20 Aralık 2022 Salı

AF

 


Kendimizi hayatımızı affetmeli, kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeli. Geçmişimizi hatta büyüklerimizin de geçmişini affetmeli.

Öyle ki, geçmişteki her şey zaten oldu ve başka türlü olamadığı için oldu demek ki. Büyüklerimiz bize hata yaptılarsa o zamanlar deneyimsizdi de ondan öyle davrandılar.

Yaşamın kendisi ve kendi temposu iyi aslında. Biz ayak uyduramıyoruz. Kafamız hep o anda bize gerekmeyen konularla, düşüncelerle dolu. Yapacak şey de çok, hiçbir şey yapmamak da çok hoş.

Hepimiz alışkanlıklarımızla kısır döngülere giriyoruz ve sıkışıp kalıyoruz, hayat aslında her gün bize mucizeler getiriyor. Biz açık olmadığımız için farkında olmuyoruz.

Bunların hepsi bize rahatsızlık olarak geri dönüyor, fiziksel, ruhsal sıkıntılar olarak. Veya çatışmalar olarak. Beden ve ruh dengede her zaman. Bedensel sıkıntılar da ruhumuzu bozuyor, kişisel takıntı, kaygılarda bedenimizi. Bunları çözmek için arada durup bir yavaşlayıp kendimize hayatımıza dışardan bakmalı.

Yeni yıla girmek her zaman için iyi bir bahane, yenilenmek için. Psikolojik olarak insan kendini yeni yıla, yaza, kışa girerken, ilkbahara ve sonbahara da girerken kendini yenilemek için hazır hissediyor. Ocak, Nisan, Eylül, örnekse iyi fırsatlar.

Kendimizi hayatımı kabul etmek affetmek barışmak için hiçbir zaman geç değil.

55 yorum:

  1. "Kafamız hep o anda bize gerekmeyen konularla, düşüncelerle dolu... "

    Bu cümleye o kadar çok katılıyorum ki ... Kalemine sağlık deep ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. camdan düşler.

      eveet öyle işte :) bunlardan kurtulma yöntemleri var, çeşitli teknikler var :)

      Sil
  2. Tam da son günlerde çok öfkeli ve kızgın ve affedemez hissederken kendine getirici bir yazı oldu teşekkür ederim efenim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. su.

      hımm bu konuda yutupta öfkeyi yenmek için dersler, demolar, yöntemleri deneyebilirsin :)

      Sil
  3. Her kelimene katıldım. Keşke bilmek, istemek yetse gerçekleştirmeye...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. manxcat.

      istemek yetmiyor tabii uygulamak için çeşitli teknikler var, yapılabiliyor yani, EFT gibi örneğin, olumlama ve tedavi teknikleri var. bunlardan kurtulmak mümkün yani :)

      Sil
  4. Affetmek kişinin kendine yapabileceği en büyük fayda ve sonrasında yaşayacağı en güzel özgürlük...

    YanıtlaSil
  5. Kendini affetmenin yanında kendini sevmek de çok önemli ki insan bir kere kendini affetti mi kendini sevmeye de başlıyor. Hayata farklı bakmak için bazı berbat günlerin yaşanması gerekiyor. Ama geriye dönüp baktığında iyi ki yaşanmış da buralara gelmişim diyorsun. Umuyorum ki hepimizin iyi anlamda yenileneceği bir yeni yıla gireriz. Herkese çokça sevgiler sana ise çok çok çokça sevgiler deeps. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eylül su.

      ne güzel yorum bu :) sana daa ciciş :)

      Sil
  6. Sen romantik ben realist nasıl anlaşacağız?:))) Sana cevaben Taksim Trio & Aleyna Tilki'den bir şarkı armağan edersem bu konuda düşüncelerimi en iyi şekilde aktarmış olurum:) Zalimlerle helâlleşmeyeceğim.
    https://www.youtube.com/watch?v=KRKb58nV8kk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bende !kızgın değilim çünkü öfkem bana zarar veriyor. yoksa kimseyi affetmiyorum dünya döndükçe kara kaplıda adları yazacak

      Sil
    2. kaplan diary.

      aleyna severim eveet o şarkı anladım :) bencesi ve sosyal psikologlara, sosyal hizmet çalışanlarına,terapistlere göre de ne olursa olsun affedilir ve iyidir :)

      Sil
    3. ters pabuçlar.

      ooo kara kaplı mı amanin :)

      Sil
  7. Yeni yıl için umutlanmak artık çok zor bakalım hangi felaketler kapıda :)

    YanıtlaSil
  8. Ahh ne iyi geldiiii:)

    YanıtlaSil
  9. Hayatın temposu artık öyle hızlı ki, insan durup da kendine bakmayı unutuyor.

    YanıtlaSil
  10. Annemiz babamız bize en iyi bildiği ebeveynlığı yaptı. Onların annesi babası da onlara en iyi bildiği ebeveynliği ve bize en iyi bildikleri byükanne büyükbabalığı yaptılar. Çünkü onlar da o kadar biliyor ve öyle gördüler. Büyüklerimiz bizim biz olmamız için yolumuzda rehberlerimiz. Onları biz seçtik. Ve onlar da bizi seçti. Hep birlikte ruhumuzun ulaşması gereken yolda ilerliyoruz. Yolumuzun varışımızın kolaylıkla olması için neler mümkün..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şapşik anne.

      çok güzel bir yorum bu, hak veriyorum :)

      Sil
  11. Ve bir affetmek denildiği zaman insanlar kaçıyor. Affedince herşeyi unutmak değil olay.. Aslında kızgınlık öfke ile o kişiye harcadığınız enerji kendinizde kalsa çok daha rahat ilerleyebilirsiniz..Affetmekten asıl kasıt bu.. O kişiye harcadığım enerjiyi kendime çekmeyi seçiyorum..

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler deep bu güzel yazı için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şapşik anne.

      bişi bişi diyel ciciş :)

      Sil
  13. Harika bir yazı, bütün olayı özetlemişsin eline sağlık Deepcim:)

    YanıtlaSil
  14. Affetmek yüklerden arınmak demek. Yeni yıla karahindiba çiçeği gibi, tüy gibi haifleyelerek girelim inşallah.

    YanıtlaSil
  15. Aynen, hiçbir zaman geç değil, bu cümle çok hoşuma gitti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kitap cumhuriyetim.

      hıhım evet vallahi öyle :)

      Sil
  16. Affedemez, affetmemesi lâzım...

    YanıtlaSil
  17. Kendimi affedemiyorum bazı konularda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      sende hep var bu de miii :)

      Sil
  18. Yeni başlangıçlar, yeni adımlar olsun... kırılsın tüm o kısır döngüler... pratiğe dökebilmek, hayata uygulayabilmek kolay olsun. Sahiden olsun ....

    YanıtlaSil
  19. böyle yazılarını okumayı özlemişim. geçen günlerde yolda giderken sabahın köründe herhalde pazara gidiyorduk hatırlamıyorum nereye gittiğimizi ama bir evden kahvaltı yapan insanların sesi sokağa taşıyordu. tabak çatal sesleri ve mırıltılı konuşmalar vardı o anda çay kaşıkları aynı anda şıngır şıngır yankılandı. mely dedi ki bu sesi özlemişim. sonra düşündüm ben de özlemişim. çünkü çocukken kalabalık olurdu sofra. sabahın kör karanlığında bir gözüm kapalıyken okula gitmek için kahvaltı etmeye zorlanırdım. sıcak çay ve ekmeğin kokusu ve o kaşık çatal sesleri o anda sadece başımı ağrıtır gibi gelirdi ama düşündüm de şimdi özlüyorum. ve bu sesin bu kadar dikkatimizi çekmesi de evet artık ev arkadaşımla ikimiz yine kendimizce kalabalık bir sofra gibi sofralar kursak da bir şeyler eksik geliyor. üstelik çayı da şekersiz içiyoruz artık. o gün şeker kullanmasam da bardağıma kaşık koydum. bir de şey geldi aklıma yine ortaokula giderken zannedersem saat üç gibi okul çıkışı olurdu eve gelirdik bir yere takılmazdık ve güneş batmaya hazırlandığı saatlerde salonda parke üzerine düşen güneş ışığının pencereyle çevrelenmiş alanına uzanır tembellik ederdim. dışarıda oynamaya gidemediğim için genelde canım sıkkın olurdu. ama şimdi o tembellik ettiğim anları özlüyorum. ay niyeyse gözlerim doldu be çok saçma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz gemi.

      yaaa bu nasıl duygusal, insancıl, tatlı bir yorum böyle, burnum sızladı benim dee :)

      Sil
  20. En önemli olan kendimizi affetmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diary of meri.

      çok doğru söyledin seeen :)

      Sil
  21. Duvara asılıp belirli aralıklarla okunacak bir yazı olmuş. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. turgay aksoy.

      yeni yıl öncesi moral olsun hepimizeee :)

      Sil
  22. Merhaba;
    Geçenlerde "duygusal zeka" ile ilgili bir makale okurken "geviş getirme" kavramını duydum ilk kez. benim beyin çok yapardı, yapıyor da hala. Geviş getirme çözüm için kullanılırsa beyin'i kendi silahıyla vurmuş oluruz ve "geviş getirme" hazmetmeye dönüşür böylece. Sonuçta ne kadar pişmanlıklarımız varsa çözülür. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. halil gönül.

      oooo pekiii bi şey öğrendik saool :)

      Sil
  23. müfred.

    ah tabii çocukluk travmaları insanın geleceğini belirliyor, atmak kolay değil tabii mutlaka ama hepsinin mutlaka tedavisi var yani :) o çocuk büyüyünce belki 20 yıl sonra affeder ama onlar için değil kendisi için, hayatına devam edebilmesi için :)

    YanıtlaSil
  24. kaplan diary.

    bunu psikologlara sormak lazım :)

    YanıtlaSil
  25. ilkay.

    hihihi belkiii olabileer :)

    YanıtlaSil
  26. evet kendimizi affetmek için tam şimdi zamanı. çok sevdim bu yazını.

    YanıtlaSil
  27. Haklısın en zoru insanın kendisini affetmesidir. Yeni Yıl için dileklerine katılıyorum. Bu arada sana da mutlu yıllar dilerim. :)

    YanıtlaSil
  28. müfred.

    hımmm iyi etmiş o zaman herhalde :)

    YanıtlaSil
  29. Herşeyi affedemiyorum maalesef 🙈

    YanıtlaSil