
Lahana yaprakları büyükse ikiye bölüyoruz. Muska şeklinde de sarılabilir, yaprakları uzun uzun kesip, muska olunca bir lokmalık oluyor. Sarmaları sarıyoruz, sararken bir tahta kepçe de yağ koyarız, biraz soğuk su, yoğurur ve sararız.
Sarmaları tencereye sıralarız, dipten başlayarak, harç bitinceye dek sarıyoruz, tuz atıyoruz istersek. Örtecek kadar su koyuyoruz, sıcak olması gerekmez, porselen tabak kapatıyoruz, sarmalar dağılmasın diye, hafif ateşte pişiriyoruz, yarım saat kadar sürüyor. Suyunu çekince indiriyoruz.
Tencereden tabağa alırken azcık delindi, çatalla.