25 Mart 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 240




Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu seçiyoruz ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.Haftanın konusu:

"Sosyal medya influencer'ları, tüketim davranışlarımızı etkiliyor mu?"

Insta ve YouTube sayesinde ünlü olanlar var. İzleyenleri çok. Ürünlerin reklamlarını yaparak tüketim davranışlarını değiştirdiler. Bür influencer elinde bir kitap ile poz verirse o kitabın satışları artıyor. Veya bir filmin reklamını yaparsa. Ya da giyim veya kozmetik ürünleri de.

Örneğin ergenler hayran oldukları internet ünlülerinin tavsiyelerine güveniyor, anne babalarına değil. Ünlülerin bazıları reklam ettikleri ürünleri kullanmasalar da.

Yine de hayranlar arasında kendi beğeni ve ihtiyaçlarına göre alışveriş yapanlar da vardır. O kadar çok influencer var ki hangisinin öğütlerine güveneceğiz, bu da zor bir karar.

İnternet öncesi dönemde insanları etkilemek daha kolay idi belki ama şimdi herhangi bir ürünü, hizmetin niteliğini de nette araştırmak kolay, yani kandırılmak daha zor. Belki anne babalar da çocukları eğitirse onlar da kendi kararlarını verebilirler, alışverişte.

Büyük olasılıkla influencerların etkisi zamanla azalacaktır. Zamanla arkadaşlarımızın, ailelerimizin seçimlerine daha çok güveniriz.

İsteyen ve zamanı olan herkes yazsııın da öğrenelim influencerlar bizi nasıl etkiliyor.

21 yorum:

  1. Açıkçası artık her şey reklama döndüğünden hiç samimi gelmiyor. Gerçek düşüncesi olan bulmak çok zor. Eskiden olsa belki evet ama şimdi hayatta başarılar. Kendim denerim. İyisi de kötüsü de benim kârım ya da zararım.

    YanıtlaSil
  2. influencer falan hiç samimi gelmiyor bana. sevip takibe alıyorsun 3-5 takipçileri artına hooopp hepsi ürün çıkartmaya falan başlıyor. I ıhh bana göre değil
    Ben daha çok eğlenmek için takip ediyorum (:

    YanıtlaSil
  3. Sanırım bunun cevabı yaşa ve biraz da mantığa bağlı. Bizler buna inanıp yapmayız ama ergen veya bilinçli olmayan biri bakar ve inanır. 😊

    YanıtlaSil
  4. Onları takip et ama tavsiye ettikleri şeyleri alma Deep :)

    YanıtlaSil
  5. Hiç ilgilenmediğim bir konu...

    YanıtlaSil
  6. O kadar çok satıcı ve reklamcı var ki, yakında üreten insan kalmayacak :) Konuya gelirsek, bir şey alırken influencer'lardan çok, şikayet sitelerine ve gerçek kullanıcı yorumlarına bakmayı tercih ederim :)

    YanıtlaSil
  7. Benim güvenim azalıyor desem ahahha :)

    YanıtlaSil
  8. ay ben hiç güvenmiyorum onlara reklam için olmadık saçma sapan şeyleri övüyorlar genelde ünlü olmayan sıradan kullanıcı yorumları daha güvenilir :D

    YanıtlaSil
  9. Sosyal medyayla aramız pek iyi değil. Arada bir uğrarsam, karşıma çıkan o tarz şeyleri es geçiyorum. Güvenilmez diye duymuştum çok önceleri. Aralarında güvenilir vardır elbette. Sanırım pek nadirdir diye düşünüyorum. :)

    YanıtlaSil
  10. Onları geçtim çevremdeki insanları da pek dinlemiyorum alışveriş konusunda. Lüzumsuz bir çok şeyle dolduruyorlar evlerini çünkü.

    YanıtlaSil
  11. Malesef ciddi bir etkileşim var. İyi bir denetim mekanizması olmalı.

    YanıtlaSil
  12. https://adadenizi.blogspot.com/2024/03/agac-ev-sohbetleri-240.html

    sevgili ada denizi nin yazısısı :)

    YanıtlaSil
  13. https://pyknkaya.blogspot.com/2024/03/agac-ev-sohbetleri-240.html

    sevgili peliş in yazısısı :)

    YanıtlaSil
  14. şimdilik görebildiğim 3 kişi olduk yazans :)

    my real
    peliş
    deeps

    :)

    YanıtlaSil
  15. Etkiliyor ya, etkilemiyor diyemem:)

    YanıtlaSil
  16. Sosyal medya ünlüleri etkilemez çünkü tanımam bilmem. Ama TV lerdeki bildiğimiz anlamda 'normal' ünlülerin tanıttıklarından etkilenebilirim.

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar.
    Benim o taraklarda bezim olmadığı için, beni etkilemiyor. Ama bir benle de yaz gelmez! Genel kanaatim şudur ki: Sosyal medya influencer'lardan etkilenen ve ilgilenen çok büyük bir kesimin olduğunu sanıyorum.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  18. Ben güvendiğim birkaç sayfadan kıyafet ve mutfak için alışveriş önerisi alıyorum kendime :) Çok popüler olanları genelde takip etmiyorum zaten :)

    YanıtlaSil
  19. şimdilik görebildiğim 4 kişi olduk yazan.

    my real
    peliş
    ada denizi
    deep

    :)

    YanıtlaSil
  20. Güvenilir olan da var olmayan da. Ben de İngilizce kanalımda bazı kullandığım şeyleri tavsiye ediyorum ama beğenmediğimi de eleştiriyorum.

    YanıtlaSil