21 Nisan 2023 Cuma

BAYRAM

 


Evrenin ürettiği deneyleriz biz. Evren hepimizi başarılı üretemiyor. Bazılarımızı labda çözündürüp evren maddeleri ile yeni bir şey yapmalı o.

İnsanların çoğu maydanoz limon sarımsak sevmiyormuş. Pırasa da. Severim ben belki de önceki hayatımda pırasa idim. Her yemeğe sarımsak koyduğuma göre belki de sarımsaktım.

Yemeklere pek tuz koymam. Bunun da nedenini annem açıkladı. Annemler doğduğumda beni iyi tuzlamışlar, bebekken. Terli kokulu olmayayım diye. Gelenek bu. Gelenekler iyidir. Bayram gelenekleri gibi.

Bebek doğunca bir iki hafta sonra tuzlu banyo yaptırırlarmış, göbek düşünce yani. Kaç haftaysa. İyice tuzlarlarmış. Belki de iyi tuzladıkları için şimdi yemeklere tuz koymuyorum ve tuzlu kokuyorum. Kardeşim örneğin tuzlu kokmaz onu düzgün yapmamışlar. Tuzlayım da kokma sözü de zaten böyle doğmuş. Küçükken de çok ağladığımda annemler doktora götürmüşler, doktor denize sokun demiş, tuzlu ya deniz, işe yaramış, ağlamaz olmuşum. Tuz ile deniz ile böyle bir ilişkim var. İnsanlar işten eve gelince ayaklarını tuzla suya sokarmış ya ayak kokusu için. Tuz, bakteri öldüren bir madde. Duş jellerine de tuz koyuyorlar ya. İnsanlar kese ve köpük olmadan banyo yapınca bedenleri kokar.

Beyinlerin cinsiyeti oluyormuş. Bazı kızların beyni erkek beyni gibi çalışırmış. Düz ve mantıksız. Bazı erkeklerin ise beyni kız gibi çalışırmış. Duygusal ve çok yönlü.

Dolma yerken, küçükken, bir anda ağlamaya başlar mışım, kırmızı şeyi ısırdım kırmızı şeyi ısırdım diye, domatesten nefret edermişim. Biber dolmasına konur ya. Ama sonradan lahmacun içi hazırlarken alışmışım. Fırına götürmek için. Her şeyi doğrayıp, sularını sıkıp, robottan geçirip, iyice karıştırıp.

Gelenekler hep güzeldir. Geleneklere bağlı olmayanlar, denizde sürüklenen yosunlar gibidirler, suda olduğu için yaşayan ama kökleri kopmuş. Bayram da aile akrabaları hatırlamak, görmek açısından ne güzel bir gelenek.

34 yorum:

  1. Babam da leğen içine tuzlu su koyup ayaklarını sokar, dinlendirirdi. Bayramlarda birlik beraberlik için güzel fırsatlar. Geleneklerden güzel olanlar, insanlara külfet olmayanlar yaşatılmalı bence...İyi bayramlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ebemkuşağı.

      eveet bayram da hoş geleneklerden zaten :)

      Sil
  2. İyi bayramlar Deep 🪷💫 Gelenekler bence de iyiidr ve güzeldir. Güzel anılara vesile oluyorlar. Bebekleri kokmasin diye tuzladiklarini duymuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. satır arası.

      gelenekler eveet iyi ki varlar :)

      Sil
  3. evrenin ürettiği deneyleriz bence de ve sonunda geldiğimiz kimya çorbasının içine geri dönüyoruz bu bana trajik geliyor yine de bunca deneyimi yaşama şansımız olduğu için şanslıyız sanırım :)

    YanıtlaSil
  4. tuzlu severim ama dokunuyor:)
    Çok tatlı bir bayram yazısı.

    YanıtlaSil
  5. Ben seviyorum akraba ziyaretlerini :)))
    Ve yemeyi :)
    Bol okumalı, sevgi dolu, iyi bayramlar Deep'cim! Ve tabii ki, ben de beklerim blog'uma :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kafa dergi.

      bloguna mı döndün güzeel :)

      Sil
  6. Bebeğin tuzalanmas mı? Valla ilk defa duydum. :)

    YanıtlaSil
  7. Ben de çok ağlıyormuşum, sırtımda ip gezdirmişler ( kuaförlerdeki iple kaş alma olayı gibi) benimde ağlamam durmuş. İyi bayramlar deep.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yüreğimin iklimi.

      ooo o da denişikmiş :)

      Sil
  8. Beyinlerin cinsiyeti çok ilginç, iyi bayramlar deep ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. camdan düşler.

      yaa evet öyleymiş işte :)

      Sil
  9. Geleneklere bağlı bir insan sayılmam ama bebeğin tuzlanması ilginçmiş hiç duymamıştım. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  10. İyi bayramlar. Pırasa soğangillerden diye pek sevmem ama mecburen yiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dada.

      hımmm soğan pırasa sevmiyon ilginçli :)

      Sil
  11. balıktık belki de :) bazı gelenekler gereksiz bence.bayramlar güzel.ama ne derler ''nerde eski bayramlar'' .

    YanıtlaSil
  12. Bizimkilere sormam lazım bebekken neler yapıyormuşum, neler yapmışlar bana... Bu konuda hiçbir şey bilmemem şaşırtıcı. Tuzlu su ağız temizliğinde de çok etkili. Gargarası dişlere iyi geliyor.
    Geleneklerin bir çoğunun dayandığı temeller sağlam bence. Bebekleri kara beleyenleri duymuştum. Soğuğa karşı dayanıklı olsun diye. Tuzlamakta iyiymiş. :)
    Bayram bitti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      aaaa sormuyon mu yaa bebekliğim nasıldı diye :) en sevdiğim sohbet benim :) tuzlu su gargara gripte çok faydalı :) gelenekler iyi ki varlar :)

      Sil
  13. Beni tuzlu suya bastılar mı bilmem ya tuzu pek sevmem. yemeklerime hep ekstra tuz ekler evdekiler. Gelenekler çoğunlukla güzeldir. Severim ben dahil olmayı. Her bayram mesela annemde kahvaltı olmazsa olmazım. Bayram öncesi temizlik de lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ada deniz.

      acı tuzlu ekşi yok bende :) tatlıcıyım :)

      Sil
  14. Zeytinyağlı, bol limonlu pırasa en sevdiğim yemek, buzdolabından çıkar çıkmaz yemeyeceksin yalnız, yarım saat oda sıcaklığında beklemeli tüm zeytinyağlılar lezzeti o zaman alınıyor. Ay şimdi canım istedi. Sarımsaklı yoğurtlu biber kızartması, kabak kızartması, mantıya da bayılırım, maydanoza gelince börek, poğaçada gayet güzel oluyor. :)) çok şükür ayağım, terim kokmaz ama tuzlamadılar beni:))))suyu sabunu severim en korktuğum şey su kesintisi:(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürük ve ben.

      kızartma mantı oleeey :) ha haa tuzlu değilim diyon sen :)

      Sil
  15. Oytun'u tuzlamıştım ben de 40larken :))
    Adetlerimizi ben de çok seviyorum ♥

    YanıtlaSil
  16. Ben çocuklarımı tuzlamadım.:) Şimdi oğlum 33, kızım 24 yaşında...Belki anneleri olduğum içindir, kokuları miss gibi geliyor bana.:)
    Güzel bir paylaşım olmuş. Teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nazlı toaç.

      ha haa evet tabisiii haklısıın :)

      Sil