16 Mayıs 2024 Perşembe

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 247




Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu bulup o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Ağaç Ev Sohbetleri günümüz Pazartesi. O gün yazımı hazırladım ama yayınlamadım. Son yazıma, film yazıma yani az yorum gelince yorum gelmesini bekledim. Bugünlerde blog yazan ve yorum yapanlar azaldı gibi, iki haftadır böyle sadece. Düzelir yine çoğalır yorumlar. O nedenle bugüne bıraktım ağaç ev yayınını.

Ağaç Ev Sohbetlerinde genellikle yazıyı yazdıktan sonra yorumları keyifle okuyorum ancak yanıt vermiyorum. Ağaç Ev Sohbetleri daha çok bir Ekşi Sözlük yayını gibi oluyor. Bir yazı yazılıp fikir söyleniyor ve herkes fikrini söylüyor ve hatta yorumlarda herkes birbirine katkıda bulunuyor ve ben de araya girmemiş oluyorum. Çünkü fikirler hepsi iyi ve doğru ve haklı oluyor.

Haftanın konusu:

“İnsan bazen yapmak istemediği şeyleri yapmak zorunda kalır mı?”


Yani hayat karmaşık. Mutlu veya huzurlu veya başarılı olmak için şu hayatta, karşımıza çıkacak çeşitli durumlara kendimizi hazırlamalıyız. Yani herkes tabisi hoşlandığı etkinliklere katılmak ister. Ama bazensi hoşlanmadığımız durumlara da düşeriz. Ergenken eve gelen misafirlere hoşgeldiniz demek zorunda kalmak gibi. Halbuki, hiç görmemek, odandan çıkmamak daha keyifli.

Kişisel, sosyal, ekonomik bazı durumlarla karşılaşabiliriz. Sevmediğimiz bir insanın altında çalışmak durumunda kalabiliriz. Bu durumlara düşmek herhalde insana hoşgörü sağlıyor, belki karakterimizi geliştiriyor, olgunlaştırabilir de. Özgürlüğüne düşkün bir kızın anne olup çocuğuna bakmak zorunda kalması gibi. Uykusunu almadan gece gündüz çocuğuna bakar veya gece uyumaz hiç ama sabah işine gider.

Öğrenciyken film izlemek, gezmek, tatil yapmak yerine mecburen ders çalışıyoruz. Bunlar bizi mecburen sorumluluk sahibi ve akıllı yapıyor. Sosyal olarak da yani bir çevre içinde yaşıyoruz. Aile akrabalardan birinin doğum günü oluyor veya biri evleniyor, kına oluyor. Bunlara gitmeyen insan yani çok yalnızlık çekebilir. Okula giriyor, işe giriyoruz, meslek olsun aç kalmayalım diye. İnsan yani rahat yaşamak istiyor. Hayat işkence olmasın istiyor. Dini zorunluluklar da oluyor veya bayramlar da.

Biz hayattan çok şey isterken hayat ta bizden çok şey istiyor. Hayatın farklı yönlerine katılmak, istenmeyenleri de yapmak bizi renklendirir, kişiliğimizin bilmediğimiz yönlerini keşfetmemize yardımcı olur.

Apartmanda diyelim, kimseye selam vermeden merdivenlerde, girip çıkarız evimize. Ama selam vermekten hoşlanmasak da belki de bir komşumuzun bir insana ihtiyacı vardır. Belki onunla konuşmak onu mutlu eder. Daha sonra da diyelim evde sularımız kesildi, gider o komşuya sorarız, teyzeciğim sizde de sular kesildi mi diye. Ya da bir lise pilav gününde hiç hatırlamadığın bir arkadaşını görürsün. Kalabalık ortamları sevmediğini düşünürsün ama işte hayat her zaman hoş sürprizlerle dolu. Veya her şeye hayır deriz de sonradan severiz yaptığımızı. Hani, düğüne gitmicem deyip de düğünde pistten hiç inmeyenler gibi.

Herkesler de yazsın işteee!

38 yorum:

  1. Roka yemiycem deyişim ve şimdi favori yeşilliklerimden olup hep arayışım gibi bir de. Hoşlanmasak da bizi biz yapan, us, sorumluluk, hoşgörü vs. katan durumlarmış gerçekten.
    Ama düğün ortamına girince de oynamadan da edemiyorsun şimdi (gerçi ben oynamak istiyorum ama süper egom hep engel olmayı başarıyor, zavallı id'im)
    Ne güzel yazmışsın, mecburiyetten bahsedip bu kadar pozitif olmak çok iyi. Ben konuyu okuyunca adam öldürmek zorunda kalmak geldi direkt aklıma ☠

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tefrika.

      roka, sarmaşık, radika ve diğer bütün otlar nefis yaa, lezzetli ve faydalı :) ah ah ego savaşları hihihi :) ah evet evet adam öldürmek de zor yaa hayat zor :)

      Sil
  2. Evet istemeden yaptığımız şeyler oluyor başlangıçta. Ama bunun bizim yararımıza olduğunu da sonradan anlayabiliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. müfred.

      eveey eveey meselaa büyüklerin elini öpmek hihihi :)

      Sil
    2. :)
      Büyüklerin sözleri de. Gençken anlaşılmıyor sonra tecrübeler gösteriyor ki hakları varmış. Tabii söylediklerini de araştırmak lazım.

      Sil
    3. müfred.

      hımm zamanla yani genelde haklı olduklarını anlıyoruz pekiii :)

      Sil
  3. Bence genel olarak istediğimiz şeylere ulaşabilmek için istemediğimiz şeyleri yapmak zorunda kalıyoruz. En azından seve seve yapmadığımız şeyleri mecburen yapıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sude.

      eveet şöyle olsuuun :) 2 tane istemediğimiz şeye karşılık 1 tane istediğimiz şey olsun :)

      Sil
  4. Tabi ki hayatta istemeden yaptıklarımız oluyor ama yine de şerefimize imanımıza leke getirecek hiç bir şeyi yapmak zorunda değiliz gereken mücadele azmine de sahip olmalıyız..
    Emeğine sağlık verdiğin örnekler çok isabetli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonsuzluk ve ötesi.

      ah tabii şeref gurur iman başka tabisii :) gündelik hayatta sık karşılaştığımız örnekler geldi aklıma yazarkene :)

      Sil
  5. güzel bi konu seçimi olmuuş :) hayattan elmas beklerken onun sana elma vermesi neyse en azından karnımız doyuyor ve sağlıklı bir şey :D gelişimi başlatan şey stres faktörleridir hayatta istemediğimiz şeyler stres faktörlerimiz (burada bir suçtan veya kötü bir eylemden bahsetmiyorum basit şeyleri düşünüyorum) o anda içsel olarak karmaşık ve yorgun hissetmemize neden olsa da her biri bize bir şey katar ve bu günkü kişi olmamızı sağlar. ve zamanla istemediğimiz şeyleri istemeden yapmak zorunda olmak yerine doğru kararlar almayı ve doğru adımlar atmayı öğreniriz yine bazen istemeden bir yere gitmek birilerinin gönlünü hoş etmek gerekse bile en azından buna değen kişileri seçeriz veya gitmemeyi de seçebiliriz mesela :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz gemi.

      elmas yerine elma daha sağlıklı :) doğru adımlar pekuuu :) seççez pekuuu :)

      Sil
  6. Bir topluluk içinde yaşayınca istemeden yapılan şeyler illa oluyor. Kimi o kadar önemli değil belki ama kimi zul olabiliyor

    YanıtlaSil
  7. Eh tabii, bazen kibarlıktan, bazen kendi geleceğimiz için birçok şeyi istemeden yapmak zorunda kalıyoruz. Mesela asansöre biniyorum, bir çift varsa kadın hemen kocasının koluna yapışıyor. Burada yapmak zorunda kaldığım şey hiçbir şey dememek ve hiç diyesim gelmese de iyi günler demek zorunda hissediyorum kendimi. Bu sıralar aynı çifte denk gelip durduğumdan ve rahatsız olduğumdan aklıma bu geldi :d Sana ve diğer yorumlara da katılıyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zeynep c.

      asansör selamları eveet mecburen :)

      Sil
  8. ''Düğüne gitmicem deyip de düğünde pistten hiç inmeyenler gibi.'' Hayat böyle aslında değil mi ya? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilkay.

      evet evet :) hayır deyip sonra mutlu olmaak :)

      Sil
  9. Son cümleye çok güldüm. :))
    Hakikatten de öyle...:)
    Sorunuza bir örnek vereyim kendimden. Mesela, bugün yemek yapmayacağım, dolapta ne varsa çıkarıp yesinler dediğim halde tıpış tıpış mutfağa gidip yemek yaptığım olur. :))
    Aslında bazı eylemler zorunluluk olmaktan çıkıyor, istemsiz, düşünmeden robotlaşıyor insan. Benim yemek yapma örneğim gibi...:)
    Yapmak istediklerimizin, hedeflerimizin, ölçütlerimizin önemli olduğunu düşünüyorum. Azim olmadıktan sonra hedefler kendiliğinden gelmez. Bunların dışında oluşan bazı zorunluluklar ise görev kapsamına girer kanımca. Alışveriş, ödev, okula gitme gibi...Göreve zorunluluğu ekleyince işte orada sıkıntı başlayabilir. Dersten soğuma, yalnızlaşma, moral bozukluğu, yorgun hissetme, işe gitme isteği kalmama...
    Güzel bir konu seçmişsiniz. Paylaşım için teşekkür ediyorum sevgili deeptone. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nazlı toaç.

      ne güzel yorum yaptınız, teşekkürler :)

      Sil
  10. https://adadenizi.blogspot.com/2024/05/agac-ev-sohbetleri-247.html

    sevgili ada denizi nin yazısısı :)

    YanıtlaSil
  11. https://cileklibulutlar.blogspot.com/2024/05/insan-bazen-yapmak-istemedigi-seyleri.html

    sevgili ilkay ın yazısısı :)

    YanıtlaSil
  12. Düğünde en fazla alkış Deep :)

    YanıtlaSil
  13. ifrat ve tefrit arasında olmalı her seyy, hepsinden biraz, hep tatil olsa olmaz hep çalışma olsa o da olmaz yanii :) hayatı güzel yaşamaya gayret etmek lazım azizim :)

    YanıtlaSil
  14. https://bahargunlugum.blogspot.com/2024/05/agac-ev-sohbetleri-247-insan-bazen.html

    sevgili sonsuzluk ve ötesi nin yazısısı :)

    YanıtlaSil
  15. şimdiye dek görebildiğim 4 kişi olduk yazans :)

    sonsuzluk ve ötesi
    ilkay
    ada denizi
    deep

    :)

    YanıtlaSil
  16. Acısıyla tatlısıyla hayat yani :)

    YanıtlaSil
  17. Evet, hayat karmaşık ve bizden de çok şey istiyor. Hem istediklerimiz hem de mecbur olduklarımızla dolu bir yolculuk bu. Sevdiğimiz, keyif aldığımız şeylere yönelmek doğalken, zorunluluklar da bizi farklı yönlere çekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. jdsezer.

      eveet eksiler artılar birbirini eşitliyor :)

      Sil
  18. Gençken daha çok kalıyorduk yaşla beraber azaldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. derya.

      hımm büyüdükçe rahatlıyor insan yaniii :)

      Sil