Haftanın konusu: "Yoksul ailelerin çocukları, zengin ailelerin çocuklarına oranla büyüdüklerinde daha mı olgun olurlar?"
Yani şimdi, aileler çocuklarına ellerinde ne varsa vermek isterler. Zenginlerin olanağı fazladır, çocuklarına çok olanak sağlarlar ama bu durum çocuklarına çok fayda getirmez.
Maddi olanak, teknolojik kolaylıklar getirebilir ama bir yandan da onları beyin tembeli yapar. Sadece para sayesinde üniversiteye giderler.
Belki de tam tersidir. Zengin çocuklar daha güçlü yetişkinler de olabilirler.
Ancak, 18 yaşlarında çalışmaya başlayıp kendi parasını kazananlar, çoğumuz gibi uzun yıllarını üniversitede geçirmediği için, ekonomik yönden daha bağımsız olabildikleri gibi sosyal yönden de daha deneyimli olurlar ve kişilik anlamında daha iyi yetişkinler olabilirler.
Çoğumuz gibi öğrencilik boyunca ailelerinden cep harçlığı alanlar okuldan sonra sosyal hayatta zorluk çekerler. Evde netten çalışanlar dışında.
Yani şimdi evden çalışıp ETSY veya Amazon'da satış yapanlar, kendi işlerini veya başkalarının işlerini yapıp, alıp satanlar şanslılar, sosyal açıdan iletişim içinde olmadıkları için, yüzyüze çalışmadıkları için çok da yetiişkin olmaları gerekmez.
Zamanı olanlar ve isteyenler yazsın işte, her zamanki gibi!
Yani herhalde yoksul büyüyenler daha olgun olurlar gibi duruyor. Genelde yani.
Mesele olgunluksa bilemiyorum, maddiyatla değil de büyüdüğü aile ve sosyal ortamıyla daha alakalı olur gibi olgunluk seviyesi. Zengin aile- zorlu kişilikler dolu çevre de zengin olmayan aileden daha olgun insan büyütebilir. İnsan vardır, insan vardır diyorum genelleme yapamıyorum :)
YanıtlaSilbeş senede devrialem.
Silpiku haklısın veee seni yorum yaparken görmek güzeeel, ne zamandır yapmıyosuuun :)
Para adamı bozar mı yani deep hehehe :D
YanıtlaSilMaddi durum bazı insanlar üzerinde etkili olabilir ama tek başına yeterli değil bence. Herkeste aynı değişim de gözlenmiyor. Yukarıdaki ilk yoruma katılıyorum, çevre de önemli bir faktör. Hatta genetik bile önemlidir de oraya girmeyeyim. :) Bazıları evet dediğin gibi daha atak olur belki, çünkü yaşamını sürdürmek için çözüm yolları bulmak zorundadır. Beynin gelişimiyle de ilgili bu. Yani kişi hayatta kalmak için çeşitli beceriler geliştiriyor sonuçta, kastettiğim bu. Ama öte yandan bazı beceriler elde etse bile, hayatta atak ve zorluklarda başarılı olsa bile, aklı havada olabilir. Olgun olmayabilir. Olgunluk bambaşka bir şey bence. Hatta bana öyle geliyor ki biraz da insanın içinden geliyor bu. Duygusal zekayla da ilgili belki. Belki maddi yetersizliklerden zorluk çekmiş bir çocuk yokluğu öğrenebilir ama bu yeterli değil. Varlığı deneyimlediğinde içindeki öfkeli veya bencil yanı görebiliriz. Yani insan psikolojisi de tuhaf ve dallı budaklı. Aynı şekilde şımarık zenginler de var, bilmediği için bir şeylerin değerini doğru ölçemeyen zenginler de var ama bilmese bile bazı şeyleri deneyimlemese bile empati gücü çok gelişmiş zenginler de vardır. Yine duygusal zekaya bağlı bu da sanırım. Empatinin üstünde de durdum çünkü bence olgunluk dediğimiz şey biraz bununla da ilgili.
YanıtlaSilYoksul ailelerin. Genelde cevaplar aynı olur diye düşünüyorum. Disiplinli yetiştirilen zengin ailelerin çocukları hariç tabi.
YanıtlaSil