21 Mayıs 2020 Perşembe

NAFTALİN





Sevdiklerimiz aslında hayattayken daha az hayatlarımızın içinde, öldüklerinde ruhları her yerde ve daha çok varlar, örneğin bir martının uçuşu, simitçi çocuğun seslenişi, kayıklar ve daha bir sürü şey.

Yalnızlık değil de boşluk hissi soğuk yel estiriyordur herhalde, dolayısıyla insan kabuğuna çekilip duyma görme yetisini kaybediyor gibi bir şey. Birbirini çok seven çiftlerden her hangi biri oyunbozanlık edip erken ayrılmaya kalkışınca cennetin kapıları kapalı deyip geri döndürmeli geriye.

Geride kalan ise evde yalnızken herhalde duvarlar konuşsa neler anlatır diye düşünür. Hatıraların insanın gözünde canlanması geçmişe özlemin bir işareti olur, nesneler de naftalin, yani anıları canlı tutmanın bir yolu.

Keşke aynı anda farklı dönemlerde yaşayabilsek, yaşanabilseydi. Örneğin, saat farkları gibi yıl farkı olsaydı, dünyanın bir yerinde yetmişler, seksenler, doksanlar ve o yılların standartlarıyla yaşansaydı, bugünden habersiz olarak.

Bazı insanlar geçmişiyle mutlu oluyor, çocuklukta çok mutlu olanlar ve sevgi dolu büyüyenler mesela, bugün de öyle olmak isterler, şu anda sevgi istemeyebilirler hatta, sevgiye doymuşlardır, yine de çocukluk mutluluğunu hep yaşatmak isterler, yaşatırlar.

Geçmişiyle mutlu olanlar bazen orda kalırlar, bedenin farklı bir zaman dilimine savrulması gerekmez bu durumda. Paralel dünyalar belki demek ki zihnimizde hep var. Anılarla geçiş yapıyoruz. Maziye yürüyüp yürüyen mazi oluyoruz, anılarda renkler neon hep, geçtiğimiz yerleri eteklerimizle siyaha beyaza boyuyoruz.

Yani belki de yaşamımız kendi düşüncelerimizde geçen bir hikaye. Belki hiç büyümeyen bir çocuk, belki çocuk olup da zamanından önce büyüyen bir insan.

60 yorum:

  1. ne kadar güzel olmuş Deep :)
    özellikle son cümlene bayıldım.

    YanıtlaSil
  2. Naftalin hüznü hatırlatıyor bana. Kokular, nesneler mutlu anıları bile getirseler yine de onlara uzak olmanın hüznü hissediyorum. Nesneler naftalin gibi gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tosbağa günlüğü.

      evet evet yaa naftalin öyle hüzünlü yaa :)

      Sil
  3. Evett ben de son 2 cümlen bayıldım, kalemine sağlık 🤗

    YanıtlaSil
  4. giden için mi zor kalan için mi sanırım ikisi için de. çok duygulu bi yazı bu :) ben hiç yetişkin gibi hissetmiyorum kendimi yaş aldığımı anlamıyorum farklı bir ortama girince farkına varıyorum şok etkisi yaratıyo :)

    YanıtlaSil
  5. Ben zamanından erken büyümüş çocuğum sanırım hala..

    YanıtlaSil
  6. Yazını okurken, hele bir de naftalinden bahsedince, aklıma eskiden büyüklerin ahşap sedirlerin altına sürdüğü sürgü kapaklı ahşap sandıklar geldi. İçinde ev yapımı sabunlar muhafaza edilirdi:) Pek çok yeni alışkanlık eskilerin yerini alıyor ama eskinin tadı, kokusu asla unutulmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaystros tyrha.

      ne güzelmiş, sabun ve sandık :)

      Sil
  7. Her yazında daha ne kadar güzel anlatılabilir diyorum. Her seferinde beni daha çok etkiliyorsun.Kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hanife ertaş.

      sen de ne güzel yazıyorsun ki amaa :)

      Sil
  8. kalemine sağlık deep :)

    YanıtlaSil
  9. Karmaşık duygular, kafam karıştı doğrusu. İnsanız işte bir şekilde yaşayıp gidiyoruz. Geçmiş naftalinli günlere takılıp kalmamak gerekir.

    YanıtlaSil
  10. Uzun soluklu blog, tebrik ederim. sadevederin ismini çok beğendiğimi ekleyeyim .

    YanıtlaSil
  11. Dün sabah bu konuda kısa bir hikaye yazmıştım deep henüz yayınlamadım ama:)
    Çok güzel, yüreğine sağlık. Geçmişte, anılarda yaşayanlara selam olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gizli özne.

      hıhıms okurum yazıncaaa :) eveet selaaam :)

      Sil
  12. Saat farkları gibi yıl farkları olması çok güzel olurdu, iyi fikir :))

    YanıtlaSil
  13. Bende geçmişle fazlasıyla mutlu olan biriyim, bugünde kalan kimse yok, gitti herkez. O zamanlar daha güzelmiş gibi geliyor, belki böyle yaparak çok şeyde kaçırıyor olabilirim. Yıllar sonra bugünlerde geçmiş olunca bu seferde bugünleri özlerim belkide

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. derya.

      olsun geçmişi özlemek de tatlı kiii :)

      Sil
  14. Çok güzel olmuş ♥

    YanıtlaSil
  15. Çok değerli bir sörf; zamanlar,anılar,boyutlar; insanın düşleri,belki de gerçeğin ta kendisidir; kim bilir; teşekkürler Deep..

    YanıtlaSil
  16. Kalemine sağlık. Deep sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. ay harika bir fikir Deepcim ne güzel olurdu..:)

    YanıtlaSil
  18. güzel yazı.. geçmişte yaşamak pek bana göre değilse de o şekilde çok insan var..

    YanıtlaSil
  19. Geçmişte mutlu olanlar şimdide mutlu hissederler, daha doğrusu her koşulda mutlu olmayı bilirler diye düşünüyorum. Geçmişe takılıp kalanlar aslında mutsuz olanlar değil midir. ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. acemi blogger.

      evet evet, geçmişi çok özleyenler herhalde bugün pek mutlu değillerdir :)

      Sil
  20. Yaşamımız biraz da kendi düşüncelerimizle de şekilleniyor. Bunu en çok çocukluk çağından erginliğe adım atarken yaşıyoruz belki de. Çocukken daha farklı telaşlarımız olmuştur. Oyunlar da bu telaşların içerisinde en çok yer kaplayanlar olabilir. :')

    Yalnızlık zor bir şey.. Sevdiğimiz ve bizi seven insanlar yanlarımızda hep var olsunlar inşallah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir pembesever.

      hıhım evet çocukluk ergenlik, haklısın :) eveet yalnızlık ve sevdiklerimiz, çok güzel sölediin :)

      Sil
  21. Uzun bir süre sonra ben geldiimmm :) Karantina sana neler yaşattı böyle, her şeyi düşündürmüş. Güzel yazmışşın teşekkür ederizz

    YanıtlaSil
  22. "Kendi yaşamımız kendi düşüncemizde geçen bir hikaye.."
    Bunu arada bende düşünüyorum cidden. Yani şimdi ölsem hikaye bitecek benim için. Peki ama ya diğerleri için. Bitmiyor ama sen bilmiyorsun.
    Garip.
    Düşündükçe garip oluyor insan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. uyuşuk hayalperest.

      evet ya haklısın fazla düşünmemeli :)

      Sil
  23. kuantum fiziği zamandan yırtıklar olduğunu söylüyor. belli mi olur belki de vardır böyle deneyimler. :)) büyülü çift diye çevrilen eski bir film vardı mag ryn oynuyordu. seyret iyi gelebilir ruh haline. hem islam inancında Allah zaman içinde zaman yaratır inancı var. böyle tecrübeler yaşayanlarda ama büyük risk. hangi zamana neden gitmek isterim acaba :)) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mavilale.

      güzel yorumdu teşekkür ederim :)

      Sil
  24. Aynı anda farklı dönemlerde yaşanabilme hayaline bayıldım! Ben yetmişlerden çıkmazdım sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş bahar mimozası.

      70 ler, giyim müzik asi gençler filan di mi hıhım güzel zamanmış :)

      Sil
  25. Geçmişe dönmek çocukluğumdaki o mutlu anlara...
    Çok hoş bir yazı olmuş. Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayalleri yaşamak.

      en güzel dönemimiz, çocukluğumuz yaaa :)

      Sil
  26. Bu yazının baş kısmını "Okuma Listesi"nde görmüştüm ve yazıyı daha dingin bir kafayla okumak için bekletmiştim. En sevdiğim kısmı ilk paragrafı oldu. Ters köşe yapıyor insanı. Sanki örneklemen insanlar üzerine olacak gibi bekliyorum, ama bir martı uçuşuyor :) Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlu anlar.

      eveet öyle yazdım. doğada görebiliriz sevdiklerimiziii :)

      Sil
  27. ilkay özgür.

    evet evet tabisi beyin yönetiyo kalbi de :) hıhım bu da geçer sözü çok güzel o yüzdeeen :)

    YanıtlaSil
  28. Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. Aslında kafamdan geçenlerin coğunu bir parça haline getirip yazmissiniz sanki ... okurken bitmesin istedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayatıma dair.

      teşekkür ederim. siz de aramıza hoşgeldiniiiz :)

      Sil
  29. Paralel dünyalar zihnimizde Deep. Katılıyorum buna güzel tespit.

    YanıtlaSil
  30. Ucan magaza fikrinden sonra bir de farkli mekanlarda farkli zamanlarda yasamak😃 deep bence bu fikirlerin harika. Eger tanış bir radyo televizyon okumuş veya film çekme işiyle ilgilenen birilerini tanıyorsan kısa animasyonlar harika olur👏🏼👏🏼 Bu fikirlerini kesinlikle degerlendirmelisin😊 Duygularımız karmaşık yazılımlar gibi. Biz geçmişi yaşayıp gidiyoruz ama aslında giden sadece zaman oluyor. Anılarımız hep bizimle bazen acılı bazen sevincli. Ama ben etrafimda pek de geçmişinden güzel anılar getiren kimseyle denk gelmedim. Yanı kıyasladığında huznu/acısı galip geliyor. Kendi adıma geçmişi bi şekilde yaşadım, gereken sabri, sevinci ve ilgiyi de gösterdim😉 Vedalastik onlarla😁 Bir kısmını da su an için tutuyorum ve bir kısmını da geleceğe ayirdim😅 Yazın çok güzel olmuş, ellerine sağlık 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. müzeyyen hanım.

      yaa teşekkür ederiiim. gerçekten de ne hoş kısa filmler olur yaa, aklımda olsun pekiii :) hıhıms geçmişle fazla ilgilenmemek lazıım :) sadece bikaç hoş anı yeter yaaa :)

      Sil