23 Nisan 2024 Salı

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 244




Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyoruz ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Avrupa, A.B.D. gibi gelişmiş ülkelerde ergenler bir yandan okula giderken bir yandan da işe girip para kazanıyorlar. Yani öğrenci iken de işleri oluyor. Bu iyi bir şey mi?"

Liseliler yabancı ülkelerde çalışıyorlar. Yani, dondurmacıda bile çalışsalar saatta 20 dolar alıyorlar ki iyi para. Veya takı dükkanlarında, kahve dükkanlarında çalışıyorlar ve kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Okul masraflarını kendileri çıkartıyorlar.

Çalışmak, keyifli ve büyük bir deneyim. Cep harçlığı bile çıksa yeterli. Sorumluluk almak, insanlarla iletişimde olmak, diğer çalışanlara iletişimde olmak önemli. Paranın değerini anlamak için de önemli.

Bizim ülkede olmayan bir alışkanlık bu. Belki bu yüzden de bizler sorumluluk almakta, zaman planlamada, ders çalışmakta iyi değiliz. İletişimde de iyi değiliz. Utangacız da aynı zamanda.

İşi kaybetmemek için dikkatli olmak da önemli. Sabah, saatinde kalkıp işe gitmek de faydalı. Biri bizi zorla uyandırmadan.

İşbirliği yapmak, kendine güvenmek, kendi kazandığını kolayca harcayamamak gibi olumlu etkileri de var. Çalışanlarla uyumlu olmak. Para kazanmanın tadı. Yani anlarız ki para ağaçta yetişmiyor, sana gelmiyor kendi kendine. Ayrıca harcarken de bilinçli oluruz.

Zamanı olan ve isteyen herkes yazsın işteee!

17 yorum:

  1. Bir işin sorumluluğunu genç yaşta almak çok güzel. Bizde çocuklardan sadece ders çalışması bekleniyor ve çoğu bunu hakkıyla yapmıyor maalesef.

    YanıtlaSil
  2. Bizim ülkemizde önceleri var olan şimdilerde olmayan olay. Önceden yaz tatilinde çocuklar ufak tefek işlerde çalıştırıldı, mahalle esnafının yanında ya da bağ bahçe işlerinde falan. Tabi şimdi Avrupa'da olan sistem gibi değildi belki ama vardı öyle bir şey. Avrupa'ya yetişmemiz pek çok konuda zor.

    YanıtlaSil
  3. Bu konudan muzdarip olan biri de benim. Üniversiteden mezun olana kadar hayatımda hiç çalışmadım. Ailem sadece okula odaklanmamı istedi. Okudum, mezun oldum ama iş bulmakta çok sıkıntı yaşadım. Çünkü o yaşıma kadar hiçbir iş deneyimim olmadı. Daha sonra işe başladığımda ise adapte olmakta çok zorlandım. Avrupalılar en çok bu konuda örnek alınmalı bence. En iyisini yapıyorlar.

    YanıtlaSil
  4. Genç yaşta bilinçlenmek güzel bir şey. Sorumluluk sahibi olmalarını sağlar. 😊

    YanıtlaSil
  5. Bizde genelde ya kötü şartlarda çalışılıyor, ya da aileler aslında kendilerince 'iyi niyetli' davrandıklarını düşünerek aman şimdi ders çalışsın sonra işte çalışır diyorlar. Ama tabi bahsettiğin gibi örnekler de az olmakla birlikte (ki belki de vardır epeyce ben bilmiyorumdur) vardır belki. Ama ne olursa olsun sana katılıyorum. Bence de maddi manevi insana çok şey katacak bir şey.

    YanıtlaSil
  6. Bazı açılardan iyi olabilir.

    YanıtlaSil
  7. bu konuda bilgili değilim ama sanırım modern ülkelerde eğitim saati bizimki kadar tüm günü kapsamıyor olabilir. yani buna benzer bir şey okumuştum ama kesin öyle mi bilmiyorum. eğitim öğlene kadar sürüyorsa öğrenci öğleden sonra hem çalışabilir hem de ödev ve gerekli diğer şeyleri yerine getirebilir. bununla birlikte alınan eğitim için bizde tüm gün bile yeterli olmuyor çünkü yeteneğe ve alana göre eğitim verilmesi gerekli ve ezbere dayalı sistemden kurtulmak gerekli ama bu olmuyor. öğrencilerin sadece ders saati dışında çalışabilmesi için projeler geliştirilebilir böylece kendilerine ve zamanlarına uygun işler bulmaları kolay olabilir çünkü çoğu iş yeri kısa süreli eleman almıyor. bir sistem olsa öğrenciler sistemden saatlik bile iş bulabilse ücretlerini de sistem üzerinden alsalar fena olmaz mesela iş güvenliği de devlet tarafından takip edilmeli mesela ama öncelik sorun ders yükü ve saatleri ile ders içeriklerinin gerçekten düzgün hale getirilmesi bence

    YanıtlaSil
  8. Bizim ülkede en verimli zamanlar boşa geçiriliyor. Çocukken doğru düzgün eğitim alınamıyor. Gençken çalışılmıyor. Yok üniversiteyi bitireyim, askerden geleyim derken sonra da çoluk çocuğa karışıp emekliliği bekliyoruz. :)

    YanıtlaSil
  9. Biz meslek liseliler bu konuda şanslıymışız ;) Hafta arası 3 gün işe iki gün okula giderdik. Evden kimseyi ikna edememiş işin ilk günü yalnız başıma gitmiştim. O korku hala aklımda.
    O yaşta para kazanmakta çok tatlı oluyor. Aileler bence ihtiyaçları olmasa da iş tecrübesini çocuklarına yaşatmalılar. Deneyim çok değerli çünkü. Hayata hazırlanmanın alıştırması gibi.
    Ama şunu da söyleyeyim, staj yaptığım iki yıl ders notlarım belirgin düşüş yaşamıştı. İkiye bölünmenin zararı bir nevi...

    YanıtlaSil
  10. Ailem bana sen dersini çalış yeter diye hiç sorumluluk vermedi.kötülüğümü istememislerdi, hatta fazla yoruldular. Ama okul bitip iş ve evlilik hayatım başladığında çok zorlandım.sadece ders çalışmayı öğrenmiştim meğer:) bana iyilik edeyim derken aslında kötülük etmişler. Senin yazında söylediğin tüm o becerileri sonradan kazanmaya çalıştım, çok zorlandım. Aileler çocuklarına evde sorumluluk vermeli, parttime çalışmak da iyi fikir.

    YanıtlaSil
  11. Selamlar Deepsi
    Bizim ülkemizde part time diye bir şey yok denecek kadar az. Keşke olsa...

    YanıtlaSil
  12. https://pyknkaya.blogspot.com/2024/04/agac-ev-sohbetleri-244.html

    sevgili peliş in yazısısı :)

    YanıtlaSil
  13. şimdilik görebildiğim 2 kişi olduk yazan :)

    peliş
    deep

    :)

    YanıtlaSil
  14. Farklı kültür ve coğrafyalar. Bizde okula giderken derslerimizde başarısız olursak tamirciye göndereceklerini söyleyerek korkuturlardı ebeveynlerimiz. Okumayan bazı çocuklar yağlı kara giysileri içinde sokağımızdan geçerken hepsi birer ibret vesikası gibiydi. Yıllar sonra okuyup büyük adam olduk. Şimdi görüyoruz ki okumayıp tamirci çıraklığı ile işe başlayanlar üniversite mezunlarından çok daha fazla refah içinde yaşıyorlar. Enterasan:)

    YanıtlaSil
  15. Bizim eğitim sistemimiz de zor. Kanada'da lisedeki bir senelik matematik burada ortaokulda bir ayda öğretilen matematikti ve hesap makinası da kullanıyorlardı. Bilgisayar dersinde verilen ödevlerini bir günde bitiren Metehan kalan günlerde öğretmeninde ek ödev istemeye başlamıştı. Hal bu olunca tabii ki o çocukların başka şeyler yapmaya da vakitleri kalıyor. Bizimkiler anca ödevlerini yetiştirip sınavlara çalışıp yok lise sınavıydı yok üniversite sınavıydı gibi bir sürü gerilimli dönemlere atlatmak için uğraşıyorlar , dahane yapsınlar?

    YanıtlaSil
  16. Bence öğrenci istiyorsa yapsın, zorla yaptırılmasın ya da baskıyla. Hayatımızın tamamını çalışarak geçiriyoruz zaten. Ders çalışmıyor, yeri gelince sorumluluk alınmıyorsa o başka bir tür sıkıntı bence, işte çalılıp çalışmamakla alakalı değil. Yine de tecrübe kattığı kesin. Sürekli değil de bir süreliğine olabilir. Hayatın tam tadını çıkarabileceğimiz yaşlar bir yandan sonuçta... :)

    YanıtlaSil
  17. Okul ile birlikte para kazanmak derinlemesine incelenmesi gereken bir konu diye düşünüyorum: Çalışmak bir sorumluluk mu, zorunluluk mu?
    Çukurova'da pamuk toplama zamanlarında çocuklar aile bütçesine katkı amacıyla okula geç başlayıp dönemi erken bitirirler.
    Ülkemizde "çocuk işçi sorunu" inanılmaz boyutta. Kızların çoğu ilkokul sonrası okula gönderilmiyor.
    Staj, eğitim, yetiştirme kursları işyeri sahibine kendini tanıtmak için bir fırsat elbette. Ancak kaç işveren çalışanları objektif değerlendiriyor?
    Yurt dışında okumaya katkı amacı ile çocuk bakma, lokantada çalışma gibi işler çok daha düzenli ve verimli sürdürülüyor.

    YanıtlaSil