21 Ekim 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 270


Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyor ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Geçmişte insanlar geleneksel giysileri tercih ederlermiş, şimdi ise benzer giysiler giyiyoruz ve herkes birbirine benziyor. Bu bir olumsuz gelişme mi olumlu mu?"

Şimdi neredeyse aynı giyiniyoruz. Genelde, kot bot mont tişort crop top gibi. Aynı spor ayakkabılar, sweat shirtler, saçlar aynı, erkeklerde de aynı sakallar. Hijab giyim de öyle. Genç kızlar da yaşlı teyzeler de hep aynı. Renkli saçlılar biraz farklı görünebiliyorlar.

Burdan şu sonuç da çıkabiliyor. eskiler kültürlerine daha bağlıymışlar. Gün geçtikçe sıradan giyinip bir örnek oluyoruz. Olumlu bir durum gibi gözüküyor bu. Geleneksel giyinmek için uğraşmak gerekebilir. Günümüzün giysilerini almak da giymek de kolay. Ucuz da. Kim dikecek, almak varken. Hep duyarız, anneannelerimiz tersini düzünü çevirir giyermiş, yakaların, gömleklerin.

Hep duyarız ya bio çeşitlilik diye, giyimde çeşitlilik kalmadı. Hep aynı kotu konversi waikikiyi giyen bizler kültürümüzü nasıl bilebiliriz ki veya nasıl yaşatırız ki? Ancak özel günlerde veya bir Anadolu kültürü lokantasında tarihi giysiler içindeki garsonları görünce. Ya da konsept partilerde.

Bu durumda etniklik bile kalmayacak artık. Böyle giderse yerellik bile yasaklanır. Şu da var ki, böyle aynı giyinmek belki bize moral de veriyordur. Hangi kültürden hangi ülkeden olurlarsa olsunlar, insanlar hep aynı şeyleri giyince belki kendini yalnız hissetmiyordur.

Bir örnek giysiler Çin'de, Kore'de üretilir ve çok ucuzdur. Ekonomik olarak da faydalı yani. Flamenko etek veya kimono giymekten ucuz tabisi.

Zamanı olan ve isteyen yazsııın!

9 yorum:

  1. Dünyada hangi metropole gitsek ayni kahveci dükkanlari, aynı markalar, aynı trend şarkılar, sektörün servis ettiği aynı yüzler ve dizi filmleri. Hep aynı şeyleri görüyor izliyor duyuyor ve okuyoruz. Küreselleşmek böyle bir şey ne yazık ki. Her yeri ve herkesi birbirine benzetiyor ve vahyi reddediyor modernite. Böylesi yapay bir kurguda huzur bulmak ne mümkün.

    YanıtlaSil
  2. üretilen kıyafetler her geçen gün gittikçe pahalılaşıyor ama kalitelerinin aynı oranda düşmesi çok feci. bir tuhaflık var kıyafetlerde birkaç kullanım sonrası rezil oluyorlar sürekli satılmaya devam etsin diye muhtemelen. dikişler sökülüveriyor kumaşlar olmadık yerinden eskiyip yırtılıyor falan. bi de beden ölçüleri tuhaf L beden bakıyorum S gibi duruyor ve modeller de çok zevksiz amerikan sokak modası gibi çoğu şey. bu sadece bana mı böyle geliyo emin değilim. annemin gençliğinden kalma iki kot ceketim var hala sapasağlamlar çok acayip ama geçen sezon aldığım kot eskidi bile.

    YanıtlaSil
  3. Dikkat edilmesi gereken konu, müslümanların gayri müslimlerin dini ritüellerine benzemekten kaçınması şeklinde.
    Osmanlıda gayri müslimlerin kıyafetlerinde farklılık olması zaruri imiş. Yani fark edilebilsinler diye.



    YanıtlaSil
  4. Şirketler yönetiyor artık toplumları. Bütün toplumlarda birbirinden haberdar olunca onda ne varsa sende de var. Kapalı bir kaç toplum hariç.Aynı giyinmeyi oldum olası sevmem ama inan alacak farklı bir şey bulunmuyor. Her yerde aynı modeller. Üstelik kalitesiz. Genç yaşlı,çoğunda sakilde dursa, aynı giyiniyor Saç modelleri aynı, balyajlar ,renkler aynı. Eskiden bir örnek giyinince ''Kızılay'mı dağıttı'' denirdi. Geleneksel kıyafetlerin yaşatılmasından yanayım. Her yörede farklı giysiler var ama çoğu müzelerde kalmış. Yazık. Kıymet bilmiyoruz kültür farklılıklarımızın. Dünya tek bir toplum olmaya doğru yol alıyor.

    YanıtlaSil
  5. Geleneksel kıyafetlere dönmek biraz zor olur o kıyafetler çok teferruatlı ve kullanımları zor şeyler, hayat şimdi çok hızlı ona göre giyinmeli ama herkesin bir örnek olması da beni çok rahatsız ediyor. Sadece giysiler değil estetik işlemlerin artmasıyla tüm genç kızlar birbirine benziyor çok dikkat edilmezse kolaylıkla birbirine karıştırılabilir. Zeitgeist böyle işte ne yapalım:)) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Bence küreselleşme ve tüketim toplumuna evrilme sonucu bunlar yaşandı. Sanayileşme ile birlikte önce kıyafetlerimiz, sonra tüketim alışkanlıklarımız, her şey değişti. Kullan at mantığı yerleşti. Dediğin gibi eskiden annelerimiz palto gibi pahalı giysileri ters çevirip yenilermiş.
    Bu kadar tüketim odaklı olmak, dünya kaynakları açısından bakıldığında da sürdürülebilir bir şey değil. Bunun bilincinde olan Norveç gibi ülkelerde ikinci el giysi alım ve satımının yaygın ve normal bir şey olduğunu okumuştum.
    Yerel kıyafetler konusuna gelince. Bu biraz da iklimle, yaşanan doğal koşullarla ilgili bir şey. Mesela soğuk Van'da yün içlik giyilirken sıcak Adana'da efil efil şalvar tercih edilmesi gibi. Yerel giysiler olsun, yiyecekler olsun o bölgenin ihtiyaçları temelinde oluşmuş kültürler aslında. Hepsi bozuldu şimdi.
    Ekonomi bu şekilde devam ettiği sürece en zengin kesim hariç tüketim alışkanlıklarının da değişeceğini düşünüyorum. Keşke Norveç gibi doğaya karşı sorumluluk bilinciyle tüketimi azaltabilseydik ama görünen o ki, ekonomik olarak fakirleştiği için insanlar tüketim alışkanlıklarını da değiştirmek zorunda kalacaklar ülkemizde.
    Tek tip giyinmek bence sadece ilk ve orta öğretim okullarında iyidir, bütün öğrencileri eşitleyen doğru bir uygulamadır. Maalesef o da yok artık.
    Çok mu yazdım :)

    YanıtlaSil
  7. Giyim tarzı gittikçe kötüye gidiyor. İnsanlar açılma yarışına girdi resmen. Geleneksel kıyafetler tabi ki çok daha iyiydi.

    YanıtlaSil
  8. Bu aynı giyinme olayı aslında geleneksel giyinmemekten de ziyade popüler kültüre ayak uydurmakla ilgili. Moda dediğimiz şey gelip geçici bir şey ama artık ne giyeceğimizden ne yiyeceğimize kadar (genelledim sadece, benim şekillendirmiyor mesela ahahah) belirleyici oluyor. Öte yandan elbette kot ve üstüne bir şey giymek -özetle hazır giyim- daha kolay diye tercih ediliyor. Bir de çoğu kişi değişik giyinmeyi düşünmez. Yoksa belki pazarlarda vs ilginç parçalar almak ve kombinlemek daha ucuza bile gelebilir. Geleneksel kıyafet olayı ise bence farklı bir şey. Kültürlerini yaşayan yerlerde (köyler olabilir belki) hala giyiniliyor olabilir. Veya özel günlerde vs konsept olarak. Normal bir günde de aslında giyilse giyinilir ama çoğunluk tarafından özel ilgi görür. İnsanlar fotoğraf vs çekilmek bile isteyebilir. Bu da hoş değil bence.

    YanıtlaSil
  9. Deeep, seneler sonra bloğundayım çok iyi hissettim. Epey süre yazmayı bırakmıştım şimdi sanki yıllar geçmemiş gibi hissettim :) Yazına gelince daha dün konuştum bugün karşıma çıktı. Herkesin tayt ve kot giymesinden çok sıkıldım. Aslına bakarsan insanların artık özenli değil neredeyse çıplak çıkmasından da aynı şekilde. Sokakta renkler, uçuş uçuş etekler görmek istiyorum. Bana sorarsan eski giyimler çok daha güzelmiş. Millette görememem önemli değil. Kendim bir tarz ve değişimler var etmeye çalışıyorum :)

    YanıtlaSil