Haftanın konusu: "Müzik, sanat, drama, resim gibi dersler ilkokulda diğer dersler kadar önemli mi?"
Sanat dalları, müzik, resim, tiyatro gibi veya el işleri gibi sanat dalları ilkokulda diğer sayısal, sözel derslerle eşit derecede önemli olmalı.
İnsanlara yeteneklerini çok erken yaşta keşfetme şansı verilmeli. Çok erken yaşta keşfedilirse kendine güveni de çabuk gelir yeteneği konusunda.
Hemşirelik, mimarlık gibi yetenekler yanında insanda artistik, hayal gücüne dayanan sanatsal yetenekler de oluyor. İlkokulda bu potansiyelin farkına varmak büyük şans olur.
Okulda bunu keşfetmek daha kolay, çok zaman geçiyor evde, okulda bunun için özel zaman olur. Küçükken okulda çok farklı aktivitelerle hobilerini veya ilgi alanlarını keşfedebilirler.
Lisede, üniversitede veya daha sonra bu yetenekleri keşfetmek daha zor olur, bir dolu sınav nedeniyle zaman bulamazlar. Hayatımızda bir daha bu şansı bulamayabiliriz. İlkokuldaki sanat öğretmenlerimiz bu açıdan önemli.
Ayrıca, bu tür yetenekleri ilkokulda keşfetmek kendimize güven için de iyi. Küçük yaşta kalabalık önünde sanat icra edersek kişiliğimiz çabuk gelişir. Biz Türkler çekingenliği bir türlü atamıyoruz, güvensizliği de. Yabancı dilde de böyle ya, anlıyorum ama konuşamıyorum, gibi.
Herkes yazsın düşüncelerini hadisi!
Çocuğu küçükken keşfettiğimizde yetenekleri doğrultusunda yönlendirmek daha kolay ve doğru oluyor. O yüzden erken yaşta keşfedilmeli. Okullarda sanatsal faaliyetler artırılmalı. Müzik, resim bunlar genelde önemsenmiyor ama sanat çocuğun bir çok yönünü geliştiriyor. Keşke bunu göz ardı etmeseler...Hep sınava hazırlık modunda olmasak...
YanıtlaSilDünya iktisadi başarı üzerine kurulduğu için maalesef sanat da iktisadi kazanım getirmeyecek gözüyle bakılmadığından önemsenmiyor ama insan kalabilmemiz ve daha çok insan olabilmemiz için olmalı bence de....
YanıtlaSilÇocukken ve gençliğimde boş bulduğum her yere resimler çiziyordum. Ama sonra hayatımdan çıktı.
YanıtlaSilMerhabalar.
YanıtlaSil"Müzik, sanat, drama, resim gibi dersler ilkokulda diğer dersler kadar önemli mi?" sorusuyla başlayan sohbetinize ben de buradan katılmak istedim. Evet, müzik, sanat, drama ve resim gibi kültür ve sanat ağırlıklı dersler diğer branş dersleri kadar önemlidir. Okuldaki dersler genel olarak iki kategoride kültür ve branş dersler olmak üzere ele alınır ve proğramlanırlar.
Sanatı, bir ulusun kimliğini ve geleceğini şekillendirmek olarak tanımlayan Yüce Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk: "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir." diyerek, sanatı, eğitim anlayışımızın kilometre taşlarından biri olarak ortaya koymuştur.
Selam ve saygılarımla.
Önemli tabii ama bizim memlekette angarya olarak görülür bu okul yıllarında... Aileler daha çok test çöz diye bakar yaptığın resme, yazdığın şiire değil :) şimdi nasıl nitelikli sanatçı çıksın yani çok acı... Sistem memur yetiştirmek üzere kurulmuş gibi sadece
YanıtlaSilSelam bugün dünya sanat günü savaşı durdurmanın yolu sanat. Bugün bir arkadaşımla beraber bana bir sanatçı hakkında bilgi verdi. Trafik kazası geçiren bir adam felçli kalır tekerlekli sandalyede baş etmek için resim yapmaya başlar. Bilgiyi artık internetten öğreniriz. Okullar bilginin kullanımını nasıl başka alana transfer etmemiz gerektiğini öğretmelidir. Yazdığımız bir şiir çaldığımız bir kemanın sesi, yaptığımız resim. Çektiğimiz fotoğraf, öyküler oynadığımız oyunlar için okullarda dersler olmalı. Sevgiyle kalın
YanıtlaSilÇok çok hak veriyorum bende yönlendirilmedim Resim bölümü olmadı iktisat bitirdim ama atanamayıncada resimden yola çıkarak işimin iktisadını yapıyorum .Resimden vazgecemedim.
YanıtlaSilBizde genelde kulaktan dolma, eski usul ve iş bulacağı alana kaysın var ailelerde. Kuzenim daha ortaokul, onun ailesinde bile bu var. Çocuk daha hayal kurma aşamasında yalnız, ama hayali bile kursağına diziliyor aman iş bulacağı şeyi hayal etsin çalışsın deniliyor. Ortaokul?? Neyse. Okullarda değil sanata değer vermek, değerli görüldüğünü düşündüğümüz ders öğretmenleri de yetersiz kalabiliyor. Ya müfredat nedeniyle, ya da öğretmenin kendisi. Öğretmenlikten kaçış sebebim buydu.
YanıtlaSilBence önemli.Kişinin yeteneğini erken yaşta ortaya çıkarmada ve geliştirmede yardımcı olabilir:)
YanıtlaSilYazının her satırına imzamı atarım, biz şanslı kuşaktık, zamanımızın eğitim sistemi muhteşemdi... Elbette öğretmenleri de...
YanıtlaSilBakış açımızın değişmesi için ülkenin her alanda ekonomik refaha ulaşması çok önemli. Anne-babalar yetenekleri olsa dahi sanatsal mesleklerin karın doyurmadığını düşünerek çocuklarını bu alana yönlendirmekten kaçınıyorlar ya da bu yetenekleri keşfetmek için özel çaba harcamıyorlar. Halbuki tecrübeleri, bilgileri, gözlem yetenekleriyle birlikte ebeveynlerin ,öğretmenlerin, rehberlik öğretmenlerinin bu konudaki gayretleri ve kılavuzlukları çok önemli .
YanıtlaSilSanat ve edebiyat ayrı dilde, ayrı dinde ve ayrı ırkta olan insanları ortak bir yerde birleştiren mucizevi bir anlatımdır. Keşke gereken değeri bulabilse!..
YanıtlaSilBu konuda senden de yorumlardan da farklı bir şey söyleyemeyeceğim...
YanıtlaSilÇok çok önemli hem de. Sanat, ya. Sanat kadar güzel şey var mı? Yukarıda Hamiyet Hanım'ın dediği gibi tüm insanları ortak noktada birleştirir, müzik evrensel bir lisandır mesela, hiç İng, Frn. bilmesek de güzel olan şarkıyı severiz, söylemeye çalışırız, kalbimize dokunur çünkü. Ben ilkokulda mandolin dersi almıştım tam bir yıl, yaz tatilinde de galiba ders sürmüştü. O sayede nota öğrendim. Çok da iyi oldu çünkü unutulmuyor.
YanıtlaSil