16 Kasım 2023 Perşembe

ANESTETİK

 


Anestezi Ekstazi Estetik birbirine benzeyen sözcükler. Anlamları da sesleri de.

Anestezi uyutur, ekstazi uyutur, estetik uyandırır.

Anestezi uyuşturur, uyutur. Ekstazi de kendinden geçme hali, haplarla oluyor. Estetik ise sanat yoluyla insanı uyandırmak demek.

Anesteziyi tıpçılar kullanır. Ekstaziyi genelde uyuşturucu olarak biliyoruz. Estetik ise insana güzeli öğretir. Sanatçılar veya sanat eğitimcileri bunu bize öğretir.

Anesteziyi plastik cerrahlar da kullanıyor. Estetiği de plastik sanatçılar. Cerrahlar da bir anlamda sanatçı gibi. Çünkü onlar da güzellik sağlıyor.

Anesteziye, ekstaziye insanlar kolay ulaşıyor. Estetiğe, sanata, renklere, kitaplara, edebiyata ise insanlar kolay ulaşamıyor. Veya estetik bize ulaşamıyor.

Uyutulmak, uyuşturulmak bize daha kolay geliyor herhalde. Uyanmak için uğraşmak lazım.

31 yorum:

  1. Bazı yazılarda, şiirlerde, paylaşımlarda hemen yorum yazmak gelir ya içimizden. O an'ı iyi değerlendirmek gerek yoksa nice güzel şeyi de kaçırıyoruz. Öyle Derin'lemesine düşündüren, okuyanı rahatlatan, etkileyen bir yazı ki yürekten kutluyorum.
    Yazının özü son paragraf harika. Birden ilham gelmişçesine düşündüm: Küçücük bir katkıda bulunabilir miyim ? Amnezi- hafıza kaybı, Anamnez- doktorun hastalığı teşhis amacı ile bilgi alması, Anekdot-öykümsü niteliği olan kısa anlatı, empati- eşduyum. Sonra; arınmak, aklanmak geldi aklıma.
    Uyanmak için öncelikle beynimize, yüreğimize işlerlik kazandırmak ve tüm duyu organlarımızı iyi kullanmak gerektiğine bir kez daha inandım.
    Sonsuz teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. makbule abAlı.

      amnezi, anamnez, anekdot, evet ses ve anlamları yakın olmuş onların da :) bizim ülke de bir gün uyancak bakalım kaç yüzyıl sonra olacak :)

      Sil
  2. Bir kere anestezi aldım, garip ve güzeldi. Pat diye uyuyakalmak çok enteresan.ekstazi almayayım. Estetik hep olsun ama.bazı insanlar içlerinde estetik kaygı ile doğuyor, köyde de olsa,kentte de olsa güzelleştirmeye çalışıyorlar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tosbağa günlüğü.

      estetik kaygı bizim ülkede olmayan bişey :)

      Sil
  3. Hayatımızda hep edebiyat, kitap ve yazmak olsun Deep.

    YanıtlaSil
  4. sanatın ve estetiğin bize ulaşamaması pahalılıkla alakalı olabilir ancak bunu bir kenara bırakıp kavram üzerine düşündüm biraz. "estetik" bir yanılsama olabilir. ne neden güzeldir, neden estetik hissettirir mesela bunlar üzerine düşünülmesi gereken konular. bir objenin, manzaranın, sanat eserinin, kullanılan bir eşyanın çizgilerinin güzel ve estetik olduğunu neye göre belirleriz? her sanat eseri estetik midir? bir sanat eserinin estetik olması için izleyicisine (bu bir kitapsa elbette okuyucusuna) haz vermesi gereklidir. bunun için de izleyen veya okuyan kişinin nesneyi yorumlaması eleştirmesi ve anlamlandırması gereklidir. bazen de bir şeyin estetik hissettirmesi o şeyle kurulan bağ ile de alakalı olabilir. bahçenizde yetişen kiraz ağacı diğer tüm kiraz ağaçlarından daha estetik gelmez mi örneğin? çünkü o sizin kiraz ağacınızdır ve bulunduğu konum da kendisinden bağımsız değildir eh bu da ayrı bir mesele tabi. veya bir tablonun veya kitabın herkesçe güzel kabul edildiği için size de güzel gelebileceğini tahmin edersiniz. oysa hakkında hiçbir şey bilmeseydiniz size herhangi bir haz verebilir miydi bilinmez. estetiğe kitaplara ve sanata ulaşamamaktan ziyade ulaşsak bile onu her yönüyle anlamaya çalışmıyor oluşumuz, yorumlamayışımız ve bazen de eleştirmeyişimiz belki de onu bizden uzaklaştıran şeylerden biri olabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz gemi.

      eveet çok haklısın. estetikin bilimsel ölçüleri var ve bir sanat eserinin estetik olup olmadığını anlamak için tabisi estetiki öğrenmek gerekir. bir resim ise örneğin resim sanatını, renkleri filan bilmeli :)

      Sil
  5. Anesteziye nasıl kolay ulaşabiliyoruz bunu tam anlayamadım Deep.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayşe.

      anestezi için bir çaba gerekmiyor, estetik veya ameliyat için bulunabiliyor, ekstasi de artık nerdeyse marketlerde satılıyor ve evlere bile getiriyorlar sipariş verince, istanbul özellikle uyuşturucu merkezi oldu, estetik için ise çabalamak, çalışmak, öğrenmek gerekiyor anlamak için ne olduğunu yani :) anestesi ve ekstazi ile uyunuyor ama estetik öğrenince hayata uyanıyor insan, sanatı anlamak uyandırır çünkülüm :)

      Sil
  6. Anesteziye ve ekstaziye de kolay ulaşımaz sanırım. Yani gerçek anlamlarında düşününce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ada deniz.

      valla ekstazi, uyuşturucu, ot filan artık nerdeyse sokakta satılıyor, dükkanlarda bile var ama gizliden tabii, el altında, eve de getiriyorlar kargocu torbacılar :) anestezi için tabii önce hasta olmak lazımdır herhalde :)

      Sil
  7. Sanırım genel uyumaya daha yatkın da ondan. Uyanmak veya uyandırılmayı tercih etmiyor oluşumuz bundandır. 😊

    YanıtlaSil
  8. Yazın gerçekten bilgilendirici Deep. Yeni kelimeler öğrendim diyebilirim.

    YanıtlaSil
  9. Cerrahlar da sanatçı gibidir evet ama her cerrahta da sanatçı bakış açısı bulunmuyor.

    YanıtlaSil
  10. Çok hoş bir yazı olmuş. Kelime de öğrenmiş oldum hem, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilkay.

      yaşasın kelimeleer :) kely mae :)

      Sil
  11. Kesinlikle uyanmak başlı başına bir mesele...

    YanıtlaSil
  12. müfred.

    hımm estetiki sen evet gündelik yaşamda kullandığımız anlamda düşünürsen doğru sadelik ve rahatlık daha iyi bencesi de :) estetik olmak gereksiz, bizim ülke insanı bu görüntü anlamındaki estetike çok düşkün, abd ve avrupada yok böyle bir şey onlar çok rahatlar :) bu yazımda estetik bilimsel, sanatsal anlamındaki estetik, yani sanat eserini anlayabilmek anlamında, bir sanat eserinin güzel veya güzel olmadığını nasıl anlarız, ölüçtleri nedir anlamında :)

    YanıtlaSil
  13. Çok ilginç, merakla okudum Deepcim eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  14. Anestezi almıştım bir kere, estetiği tercih ederim :D

    YanıtlaSil
  15. Üç kelimeyi bir arada kullanmak ancak senin aklına gelirdi. Çok sevdim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man.

      kelimeler ve kelime oyunları, çok seviyoom :)

      Sil
  16. O kadar kötü uyuyorum ki bana ancak anestezi lazım 🤣

    YanıtlaSil