2 Şubat 2023 Perşembe

ŞİŞHANE


Babam bir dolmakalem hediye etmişti. Scrikss. Hiç kullanmadım tabii. Süs gibi durur. Bazen elime alıp oynuyorum. Yazarmış gibi filan. Oynaya oynaya mürekkebi bitti. Bu kalemlerin içinde mürekkep tutan pompa var. Bundan sordum kırtasiyelere. Hiçbir yerde yok. Dediler o olsa olsa Cağaloğlu yokuşunda var ya birkaç kırtasiye dükkanı, oralarda olur. Cağaloğlu, eskiden gazetecilerin olduğu efsane bölge. Yayınevleri, kitapçılar.

Hazır yağmur o anda yağmazken gidip alayım bari dedim. Cevahir AVM önünden metroya indim, Taksim’de inip mağaralardan, dehlizlerden geçip fünikülere binip yine İkinci Dünya Savaşı sığınaklarından geçip Kabataş’ta çıktım. Soğuk hava. Tramvaya binip Sultanahmet’te indim. O ne? Bu ne kalabalık. Ayasofya, Topkapı, Firuzağa, iğne atsan yere düşmez ve yürümek bile zor. Upuzun kuyruklar ve bir o kadar da polis var. Yani nasıl oluyor da bu kadar bekleyebiliyorlar, içeri girmek için. Buraları ziyaret etmek akşam 20’den sonra veya sabah 6’da kolay ancak. Yerebatan önündeki kuyruk yere bile batmıyor.

Yerabatan’ın yanından yere batmadan Cağaloğluna yürüyüp, yokuştan aşağı vurup, tam da Marmaray Sirkeci İstasyonunun önündeki kırtasiyede bu pompayı buluyorum. 49 lira. Ucuzmuş. Bu rakamlar insana ucuz geliyor artık. Bu arada, metro, tram, vapur, füniküler, metrobüs şirin gelse de Marmaray şirin gelmez bana. Marmaray’a yolum düşmüyor belki ondandır. Yokuştan inip Sirkeciye gelince şüphesiz Hafız Mustafa çıkar karşımıza ve onun pudingleri. Bir orman meyveli puding bir çay 112,5 lira. Hafız Mustafa da kalabalık. Bu arada 3 taşıt git üç taşıt gel, yolculuk kalem pompasından pahalı.

Sonra Sirkeciden trama binip yine Kabataşa, Rusça, Arapça sohbetleri dinleyerek. Füniküler ve Taksim. Dur hemen Mecidiyeköy metrosuna binmeyim bari azcık yürüyeyim, hazır evden çıkmışken. İstiklalde hızlı bir yürüyüş, yağmur çiselemeye başladı, Sultanahmet de İstiklal de yani işte yabancı ülke gibi. Pandemiden önce Koç Perada resim konferansları dinliyordum, caddede yani. İstiklalde eskiden bir dolu arkadaşa rastlardık, şimdi arkadaşlarımız zorunlu olmadıkça buraya gelmiyor.

Şişhane Mecidiyeköy hattı metro her zamanki gibi şiş kebap gibi, Şişhane ve Şişli bence isimlerini metroda dip dibe şişe dizilmiş gibi duran yolculardan alıyor. Şişhaneden biniyorsunuz, Şişlide şişlenip, Şişecamda indirilip toplu halde malzeme olarak taşınıp orada akıllı camlara dönüştürülüyoruz.



52 yorum:

  1. Birden fazla pompa alsaydın bari bu kadar emek ve masraftan sonra:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. turgay aksoy.

      aklıma gelmedi, zaten kullanmıyom öylesine aldım yine de :)

      Sil
  2. Astarı yüzünden pahalıya geliyor sahiden :) zaten yeme içme hicbirseycik etme ulaşım delik açmaya yetiyor cepte. Sultanahmet'te görülmek istenilen yerlere erişmek zor, kuyruğu görüp geri geri gidiyorum kaçtır. Ayasofya alanına erişim için polis tarafından kapatılan yol da hoş değil.Gereksiz yere dön dur çıkış ve giriş için.Birkaç senelik hadise bu, eski haline döner meydan umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vakti dem.

      eveet kapalı hıhıms :) işallah döner :)

      Sil
  3. Dolmakalemler çok özel hediyelerdir deep, kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bir hediye almışsın

    YanıtlaSil
  5. Gidiş-geliş yol masrafı+pompa+yedin mi bilmiyorum ama puding toplamı ile yeni bir kalem alabilirmişsin :)) Kalemin anısı olduğunu biliyorum, yalnızca bir tahmin. İstanbul'u çok seviyorum ama beni korkutuyor, hele de şimdilerde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. leylak dalı.

      hıhım orman meyveli olanı, rengi morumsu :) yol 60 puding çay 112,5 idi pompa ise 49 evet haklısın :) istanbul kaotik oldu iyice :)

      Sil
  6. Üç gündür dediğin yerlerde takılıyoruz. Belki de yan yana geçiştik kim bilir Deep😊😊

    YanıtlaSil
  7. ilkay.

    yarın yazcam da hikayeyi ne yazcağımı düşünmüştüm. kelimeler, hırsız, karmaşa, yolcu, söylenti, şafak. kolay gelsiiin sana da bana daaa :)

    YanıtlaSil
  8. İstiklal Caddesi'ne bir dönem çok giderdik. Sonra biz de elimizi ayağımızı çektik. Ta oralara gidecek enerji de yok arkadaşta. Ama Eminönü taraflarını, vapur yolculuğunu özledimmm.
    Yolculuk meşakkatli olmuş, yolun o taraflara tekrar düşerse bir tane daha pompa edin deep. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      ayy yaa ben de kadıköy beşiktaş kadıköy üsküdar vapurlarını özledim, pandemiden sonra dışarı çıkma alışkanlığım kalmadı. yaa :)

      Sil
  9. Rıfat Ilgaz'dan okumuştum meşhur Babı Ali yokuşunu, harikaydı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçük kara balık.

      eveet eski romanlarda anı kitaplarında vaar deymi :)

      Sil
  10. Kalabalığı hiç sevmem, bir yerleri görmek için de o kadar beklemem. Beklemeyi de bekletmeyi de sevmem. :) Yol masrafı ne kadar oldu kim bilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet.

      yol masrafı 60 oldu :) evet yaa ben de hiç sevmem kuyruk ve kalabalık :)

      Sil
  11. Benim de vardı o kalemlerden ☺️. Mağaralar filan Taksim'de nerde deepcim 🙄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. derya.

      mağara değil tabii, yeraltı metrosu yeraltı şehri gibi ya onu diyorum, tüneller mağara gibi, sığınaklar gibi, dehliz mazgal gibi, git git çıkışı bulmak zor ya ondan diyorum :)

      Sil
  12. Allah'tan hafız yoksa kaç tl tutardı acaba

    YanıtlaSil
  13. Deep, alakasız olacak ama kelime oyunu devam ediyor mu? Önceden yazdığım hikayenin devamını getirecektim de kelime oyunuyla bu hafta göremedim.

    YanıtlaSil
  14. dolmakalemler müzelik oldu sanki ama yazım kötü olduğu için maalesef ben de hiç kullanamamıştım o kalemleri seyretmelik benim için de :)

    sevgiler deep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mavianne.

      eveet bakmak için güzeller :)

      Sil
  15. bari kullan deep kalemi de pompa aldığına ve o yolcuklara değsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevkoz.

      hımm kalem mi kullanıyoz artık :)

      Sil
  16. Bir an İstanbul günlerim geldi gözümün önüne, çizdiğin rota sebep oldu buna, diyorlar ki şimdi çok başka, değişti mi ki bu kadar 3 yılda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap eylemi.

      eveet denişti, çok göç aldık :)

      Sil
  17. Merhabalar.
    Şimdi bu dolmakalemi merak ettim. Bu dolmakalemin içinde pompa değil de içinde mürekkebi olan plastik hazneli bir kapsül (tüp) olmasın. Kapsülün (tüpün) içindeki mürekkep bitince atıyorsunuz ve yeniden dolu bir kapsülü (tüpü) kaleme takıyorsunuz. Pompa olunca, kalemin içinde şırınga gibi bir düzenek olur, siz mürekkep şişesinden bu pompa aracılığıyla deposuna mürekkep çekersiniz ve yazmaya devam . Bir de maşalı basma tazyiğiyle haznesine mürekkep alanlar var, çevirmeli olanlar var. Şu anda kendimin iki adet dolmakalemim var, mürekkebi bitince maşalı plastik ince uzun mürekkep haznesine maşasına basıp bıraktıça mürekkebi hazneye alır ve siz de yazmaya devam edersiniz.
    Ben hala dolmakalemi zevkine kullanırım. Akıl defterime notları dolmakalemle, kurşun kalemle alırım. Tükenmez kalemini çok nadir kullanırım.

    Kalem çok güzel bir hediyedir. Bence hediyelerin içinde en güzel ve en anlamlı hediye kalemdir. Dolması, tükenmezi vs.

    Herşey çok pahalı. Eskiden gezerken açlığımızı gidermek için ya simit, ya da çeyrek ekmek arası ile açlığımızı yatıştırırdık. Artık eve aç dönüyoruz. Simit 6 TL. olmuş, diğerlerini dile getirmeye gerek yok. Kısa mesafe 10._TL. Uzun mesafe 12._ ve 15._TL arası değişiyor. Bunlar Ankara fiyatları. Otobüsler 9,5 TL olsa gerek.

    Neyse siz dolmakaleminize sahip olun, gerisi teferruattır.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. recep altun.

      hımm vallahi bilmiyom, fotideki işte, pompa deniyormuş :) aa ne güzel, kullanıyorsunuz yanii halen :) eveet ulaşım çay simit artık pahalı hepimize :) teşekkür ederiim :)

      Sil
    2. deeptone.
      Evet, hem de iki adet dolmakalemim ve bir şişe de (pelikan) mürekkebim var. Akıl defterime notlarımı ya dolmakalem, ya da kurşunkalemle yazarım.

      Kelimelerin birleşik mi ayrı mı yazıldığı konusunda hep tereddütüm Olur. Bir taraftan yorumu yazarken, diğer taraftan da karşılaştığım birleşik kelimelerin nasıl yazılacağını kontrol ederim. Daha önceki yorumu yazarken dolmakalemin birleşik yazıldığını öğrendim ve kurşunkalem de karşıma çıkınca dolmakaleme uydum ve birleştirdim. Doğrusuna artık bu yorum penceresinde işim bittikten sonra bakacağım. Artık tembelleşiyorum. Bakmak da yazmak da yorucu geliyor.
      Selam ve saygılarımla.

      Sil
    3. recep altun.

      dolmakalem bitişik kurşunkalem de öyledir herhalde :)

      Sil
  18. ilkay.

    valla evet trajikomik dey mi :)

    YanıtlaSil
  19. müfred.

    öyledir herhalde hıhıms :)

    YanıtlaSil
  20. Dolmakalemlere bayılırım, ama piston olayını sevmiyorum ben, kartuş alıyorum hazır mürekkepli, farklı renklerde, bana daha pratik geliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmil bahar mimozası.

      hımm hiç bilmiyom :)

      Sil
  21. Ay ne hoş hediey :) Ben tam Marmaraycıyım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dada.

      yaa marmaraycımısın deneyim ben de bari bir kere :)

      Sil
  22. Sen yaşarken yoruldun ben okurken hiç gözüm almıyor artık İstanbul'da gezmeyi hiç istemiyorum o maratona katılmak. Sanki simülasyondaymışız gibi hissediyorum. İnsan trafiği, araba trafiği, gürültü trafiği....... Neyse ki iyi gözlemcisin deep. Dolma kalemin mürekkebi internetten sipariş verilmiyor muydu acaba ? pek kullanmadım bilmiyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dear monarosa.

      vallahi gerçekten de zor ulaşım ve yürümek :) netten sipariş aklıma gelmedi :)

      Sil
  23. Bir pompa için yareb ne çileler çekilmiş.

    YanıtlaSil
  24. Yerebatan Sarnıcı’nın önündeki kuyruk hiç bitmiyor gerçekten. Galata Kulesi’nin orası da öyle.
    Hafız Mustafa’nın oralara gitmeyele epey oldu, görünce özlediğimi fark ettim. :’) Gerçekten artık her şey gibi yolculuk da pahalılaştı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir pembesever.

      hafız mustafa istiklalde de 3 tane var :)

      Sil
  25. Deep minik bir öneri :) Cevahir'de metroya bindikten sonra veznecilerde inersen kısa bir yürüyüşle Cağoloğlu'na ulaşabilirsin. Tek vesaitle yani :) İkinci öneri ise metronun Haliç durağında inip yürümek. Ancak ilki sanırım daha kısa sürer:)

    YanıtlaSil
  26. Scrikss'ten kalem kullanmıştım ben de çok güzeller

    YanıtlaSil