20 Ocak 2022 Perşembe

ÜTÜK

 




Ütük mü oldun sen? Anneannemin popüler sözlerinden biri.

Ütük yani hep üşüyen ve sıcağın başından kalkmayan kişi. Sürekli sıcakta oturduğu için dışarıdaki soğuk havaya adapte olamayan anlamında. Hava soğuk ya insanın sokağa çıkası gelmiyor işte. Zaten pandemi de var, ekonomi de kötü, dışarı çıksan para harcayacaksın, en iyisi ev.

Anneannem, evde yalnız kalınca, hemen dışarı çıkar, birilerine gider sohbete veya birlikte pazara, markete gitmeye. Market gezmek onun için gezmek gibidir, dışarı çıkmak için bir bahanedir. Peynir, zeytin, zeytinyağı, deterjan, hangi marketlerde ucuz o günlerde, BİM, ŞOK, A101, Migros gibi. BİM’de zeytinyağı ucuzmuş, ŞOK’da kıyma. Günlük market haberleri gibi.

Anneannem, evde yalnız kalırsam kaktüslerle konuşmaya başlıyorum diyor. Onun evine gittiğimde daha küçükken, soğuklarda ütük olunca, anneannem iki uzun divanı birleştirip bana yatak yapardı, kocaman yatak olurdu, ben ortasında yatardım, yorgan battaniye ile.

Ananem, bana çay, Nesquik getirirdi ben TV izler veya kitap okurken, portakal, tahin pekmez, leblebi çekirdek, prensesler gibi yatar izlerdim, okurdum. Günlerce çıkmazdım o yataktan.

Annem de kanepelerin altını süpürürken ortada birleşirlerdi kanepeler, çok eğlenceli olurdu, salon sıcak olduğu için bazen yatakta yatmaz salondaki tekli koltukları birleştirip orada uyurdum. Bazen deli uyuyunca ayaklarım iki divanın arasından araya sarkardı.

Gerçi şimdi koltuklar da artık benziyor bu divanlarla yaptığım yataklara. Koltukların altından baza çıkıyor kocaman oluyor koltuk. Döne döne bir oraya bir buraya yatabiliyorsun, dizi izlerken, çekirdek yerken.

44 yorum:

  1. İlginç bir kelime :) ütük, üşütüğün kısaltması gibi sanki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. momentos.

      hımm, ütük çok eski bir sözcük olmalı, ananame ananesi öğretmiş, yani şöyle böyle ne bileyim belki 50-100 yıllık vardır, anadoolu, halk dili, üşütük daha yeni, ütük üşüyen demek olduğuna göre belki üşütük sözcüğü ütük ten çıkmış olabilir, nette inceledim bayağı bu sözcüğü, yazımı yazdıktan sonra, akşam :)

      Sil
  2. kış iyice hissettirdi kendini, mümkün olsa evden hiç çıkmayacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahmet ozan.

      valla ya, baharda uyanalım :)

      Sil
  3. Selam Deep çocukluk çok güzel. Mevsim arketleri dolaşan ucuz bir şeyler bulan çok günümüzde bende mercimek üç yere baktım 28 30 lira sadece çorba karın doyurmuyor. Bu fiyatlarda en iyisi indirim takip etmek mi bilemem. Sıkılıyorum. Gidip ihtiyaç neyse alıp çıkarım. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. parıldayan çiçek.

      marketlerde alışverişte, migros ve a101 de daha çok, alışveriş yapanları görüyorum, alışveriş yapan çok azaldı, bir de herkes birbirine soruyor, nerde ucuz diye, bim de şu ucuz gibi :)

      Sil
  4. Anneannen çok tatlıymış Deep😊😊

    YanıtlaSil
  5. Ütük ne değişik bir kelime üşütük kelimesinin kısaltılmış hali gibi:) Şu ekonomik krizde ben de babaannenin taktiğiyle market dolaşıyorum ama içim daralıyor. En iyisi kışın dışarı çıkmamak. Kendine sıcak bir köşe bulmak gibisi yok.:) Yatak birleştirme, koltuk birleştirme yapardık eskiden. Şimdi pek gerek kalmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ebemkuşağı.

      ütük çok eski bir sözcükmüş, üşütük sözcüğü yeni, üşütük ütükten türemiş olabilir çünkü ütük üşümüş demekmiş, ananem öyle dedi, nette de baktım bu akşam :) market haklısın, ucuz bulmak için hergün doşalmak lazım valla :) evet evden çıkmamak lazım çok gerekmedikçe :) ben hala yapıyom valla birleştiriyom :)

      Sil
  6. :-))) eskiden oğlum küçükken bazayı açıp izlerdi tv bak o aklıma geldi :-))

    YanıtlaSil
  7. Ne tatlı bir anneannen var deep :) sanırım o zaman bende ütük oldum bu ara o kadar çok üşüyorum ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. camdan düşler.

      valla ütük olduk evden çıkasım yok :)

      Sil
  8. ilginç bir kelime imiş. Vallahi önceden yukardan romanlar akın akın bim maerkete giderlerdi, şimdi hiç göremiyorum onları. Geçen migrosa gittim raflar bile boştu şaşırdım kaldım. Mesela biz yıllardır yudum sıvı yağ kullanırız, başka yağ midemize dokunuyor o bile yoktu raflarda. Koltukta yatarken koltuk kırmışlığım vardır bu vücutla, ikili koltuğa nasıl kendimi sığdırdığıma şaşırıyorum:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yüreğimin iklimi.

      bitirdiler demekki ürünleri gelenler :)

      Sil
  9. Bi yerlere yatıp yuvarlanıp durasım geldi yazıyı okuyunca. Benim bir büyüğüm de belim bıkınım koptu derdi, belim ağrıyor anlamında ütük kelimesi de bana onu hatırlattı. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man.

      belim bıkınım koptu, bu da hoş muş :)

      Sil
  10. Kedi gibi :) Onlar da sıcak yer ararlar hep.
    Ütük bana hiç yabancı değil ama bunu kimlerimiz kullanırdı anımsayamadım.
    Mesela tavuk ütmek vardır. Bu da sıcakla ilişkilidir. Tütsülemek gibi.
    Sizin evde ütük olmak keyifliymiş deep :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      eveet kendimi kediye çok benzetiyom zaten :) ütüklük evet yaşasın :)

      Sil
  11. Ütük, ilk defa duyuyorum. Birkaç kez söyleyince kulağa hoş gelen bir telaffuzu var. :)
    Anneannen haklı, dışarıya çıkmama konusunda. Hava hem soğuk hem de hayat pahalı. Ne güzel, prensesler gibi bakmış anneannen sana. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir pembesever.

      evet yaaa sokağa çıkmak çok pahalı artık :)

      Sil
  12. Ben de cok az çıkıyorum bu ara deep ☺️

    YanıtlaSil
  13. Çocukken taso üterdik ya o aklıma geldi. :) Ütüğü duymamıştım. Soğuklarda ben de çıkmam, sıcakta da pek çıkmam. Evden çıkmak masraf gerçekten, arkadaş ortamım olmadığı için o derdim de yok. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet.

      taso ütmek evet :) ha ha evet evet ev iyidir :) o zamansa ilkbaharda sonbaharda çıkmak yeterli :)

      Sil
  14. O yatakta çay, nesquik bir yandan, okumak bir yandan. Çok güzelmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      eveet, kitap, tv filan oh ne keyif ama de mi :)

      Sil
  15. müfred.

    market bi de park benim :)

    YanıtlaSil
  16. ilkay.

    ayyy ne güzel demekki seninkide biriciklerden :)

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar.
    Daha kış mevsimi gelip çatmadan kahinler söylemişti, bu kışın çok çetin geçeceğini ve dedikleri de çıktı; işte çok çetin ve adeta 1987 yılı kışını yaşıyormuşuz.

    Bu kışa kadar ben de son yedi yıldır üşüdüğümü hiç hatırlamam. Ama şimdi çok üşüyorum ve sırtımı sürekli kalorifer peteğine dayayarak, ya da peteği kucaklayarak oturuyorum.

    Gerçekten bu kış çok çetin geçiyor. Fakirin fukaranın işi zor. 1m3 doğal gazın fiyatı Ankara'da 2,39 TL. oldu. Günde 7-8 m3 gaz tüketildiğini hesap edersek ayda 7x30=210 m3 doğal gaz tüketmiş oluruz ki, 210x2,39= 501,90 TL doğal gaz faturamız gelir. Elektrik de 250 TL dan aşağı gelmiyor, 100 TL Aski su faturası cem'an 850 TL faturalar tutar. İşte diğer masrafları da üzerine ilave edince evin yolunu bulamıyoruz.

    Bu kış da kıyamette kimse yatak odasına gitmiyor; herkes üzerine bir battaniye alıp, bir kanepeye kıvrılıyor ve televizyon izleyerek uyumaya çalışıyor.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. recep altun.

      ya evet çok soğuk valla :) 550 geldi benim de :) elektrik henüz gelmedi :) battaniye altında tv karşısında uyumak çok keyifli :)

      Sil
  18. Bu aralar kesinlikle ütük oldum. Sevdim bu kelimeyi. Sıcak, keyifli bir ortam oluşturan anneanne, ne kadar da tatlı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şule.

      hepimiz ütük olduk, çok soğuk yaa :) anneanneler hep tatlıdır kiii :)

      Sil
  19. Merhabalar.
    Asıl halk ağzı olan ÜTÜK kelimesinden yoruma giriş yapacaktım ama nasıl oldu anlamadım, yorumu diğer kanaldan kaptırınca ÜTÜK kaldı, ÜTÜĞÜ atladık. Ben de onu tamamlamak için tekrar geldim sayfanıza. Demokrasilerde çare tükenmezmiş. Bizim yöremizde de böyle üşüyen insanlar için ÜTÜK değil de ÜTEK halk ağzı kelimeyi kullanırız. Hemen hemen pek bir fark yok. Aynı zamanda biz bu kelimeyi kümes hayvanlarından ve küçük böceklerden korkan kişiler için de kullanırız.
    Sayenizde ÜTÜK ve ÜTEK halk ağzı söylenen kelimeleri şöyle bir hafızamızda tazelemiş olduk.
    Selam ve saygı ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. recep altun.

      ütek, bunu da sizden öğrenmiş oldum, teşekkürler :)

      Sil
  20. Ne kadar tatlı bir kelime. Merak etmiştim ne demek olduğunu :D Ben de fazlası ile ütük oldumm birkaç gündür. Ne soğukk!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gamzeli kız.

      ha haa sen de miiii ütük olduuun, çok soğuk tabii yaaa :)

      Sil
  21. Ne güzel günlermiş, hayal ettim okurken.

    YanıtlaSil
  22. Ütük değişik bir kelimeymiş. Eski günleri de kim sevmezkii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu blog.

      eveet en güzeli yaa çocukluğumuz :)

      Sil
  23. Ütük komikmiş. Momentos'un sayfasında vardı değişik kelimeler, meyus muydu? Bak ya öğrenememişim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evren.

      eveey, geçenlerde güzide sabri nin bir romanında meyus sözcüğünü görüp söylemiştim momentos a :)

      Sil