17 Haziran 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 252


Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyor ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Nerdeee o eski bayramlar diyenlerden misiniz?"

Bayramlar minikken tatlı oluyor galiba. Büyükleri gezmek, harçlık almak veee bulduğun bütün çikolataları yemek, şekerleri yemek gibi. En azından 100 adet madlen yemek gibi bir günde. Şekerleri, çikolataları annemizin sakladığı yerlerden bulmak.

Babaanne yeter artık yiyemicem, sen hep çok koyuyon yemekleri, bitmiyor ki hiç. Anneanne bu neee, bu ayaklar ne arıyor tencerede? Korkunç yaa! Bunları mı yicez iğrenç! Ben ayak yemem. Tamam lahana sarması, kalburabasma çok iyi de bu ayak ne korktum ben.

Annee artık hep kavurma mı yicez? Evet kızım, bak iki deden de kurban kestiler. Komşular da kestiler. Baksana buzluk et doldu. Bu etler altı ayda bitmezler. Hep kavurma yiyeceğiz. Anneee hani sen demiştin ya pastırma yazı diye yakında gelcekmiş yaa pastırma yazı kavurma yazından sonra mı geliyor. Sonra puding yazı gelcek mi?

Anne yaaa, hani tatile denize gidecektik yaa! Neydi hani teyzemler tekel kampı mıydı neydi maliye mi demiryolları mı ne davet ettiler yaa bak ne dicem sen bu kavurmaları kavur hepsini şu saklama kaplarına dolduralım da tatilde yemek parası vermeyiz hep bunları yeriz. Kavurma yazında çıtır tavuk yemek olmaz şimdi de mi yaa.

Annee, aybaşında yoğurt alacaz değil mi? Siz hep hesaplıyorsunuz ya aybaşında robot süpürge alcaz, akıllı saat redmi alcaz, yoğurt da alalım mı? Ya yoğurt ucuz kızım yaaa! Anne ben yapay zeka istemem bayram hediyesi olarak bu yaz yatay zeka istiyom hep yatcam uyucam klimada anne çok sıcak.

Anneee bak akıllı bileklik ne diyor yaaa, kurbanları dağıtırken günlük yürüyüş hedefine ulaştınız. Bütün apartmanın etlerini ben mi dağıtıcam? Anne dağıtırım ben bu apartmanı, mafya kızı olcam ben yaa, zengin kocalı sarısı boyatcam saçlarımı, ben zengin olayım, herkes bana kurban olsun!

İyi payramlaar!

Zamanı olan ve isteyen herkes yazsın eski bayramlarııı, özlemleriii!

14 Haziran 2024 Cuma

BCP 24 MAYIS RAPORU


Blogları Canlandırma Projesi etkinliğimiz devam ediyor. Her ay için temalar belirliyoruz, bu temalardan istediklerimizi veya hepsini seçip, izliyoruz, okuyoruz, dinliyoruz ve her ay sonunda yazıyoruz.


Detayli bilgi ve etkinlik kuralları için tıklayın.


Mayıs ayı temalarımız dram, tarihi, gotik, İrlanda idi.


Haziran ayı temalarımız ise korku, polisiye, gezi, çocuk. İstediklerinizi seçebilirsiniz.


Mayıs ayında yazanlar:


Nurgül K.: Kore Dizisi



Yüreğimin İklimi: Film Kitap Dizi


Deep: Film Kitap Dizi


Tefrika: Bir Tarık Tufan Kitabı


Bez Cadıları: Kore Dizisi


Fighting: Bir Julia Queen Kitabı


Bonheur: Normal People adlı dizi


Makbule Abalı: Acı Yoruldu Adlı Kitap


Okurix arkadaşımız da bugünlerde yazacak ve linkini ekliycem bu yazıya. Başka yazan varsa ve gözümden kaçmışsa söyleyin.

10 Haziran 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 251


Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu seçiyor ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Bir problemle karşılaştığımızda şunlardan hangisini yapmak daha iyidir? Düşünmek, nette çözüm aramak, deneyimli birine danışmak"

Gündelik yaşamda karşımıza bir sorun çıktığında en iyi çözüm kararını almak çeşitli faktörlere bağlı oluyor. Üstteki üç yöntemin de kendine göre faydaları var. Bir sorun çıktığında o konu üzerinde düşünmek için zaman ayırmak bence en iyi karar gibi gözüküyor.

Düşününce iç gözlem yaparız. Kendimizle ilgili bilinç ve farkındalık artar. Kendi duygusal, bilişsel, davranışsal süreçlerimize tanık olur, değerlendirebiliriz. Öz eleştiri, iç hesaplaşma yaparız.

Böylece sorunun içine dalarız, çeşitli açılardan değerlendiririz, sorunu analiz ederiz. Konuyu daha derinden anlar ve yapıcı çözümler üretiriz.

Konuyu kendimiz her şeyden herkesten bağımsız olarak inceleyince kendi biriktirdiğimiz bilgi, deneyimin de farkına varmış ve kendi kişisel değerlerimize uygun, dengeli bir çözüm üretme yoluna gideriz.

Ayrıca düşünmek çok da faydalı bir eylem. Düşündüğümüzü sanırız hep, kafamızdan bir şeyler geçer ama bunlar düşünme olmuyor. Oturup eleştirel düşünmek lazım. Bir sorunun üzerinde düşünerek analitik düşünme, eleştirel düşünme, yaratıcı çözümler bulma yeteneklerimiz de gelişir. Bu da kendimize güvenimizi arttırır, kişisel gelişmemizi sağlar.

İnternetten olası çözümleri bulmak, bilenlere danışmak değerli katkılar sağlar ama kişinin kendine özel o durumunun sorununun o andaki benzersiz koşullarına uymaz genelde. Çeşitli çözümler olabilir ama bunlar kişiyi geliştirmez, dış çözümler kendimize güven sağlamaz.

Düşünüp kendi çözümünü bulmak daha doyurucu gibi duruyor.

Zamanı olan ve isteyenler yazsııın!

6 Haziran 2024 Perşembe

BLOGLARI CANLANDIRMA PROJESİ 5



Blogları Canlandırma Projesi etkinliğimiz devam ediyor. Her ay için temalar belirliyoruz, bu temalardan istediklerimizi veya hepsini seçip, izliyoruz, okuyoruz, dinliyoruz ve her ay sonunda yazıyoruz.Detayli bilgi ve etkinlik kuralları için tıklayın.

Mayıs ayı temaları; dram, tarihi, gotik, İrlanda idi.

Haziran ayı temalarımız ise korku, polisiye, gezi, çocuk. İstediğiniz temayı veya temaları seçebilirsiniz. Yazılarımızı da yaklaşık olarak 20 Haziran-10 Temmuz arasında yazabiliriz.

Mayıs için gotik temasından bir film İrlanda temasından da bir dizi ve bir kitap seçtim.


GOTİK

GEÇEN YAZ BİRDENBİRE

Suddenly Last Summer

Liz Taylor, 1959, A.B.D./İngiltere

Film, Güney Gotiği tarzında. A.B.D.’nin güney eyaletleri oldukça kendine özgü. Biraz da tutucu eyaletler. Louisiana gibi. Amerikan İç Savaşında da önemli rol oynayan bu eyaletler aynı zamanda ırkçı da. Köleliğin olduğu yöreler bunlar. İç savaş da zaten bu yüzden başlıyor. Bu bölgeler ayrıca batıl inanç dolu. Güney Gotiği bir edebiyat, sanat, müzik tarzı. Güneyin ruhu ile gotik elementleri birleştiriyor. Karanlık oluyor biraz tabii. Kötülük, korku, cinayet de haliyle.

Filmde, zengin bir kadın bir cerrah ile görüşme yapıyor, yeğenine lobotomi yapılmasını istiyor. Lobotomi, eskiden yapılan beyin ameliyatları. Hala, yeğenini akıl hastanesine kapatmış, ameliyat yoluyla iyice aklının gitmesini istiyor çünkü ortada mal mülk var. Kadın halasına rağmen bu ameliyattan kurtulmak istiyor. Doktor arada kalıyor.

Siyah beyaz, başarılı bir dram, gerilim. Not:3/4


İRLANDA

TOO GOOD TO BE TRUE

Gerçek olamayacak kadar iyi anlamında dizinin adı. 2024 yılı dört bölümlü mini dizi.

Konusu çok bilindik. Yine de bu tür konular hep izleniyor ilgiyle. Bekar bir anne çok zengin ve yalnız yaşayan bir adamın yanında işe başlar. Eve göz kulak olur, ev işleri yapar. Çocuğunu da yanına alır işe giderken. Ancak adamın gizemli yönleri vardır. Başlarda güvenilir ve çekici bir erkek iken tehlikeli olmaya başlar.

Estetik yönden zevkli olduğu için izleniyor ama unutulmazlardan değil. Not:3/4

BÖYLE KÜÇÜK ŞEYLER

Claire Keagan

Jaguar Yayıncılık, 85 sayfa

Small Things Like These, kitabın orijinal adı. 2024 yılında filme de çekildi. Başrolde Cillian Murphy (Peaky Blinders).

Jaguar Yayıncılık, Siren, Sel gibi en iyi kitapları yayınlayan yayınevlerinden biri. Bu roman da Keagan’ın diğer romanı Emanet Çocuk (Foster) gibi başarılı, sade, etkileyici ve kısa. Emanet Çocuk da filme çekilmişti ve film çok iyiydi (The Quiet Girl). O romanda koruyucu aileye verilen ufak bir kız vardı.

Bu romanda ise orta yaşlı bir erkek, Bill Furlong, odun kömür satıyor. Evli ve kızları var. Kendisi ona bakan bir kadının yanında büyümüş. Bol düşünen biri. Geçmişini, bugünü. Bir gün bir manastıra iş yaparken ufak bir kız görüyor. Kız korkmuş. Kızı manastıra yine götürüyor ama aklı kızda kalıyor. Manastırda çok sayıda kız var. Bunlar genelde hamile kaldıktan sonra buraya geliyorlar, burada çalıştırılıyorlar.

Yazar, ülkesinin bir yarasını anlatmış. 2000’lerden önceki yıllardaki bir İrlanda gerçeğini. Not:4/4