10 Haziran 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 251


Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu seçiyor ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Bir problemle karşılaştığımızda şunlardan hangisini yapmak daha iyidir? Düşünmek, nette çözüm aramak, deneyimli birine danışmak"

Gündelik yaşamda karşımıza bir sorun çıktığında en iyi çözüm kararını almak çeşitli faktörlere bağlı oluyor. Üstteki üç yöntemin de kendine göre faydaları var. Bir sorun çıktığında o konu üzerinde düşünmek için zaman ayırmak bence en iyi karar gibi gözüküyor.

Düşününce iç gözlem yaparız. Kendimizle ilgili bilinç ve farkındalık artar. Kendi duygusal, bilişsel, davranışsal süreçlerimize tanık olur, değerlendirebiliriz. Öz eleştiri, iç hesaplaşma yaparız.

Böylece sorunun içine dalarız, çeşitli açılardan değerlendiririz, sorunu analiz ederiz. Konuyu daha derinden anlar ve yapıcı çözümler üretiriz.

Konuyu kendimiz her şeyden herkesten bağımsız olarak inceleyince kendi biriktirdiğimiz bilgi, deneyimin de farkına varmış ve kendi kişisel değerlerimize uygun, dengeli bir çözüm üretme yoluna gideriz.

Ayrıca düşünmek çok da faydalı bir eylem. Düşündüğümüzü sanırız hep, kafamızdan bir şeyler geçer ama bunlar düşünme olmuyor. Oturup eleştirel düşünmek lazım. Bir sorunun üzerinde düşünerek analitik düşünme, eleştirel düşünme, yaratıcı çözümler bulma yeteneklerimiz de gelişir. Bu da kendimize güvenimizi arttırır, kişisel gelişmemizi sağlar.

İnternetten olası çözümleri bulmak, bilenlere danışmak değerli katkılar sağlar ama kişinin kendine özel o durumunun sorununun o andaki benzersiz koşullarına uymaz genelde. Çeşitli çözümler olabilir ama bunlar kişiyi geliştirmez, dış çözümler kendimize güven sağlamaz.

Düşünüp kendi çözümünü bulmak daha doyurucu gibi duruyor.

Zamanı olan ve isteyenler yazsııın!

31 yorum:

  1. Bu aslında soruna göre değişiyor. Mesela teknik bir problemse, diyelim ki Kombide "60" lambası yanıp sönüyorsa ben direkt internete bakıyorum :) Tabii ki ilk gördüğüm siteyle tatmin olmuyor, biraz daha araştırıp en güvenilir sitelerin problem hakkındaki açıklamalarını okuyorum. Artık Gemini, Copilot gibi yapay zekâlar da var, onlar bazen yanlış bilgi verebiliyor ama bazen de nokta atışı ile cevaplara kısaca ulaşmamı sağlıyorlar. Ama dediğim gibi buradaki anahtar, "güvenmemek ve dikkatli okumak"
    Ama eğer sorun ilişkiler, insanlar, bir güncel olayın yorumu gibi kişisel tecrübeler ile ilgiliyse, o zaman kendi düşüncelerimi önemsiyorum.
    Başkalarına da sorduğum oluyor ama çok çok nadir. :)
    Eskiden başkalarına daha çok sorardık. Mesela kombide "60" hatasını telefonla arayıp servise sorardık, ya da ansiklopedi karıştırırdık. Artık internete danışıyoruz. 🌺🥰

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evde yazar.

      gemini, capilot kullanmadım bi bakayım onlara da :) chatgpt neşe kaynağım ama :)

      Sil
  2. Evet katılıyorum, kendi düşüncelerimizi oluşturmak önemli ama bunu yaparken diğer yollardan da destek alabiliriz

    YanıtlaSil
  3. Ben hepsini kullanmayı tercih ederim.

    YanıtlaSil
  4. Her zaman ilk Google’a danışılır :)

    YanıtlaSil
  5. Öyle problemler var ki insanı çaresiz hissettiriyor.. Öncelikle en yakın dostuna ihtiyaç duyuyorsun.. sonrasında diğer çarelere başvuruyor insan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonsuzluk ve ötesi.

      öyle dostları olsun o zamansa insanın :)

      Sil
  6. en güzeli Allah'a havale etmek, akışına bırakmak:)) sorunlar genelde düşünülerek çözülmüyor, hele birine danışılarak hiç..:)) eline sağlık Deepcim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eren.

      akışa bırakalım nasıl olsa kendiliğinden çözülüyor de mi eveet :)

      Sil
  7. çok iyi yazı. sade ve anlamlı. yüreğine sağlık Deep.
    seçeneklerin her üçü de çok iyi. hangisinin daha iyi olduğu sorunlara, durumlara göre değişiyor.

    YanıtlaSil
  8. Probleme göre değişik çözümler aransa da sonunda kendimize göre karar veriyoruz.

    YanıtlaSil
  9. Önce yazayım sonra okuyayım dedim gene :)
    Hem aynı fikirdeyiz hem ayrı *-*

    YanıtlaSil
  10. Güzel bir konu seçmişsin sevgili Derin. Her zamanki sorumluluk duygun ve görev anlayışınla her pazartesi yazmaya devam ediyorsun. Yüreğine sağlık. Büyük yardımcın "Kaplan Diary" blog arkadaşımız da iki aydır yok sanırım.
    Sorunlar ve çözümler önemli gerçekten. "Daha iyi ya da En iyi çözümü bulmak" yaşanan topluma, kişiye, duruma, güvenilir kaynaklara, zamana, yaşa, yaşanmışlığa göre değişebilir sanırım.
    Güven ve yaşanmışlıklar daha önde yer alabiliyor bazen. Tıpkı ergenlik çağındaki sorunlar ile olgunluk dönemindeki insanların çözüm arayışlarının, umut ve beklentilerinin farklı olabileceği gibi...
    İnternet de giderek çok daha iyiye ulaşmak istiyor: Eksiklerin giderilmesi, yanlış bilgi varsa bildirin denmesi katılımcılık adına umut verici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. makbule abalı.

      ağaç ev, bcp çok sevdiğim etkinlikler, ikisi de faydalı ayrıca :) kelime oyunu da başlıycam yine ara verdim :) kaplan diary evet bir süredir yazası yok onun :) ne güzel yorum yaptınız bu konu hakkında da :)

      Sil
  11. Deneyimli birine danışmak👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diary of meri.

      bulabilirsek ne güzel tabii :)

      Sil
  12. Doğrusu bunlardan hepsini de aynı anda yaparım. Güzel bir konu bulmuşsunuz tebrikler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğitim pınarı.

      aynı anda pekiii en iyisi herhalde o :)

      Sil
  13. Bu arada yokluğun hissediliyor; ara sıra gel çay kahve iç arkadaşım. Özlettin kendini:)

    YanıtlaSil
  14. https://cileklibulutlar.blogspot.com/2024/06/bir-problemle-karslastgmzda-hangisini.html

    sevgili ilkay ın yazısısı :)

    YanıtlaSil
  15. https://myreal03.blogspot.com/2024/06/agac-ev-sohbetleri-251.html

    sevgili my real in yazısısı :)

    YanıtlaSil
  16. şimdilik görebildiğim 3 kişi olduk yazan :)

    ilkay
    my real
    deep

    :)

    YanıtlaSil