29 Aralık 2019 Pazar

Andante





Uzun yıllardır yayınlanan ve türünde tek olan dergi klasik müzik ile ilgili haberler, yazılar, görüşler, sohbetler içeren doyurucu bir yayın.

Genç Türk viyolonselci Cemal Aliyev, Gürcü Besteci Giya Kançeli, opera şarkıcısı Jessye Norman, piyanist Nikolai Demidenko üzerine kısa yazılar bulunmakta. Piyanist Gülsin Onay ile keyifli bir uzun sohbet var. Şef Cem Mansur ile bir sohbet, flütçü Aslıhan And ile bir sanat sohbeti mutluluk veren yazılar.

Soprano Burcu Soysev ile nefis bir sohbet bulunuyor, özellikle sanatçının internet macerası çok hoş. Smule uygulamasıyla sanatçının klasik müzik dışında evde keyif için seslendirdiği şarkıları, türküleri halkın sevmesi ve bu yolda onu tanıyıp klasik müziği de sevmesi ne güzel.

Çaykovski’nin Londra’da kaldığı oteller yazısı da keyifli ve bilgilendirici. Londra’yı hep sisli ve soğuk bulmuş ünlü besteci. Hegel ve şiir ve müzik de öğretici yazılardan.

Ayrıca, konser gündemi, teknik bilgiler, teknik ayrıntılar da bulunuyor bu mükemmel dergide. Klasik müziğe ilgi duyanlar bu dergiyi çok sevecektir.

21 Aralık 2019 Cumartesi

Baydardi





Baydardi

Baydardi, Urduca zalimlik, acımasızlık anlamına geliyor. Urduca, Pakistan’da konuşulan dil, İngilizce ile birlikte.

28 bölümlük Pakistan aşk, dram ve Aids dizisi. 2018, 2019 yıllarında yayınlanan dizide HIV ve Aids hastalıklarına dikkat çekiliyor. Bu hastalığa yakalananların toplum dışı kabul edilmemesi için bir uyarı niteliğinde.

Aids ile ilgili olsa da ağırlık aşk ve dramda. Dizi, Bia ile Shafay’ın öyküsü. Shafay, üniversitede arkadaşı Rohail ile aynı odayı paylaşan bir genç adam.Rohail, kötü alışkanlıkları olan bir öğrenci. Shafay ise temiz aile çocuğu. Bia ise kızkardeşi, ağabeyi ve yengesi ile yaşayan bir genç kız.

Bia’nın kardeşi Rabia, Rohail’e aşık. Rohail ona ilgisiz davranınca Rabia intihar eder ve bu olay sonucunda Bia ile Shafay tanışır. Shafay, Bia’ya aşık olur ve onunla evlenmek ister. Ancak, Shafay Aids olur ve nedeni de bilinmez. Shafay’ın annesi, oğlundan hastalığını saklar ve Bia ile evlenmesine izin verir. Bia’ya da söylemez oğlunun hastalığını. Annesi, Shafay hastalığını öğrenmesin ve mutlu olsun ister, bencilliğinden dolayı.

Ancak, Bia da HIV olur ve ayrıca hamile kalır. Bundan sonrası üzücü dramatik olaylarla ilerler. Konusu Aids olsa da dizi aynı zamanda yoğun bir aşk dizisi. Dram sevenler için. Not:4/4

7 Aralık 2019 Cumartesi

İki Malezya Dizisi





Nur

Birinci sezonu biten din, aile ve aşk dizisi. İlk sezon 19 bölüm ve bölümler 45’er dakikalık. Malezya’da Ramazan dizisi olarak yayınlanıyor, 2018’de. İkinci sezon ise 2019 yılında çekilip yayınlanıyor. Ancak, ikinci sezon henüz dilimize çevrilmedi. İlk sezonu ilgi ile izlenen dizinin ikinci sezonunun kısa zamanda çevrilip yayınlanmasını diliyoruz.

Adam, ailesiyle yaşayan bir imam. Kendi halinde işine gidip gelen sessiz biri. Vaaz verip insanları doğru yola döndürmek isteyen imam, herkese eşit davranmaktadır. Hayat kadınlarına da destek olurken bir hayat kadınına aşık olur. Nur’a. Nur hayat kadını olmakla beraber dini bütündür, beş vakit namaz kılar, aile ve hayat şartları nedeniyle hayat kadını olmuştur. Annesi ile yaşar, o da hayat kadınıdır.

İmama herkes karşı çıkar, aile ve arkadaş, iş çevresinde, cemaatta. Annesi ve kızkardeşi memnun değildir. Sadece babası ona arka çıkar ve yaptığını doğru bulur. İkisinin ilişkisi zordur ancak birbirlerini çok severler.

Türe ilgi duyanlar için sürükleyici, meraklı ve mutluluk veren dizi.






Pinggan Tak Retak Nasi Tak Dingin

Pirinç soğuk yenmez, bulaşık yıkarken tabak kırılmaz anlamına geliyor dizinin ismi. Bir Malay deyimi. Annelerin çocuklarına söyledikleri öğütlerden.

Yuhanis bir aileye evlatlık olarak gelmiştir. Anne baba ve iki oğul. Mizan ve kardeşi Nizam. Üçü birlikte büyürler, kardeş gibi. Zaman içinde Yuhanis ve Nizam birbirlerini severler. Nişanlanırlar aile içinde. Nizam, üniversite için Londra’ya gider. Mizan da üniversiteye gider, bitirir, iş adamı olur. Yuhanis evdedir.

Ancak, Nizam, Londra’dan dönemez, evlenir çünkü. Anne ve babaları zor durumda kalmasın diye Mizan ve Yuhanis evlenirler. Ama Nizam Yuhanis’i sevmekten vazgeçemez. Eşiyle birlikte anne evine dönerler. Nizam takıntılıdır artık. Yuhanis ve Mizan zoraki evliliğe alışmaya çalışırken, Nizam eşi ve Yuhanis arasında kalır. Yuhanis çok düzgün ve doğru bir insandır.

Dini konuları, aşk ve dramı sevenler için.

(Not: Şimdiye dek izlediğim tüm Malezya dizilerinin ortak noktası, namazı ailece birlikte yan yana kılıyorlar evde. Anne baba çocuk, karı koca, gibi).