6 Ocak 2025 Pazartesi
AĞAÇ EV SOHBETLERİ 280
Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyoruz ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.
Haftanın konusu: "Bir internet sitesinin güvenilirliğini nasıl anlarız?"
Bir web sitesi veya bir makale, bilimsel yayının güvenilirliğini nasıl saptarız. Uydurma bilgiler de olabiliyor.
Bir yayın hazırlıyoruz veya diyelim tez yazıyoruz, çeviri yapıyoruz ve nette kaynak tarıyoruz. Güvenilir kaynaktan bilgilerle destekleriz. Kaynakta bir bilgi varsa, başka bir eserden yazardan söz ediyorsa o eseri de bulabilmeliyiz.
Bunu anlamanın en etkili yolu ne olabilir? Sağlam kanıt ve kaynaklar olmalı. Bir yayın, gerçek data, uzman, geçerli bilgi içermeli. Akademik bir kurum veya saygın bir üniversite olabilir. Bu iyiye işaret.
Yayını hazırlayan da profesyonel olmalı. Yazdığı konuda uzman olmalı. Örneğin, sağlıkla ilgili bir yayından alıntı yapacaksak o yayını yazan kişi bir bilim insanı olmalı.
Veya hangi yayınevi bastı? Veya hangi TV kanalı? Belki BBC, CNN güvenilir olabilir. Yerli gazetelerden hangisi güvenilir ki? Sağlam gazeteler, yanlış yayınlarını geri çekebiliyorlar.
Yani işte netten sağlık, para, kripto, resmi işler gibi konularda bilgi ararken veya bilimsel makale için bilgi ararken yetkili kişileri, kurumları bulmak gerekli.
Zamanı olan ve isteyenler yazsın işteee!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Merhabalar Sade ve Derin.
YanıtlaSilWeb sitelerinin güvenli olup olmadığı konusu teknik bir konu. Google bu konuda şöyle diyor: "...Google Şeffaflık Raporu web sitesinde Site Durumu sekmesine tıklayın ve “Site durumunu kontrol edin” kısmına ilgili URL'yi yazın. “Güvenli olmayan herhangi bir içerik bulunmadı” yazısını görürseniz gerçek bir web sitesinde olduğunuzdan emin olabilirsiniz..."
Gerçek bir web sitesinin iletişim bilgileri genellikle net ve eksiksizdir. Sahte siteler ise iletişim bilgilerini gizlemeye veya kısıtlamaya eğilimlidir. Bir web sitesinin iletişim bilgilerini kontrol edin ve e-posta adresi, telefon numarası veya fiziksel adres gibi doğrulanabilir bilgilere sahip olup olmadığını kontrol edin.
Siber güvenlik konusunda dikkatli olmak her zaman önemlidir. Web sitelerini ziyaret etmeden önce dikkatli bir şekilde araştırma yaparak ve yukarıdaki ipuçlarını kullanarak, çevrim içi deneyiminizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.
Bu konuda henüz araştırmamı tamamlayamadım. Hal böyle olunca güvenli web siteleri ile ilgili ancak bu kadar yazabildim. Güzel ve yararlı bir başlıktı. Emeğinize ve gönlünüze teşekkür ederim.
Selam ve saygılarımla.
recep altun.
Silteşekkür ederiz bilgiler için :)
Bu aralar arama motoru kalite denetim işleri ile ilgileniyorum :) GSU deniliyor bu tür konulara, yani "Güvenlik Sorunu Uyarısı "olan sayfalar. İngilizce (SIA sayfaları= Security Issues Advise) Bu tür sayfaların konuları 6 ana başlıktan oluşuyor.
YanıtlaSil1- Tıp ve Sağlık (ilaçlar, doktorlar, psikolojik problemler, bağımlılıklar..."
2- Tehlikeli durumlar ( Acil durumlarda nasıl davranılacağı, afetle ilgili uyarılar, şok edici şiddet tanımları...)
3- Zor Hayatî Durumlar ( Aile içi çatışma, zorbalık, ebeveyn boşanması, sevdiklerinin kaybı gibi konularda ip uçları)
4- Finansal Konular ( yatırım önerileri, vergi sigorta...)
5-Hukuki ve Resmi Konular ( Yasalar, evlat edinme...vb)
6-Hayatî haberler ( Salgın, silahlı çatışma, patlama...)
Bu tip konularda arama motorları hassas davranıyor. Böyle konularda mutlaka bilginin kaynağına bakmak gerekir, yazarın yetkinliğine bakılmalıdır, diploma veya ruhsata yani, uzmanlık ve deneyimi incelenmeli, itibarı ve güvenilirliği wikipedi gibi yerlerden kontrol edilmelidir.
Benim gördüğüm, arama motorları güvenilir olmayan kaynaklara düşük puan vererek görünürlüklerini engellemeye çalışıyor.
Yine çok konuştum :))
Faydalı olduysa ne mutlu bana
evde yazar.
Siloldu saaaol :) herkes okusun yorumunu :)
zor işler ya.. Her önüne gelen yazıyor. Sahi benim blogda da sosyal bilim yazılarım var. Anime övgüleri arasında onların duruşu hiç güvenilir gelmiyor. Bi koşu gidem de silem :D
YanıtlaSiltefrika.
Silhihi yaa sen sosyologsun asıl o yazıların güvenilir ayolcuuum :)
Tahlil sonuçlarımızı, belirti üzerinden hangi hastalığımız olduğunu Google amcaya soruyoruz. Güvenilirlik diye bir derdimiz olduğundan emin miyiz deep :)
YanıtlaSilAna kaynağa gitmek de bir çözüm yolu olabilir. Örneğin makalelerde atıfın atıfı da çok yapılıyor ve o ham bilgi bize nasıl ulaşıyor meçhul, olabiliyor bazen. :)
YanıtlaSilGoogle’dan sağlam bilgi çıkmaz Deep. Kurumların kendi internet sitelerine girilmeli hep.
YanıtlaSilbu konular beni aşar.yine de yorum yazayım istedim.
YanıtlaSilHer şeyimiz yalan olmuş.
YanıtlaSilGazetelerin yazılarına da, haberlere de hiç güvenim yok. Sadık haber arıyorsan Ayet-i Kerimeler ve hadis-i şerifler. İnsan lafına hep şüpheyle bakmak lazım.
Pubmedden okuyorum bazen :)
YanıtlaSilBenim paylaşımlarım genellikle gezi ağırlıklı olmasına rağmen bilgi de içeriyor. Ufacık bir bilgi de olsa kanıt bulana dek bazen günlerce araştırdığım oluyor. İlla ki doğrusunu bulmam gerek. :)
YanıtlaSilMesela o gün zirveye çıkmışım, nedir rakımı bunun diye araştırıyorum, çoğu site farklı rakam yazıyor. Kalkıp onların dediğini yazacağıma rakıma " yaklaşık " diyorum.
Bir mesela daha diyeyim. Kotor Kalesi'ne kaç basamaklı merdivenle çıkılır diye Google'a sorarsanız farklı farklı rakamlar çıkar. Gittiğimde kendim sayarak çıktım kaleye. Sayısını da hiç unutmam. :)
Doğru bilgiye ulaşmak çoğunlukla zordur. Azimle, yılmadan araştırma yapmak en sonunda doğru bilgiye ulaştıracaktır kanımca.
Güzel bir konuya değinmişsiniz.
Kıymetli paylaşımınıza teşekkür ediyorum sevgili deeptone.
Makalenin dilinden de anlaşılıyor.Anlam bütünlüğünün olmadığı,tıklama sayısı için yazıldığından anlaşılabiliyor. Onun dışında dediğin gibi kim yazmış,neye dayanarak yazmış bakmak lazım.
YanıtlaSil