10 Temmuz 2024 Çarşamba

ENTROPİ VE DUALİTE

 


Anılarımız ilginç, bazılarını iyi hatırlarız bazılarını az hatırlarız, genelde birer fotoğraf anı gibidirler, bazıları ise daha uzun olabilir.

Anılarımız da yaşandığı anda sadece o anda yaşanırlar. Bir kez yaşanırlar. Tekrarı yoktur. Diyelim, çocukken okulda dersteki bir anımız. Öğretmenimiz bize kızmış. Sadece bir anlık bir anı bu. O anda var oldu bir daha yok. Zaman geçince bu anının hatırası kalıyor bizde.

Bu anı zaman geçtikçe haliyle canlılığını yitiriyor. Çünkü anımıza, yaşadığımız o ana bir daha tam ve eksiksiz olarak dönemiyoruz. Dönüşlerimiz orijinal anı değiller. O an aklımızda bir fotoğraf gibi. Öğretmen ayakta biz oturuyoruz, utanmışız. Bu anı yıllar içinde tekrar tekrar yaşıyoruz.

Ancak, hayat devam ettikçe dönüşüyor bir yandan. Değişiyor, biz de öyle. O anı da değişiyor haliyle. O anı tekrar tekrar gördükçe o an zihnimizde başkalaşır, dönüşür, farklılaşır. Öyle ki, hatırladıkça o anı ve o an zayıflar zihnimizde. O anı artık gerçek ve orijinal değildir. Hatırladığımız o an belki de artık hiç öyle yaşanmamıştır. İstemeden de olsa o anıyı biz değiştirmiş oluruz.

Bu şekilde düşününce yaşadığımız her an bir kez yaşanır. Hatırladıkça anılarımızı işimize geldiği gibi hatırlama eğilimimiz olur. O anda bir an yaşanmışsa o anı bir tektir. Onun tekrarlarına güvenilmez. O anı biz tamamen zıt bir şekilde de hatırlayabiliriz. Bizim için iyi bir anıdır belki hatırladığımız şekliyle, çünkü yanlış hatırlıyoruzdur. Annemiz bize çok güzel bir mezuniyet elbisesi almıştır, biz rüyada gibiyizdir ama annemiz için bu anı kötüdür, çünkü borç almıştır. Veya biz mezuniyet balosunda bir arkadaşımızın da bizimle aynı elbiseyi giydiğini görürüz, yıkılırız. Ama o arkadaşımız bunu zorluklarla aldığı için o çok mutludur.

Belki de dualite denen şey budur. Anılarımız bile karşıtını içeriyor. Anılarımız bile düzensiz ve enerji halinde sadece yani onlar da entropik.

25 yorum:

  1. Böyle düşünmek kötü anıları da orada bırakmaya yardımcı olabilir belki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diary of meri.

      yaa kötü anıları hiç hatırlamam ben mesela yaa :)

      Sil
  2. Anılar şekil değiştirir evet, emin olmak güç. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu özkan.

      aldatıcı oluyor dey mi anılarımız :)

      Sil
  3. Yazılı olmayan hiçbir şeye güvenemiyorum ben açıkçası. :)

    Bazen birileri eskiye dair şeyler anlatıyor. Ben hiç hatırlamıyorum mesela. Tamam ben balık hafızalıyımdır da, onların anı uydurmadıkları ne malum? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. müfred.

      de mi yaa çok insan bence anı uyduruyor :)

      Sil
  4. Peki benim birkaç gün önce entropi hakkında kendimce araştırma yapmama ne demeli? :) Ve şimdi burada rastladım. Kalp kalbe karşı Deep...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. klio.

      eveey eveey entropik rastlantılar :)

      Sil
  5. ''Dünya dediğin şey Aomame, birbiriyle çelişen anıların sonu gelmez savaşıdır,'' cümlesi belirdi aklımda 1Q84'ten. :)

    YanıtlaSil
  6. Anılarımız biçim değiştirip, değişebilir doğru. Yıllar sonra olan olaydaki tüm cümleleri tüm kelimeleri ya da mekanı, ne bileyim giyilen giysinin rengini filan aynen hatırlamak mümkün olmaz zaten ama aşağı yukarı akılda kalır bir şeyler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürük ve ben.

      hımm sen iyi hatırlıyon o zamaaan :)

      Sil
  7. Anılar güzeldir tabi her güzel bir şeyin kötü yanıda vardır oda kötü anılar! O gün çok güzel birşey yaşamışızdır ama ertesi gün kötü bir anı yaşamışızdır hatta o günün akşamında bile olabilir😔Neyse böyle düşünmeyelim yinede inşallah güzel anılarımız çok olur☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hümeyra özkan.

      kötü anılar hemen siliniyor bende :)

      Sil
    2. Çok şanslısın deeptone hanımcım

      Sil
  8. Her an, bir saniye sonra anı aslında.

    YanıtlaSil
  9. Hiç duymadığım terimlerdi bunlar. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  10. anılarımızı hatırlayınca zaman yolculuğu yapıyoruzdur belki de geçmişe giderek...

    YanıtlaSil
  11. zihnimiz bizi korumak için anılar üzerinde minik değişiklikler yapabiliyor veya bazı parçaları unuttuğumuz için kalanı üzerinden başka bir senaryo yazabiliyor. geçmişe baktığımızda anıları bir film gibi izlemek mümkün olmuyor bu çok ilginç geliyor bana er şey fotoğraf karelerine sığmış oluyor ve bazı önemli cümleler dışında çok eski konuşulanların tümünü hatırlamak mümkün olmasa da o ana ait duygular hiç silinmiyor. bir anıyı tam hatırlamasak bile bizde yarattığı etkiyi yaşadığımız duyguyu unutmuyoruz. yazını okuyunca şey geldi aklıma küçükken annemin düğününe gittiğimi iddia eder ve düğünde olanları anlatırdım meğerse o hatırladığım sahne bir düğün fotoğrafı yüzünden ve annemin o güne dair birine anlattığı şeyleri dinlememden kaynaklıymış :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz gemi.

      sessiz gemi.

      ah tam da bu yazıda anlatılanı açıklayan süperli bir yorum oldu buuu :)

      Sil
  12. Eskileri daha çok hatırlıyoruz 😊

    YanıtlaSil