21 Ekim 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 270


Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyor ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Geçmişte insanlar geleneksel giysileri tercih ederlermiş, şimdi ise benzer giysiler giyiyoruz ve herkes birbirine benziyor. Bu bir olumsuz gelişme mi olumlu mu?"

Şimdi neredeyse aynı giyiniyoruz. Genelde, kot bot mont tişort crop top gibi. Aynı spor ayakkabılar, sweat shirtler, saçlar aynı, erkeklerde de aynı sakallar. Hijab giyim de öyle. Genç kızlar da yaşlı teyzeler de hep aynı. Renkli saçlılar biraz farklı görünebiliyorlar.

Burdan şu sonuç da çıkabiliyor. eskiler kültürlerine daha bağlıymışlar. Gün geçtikçe sıradan giyinip bir örnek oluyoruz. Olumlu bir durum gibi gözüküyor bu. Geleneksel giyinmek için uğraşmak gerekebilir. Günümüzün giysilerini almak da giymek de kolay. Ucuz da. Kim dikecek, almak varken. Hep duyarız, anneannelerimiz tersini düzünü çevirir giyermiş, yakaların, gömleklerin.

Hep duyarız ya bio çeşitlilik diye, giyimde çeşitlilik kalmadı. Hep aynı kotu konversi waikikiyi giyen bizler kültürümüzü nasıl bilebiliriz ki veya nasıl yaşatırız ki? Ancak özel günlerde veya bir Anadolu kültürü lokantasında tarihi giysiler içindeki garsonları görünce. Ya da konsept partilerde.

Bu durumda etniklik bile kalmayacak artık. Böyle giderse yerellik bile yasaklanır. Şu da var ki, böyle aynı giyinmek belki bize moral de veriyordur. Hangi kültürden hangi ülkeden olurlarsa olsunlar, insanlar hep aynı şeyleri giyince belki kendini yalnız hissetmiyordur.

Bir örnek giysiler Çin'de, Kore'de üretilir ve çok ucuzdur. Ekonomik olarak da faydalı yani. Flamenko etek veya kimono giymekten ucuz tabisi.

Zamanı olan ve isteyen yazsııın!

33 yorum:

  1. Dünyada hangi metropole gitsek ayni kahveci dükkanlari, aynı markalar, aynı trend şarkılar, sektörün servis ettiği aynı yüzler ve dizi filmleri. Hep aynı şeyleri görüyor izliyor duyuyor ve okuyoruz. Küreselleşmek böyle bir şey ne yazık ki. Her yeri ve herkesi birbirine benzetiyor ve vahyi reddediyor modernite. Böylesi yapay bir kurguda huzur bulmak ne mümkün.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçük kara balık.

      evet yaaa çok dışlamamız gerekiyor kendimizi bunu da yapamayız :)

      Sil
  2. üretilen kıyafetler her geçen gün gittikçe pahalılaşıyor ama kalitelerinin aynı oranda düşmesi çok feci. bir tuhaflık var kıyafetlerde birkaç kullanım sonrası rezil oluyorlar sürekli satılmaya devam etsin diye muhtemelen. dikişler sökülüveriyor kumaşlar olmadık yerinden eskiyip yırtılıyor falan. bi de beden ölçüleri tuhaf L beden bakıyorum S gibi duruyor ve modeller de çok zevksiz amerikan sokak modası gibi çoğu şey. bu sadece bana mı böyle geliyo emin değilim. annemin gençliğinden kalma iki kot ceketim var hala sapasağlamlar çok acayip ama geçen sezon aldığım kot eskidi bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz gemi.

      evet evet tişörtler bir giyişte sökülüyor :)

      Sil
  3. Dikkat edilmesi gereken konu, müslümanların gayri müslimlerin dini ritüellerine benzemekten kaçınması şeklinde.
    Osmanlıda gayri müslimlerin kıyafetlerinde farklılık olması zaruri imiş. Yani fark edilebilsinler diye.



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. müfred.

      kuşaklar yenilendikçe benzerlik artıyor. 2010 sonrası doğanlar tıpatıp aynı :)

      Sil
    2. Neyseki 2010 yılında doğmaktan çook uzağım.
      :)

      Sil
  4. Şirketler yönetiyor artık toplumları. Bütün toplumlarda birbirinden haberdar olunca onda ne varsa sende de var. Kapalı bir kaç toplum hariç.Aynı giyinmeyi oldum olası sevmem ama inan alacak farklı bir şey bulunmuyor. Her yerde aynı modeller. Üstelik kalitesiz. Genç yaşlı,çoğunda sakilde dursa, aynı giyiniyor Saç modelleri aynı, balyajlar ,renkler aynı. Eskiden bir örnek giyinince ''Kızılay'mı dağıttı'' denirdi. Geleneksel kıyafetlerin yaşatılmasından yanayım. Her yörede farklı giysiler var ama çoğu müzelerde kalmış. Yazık. Kıymet bilmiyoruz kültür farklılıklarımızın. Dünya tek bir toplum olmaya doğru yol alıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mehtap.

      evet evet ne güzel yorumladın yaa :)

      Sil
  5. Geleneksel kıyafetlere dönmek biraz zor olur o kıyafetler çok teferruatlı ve kullanımları zor şeyler, hayat şimdi çok hızlı ona göre giyinmeli ama herkesin bir örnek olması da beni çok rahatsız ediyor. Sadece giysiler değil estetik işlemlerin artmasıyla tüm genç kızlar birbirine benziyor çok dikkat edilmezse kolaylıkla birbirine karıştırılabilir. Zeitgeist böyle işte ne yapalım:)) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Bence küreselleşme ve tüketim toplumuna evrilme sonucu bunlar yaşandı. Sanayileşme ile birlikte önce kıyafetlerimiz, sonra tüketim alışkanlıklarımız, her şey değişti. Kullan at mantığı yerleşti. Dediğin gibi eskiden annelerimiz palto gibi pahalı giysileri ters çevirip yenilermiş.
    Bu kadar tüketim odaklı olmak, dünya kaynakları açısından bakıldığında da sürdürülebilir bir şey değil. Bunun bilincinde olan Norveç gibi ülkelerde ikinci el giysi alım ve satımının yaygın ve normal bir şey olduğunu okumuştum.
    Yerel kıyafetler konusuna gelince. Bu biraz da iklimle, yaşanan doğal koşullarla ilgili bir şey. Mesela soğuk Van'da yün içlik giyilirken sıcak Adana'da efil efil şalvar tercih edilmesi gibi. Yerel giysiler olsun, yiyecekler olsun o bölgenin ihtiyaçları temelinde oluşmuş kültürler aslında. Hepsi bozuldu şimdi.
    Ekonomi bu şekilde devam ettiği sürece en zengin kesim hariç tüketim alışkanlıklarının da değişeceğini düşünüyorum. Keşke Norveç gibi doğaya karşı sorumluluk bilinciyle tüketimi azaltabilseydik ama görünen o ki, ekonomik olarak fakirleştiği için insanlar tüketim alışkanlıklarını da değiştirmek zorunda kalacaklar ülkemizde.
    Tek tip giyinmek bence sadece ilk ve orta öğretim okullarında iyidir, bütün öğrencileri eşitleyen doğru bir uygulamadır. Maalesef o da yok artık.
    Çok mu yazdım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evde yazar.

      ekonomi böyle giderse giyinmek bile zor olabilir :)

      Sil
  7. Giyim tarzı gittikçe kötüye gidiyor. İnsanlar açılma yarışına girdi resmen. Geleneksel kıyafetler tabi ki çok daha iyiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu özkan.

      ah evet evet açılma var doğru ne tuhaf oldu sahiden de giyimler :)

      Sil
  8. Bu aynı giyinme olayı aslında geleneksel giyinmemekten de ziyade popüler kültüre ayak uydurmakla ilgili. Moda dediğimiz şey gelip geçici bir şey ama artık ne giyeceğimizden ne yiyeceğimize kadar (genelledim sadece, benim şekillendirmiyor mesela ahahah) belirleyici oluyor. Öte yandan elbette kot ve üstüne bir şey giymek -özetle hazır giyim- daha kolay diye tercih ediliyor. Bir de çoğu kişi değişik giyinmeyi düşünmez. Yoksa belki pazarlarda vs ilginç parçalar almak ve kombinlemek daha ucuza bile gelebilir. Geleneksel kıyafet olayı ise bence farklı bir şey. Kültürlerini yaşayan yerlerde (köyler olabilir belki) hala giyiniliyor olabilir. Veya özel günlerde vs konsept olarak. Normal bir günde de aslında giyilse giyinilir ama çoğunluk tarafından özel ilgi görür. İnsanlar fotoğraf vs çekilmek bile isteyebilir. Bu da hoş değil bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilkay.

      yani kolaylık nedeniyle bir örnek giyiniyoruz doğru yaa :)

      Sil
  9. Deeep, seneler sonra bloğundayım çok iyi hissettim. Epey süre yazmayı bırakmıştım şimdi sanki yıllar geçmemiş gibi hissettim :) Yazına gelince daha dün konuştum bugün karşıma çıktı. Herkesin tayt ve kot giymesinden çok sıkıldım. Aslına bakarsan insanların artık özenli değil neredeyse çıplak çıkmasından da aynı şekilde. Sokakta renkler, uçuş uçuş etekler görmek istiyorum. Bana sorarsan eski giyimler çok daha güzelmiş. Millette görememem önemli değil. Kendim bir tarz ve değişimler var etmeye çalışıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nesha.

      hoşhelsiin ahseen :) ay tayt evet yaaa ne kötü bir giysi :)

      Sil
  10. Bilmem. Özentilik, kendini farkına varamama, toplumsal ve bireysel sorunlar... Ben bireyselciliğe çok önem veriyorum. İnsan kendi tarzını yaratabilmeli. Ama bunun gibi durumlarda ülkemiz çok karışıyor. Yok çok açık yok çok kapalı... Sürekli siyah giyinene ben çocukkendir satanist gibi bakılır mesela. Herkes kendi işine baksın arkadaş. Sen sevmiyosan giyme, sana ne başkasından. Bu gibi sorunlar insanların birbirine benzer giyinmesini sağlıyor bence. Crop toplar herkes arasında kabul görüldü, sevildi. Yalnızlaştırmıyor. Crop topu kimse dışlamaz mesela.

    Geleneksel kıyafetleri ben çok sevemiyorum. Giyince rahatsız ediyor ve bana göre çok renkli :D Ama isteyen giysin, yakışana yakışır.

    Her alanda pahalılık problem artık. Her şey problem ülkede, pek diyecek bir şey yok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kayıp fısıltı.

      satanistleer eveet :) rapçiler metalciler :)

      Sil
  11. Biraz rahatbık işin içine giriyor sanki. Pantolon-şort, tişört rahat şeyler. Giy çık. Kimi ütü de istemiyor. Bazıları da popülerlik. Crop mesela; Fiziği güzellere yakışıyor da kimi cidden olmuyor ya. İlla onu giymek zorunda değilsin. O eski geleneksel kıyafetler çok teferuatlı. Sanırım bu konuda yenilikçilerden yanayım ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ada deniz.

      ütü artık tarihe karışıyor :)

      Sil
  12. İlginç konu bu, belirli zamana ait kıyafet sergileri çok açılır oldu son zamanda benim de ilgimi çekiyor.

    Tek düze ve zevksiz-kimliksiz- cinsiyetsiz giyim tarzından hoşlanmıyorum.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mai.

      10 yıl önceki giysiler bile müzelik artık :)

      Sil
  13. Evet bir farklılık olmuyor giyim konusunda böyle olunca.

    YanıtlaSil
  14. Herkes standart oldu Deep :) Aynı torna tezgahından çıkmış gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      eveeeey aynen maynen convaynen :)

      Sil
  15. Oldukça güzel bir konu ele almışsınız! Üzerine düşündükçe farklı boyutlar ortaya çıkıyor.

    Eskiden kıyafetler yalnızca örtünme amacı taşımaz, aynı zamanda insanların kimliğini, kültürel aidiyetini de gösterirdi. Her yörenin kendine özgü motifleri, renkleri ve tarzları vardı. Giysiler, o toplumun bir aynası gibi anlam ve değer taşırdı. Bu nedenle, o dönemde insanlar giyimlerinde bile birbirlerinden ayrılıyor, kültürlerinin bir parçasını günlük yaşamlarında taşıyabiliyordu.

    Günümüzde ise sanayileşme, modernleşme ve globalleşmenin etkisiyle giyimde bir tür “homojenleşme” yaşanıyor. Bu durum, toplumları kültürel anlamda birbirine yakınlaştırsa da, kültürel çeşitliliği ve bireysel ifadeyi de yavaş yavaş törpülüyor. Fakat burada insanların kolay ulaşabilmesi, fiyatların ucuz olması ve gündelik yaşamda pratiklik sunması gibi avantajları da yok sayamayız.

    Öte yandan, tek tip giyinme bazen insanları daha az “dışlanmış” hissettirip, yalnızlık duygusunu da bastırabiliyor. Ancak geleneksel kıyafetlerin, kültürel mirasın parçası olarak yaşatılması ve gündelik yaşamda arada bir de olsa tercih edilmesi, kültürel bağları korumaya katkı sunabilir.

    Bu konu, basit bir kıyafet tercihi gibi gözükse de aslında toplumsal değerlerin, kültürel alışkanlıkların ve bireysel kimliklerin birleşiminde derin bir anlam taşıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şahsi fikrim.

      haklısınız. bu güzel yorum için teşekkürler :)

      Sil
  16. Artık rahat ve ekonomik giysilere yöneldik 😀

    YanıtlaSil