Bir adet kuru soğan
İki bardak pirinç
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Karabiber, tuz, yeni bahar, nane, maydonoz, bunlar kuru veya taze olabilir
Lahana Sarmasının Yapılışı:
Yağ ve soğan tavada kavrulur, yarım kaşık salça eklenir, bir kaşık evde daha önce yaptığımız domates sosu eklenir, biraz pişer, üzerine pirinç eklenir, kavurmaya devam, yarım çay bardağı su eklenir, kavurmaya devam, pişer, kapatılır, baharat eklenir, karıştırılır.
Daha önce haşladığımız lahanaları sararız, tencerenin altına elimizde kalan lahana parçalarını sereriz, sarmaların üstüne de sereriz. Yarım kaşık daha domates sosu ekleriz, biraz sıcak su, zeytinyağı. Su neredeyse kaplıycak. Üstüne porselen tabak koyacağız. Kırk kırkbeş dakika pişecek.
Önemli olan noktalar, pirinç önce pişecek, sarmalar yumuşak sarılacak, çünkü pirinçler önceden pişmiş olsa da sarılınca sarma, biraz şişme olabiliyor. Önceden pişirmek her zaman önemli. Et yemeklerinde olduğu gibi. Eti önce pişircen, sonra sıcak su ile bir daha pişircen, sonra fırında bir daha pişircen.
İlk defada bu yemeği yapmak zor olabiliyor, yani çok lezzetli yapmak zor olabiliyor, ilk yapışlarda balbiz oluyor, yani, biraz sahte, uydurma gibi, Giritlilerin kullandığı bu isim kötü yapılan yemekler için söyleniyor. Sarımsaklı yoğurt ile iyi oluyor tabii, lahana sarması.
"balbiz"i sevdim, kullanırım artık :)
YanıtlaSilvogler.
Silhoş sözcük de mi :)
Ellerine sağlık deepsii. 🌸
YanıtlaSilNefis gözüküyor.
Afiyet olsun. :))
kendi dünyasında.
Silteşekkür ederiim :)
Güzel tarif teşekkür ederim
YanıtlaSileğitim pınarı.
Silpiki :)
benim gibi yemek seçenler için zor bir yemek maalesef ^^
YanıtlaSilahmet ozan.
Silişin zormuş :)
Sanırım açken bu bloga girmemek lazım :) açlığım daha da depreşmiş hâlde kaçayım
YanıtlaSilanıl gündüz.
Silaç karnına blog okumamalı o zaman :)
Uzun zamandır lahana sarması yemiyordum, keşke dün size gelseydim :)))
YanıtlaSilleylak dalı.
Sil:)
Zeytinyağlısını kestaneli yapar annem, eline su dökecek adam zor bulunur. Ben her türlüsünü severim, kıymalısını da, sadesini de, zeytinyağlısını da. Sadesinde (kapuska denilen) az acılı kırmızı biber salçası, soğan, varsa en alta lezzet patlaması için kaburga döşenecek. Bu aralar çiğ olarak süzme yoğurtlu hardallı sosla coleslaw benzeri bir şey de yapıyorum. Az havuç rende, bir ekşi elma, ve incecik kıyılmış lahana.
YanıtlaSilevren.
Silhımm senin tarife bakayım ben de :)
Merhabalar.
YanıtlaSilKötü yapılan yemekler için kullanılan "Balbiz" kavramını ilk defa duydum, hem de bu kavram Giritlilere aitmiş. Lahana sarmasına gelince. Biz buna hem sarma, hem de dolma deriz. Aşağı yukarı biz de aynen böyle yaparız, biz çoğu zaman dolma içini hazırlarken içine kıyma da koruz. Kıymalısı da çok lezzetli olur. Ben dolma içi hazırlanırken pirince karşıyım. Pirinç yerine bulgur olmalı, hem de bizzat kendi yaptığımız bulgur olacak, öyle piyasa bulgurlarıyla dolma içi güzel olmuyor. İyi bulgur bulamadıysanız, o zaman pirinci kullanabilirsiniz. Bu dolma yemeğini rahmetli benim kaynanam yapacaktı ki, emin olun parmaklarınızı yerdiniz. Kadın öyle güzel dolma yapardı ki; kızı da yapıyor ama, annesinin dolmasının yerini asla tutmuyor. (Duymasın, hemen söylenmeye başlar...)
Tarif ve paylaşım için teşekkür eder, selam ve saygılarımı sunarım.
recep altun.
Silarada bir, bizim aile büyüklerinin kullandığı giritçe sözcükleri yazıyorum işte :) kıyma anladım iyi olur tabi :) hımm ev köy bulguru yani, bunu bilmiyordum, bi bakayım :) hehe eşiniz, kaynananız, anladım :)
Lahana sarması severim, bir kere yaptım ama yaprakları ince güzel değildi, yarısı boşa gitti kullanamadan.
YanıtlaSilduygu emanet.
Silşimdi mevsimi geçiyor, kalınlaşıyor bu günlerde :)
Çok severim ama yaprağa göre hep daha zor gelmiştir yapması.
YanıtlaSilada denizi.
Silyaprak sarmasından daha lezzetli bu :)
Sarma türlerini çok severim. Lahana sarması da çok güzeldir. :)
YanıtlaSilbir pembesever.
Sillahana sarmasını daha çok seviyorum :)
çok severim ama benim bütün yaptıklarım balbiz olur kesinlikle :-)))
YanıtlaSilaudery.
Silha haaa elim süper iyidir diyosun :)
ender beceremediğim yemeklerden hatta mücveri de becerince bu tek kaldı galiba ama yemelere doyamam arada kayınvalide yapıyor veriyor sağolsun
YanıtlaSilbabaannemim takvimciği.
Silyaparsın bir gün bunu da :)
Balbiz kelimesinin anlamını sevdim. Bizimkilere de söyleyeyim, kullanırlarsa eğer evyah derim :) Sarmalar güzel görünüyor bence balbiz demeyelim biz :) Afiyetler olsun.
YanıtlaSilfilm gündemi.
Silha haaaa ya bütün yemeklere balbiz derlerse sonra :)
"Balbiz" sanki olmamış bir yemeğin adını güzelleştirmek gibi geldi. :) Sevdim bunu. Hamileyken ilk aşerdiğim şeydi beyaz lahana sarması, herkes hayret etmişti. İnsan aşerir aşerir de bunu mu aşerir diyorlardı. :D
YanıtlaSilshe is the man.
Silnefis bir yemeğe aş ermişsin :)
Lahana sarmasına bayılırım ama evde bir tek ben severim. O yüzden teyzem yapıp ya getirir yada beni çağırır :)
YanıtlaSildada.
Silooo iyi ki teyzen var desene :)
Beyaz lahana sarması kesinlikle kıymalı olmalı! Kıymasızı yalancı sarma bence :) Ege'de böyle denir :) Yalancı sarma, yalancı dolma... Çok severim kıymalı lahana dolması ama yapmaya üşeniyorum. Mutfakta çare tükenmez, işin kolayına kaçıveriyorum :D Kıymalı lahana sarması için gereken tüm malzemeleri kullanıyorum ama lahanaya sarmıyorum. Lahanaları da doğrayıp tüm malzemelerle birlikte tencereye atıp pişiriyorum. Tat aynı tat, sadece görüntü o kadar şekilli değil :))
YanıtlaSilmanxcat.
Silhımm, kapuska benzeri oluyor herhalde, pratikmiş evet :)
Balbız çok güzel bir sözcükmüş. Ben de çok severim lahananın her türünü. Ama sarmayı beceremiyorum, yapraklar hep kalın oluyor, bir kaç kere denedşm olmadı. Bence yapılması zor bir yemek.
YanıtlaSilEllerine sağlık bu arada:)
evde yazar.
Silince yaprağı, zamanında ince iken alcan, örnekse şimdilerde günü geçiyor, kalınlaşıp sertleşiyor :)
Çok güzel gözüküyor.Çok uzun zaman oldu yemeyeli...
YanıtlaSilyurdagül çelik.
Silya yapması saatler sürüyor :)
müfred.
YanıtlaSilhıhım evet anladııım :)
Kışa girerken yapmıştım. Aslında şu zamanda alıp yeniden yapsam olacak. Yazın yapamayacağım nasıl olsa. Ellerine sağlık :)
YanıtlaSilbeyda.
Silevet lahanalar geçiyor artık yavaş yavaş.
Sen aştın kendini aştın yemek yarışmasına yazdırcam seni sonunda :) sarma ve dolmaları kıymalı sevmem yiyemem ben kokuyor gibi gelir o yüzden lahana sarmasını bizimkiler daima kıymalı yaptığı için hic sevemedim ama yaprak sarmasına bayılırım kalem gibi de ince sararım ^^ bir de nar ekşisi ve limon da koyarım pişirirken. Bı de yaprak sarması ve dolmalarda içini önceden pişirmeyi de sevmiyorum ama lahanada önceden pişmesi daha doğru tabi güzel de yapmışsın bak sevmediğim halde canım çekti hahah :)
YanıtlaSilsessiz gemi.
Silkıymalıda önceden pişirmek gerekmiyor :) kıyma kokusunu almak için maydanoz koyuyoruz :) bu kıymasız tarif ama kıymalısını da daptım haftasonu :)
İlk yaptığım lahana sarması o kadar kötüydü ki bir daha yapmaya cesaret edemedim😂😂
YanıtlaSilbirgaripseyma
bgş.
Silsarması zor oluyor ama bikaç defa sararsan alışırsın :) haftasonu yine yaptım, bu kez kıymalısını, yazcam bu hafta :) hoşgeldiin bgş, ciciş :)
Yaw ne ilginç bir isimmiş :)))
YanıtlaSilmomentos.
Sileveey giritçee :)
Çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık😍
YanıtlaSil