16 Kasım 2021 Salı

YDS-KPSS DÖNGÜSÜ





YDS, YÖKDİL ve KPSS sınavları çok kişiyi ilgilendiriyor. Üniversite mezunları bu iki sınava giriyor. KPSS, işe girebilmek için, devlette, en önemli amaç düzenli maaş tabii. YDS de aynı şekilde, üniversite mezunları akademisyen, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman olmak yani okulda kalmak için mezunların girdiği sınav. Bu da yine düzenli maaş anlamına geliyor. Ayrıca, akademisyen maaşı daha yüksek, 8 000 TL civarında, devlette öğretmen maaşı ise yaklaşık 5 000 TL civarında.

YDS ve YÖKDİL sınavları yaklaşık Nisan ve Eylül’de yapılıyor, KPSS ise Temmuz civarında. Binlerce mezun giriyor bu sınavlara, iş bulabilmek için. Bu sınav tarihleri yüzünden bir döngü oluşuyor, sınava girecek kişiler, hangisi için çalışacağına karar veremiyor. KPSS’ye girecek adaylar, bölümlerinin durumuna göre bazen 20-30 ders çalışmak durumundalar. Bunun için de aylarca çalışmak gerekiyor. Bu durumda Temmuz’da sınava girecek bir aday Nisan’daki YDS’ye girmekten vazgeçiyor. Çünkü, YDS için de çalışması gerekiyor. Yine Temmuz’da KPSS’ye girecek aday, Eylül’deki YÖKDİL’e girmekten de vazgeçiyor. Ya da Nisan’da veya Eylül’de dil sınavlarına girmek isteyen adaylar da Temmuz’daki sınava girmekten vazgeçiyorlar.

Çalışmak gereksinimi nedeniyle vazgeçiyorlar. Mezunlar genellikle okul bittikten sonra dil çalışmaya, öğrenmeye başlıyorlar ya da çalışmaya karar veriyorlar. Sınava ve işe girmek için. Sıkı bir çalışma ile, dil bilmeyen bir mezun, belki altı ayda İngilizce veya başka bir dili öğrenebilir ve ardından da sınavlar için hazırlanabilir. Dil sınavları için de bir süre soru çözmek üzerine çalışmak durumundalar. Yani, çalışmak için süre gerekiyor. KPSS için de aynı şekilde aylarca çalışmak gerekiyor.

Bu durumda, mezunlar, yıl içinde YDS, YÖKDİL mi çalışayım yoksa KPSS mi çalışsam diye kararsızlığa düşüp, bunlardan birine çalışmaya başlıyorlar, genelde geç karar verdikleri için başarısız olabiliyorlar. Böylece her iki sınavdan da geçer not alamayabiliyorlar. Sonra da keşke diğerine çalışsaydım diye üzülüyorlar. Bu şekilde, yıllarca, örneğin dört beş yıl boyunca aynı döngüde kalıp ne dil sınavından ne de işe girme sınavından geçemiyorlar. Yüksek veya doktora için dil sınavından en azından 55 almak gerekiyor. KPSS için de bölüme göre 80-90 gibi bir not almak durumundalar.

Bu açıdan bakınca, mezunlar belki, mezuniyetten sonra, belki sınavlardan birine öncelik verip önce onu çalışmalılar. Örnekse, önce dil sınavını halledip akademisyen olma hakkını kazanabilirler. Sonra da gelecek yıl, KPSS’ye girebilirler.

33 yorum:

  1. Tavsiyelerin için teşekkür ederiz hayırlısı diyorum

    YanıtlaSil
  2. Türkiye sınav sistemi buraya göre çok karışık Deep;)

    YanıtlaSil
  3. Bu sınavların hiçbirine girmek zorunda olmadığım için şanslı hissettim resmen. Bir de yakın bir arkadaşım beş kez girmek surati ile sonunda KPSS ile atandı. Çok zor, herkese kolaylıklar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man.

      neyse sonunda atanmış ya o da bişey :)

      Sil
  4. Tek başına KPSS bile insanı dert sahibi yapmaya yetiyor :)
    Allah emek veren herkese yaşatsın hayallerini...

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar.
    Üniversiteye yerleşmek, okumak, mezun olmak bunların hepsi bir ayrı zorlu geçiş süreçleri. Ve iş mezun olmakla da kalmıyor, bir işe yerleşebilmek için de ikinci bir zorlu süreç başlıyor. Sizin de paylaştığınız gibi KPSS ve YDS Ben KPSS ile hiç uğraşmadım ancak, zaten devlet memuru iken, bir kez YDS sınavına girdim. Çok iyi bildiğimi sandığım Almanca dilini meğersem hiç bilmiyormuşum. Geçmiş gün hatırlamıyorum ama 50'nin altında bir puan almıştım. Söz konusu sınavların harcı vardı, bu nedenle YDS sınavını tekrar denemedim.

    Üniversitelerden mezun olmuş gençlerimizin KPSS ve YDS sınavları ile ilgili sorunlarını kaleme aldığınız bu paylaşımınızdan dolayı emeğinize ve yüreğinize sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. recep altun.

      ah evet ülkemizin sorunlarında bu, sınavlar, işsizlik, hımm, sınava girmek için harç varmış demekki, anladım, devlet memuru olunca.

      Sil
  6. 2014ten beri 2 yılda bir kpssye giriyorum. Az çalışsam da çok çalışsam da nedense hep benzer puanları aldım. Artık iyice bıktım, gerçek anlamda bilgiyi ölçmüyor. O kadar saçma sorular soruyorlar ki artık nedenini anlamıyorum. Yds' den ise nefret ediyorum. Malesef bizim bölümde de atanmak için istiyor bazı kurumlar. Bir türlü sevemedim gitti şu İngilizceyi. Dinlemek, konuşmak dahi istemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet.

      haklısın, zaten mülakat da ayrı bir sorun, yani adam kayırma çok, yds anladım, aman neyse girmiyon zaten yds ye boşver :)

      Sil
    2. Kaç kere girdim yds ye de olmadı. :)
      Merkezi atamada mülakat yok, o yüzden 90 üstü almak önemli, 92 93 falan. Onun için uğraşıyorum zaten.

      Sil
    3. duygu emanet.

      ay hadi sonunda alırsın yaaa inşallah :)

      Sil
  7. Sınavlar maalesef hiç peşimizi bırakmıyor. Bir şekilde bir sınav yine dönüp dolaşıp buluyor insanı. Son önerinize katılmakla beraber öğrenim sürecinde bir hedef belirlenerek önden çalışmak, hazırlanmak belki mümkün olabilir. Sınavlarla pek aram olmadığı için tavsiye verecek noktada sayılmam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adam karga.

      öğrenim sürecinde bizim ülke insanı bunu düşünemiyor :)

      Sil
  8. Bir aralar ben de öğretim üyesi olmak istiyordum ama bu sınavları yapamadığım için vazgeçtim Deep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      evet, senin gibi çok var vazcayan :)

      Sil
  9. Bu konuda size katılıyorum; çok çalışmak gerek, çok.

    YanıtlaSil
  10. Çok önemli bir konuyu çok güzel özetlemişsin Deep. Gençlerin işi hiç kolay değil. Ama son satırlarındaki önerilerini ben de çok makul buldum. Bir öncelik sırası yapmakta ve hedef koyarak ilerlemekte fayda var. Sınava girecek kardeşlerime zihin açıklığı diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yıldız.

      valla kararsızlıktan sıraya sokamıyorlar :)

      Sil
  11. Ise girebilmek icin bunca çaba.... hayat cok zor gençler icin artik

    YanıtlaSil
  12. 29 yaşında kpss ye başvuru yapmıştım. Bir deneyeyim hesabı yapıyordum. Sonra öğrendim ki yerlestirme için kritik bir yaştaymisim. Vazgeçtim girmedim. YDS ve GÖKDIL sınavları bana çok yabancı. Kolay sınavlar olmadığından her yıl tek bir sınava girmek mantıklı geldi bana. Kolay işler değil sonuçta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polislikte falan yaş sınırı var ve bazı açıktan alımlarda kurumlar şart koyabiliyor ama merkezi atamada istersen 40 yaşında ol atanabilirsin.

      Sil
    2. film gündemi.

      kpss, anladım, 30 yaş, anladım dil ile ilgili işin olmadı :)

      Sil
    3. duygu emanet.

      hımms, piki, faydalı bilgi oldu, lazım olanlara sölerim, çünkü ihtiyacı olan çok :)

      Sil
  13. Ya eskiden bu kadar sınav yoktu. Sonu SS ile büten bir sürü sınav. Bizim zamanımızda sadece ÖSYM vardı, başında Prof. Dr. Altan Günalp toprağı bol olsun. Kimse acaba soru çalındı mı diye en ufak kuşku duymazdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaplan diary.

      ha haa, soruları koruyorlardı yani :)

      Sil
  14. ilkay.

    :) dur daha zaten yaa bişi kaybetmedin dahaa, yeni başlıycak sinavlara girme dönemi :)

    YanıtlaSil
  15. Ne yazık ki sınav döngüsü bitmek bilmiyor. Öğrenciyken ayrı bir dert, mezunken ayrı. Sınavlar arasında karasızlık, hangisine hazırlanayım, çalışayım derken bir de bakıyorsun ki peşinden binlerce rakip gelmeye devam ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir pembesever.

      çook doğru söyledin, yazık bizeee :)

      Sil