19 Ekim 2023 Perşembe

KELİME OYUNU 120






Kelime Oyunu etkinliğimiz devam ediyor. Beş kelime seçiyoruz ve bu kelimelerin de içinde olduğu öykü, şiir, deneme benzeri bir yazı yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes beş kelime verebilir.

Haftanın kelimeleri: Ritüel/Kıyafet/Evlilik/Şüphe/Tapınak


VAİNA 38

Kişiler: Vaina, Vaâll, Rauba Rahula, Şifacı, Thara, Dokhair, Lua, Ingrid, Kral Suava, doktor Vinkmarch, Armonile

Seremoni için hazırlıklar sürerken Thara’nın aklı yalnızca Rauba’ya neler olduğunu nasıl anlayabileceğindeydi. Onunla bir an için bile olsa yalnız kalabilir miydi bilemiyordu. Uyanmış olsa bile bilinci kapalı gibi görünen büyük ustanın zihnine erişmenin bir yolunu bulması gerekliydi. Uyanış ritüelinde yolunda gitmemiş bir şeyler olduğu belliydi. Eğer sorunu anlarsa bunu düzeltebilir miydi bilmiyordu. Ancak elinden gelen her şeyi yapmak zorundaydı.

Anne ve babası tören için kendi hazırlıklarını yürütürken hizmetçileri de Thara’yı hazırlıyordu. Arınması için özel tütsüler yakılmış ve şifalı bitkilerle hazırlanmış suların kullanıldığı bir banyodan sonra özenle hazırlanmış beyaz kıyafetler giydirilmişti. Saçlarını gelecek için umudu ve atalara saygıyı temsil ettiği için mavi kantaron çiçekleriyle süslemişlerdi. Aynada kendisini boş gözlerle izlerken kapının açıldığını bile fark etmedi. İçeriye gelen annesi de kendisi kadar sade giyinmiş ve sadece evlilik yüzüğü ile aile armasını taşıyan broşunu takınmıştı.

Kızının gönülsüz olduğu bir evlilik için bir anda her şeyi hızlandıracak olan bir adım atıyor olması onu şüphelendirmiş bir o kadar da endişelendirmişti. Bu evliliğe onay vermek istemese de kararı kocası almıştı ve herkese duyurulmuşken artık karşı olduğunu belli edemezdi. Yine de bugüne kadar her şeyin yavaş ilerlemiş olmasından memnundu. Ancak bir anda her şeyin değişiyor olmasından dolayı gelip bir kez olsun Thara ile aralarındaki sınırı kaldırıp konuşmayı istemişti. Bu olaydan kaçış olmadığı aşikardı ancak kızının mutlu olduğundan emin olmak, değilse de ne olursa olsun elinden geleni yapmak istiyordu. Bunun için kendi evliliğini ve statüsünü riske atacak olması ve diğer tüm sonuçları artık önemsiz geliyordu.

Thara omzuna dokunulunca endişeyle yüzüne bakan annesini yenice fark etti. Armonile hizmetçilere bir göz hareketiyle onları yalnız bırakmalarını işaret etti ve hepsi dışarı çıkıp kapı kapanıncaya dek bekledi. Ardından “Uzun zamandır ikimiz de kendi işlerimize dalmışken pek fazla konuşacak zaman yaratmadık” dedi. Belki de etraflarında kimse olmadan resmiyetsiz konuşmalarının üzerinden aylar geçmiş olabilirdi. “Eskiden yanıma daha sık uğrardın” diye eklerken odanın içinde yürüyüp pencereye doğru gitti ve dışarıya baktıktan sonra odada tekrar göz gezdirdi. Thara da “Eskiden ben de seni daha sık ağırlardım. Ancak yönetimle son yıllarda epey fazla meşgulsün bazen seni uzaktan bile olsa göremiyorum. Artık işleri biraz hafifletmen gerektiğini düşünüyorum” dedi. Armonile “Baban tüm bunlarla tek başına mücadele edemezdi. Ancak bir denge sağlayamadığımı kabul ediyorum. Seni son yıllarda fazla yalnız bıraktığım için beni affet” dedikten sonra yanına gidip kızının ellerini tuttu ve devam etti “Bu aldığın kararın kaçınılmaz olduğunu biliyorum ancak acele etmenin sorumlusu olduğumu düşünüyorum. İstersen hala biraz erteleme şansın var. Rauba’nın iyileşmesini bekleyebilirsin. Bu durumda düğün için de beklemelerini isteyebilirsin. Bu evliliği istemediğini biliyorum. Eğer istersen senin için adımdan vazgeçer ve yemini kendi adımla bozabilirim. Böylece kimse sana dokunamaz”

Thara onun seçimi olmadığını biliyordu yine de bu güne kadar bu konuda hiçbir söz etmemiş olması ve yanında olduğunu belli eden hiçbir şey yapmamış olmasından dolayı kırgındı. İşin kötü yanı annesi onun yanında durmaya çalışsaydı her şeyin daha berbat bir duruma gitmiş olacağını biliyor olması ona bariz şekilde kızmasını engelliyordu. Yine de Rauba ile görüşmesinin altında yatan nedenleri açıklayamazdı ve ailesini tehlikeden uzak tutmak için niyetini gizlemesi en doğrusuydu. Ellerini annesinin elinden yavaşça geri çekerken “Bu konuşmayı yapmamız için biraz geç oldu ne yazık ki. Ve bunu konuşsak bile bir şeyleri yıkmadan hiçbir şeyi değiştiremeyeceğimizi ikimiz de biliyoruz. Şımarıklık etmeyecek kadar büyüdüm. Benim yüzümden hayatını riske atmana izin veremem. Rauba ile görüşeceğim ancak düğün için daha zamanım var. Düğünden önce bir seçeneğim daha olabileceğini düşünüyorum ve buna Rauba bile müdahale edemez. Endişelenme” diye açıkladı.

Annesi endişeyle bir nefes alıp fısıldayarak “Adanmış olmaktan mı söz ediyorsun?” diye sordu. Adanmışlar kendini ilahi güçler için yaşamaya adayan ve kuzeydeki Sangmar dağının erişilmesi güç doruklarında konumlanmış olan ve ejderha kralı tarafından kutsanmış olan tapınağa kapanmış kişilerdi. Tapınak yaşamından önce dağın ışıksız dehlizlerinde yalnızca ekmek ve su ile beş sene geçirir ve dua ederlerdi. Tapınağa ulaşmaya hak kazandıklarında ilahi güçler için çalışır ve onlar ile dünya arasında köprü olma görevi edinirlerdi. Ancak bu yolu seçenlerin sayısı bir efsanede unutulup gidecek kadar azdı ve bir kez bu yolu seçerlerse ettikleri yemin tüm yeminlerin üzerinde ve dokunulmaz ayrıca geri dönülmez olurdu. “Seni bir daha göremeyecek olmamı bir kenara bırak bunun sonunda kendini dayanılmaz acılar içinde bir sona sürüklüyor olacaksın. Tapınağa ulaşabilenlerin yola çıkanların çeyreğinden bile az olduğunu biliyorsun” diye itiraz etti. “Bunu asla kabul edemem. Hayır. Bunu yapmanı yasaklıyorum…”

Thara ileri atılıp ona sarılarak susturdu ve “Vaâll ile evlenmemin bundan bir farkı olmayacak” dedi. “Ayrıca…” derken sesini daha da alçaltıp onun kulağına fısıldayarak “Kimseye tek kelime etmemelisin ama bunların hiçbirine gerek kalmayacak anne. Başımızda bundan daha ciddi sorunlar var” diyerek ona her şeyi özetledi. Bilmemesinin daha iyi olacağından emin olsa da ondan bunları gizlemenin de bir faydası olmadığını anlamıştı. Böylece Rauba’ya ulaştıklarında yalnız mücadele etmek zorunda kalmayacaktı.

30 yorum:

  1. Aslında bilim-kurgu esintisi taşıyan eserlere pek yakın olduğumu söyleyemem... di, bir zaman öncesine kadar. Sonra bir kitap derken, ilgim biraz yoğunlaştı ve fakat:)

    Bir süredir, kapıldığım bir seri var, kitap olmuş mudur, olur mu bilmiyorum! O nedenle olabilir, olmalı diyorum. Yine kapılmışım, muhteşemdi!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buraneros.

      bu seri kitaba uygun oldu ivit :)

      Sil
  2. Bir kitaptan okuyorum gibi :)
    Bunu seri olarak mı yazıyorsun yani en baştan beri bağlantılı olarak mı gidiyor hikaye?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şenay bn.

      eveet aynı öykü devam ediyor. vaina adı. 38 bölüm oldu. bundan önce de yine böyle bir öykü var o da eitha :) o da uzun :)

      Sil
  3. Üniversite hazırlıkta finallerde böyle kelimeler verip mektup yazmamız istenmişti bizden. Yazma konusunda çok yetenekli olmamama rağmen bir şeyler yazmıştım. O anlar aklıma geldi.
    Ayrıca öykü harika kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir hikâye. Beğendim.😊

    YanıtlaSil
  5. Güzel öykünü okurken düşündüm Derin ; (Derin diye seslenmek kişiliğinle de bağdaşıyor bence Sakınca yok değil mi? ) "Bir zamanlar ben de bir veya iki kez katılmıştım sonra neden hiç yazmadım? " dedim kendi kendime. Araştırınca kayıtlardan 5 kez katıldığımı öğrendim. geçmişte yazdığım tüm öyküleri yeniden okudum. Artık unutuyoruz demek, ama olumsuzlukları , kırgınlıkları atmak daha güzel tabii.
    Tüm yoğunluğuna karşın bu etkinliği de sen yüklenmişsin. Tebrikler. Sanırım öykülerinde araya girip kesinti olsun istemedim.
    Açıklamada verilen 5 kelimenin içinde olduğu öykü, şiir, veya deneme yazılması isteniyor. Kısa bir şiir denemesiyle katkıda bulunabilirim.
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. makbule abalı.

      yok sakınca tabisiii :) katılmıştınız evet tabii ki. Bu etkinlik çok popülerdi bir ara her hafta 20 kişi yazardı :) yazın tabii :)

      Sil
  6. şahaneymiş bu oyun
    Ben de burada deneyeyim bakalım olacak mı?

    Evlilik bir Ritüeller serisidir
    Öncelikle Kıyafet önemlidir; Gelinlik ve Damatlık olmazsa olmaz
    Aşkından Şüpheye düşmezsin sevdiceğinin düğününde
    Kurduğunuz ev adeta bir Tapınak olur seven kalplere
    Şükür olsun ki benim tapınağımda evlilikte aşkla, saygı ve sevgi ile 30 yıl geçti
    Bir Maşallahınızı alırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mavianne.

      ha haa çok tatlı oldu evet yaa maşallah maşallah :)

      Sil
  7. Kahramanlar biraz fazla olmamış mı arkadaşım? metni kurgulamak biraz zor olacak. Kahramanı bu kadar fazla olan bir kurgu roman olur bence. Yine de çook teşekkürler arkadaşım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap bile yazmamışsın bana, demek ki, beni önemsemiyorsun arkadaşım:)

      Sil
    2. eğitim pınarı.

      valla kaptırdık gidiyoz bakalım :) ayyy cevap vermez miyim hiç yaa komikçiii :)

      Sil
  8. ilginç ilerliyo sonraki bölümde herhalde thara raubaya ne olduğunu çözecek bu arada diğerleri de kralın yanındaydı en son onlar ne yapıyo acaba ve Ingrid'e ne oldu yaa sesi çıkmıyo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz gemi.

      oo güzel yoruum buuu :) ingrid i hepimiz seviyozz :)

      Sil
  9. Bu kurgunun da yanı sıra, senin kurgusal bir yazını okumayı özlemişim. Resmen hoş bir tat aldım. Düşüncelerine, hayal gücüne ve kelimelerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilkay.

      kurgu daha çok yazayım o zamansaa pekiii :) teşekkür ederiiim :)

      Sil
  10. Uzun süredir devam etmen çok iyi. Bir sürü güzel karakter tanıdık. Keşke basılı olarak da fantastik kitabını okusak. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet.

      hımmm o da olabilir belki bigün :) saool :)

      Sil
  11. https://pyknkaya.blogspot.com/2023/10/kelime-oyunu-120.html

    sevgili peliş in yazısısı :)

    YanıtlaSil
  12. şimdilik görebildiğim 2 kişi olduk yazan.

    peliş
    deep

    :)

    YanıtlaSil
  13. https://ucunkuslar.blogspot.com/2023/10/siirimsi-bir-oyku-kelime-oyunu.html

    sevgili makbule abalı nın yazısısı :)

    YanıtlaSil
  14. https://cileklibulutlar.blogspot.com/2023/10/yeryuzu-guncesi-5-kelime-oyunu-120.html

    sevgili ilkay ın yazısısı :)

    YanıtlaSil
  15. şimdilik görebildiğim 4 kişi olduk yazan.

    peliş
    makbule abalı
    ilkay
    deep

    :)

    YanıtlaSil
  16. Vaina serisinin devamı:)Kalemine sağlık:)

    YanıtlaSil
  17. Nerdeyse kitap olacak ☺️

    YanıtlaSil