4 Mart 2025 Salı

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 288



Ağaç Ev sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyoruz ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Sosyal ağ, medya sitelerinin bireyler ve toplum üzerinde olumsuz etkisi var mıdır?"

Insta, Twitter, Face, TikTok benzeri sitelerin bireyler, toplumlar üzerinde faydalı olduğunu da zararlı olduğunu da düşünebiliriz herhalde.

Bireysel olarak faydalı gibi gözüküyor. Kendi çevremiz, yerel toplum dışında başka ülkelerin, kıtaların insanları ile iletişim kurabiliyoruz. Gruplar sayesinde ortak ilgi alanları olan kişilerle bilgi alışverişi olabiliyor.

Ancak şu da var ki, çevremiz veya yerel toplum, mahalle insanları yerine çevrim içi insanlarla iletişim kuruyoruz. Böylece yakın çevrelerde iletişim zayıf oluyor. Çevrim içi konuşma nedeniyle minik toplumlar veya genelde toplumun kendisi arasında veya toplum içinde uzaklaşma dağılma parçalanma olmaya başlıyor.,

Bireysel olarak insanlar birbirine yaklaşıyor ama yerel ve toplum olarak uzaklaşıyor. Bireylerin kültürü artıyor ama tabii ekran başında. Örneğin pandemide faydalı oldu. İletişim kurabildik. Whatsapp, Linkedin dünyayı sınırsız yaptı.

Toplumsal olarak ise durum tuhaf. Yani nerdeyse gelenekler kalmadı. Herkes aynı gibi oldu. Geçmişimiz yok gibi artık.

Bireysel olarak dopamin ve doyum internette. Kendine güveni de arttırıyor sosyal ağlar. Bir de yardımlar bağışlar var. Bu da olumlu. Bir anda bir bağış kampanyası gerçekleşebiliyor.

Zamanı olanlar ve isteyenler yazsın işte!

22 yorum:

  1. Bu hafta ben de yazımla katıldım sohbete deep :) sayfama beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bnhnf.

      heyooooo hoşgeldiiin :) gelcam tabisi :)

      Sil
  2. Kendine güveni artırıyor mu azaltıyor mu ondan emin değilim. Filtresiz fotoğraf paylaşan artık kalmadı, ve o fotoğrafları paylaşmak için herkesin arka planda bir profesyol fotoğrafçıymışçasına emek verdiğini de görüyorum. Bilemiyorum Deep bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dövüşürken.

      ee herkes ingilterede foti çekemiyooo :)

      Sil
  3. Eşit gibi yararı da zararı da. Dediğin gibi iletişim kolaylaştı, iş görüşmeleri uzaktan olabiliyor, evden çalışabilme olasılığı arttı (bence iyi bir şey özellikle İstanbul'da yaşayanlar için), dediğin gibi farklı kültür, insan görebiliyoruz. Ama kendim için konuşmam gerekirse uzun zamandır sosyal medyadaa çok vakit geçiriyor ve azaltamıyorum hahah. Gereğinden fazla takılıyorum. Bu sene ki en büyük hedefim azaltmak bunu. Fazla vakit geçirince zararlı oluyor tabii. Sonra filtreler de evet. Instagram filtreleri kaldırdı mesela, iyi de yaptı.
    Sağlıklı bir toplumda elbette ki değişim şart. Gelenekler özelliğini yitirebilir, bu doğaldır. Sadece onları öğrenmek ve hatırlamak da fayda var.

    Sana katılıyorum genel olarak, güzel konu yine ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Olumlu ve olumsuz özellikler sanırım yarı yarıya, ayrılmaz bir parçası olduğunu düşünüyorum hayatın ama sonra bir şeyler oluyor ve hayat kişinin hayatı yaşanılanlar sosyal medya girmeyi aklına bile getirilmiyor,sanırım zaman ve stres yönetimini başarabilirsek en güzeli:)

    YanıtlaSil
  5. apple cider vinegar dizisini izlemeye başladım. Konuyla ilgili sayılır diye düşünüyorum. sosyal medyanın insanlar üzerindeki etkisi inanılmaz. Mesela Dilan polat gibi birini .6.5 milyon kişi takip ediyormuş. Bu inanılmaz bir şey. Aklım almıyor.

    YanıtlaSil
  6. O sitelerin hiçbirinde yokum, dumanla haberleşmeyi seviyorum, onun için buradayım:)

    YanıtlaSil
  7. Acaba kaç kişi yüz yüze, canlı görüşmeyi hak ediyor reelde? Dilinden zehir akıtan, sinir bozucu şahıslardan uzaklaşmayı kayıp olarak görmüyorum, yani bende bir boşluk duygusuna sebep olmuyorlar ki.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar Deep.
    Sizin açtığınız konu; sosyal ağ, medya sitelerinin bireyler ve toplum üzerinde olumsuz etkileri var mıdır ? Şeklinde olunca, işin durumu değişiyor. Burada sosyal ağ ve medya sitelerinin isimlerini zikretmeye gerek yok.
    Birey ve toplum üzerindeki olumsuz etkileri konusuna gelince: Sosyal ağ bağımlılığı da psikolojik bir sorun olarak görülmekte ve ele alınmakta. Sosyal ağ bağımlılığının, diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi kişileri birçok açıdan olumsuz yönde etkilediği ve gündelik yaşam düzeni üzerinde de olumsuz etkileri olduğu görülmekte.

    Sosyal ağ bağımlılığının “az ve kalitesiz uyku, aşırı zihinsel meşguliyet, erişim isteğini önlemede başarısızlık, internette her seferinde daha fazla vakit geçirmek, gerçek hayat etkinliklerinde azalma gibi etkileri göze çarpmaktadır. Aynı zamanda sosyal ağ bağımlılığı dikkat edilmediği ve önlem alınmadığında birtakım psikolojik sorunlara yol açtığı gibi fizyolojik sorunlara da yol açmaktadır.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  9. Kökü mazide olan atiler değil miyiz artık :(

    YanıtlaSil
  10. Teknolojiye karşı değilim ama olumsuz tarafları daha fazla. Bunların yani Insta, Twitter, Face, TikTok hiçbirini kullanmıyorum ama WhatsApp'ı ve youtube'u da biraz azaltmayı düşünüyorum.
    YouTube'un geçmiş ayarları kapalı. O yüzden saçma sapan videolar pek çıkmıyor artık karşıma. Sadece abone olduklarıma bakıyorum.

    YanıtlaSil
  11. Var valla....sinir bozuyorlar hele benim gibi siyasete meraklı insanların çok sinirini zıplatıyorlar, nasılsa sahte profilleri var, nasılsa kim oldukları belli değil, gerçek ad soyadları belli değil diye mesela Twitter'da hep küfürler, hakaretler, tacizler.....hele hele Atatürkçü hesaplara çok saldırıyorlar bana da epey saldırdılar hatta o yüzden şu an sayfamı kapattım. Sinirimi bozmaya değmez.

    YanıtlaSil
  12. İyiye kullan iyi olsun:) ücretsiz her şeyin ücretsiz olmasının bir nedeni var. Onların hedeflerinin olması olağan da biz niye çabuk oltaya geldik onu sorgulamak lazım.

    YanıtlaSil
  13. Belki zarar dediğin faydadır, belki de fayda dediğin zarardır sevgili arkadaşım. ''Var git gerisini sen düşün.''

    YanıtlaSil
  14. Bence var ya.Bu kesinlikle kişinin nasıl kullandığına bağlı.

    YanıtlaSil
  15. https://benhnf.blogspot.com/2025/03/agac-ev-sohbetlerine-yazarak-katlamasam.html

    sevgili ben hanife nin yazısısı :)

    YanıtlaSil
  16. şimdilik görebildiğim 2 kişi olduk yazan.

    bnhnf
    deepsi

    :)

    YanıtlaSil
  17. https://sevdadanyazilar.blogspot.com/2025/03/agac-ev-sohbetleri-288.html

    sevgili sevda nın yazısısı :)

    YanıtlaSil
  18. şimdilik görebildiğim 3 kişi olduk yazan.

    bnhnf
    sevda
    dipsi

    :)

    YanıtlaSil
  19. Yani kullanım şekline göre yarar zarar durumu değişir diye düşünüyorum. Çoğu kişi malesef bağımlı ve bilinçsiz. Sosyal medya insanın içindeki karanlık yanı mı açığa çıkarıyor bazen o konuda da emin olamıyorum. İnsanlar bir tuhaf oldu ama bunun sebebi sosyal medya demek de çiğ bir yorum olur. Belki de tuhaf olası olanlar sosyal medyanın verdiği başkası olabilme imkanıyla kendi benliklerinden uzaklaşıyorlardır. Bu tip kullanımlar uzun vadede acısı çıkacak şeylerden. Çözümü yok değil ama çoğu kişi kendinden geçmiş gibi. İlginç bir hal. Bunun dışında ınstagram ve pinteresti ilham verici buluyorum. Çok da sosyal medya olayına girmiyor sanırım ama favori mekanım blog.

    YanıtlaSil
  20. Faydasından çok zararları var gibi Deep.

    YanıtlaSil