25 Haziran 2024 Salı

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 253

 



Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyoruz ve o konuda yazıyoruz. Herkes katılabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Sahillerimiz, sokaklarımız, parklarımız neden çok pis?"

Şehirlerimiz, doğamız, havamız çok pis. Ülkemizin havası dünyanın en pis havalı ülkeleri sıralamasında başlarda. Arabaların egzozu, fabrikalar, tarım ilaçları, kötü şehirleşme, aşırı nüfus gibi nedenlerden soluduğumuz hava yetersiz. Ormanlık alanlarda, ağaç altlarında nefes alabiliyoruz.

Hava pis yerler de pis. Sokaklar çöp içinde. Çöplerden akan sular fena. Sahiller pis. Sular da pis sahillerde. Komşumuz Yunanistanın kıyıları tertemiz ve deniz de tertemiz. Berrak su, masmavi. Bizim sahillerde yüzmek keyif vermiyor. Sadece Göcek, Gökova gibi yerlerde tekne ile açılırsan keyifli yüzmek.

Parklarımız felaket. Parklarda görevli mi yoktur nedir. Çekirdek, teneke, sigara, banklara oturmak bile zor. Parklarda insanın midesi bulanıyor. Çöp tenekeleri çevresi berbat. Ormanlar pis. her yer çöp dolu. Piknik yapanlar çöplerini toplamaz.

Avrupa sokaklarını, parklarını görünce insan müslüman olduğundan, Türk olduğundan utanıyor. Avrupaya giderse insan, döndüğünde havaalanından çıktığında kusmaya başlayabilir.

Acaba neden böyle pis insanlarız biz? Tarihte göçebeydik diye mi acaba? Şimdi de sokakları kalorifer böcekleri, hamam böcekleri bastı.Yaz gelince sokaklar kanalizasyon kokmaya başlıyor.

Zamanı olan ve isteyenler yazsın yaaa öğrenelim yani halkımız neden pis yani.

46 yorum:

  1. İnsanların geneli önemsemiyor Deep. Bence bu bir insanın duyarlılığından gelen bir şey. Mesela ben yere çöp atamam. Kafamda bir sürü sebep sonuç belirir. Bana göre evimi nasıl temiz tutuyorsam yaşadığım çevreyide temiz tutmalıyım. Olması gerekende bu. İnsanlar bunu önemsemiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nurgül k.

      herkes senin gibi olsa iyi olurmuştu :)

      Sil
    2. Teşekkür ederim. :)

      Sil
    3. nurgül k.

      bişi bişi diyel :)

      Sil
  2. Evet Avrupa ile kendi ülkemi düşündüğüm zaman tek bi neden görebiliyorum oda eğitimsizlik eğitim düzeyimiz yerlerde ülkemi ne kadar çok sevsemde bu konulara da kızıyor ve üzülüyorum yine çoğu belediyelerin hakkını yememek lazım millet bahçelerimiz çok güzeller

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hümeyra özkan.

      millet bahşesi gezmedim hiç bir bakayım pekuu :)

      Sil
    2. Bence tüm millet bahçelerimiz güzel zaten bi oralar temiz oluyor belediyeler sağolsun ama tabi ormanlar daha önemli bugünde instegramda gördüm çok yeni ve farklı bir millet bahçesi açılmış esenler de15 Temmuz millet bahçesi bi harika arkadaşlar çok büyük ve doğal taşların olduğu şifa bahçesi var içerde ayakkabısız çıplak ayakla giriliyormuş şifa olması için özel bir toprağı varmış biliyorsunuz toprak elektiriğide çekermiş ve sadece bunla değil daha bi çok şey okudum gideceğim yerlerden birimde burası olucak öneririm

      Sil
    3. hümeyra özkan.

      Ooooo peki teşekkür ederiz. gideriz tabisi :)

      Sil
  3. Kesinlikle göçebe otlatıcı olduğumuzdan bir de eğitimsizlikten:(

    YanıtlaSil
  4. En enteli yere sigara fırlatıyor, daha ne diyeyim... Hayır ben o kişi kadar sanattan anlamıyorum, resimden heykelden anlamıyorum ama sigara içtiğim zamanlarda izmariti söndürür sonra ıslatır sonra peçeteye sarar, çöp kutusu görene kadar cebimde taşırdım... O da eğitimli, ben de... Demek ki iş eğitimle de bitmiyor, başka bir şeyler eksik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahveci veysel de bizim burada şöyle bir yazı var: (uzun saksı blokları var yazıda her saksıda levha olarak dikili)
      Lütfen izmaritini buraya atmayınız, biz sizden önce denedik yetişmiyor.
      :)))

      Sil
    2. Dayanamayıp ben de yazdım :)

      Sil
    3. evde yazar/yüreğimin iklimi.

      bir de sigara var ivit :)

      Sil
  5. Çevre bilinci ve genel olarak hayata karşı bilinçli olmak, saygılı olmak gerekiyor. Küçük yaştan itibaren önemi vurgulanarak, güzel örnek olarak çocuklara faydalı olabiliriz umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şenay bn.

      bilinç ve saygı nerdeee biz türklerdee :)

      Sil
  6. Deep bu konu hakkında detaylı bir yazı yazacağım. Her gördüğümde canımı sıkan bir olay. Bence eğitimsizlik tamamen. Yani bundan kastım okullarda verilen ders değil sadece çünkü okullarda ahlak, saygı dersi verilmiyor zaten. Ülkemizde ahlak ya da saygı da önemsenmiyor artık. Aile tarafından verilen eğitim etkiliyor bunu ve ailede verilen eğitim de ailenin eğitimine bağlı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. modern bayan darcy.

      ahlak ve saygı bizde zayıf :)

      Sil
  7. Sokakları, evimiz gibi görmüyoruz çünkü Deep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      avrupalılar görüyor demekkisi :)

      Sil
  8. Geçen gün durakta oruruyorum, az ileride çöp konteynırı var, tam karşısıda market var, marketten çıkan 2 genç bayan dondurma almışlar kağıdı açtılar çöp konteynırının yanından geçerken konteynıra değil de yere attılar. Biliyorsun belki 2 gün pazarda sergi açıyorum, orada da çöpleri toplamamız için belediye büyük torba dağıtıyor, ben torbayı yanımızdaki direğin demirlerine tutturuyorum, tüm gün çöpleri orada biriktiriyorum. Oysa cumartesi günü bizim sergi açtığımız yere başkası açıyor biz de pazartesi oraya açıyoruz. Tüm gün ayağıma zeytin çekirdekleri batıyor, ayağımla ileri fırlatmaktan bir hal oluyorum. Evet öğlen yemeğinde bazen bizde peynir zeytin ekmek yiyoruz ama çöpünü poşete koyup, torbaya atıyorum. Bence kişinin kendini eğitmesi en büyük etken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yüreğimin iklimi.

      eveet işte yurdumuzun insanı böyle :)

      Sil
  9. İnsanımız pis de ondan. Eğitim mi yok boşvermişlik mi var anlamıyorum.

    Ayrıca Türkiye'de herkes de müslüman değil sonuçta. Olanların da çoğu lafta. Parklarda, ormanlarda en çok görülen çöp içki şişeleri. Müslüman içki içer mi ki şişesini de oraya buraya atsın?


    YanıtlaSil
  10. Merhabalar.
    Bizim gibi pis (temiz insanlar müstesnadır) insanların sahilleri, sokakları ve parkları elbette pis olacaktır. Batı' da hangi ülkeye giderseniz gidin, insanlar dışarıda dolaştıkları ayakkabılarını çıkarmadan eve giriyorlar. Neden? Sokakları, parkları ve caddeleri o kadar temiz ki, ayakkabı çıkarmaya gerek bile duymuyorlar. Bizim ayakkabılarımızın altına her türlü pislik yapışıp kalıyor, o ayakkabı ile evin içine girmek cesaret ister.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ra55.

      evet evet onlar evde çıkarmazlar ayakkabılarını :)

      Sil
  11. Ben de bunun sebebini aileden kaynaklanan eğitimsizlik sanıyordum ta ki geçen hafta bir plajda yaşadığım bir olaya kadar. Yan şezlongumda oturan bir kadın ve küçük kızı çekirdek yiyorlardı. Kadın çekirdek çöplerini yere atarken küçük kızı annesini yere atmaması konusunda uyardı. Ve bu küçük kız sanırım daha okula bile gitmiyor. Annesi böyleyken bu kız nasıl böyle düşünceli, duyarlı olmuş şaşırdım açıkçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazılarında ana babası eğitim Li olmaz ama öğrenciyi yetiştiren öğretmen adam gibi adamdır iyi bir öğretmendir yani anne babadan daha ilgilidir öğrenci tam bi parmak göstermelik hale gelir öyle çok örnek var

      Sil
    2. Evet çok doğru öğretmen çok etkili oluyor ama benim bahsettiğim kız daha okula gidecek yaşta bile değil ben işte buna çok şaşırdım.

      Sil
    3. buffiy/hümeyra özkan.

      eveet okul ve aile önemli işte :) o minik kız çok bilmişşş :)

      Sil
    4. Valla nediyim bende şaşırdım kaldım

      Sil
    5. hümeyra özkan.

      eveet :)

      Sil
  12. https://evdeyazar.blogspot.com/2024/06/agac-ev-sohbetleri-253-sahillerimiz.html

    sevgili evde yazar ın yazısısı :)

    YanıtlaSil
  13. Pis insanın içi gibi dışı da pis olur. Dışı pisse çevreyi de pisletmekten çekinmez. Duyarsızdır, düşüncesizdir, hoyrattır, bencildir, kibirlidir, uyarmaya kalksan kavgacıdır...Geçen gün haberlerde izlediydim. Kısırkaya Plajı'nın çöp ve pislik içindeki içler acısı durumunu gözler önüne serdiydi. Halbuki birkaç hafta önce plajın tertemiz halinin fotoğraflarını çekip blog sayfamda yazmıştım. Sanki Kısırkaya Plajı evrim değiştirmiş gibi geldi bana, haberlerde pislik içinde görünce. Yazıklar olsun, her kim kirletiyorsa...
    Bizim milletin geneli pistir. Temiz ve duyarlı olanlar ise azınlıkta kalmıştır.
    Bu kıymetli paylaşımınıza teşekkür ediyorum sevgili deeptone.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nazlı toaç.

      bu güzel yorum için teşekkürler :)

      Sil
  14. Tam bilmiyorum ama bir yerden duymuştum sanki. Bazı yabancı ülkelerde sokağa çöp atmakla alakalı yasalar var. Para cezası vs. oluyor diye biliyorum. Onların temiz olmasının böyle bir sebebi de olabilir. Sistemi oturtturmuşlar. Bizim milletimiz bence hep amaan bana ne havasında oldukları için çok umursamıyorlar. Sonuçta ne kendileri topluyorlar ne de biri onlara bir şey diyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada sude hanım sayfanızı çok beğendim kardeşim desem sakıncası olmaz sanırım sayfanızda yorum yapma yerini göremedim mecbur buraya yazmak zorunda kaldım sizin gibi beğendiğim ,genç kızların açtığı güzel bloglar tam benlik sayfandaki yazılar da çok güzel ve en çok beğendiğim yapay zeka çizimin nasıl yaptığını merak ettim bilgi almak isterim bunun hakkında

      Sil
    2. Bu arada beğendiğim yada burda yorum yapanların aynı şekilde BCP yazılarını yazan arkadaşların hem sayfalarını takip ediyorum hemde yorumlar yapıyorum fakat benim takipçim öyle çok artmadı yorum yapıyorsunuz Allah razı olsun kardeşlerim rica etsem takip edebilirmisiniz çok mutlu edersiniz

      Sil
    3. sude.

      abd de şehirler arası yollarda bomboş yollarda bile çöp atmanın cezası 1 000 dolar :)

      Sil
    4. hümeyra özkan.

      tımıms sude anlatır yapay zeka çizimini :) üye sayınız artar zamanla ben de derim blogunuza üye olmalarını :)

      Sil
    5. Çok teşekkür ederim 😌

      Sil
    6. hümeyra özkan.

      hıhıms :)

      Sil
  15. Biri arkadan temizleyecek diye düşünüyorlar herhalde. Gezdiği ormanı, parkları evi gibi görse çöpünü halının üzerine bırakır gibi bırakır mı hiç? Çevre bilinci yok maalesef...

    YanıtlaSil
  16. Başkalarına ve en başta kendisine saygısı olmayanın çevreye de olmuyor ve işte tablo.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilkay.

      ivit biz türklerin eksik olduğu konulardan biri bu saygı denen şeysi :)

      Sil