16 Şubat 2025 Pazar

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 286





Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyoruz ve o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Bilgisayar, net, yapay zeka eğitimde kullanıldıkça öğretmenlere gerek kalmaz mı?"

Teknolojinin en çok geliştiği, etkilediği dallardan biri eğitim. Öğrenciler yapay zeka ile araştırma yapıyor ve mükemmel ödevler hazırlıyorlar. Online okullar da artıyor.

Öğretmenlerin sınıflardaki etkisi, önemi azalıyor. Öğrenciler, sınıfta değil evde daha hızlı öğreniyor artık. Sınıfta öğrenciler arasında düzey farkı olabiliyor, bazıları daha yavaş öğreniyor. Evde nette çalışınca herkes kendi hızında öğrenebiliyor. Her öğrenci bu şekilde daha hızlı öğrenebiliyor.

Sınıfın faydası da öğrenciler öğretmenle daha canlı bir iletişim kurabilirler. Sınıfta grup çalışması da yapabilirler. Sınıfta öğretmenler öğrencilerin eksiklerini bulabilir.

Bu durumda, öğretmenler hala eğitimde önemli gibi duruyor. İnsani iletişimi aşacak bir makina henüz yok.

Sizler ne düşünüyorsunuz. İsteyen ve zamanı olanlar yazsınlar yinee!

13 yorum:

  1. Merhabalar.
    "Bilgisayar, net, yapay zeka eğitimde kullanıldıkça öğretmenlere gerek kalmaz mı?"

    Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, bir öğrenci tek başına, gelişmiş bu teknoloji ile öğrenemez. Bu gelişmişlik seviyesi çok yüksekler de bile olsa, öğretmensiz bu iş olmaz! Müfredat, proğram, olmayınca olmaz. Çocuk neyi öğrenecek ve neyi öğrenmesi gerekiyor buna kim karar verecek? Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, okulsuz ve öğretmensiz eğitim ve öğretim olmaz. Temel ve orta öğretim de hiç olmaz! Belki yüksek okullarda (üniversitelerde) öğrencilere verilecek bir kılavuz proğram eşliğinde (uygulamalı dersler hariç) öğretim yapılabilir. Ama temel ve ortaöğretim de bana göre okulsuz ve öğretmensiz eğitim ve öğretim yapılamaz.

    Belki bundan yüz binlerce yıl sonra zaman ne getirir, ne götürür şu noktada bir şey söylemek mümkün değil. Ama günümüzde ve ileriki bir elii yüz yıl içinde bunun mümkün olacağını sanmıyorum.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Bir de öğrenemeyince alay eden, döven söven olmaz.
    Bazı şeyleri kendimce öğrenmeye çalışıyorum şimdi. Araştırırken aaa onu da mı bilmiyorsun diyen yok. :)

    YanıtlaSil
  3. Recep Altun'un yorumuna katılıyorum bu soruyla ilgili. Bence de, yapay zekanın daha birçok sıkıntısı var ve onlar düzeltilse bile bir öğretmenin yanında zayıf kalan birçok yanı var. Yakın zamanda ben de olmayacağını düşünmüyorum. Önceden bir yorumda dediğim gibi şu an yapay zeka insana yardım etme, bildiklerini pekiştirme niteliğinde, en azından okullar için bunu söyleyebilirim.
    Güzel konu , teşekkür ederiz. :)

    YanıtlaSil
  4. Öğrenmek isteyen her birey öğrenir. Öğretmenle ya da yapay zekayla. Asıl sorun yeni neslin hiçbir şey öğrenmek istemeyişi maalesef. Yapay zeka geliştikçe "Zaten yapay zekaya sorsam söyler/yapar, benim bilmeme/yapmama gerek yok!" diyor yeni nesil. Yani öyle senin sorguladığın gibi bu yeni teknolojiyi, yapay zekayı vb. kullanıp öğreneyim, kendimi geliştireyim diyen yok maalesef. En azından Türkiye böyle. Diğerleri hakkında fikir yürütemiyorum şu an.

    YanıtlaSil
  5. Cahil Hoca kitabında öğrenme sırasında aracıların ( öğretmenlerin) zekayı körelttiğini ve öğrenme sürecini olumsuz yönde etkilediğini teferruatlı gerekçe ve sebeplerle anlatıyor misal :)

    YanıtlaSil
  6. https://bahargunlugum.blogspot.com/2025/02/agac-ev-sohbetleri-286.html

    sevgili sonsuzluk ve ötesi nin yazısısı :)

    YanıtlaSil
  7. online sevmiyorum ben iletişim olmalı, yüzyüze, gözgöze olmalı
    duygu alışverişi insani bir takım beceriler
    aynalamalı insanlar birbirini
    sevmedim ben o yapay zeka işini tatlım
    öğretmenler baş tacımız
    NET :))

    YanıtlaSil
  8. deep gelip bana yorum yapmana bayılıyorum
    canımsın
    iyi ki varsın kusuruma bakma ben her zaman gelmiyorum

    YanıtlaSil
  9. Psikoloji derslerimde öğrendiğime göre sosyaleşme olmadan öğrenme olmuyor. O yüzden insan-insan etkileşimine ihtiyacımız her zaman olacak. Kolaylaştırması bakımından teknolojinin nimetlerini kulanmamış gerekiyor ama eninde sonunda insanın insana dokunması gerekiyor.

    YanıtlaSil
  10. sosyalleşme ,özgüven olmaz o zaman yapay zeka adı üzeride yapay yüzeysel .işlevsel duygusal gerçekçi değil onun yerini,öğretmenin yerini kimse alamaz 🥰

    YanıtlaSil
  11. Makinalar insanı iletişimin yerini tutamaz bence de.

    YanıtlaSil
  12. Eğitimin yapısının değişeceği kesin. Öğretmenler yine de olur. İletişim, etkileşim insan doğası için hala en gerekli sosyal ihtiyaçlardan sayılıyor ama çoğu şeyi ya öğrenip ezberlememize gerek kalmayacak ya da bilgiynin çoğunu yapay zekaya soracağız gib görünüyor. Ama bu yapay zeka çağının neler getireceğini kestirmek zor. Biz belirleyeceğiz sanırım nereye gidiyoruz.

    YanıtlaSil
  13. İkisinin etkileri farklı bence yerini almaz:)

    YanıtlaSil