16 Eylül 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 265


Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu bulup o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Ortalama insan sağlığı standardı gelecekte düşer mi?"

Gün geçtikçe insan sağlığını ve sağlık koşullarını nasıl iyileştireceğimizi daha iyi biliyoruz.

Sigara paketleri üzerindeki uyarılar örneğin. Bu bile bir gelişme. Dünya üzerinde gelişmiş ülkelerde sigara içenlere artık zavallı gözüyle bakılıyor.

Beslenme alışkanlıkları da değişiyor. Gelişmiş ülkelerde sağlıklı beslenme yaygın. O ülkelerde Burger King, Starbucks gibi yerler tutulmuyor. Bizim gibi ülkelerde seviliyor.

Tıp ve ilaç sektörleri de sürekli gelişiyor. Bu da olumlu, sağlığımız açısından. Pandemiden sonra hastalıklar, kalp, kanser de arttı ancak.

Böyle bakınca insan sağlığı gelecekte daha da iyi olacak diyebiliriz.

Ama başka yönden de bakılabilir bu konuya.

Beslenma alışkanlıkları değişti. Evlerde bile hızlı, kolay pişiriyoruz. Mikrodalga, Airfryer örneğin. Tavuk, köfte, balık hemen hızla pişiyor. Tencere yemeği azaldı. Nerdeee annelerimizin dolmaları.

Aburcuburlar da arttı. Çok çekiciler. Yemek yapmayı sevenler, zaman ayıranlar gün geçtikçe azalıyor. Trendyol Go gibileri de var. Dışardan siparişle yemek genellikle daha ucuz.

Hareketsizlik, obezite artıyor. Evlerimiz teknolojik alet dolu. Bu da hareketsizlik getiriyor. Evde film izlemek gidip parkta kitap okumaktan kolay. Türkler de zaten Insta Reels bağımlısı. Dünyada lideriz.

Tembellik, ekran izlemek. Doğada zaman geçirmek azaldı.

Böyle düşününce, ilerde sağlığımız kötüleşecek demektir.

Zamanı olan, isteyenler yazsııın yaniii!

9 yorum:

  1. Düşmez bence.
    Şu anı değerlendirelim önce. Türkiye'de yiyecek kalitesi berbat, bunu biliyoruz. Ama mesela yeni nesillere baktığımızda alkol ve sigara içenlerin oldukça azaldığını görüyoruz. Tedavisi olmayan kimi hastalıklara da artık tedaviler bulunuyor gibi gözüküyor.

    Yeni nesillerin bizden daha iyi olacağını düşünüyorum. Tembellik bir yandan yine ülke koşullarıyla ilgili bence. İnsan dışarı çıkmaya bile korkuyor bazen ama ben geleceğe biraz da pozitif bakıyorum.

    YanıtlaSil
  2. Sanki kafa kafaya gidiyorlar gibi geldi bana. Yani hastalıklar ve teknoloji. Tıp ve teknolojiyle ilgili gelişmeler ve bazı konularda artan farkındalıklar bir yana, değişen dünya düzeni ve buna bağlı gelişen alışkanlıklar da hastalıkları devam ettiriyor. Bilemedim. Ama bilinçli olunursa aslında şanslı bir çağdayız ve bir de geleceği konuşuyoruz. Bence kişilere de bağlı bu durum. Nasıl besleniyor, nasıl yaşıyor gibi. Toplumsal gelişmeler evet önemli ama bireysel yaşantı da önemli.

    YanıtlaSil
  3. Acı patlıcanı (yani bizim Türkleri) kırağı çalmaz.
    Her türlü zararlı alışkanlığa bu zamana kadar direndiler. Ne nasihat ne de hastalıklar kimseyi etkilemiyor.

    YanıtlaSil
  4. İnsanın nerede yaşadığına bağlı, Türk ve Türkiyede yaşıyorsa -önemli bir kesim için- çaresi yok, çok uzak olmayan bir zamanda sokaklardan, pazarlardan son kalanları ve bırakılanları eve taşıyan sayımızın epeyi daha artacağı kesin. Eğer Maria ruhuna ve imkanlarına sahip değilsek...

    YanıtlaSil
  5. Geçenlerde tıp ile ilgili yazdığım yazıyı okumuşsunuzdur ordada fikirlerimi söylemiştim aslında bizim geleceğimizi yok etmenin yöntemlerini söylemişsiniz hep batının işi işte teknoloji tembellik obezite bunlar batının bizim o güzel neslimizi bozup ülkemizi içten fethetmeye çalışmak için yaptıkları şeyler önce yemeğimize bişeyler kattılar oluşan hastalıklara tedavi diye aşı icat ettiler sonra teknoloji ile daha çok cızuttular bide nediyim ki bilmiyorum gelecekte ne oluruz bilemem ama şuan çok yaşayan hatta 100 yaşına gelmiş ninelerimiz dedelerimiz var dün
    Haberlerde izledim maşallah dedim kimisi diyorki abdestli namazlı niyazlıyız diyor kimisi köyde yiyip içiyoruz yıllardır ondan falan diyorlar eğer gerçekten sağlık konusunda uzun yıllar yaşayacak insanlar varsa bu şehirlerden değil köylerden çıkacaktır o insanlar

    YanıtlaSil
  6. Bir yandan iyi bir yandan kötü. Teknoloji geliştikçe de şimdi yani, daha çabuk fıtıklara yakalaniyoruz, gözlerimiz daha çabuk bozuluyor kuruyor, herkes dehbli artık, genele bakınca iqlar da düşmüş gibi görünüyor :)

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar.
    Yıllardır tüm standartlarımızı kaybediyoruz, sağlık da buna dahil. "Ortalama insan sağlığı standardı gelecekte düşer mi?" sorunuza gelince, diğer dünya ülkelerini bilmem ama bizim ülkemizde düşer. Bizim ülkemizde düşmeyen bir şey yok ki, sağlık standardında kalabilsin!..
    Selam ve saygılarımla birlikte sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
  8. Bence hastalıklar sıklaştı.Nedense hastalanmak kolaylaştı ve süreci de ağır geçiyor.Gelecekte nasıl olur bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  9. Çok haklısın, pandemiden sonra biraz daha hızlandı gibi ve evet günlük hayatımız da değişiyor her şeyin kolayına kaçmaya ve hareketsiz yaşama geçmeye başladık.

    YanıtlaSil