11 Kasım 2021 Perşembe

GİZLİ FORMÜL

 




Anneannemin evine gittiğimde buzdolabından kiraz, bezelye, salça aşırıp yerdim, çocukken. Konserve çiğ bezelye yemeyi de severdim. Teoman ile evlenmeyi hayal ettiğim zamanlar.

Çiğ köfte yoğururdu. Karpuzu çok ince dilim halinde kesip verirdi bana, öyle yemeyi sevdiğim için. Boşnak böreği, Arnavut böreği, çok iyi yapar zaten hep. Buzlukta dondurma yapardı bana. Meyve suyu, karpuz suyu, sütle ezerdi biraz, küplere koyup dondururdu. Vişne suyu, muzlu süt de dondururdu, biraz da şeker vanilini. Süt vanilin muz. Sütle kavun veya. Böğürtlen, kakao.

Hep anneannem gibi yemek yapmaya özendim. Eli çok iyi onun. Ona sorduğum zaman, o da annesinden öğrendiğini anlatırdı. Ama bunu gizlice yapmış. O zaman eskiden, anneannem küçükken, anneannemin annesi gençken, iki katlı ahşapmış galiba evleri. Alt katta misafir odası, salon, mutfak varmış, ahşap merdivenle çıkılan ikinci katta da iki yatak odası, biri büyüklerin, biri küçüklerin. Altta mutfaktan bahçeye çıkılırmış, tuvalet bahçedeymiş, üst kattan da bahçe terasa çıkılırmış. Bahçede yağ tenekelerinde çiçekler varmış.

Anneannem, annesinin nasıl yemek yaptığını öğrenmek istermiş hep, komşular da öğrenmek istermiş ama o söylememiş hiç, yaşlanıncaya dek. Mutfakta hep yalnız yemek yapmış. Anneannem yanına girememiş hiç.

Buna bir formül bulmuş, üst katta, alt kattaki mutfağın tavanına bir delik açmış, ufak delik, üstünü de kapatırmış zaten, ordan hep izlemiş annesini. Özellikle tatlılarda, kurabiyelerde iyi izlemiş, defalarca izlemiş, hep notlar almış.

Böylece, usta olmuş tabii. Ben de hep anneannem gibi yemek yapmaya özenirim. Ben de diyorum ki acaba gizlice anneannemin mutfağına kamera mı koysam?

39 yorum:

  1. Kesinlikle kamera koymalısın Deep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      elektronikçi mağazalara bi bakmalı o zamansa :)

      Sil
  2. Bazı insanların eli gerçekten lezzetli. Ve ne kadar öğrensen de onların yaptığı gibi olmuyor.

    YanıtlaSil
  3. Ay ne kadar güzel bir anı:) Anneannen çok akıllıymış, deliği nasıl açtıysa artık:) Sen de bir kamera koy öğren, iyi olur ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülten.

      dizilerde görüyoz hep kamera, neden olmasın :)

      Sil
  4. Ne güzel ya. Böyle yemekle ilgili hoş yazıları gördükçe kendi halime üzülüyorum valla. Benim çocukluğumdan beri yemekle aram olmadı. Şu an bile ne yemek yemeyi ne de yapmayı sevebiliyorum. Ne olacak benim bu halim bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kayıp fısıltı.

      seversin bir güüün yaa işallah :)

      Sil
  5. O resimdekinden bende istiyorum. Eğer videoları ya da tarifleri bize de vermeyi düşünürsen hemen koy derim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. she is the man.

      un kurabiyesi nefis de miii :) tamam annaştık :)

      Sil
  6. Anneannemin eli gerçekten de lezzetli benim de. Bazı insanların eli gerçekten çok lezzetli oluyor. Sihirli falan mı acaba :D Bence kameraya koymayı sen bir daha bir düşün :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimi övmek gibi olmasın benim de elimin lezzetli olduğu soylenir:) Bazı sırlar var tabi anneden kızına geçen ,ben bazı sırları veriyorum, yine de "seninki gibi olmuyor" deniyor 😅

      Sil
    2. gamzeli kız.

      oo sen de şanslısın o zamansaaa :)

      Sil
    3. gülten.

      ooooo iyimişsin seeen :)

      Sil
  7. Anneannemin anıları bize yadigar kalan yaşı oldukça ilerlemiş ve ben de en küçük torunlardan olduğum için mutfağında annem yemek yapar koyardı. Kalemine sağlık deep :)

    YanıtlaSil
  8. Nasıl bir lezzet olmalı ki tavan deldiriyor. Çok şanslı bir çocukmuşsun Deep :))

    Biz de anneanemin reçel kavonazlarının üzerinde biriken cevizleri, lokum, şekerleme paketlerini tırtıklardık çocukken :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yıldız.

      ha haa tavan deldiren lezzetler :) yemek konusu evet bizim aile çok düşkün yaa :) ne zevkli de mi öyle tırtıklamak :)

      Sil
  9. Bezelye konusu ilginçmiş. Dünyadan bir anda bezelye silinse "acaba ne oldu, bezelye diye bir şey vardı" demek aklıma gelmez. 😀
    Anneannen dedektif olmalıymış. Öğrenmelisin ondan her şeyi. Sonra yemek kitabı çıkarırsın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet.

      aaa bezelye, patlıcan, kabak, en sık yediklerim :) pekuuu :)

      Sil
  10. Ev güzelmiş ama wc'nin dışarıda olması gece ihtiyaçları için zorluk yaşatır. Köydeki evimizde de dışarıdaydı. Çocukken okul tatillerinde bir iki ay gider kalırdık. Geceleri biraz ürkerdim giderken, o aklıma geldi :))
    En büyük anneanne niye sır vermezmiş sebebini çok merak ettim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      ne güzel anılaar :) hiç herhangi bir nedeni yok, öyle alışmış, yalnız olmaya mutfakta :)

      Sil
  11. Ahahahaha:)) mutfağın tavanına delik açmak:) ahşap ev olunca sanırım hiç zor olmamıştır:) evet bence kamera koy :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürük ve ben.

      kamera işte modern delik ivit :)

      Sil
  12. müfred.

    ya bazı insanlar da öyle oluyor işte, sır gibii :)

    YanıtlaSil
  13. Ne güzel sağlıklı yemekler yaparmış. Hele dondurmalar, katkısız.
    Eskiden bir yemeğin püf noktası denen bir şey vardı. o eksik olursa yemek de olmazdı. Bazen tarif verilirken onu özellikle söylemezlerdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. makbule abalı.

      eveet öyle yaparlarmış değil mi :)

      Sil
  14. Canım çekti fotoğrafa bakınca. 🥲
    Delik olayı ne tatlı öyle ya. Kameralısı denensin efendim. :))

    YanıtlaSil
  15. Meyve sularından dondurma, hepimizin çocukluk anılarında muhakkak vardır.
    Kamera fikri tarifleri öğrenmek için iyi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir pembesever.

      eveet çocukluğumuz ne güzel yaaa :)

      Sil
  16. Sen kamera olayını iyi düşün mantikli :)

    YanıtlaSil
  17. benim de anneannemin evinde dışarıdaydı tuvalet sonra biz korkuyoruz diye banyoyu ikiye böldürüp içeriye inşa etmişlerdi yoksa kışın soğuk yazın da örümcekli oluyordu hele karanlıkta korkuunç :D ay bunların hepsinden bizde de yaşandı ama mutfağın tavanına delik açmamıza gerek kalmadı neyse ki anneannem öğretirdi bize o da annesinden öğrenmiş tabi :D ben de ondan öğrendim yemek yapmayı hala turşu falan yaparken ilk onu arar sorarım :) anneannemin evinin üstünde büyükannem yaşardı annemin babaannesi yani o anneannemi çağıracağı zaman bastonla yere vururdu kapı çalar gibi ^^ meyve suyundan buz bayılırım yaa ay bi de biz gül yaprağı toplar kaynayıp soğumuş suyla şişelere koyar sonra güneşte 7 gün kadar bekletir suya gül özü geçsin diye beklerdik sonra da bu suyu dondurur yerdik ^^
    teomana ben de aşıktım adam hala aynı görünüyor ya inanılmaz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz gemi.

      örümcekli tuvalet mi amanin :) iyi bak öğretmiş senin anneanneen :) bastonla vurmak ne tatlıymış :) aa gül suyu dondurması oooo :) teo eveey :)

      Sil
  18. Ya o tasvir ettiğin ev gözümde canlandı. Çocukken bizim WC de bahçedeydi. Saat Kulesi'nin tepesinin yıkıldığı depremden sonra korkudan gece tuvalete gitmez olmuştuk:) Bir de delik meselesi var. Bizim yatak odasının döşemesi ahşaptı ve altta da mutfak yer alırdı. Döşemede budağın biri düşünce bir delik oluştu. Küçükken en büyük zevkim o delikten aşağıda anneannemin yemek yapışını gözlemekti. Bir gün ne olduysa oradan parmağını mı soktu ne oldu anlamadım, hemen çektim kafamı geriye. O korkuyla bir daha bakamamıştım deliğe:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kaplan diary.

      aaa ha haaa yaaa gerçek anı ha çok tatlıymış :)

      Sil