19 Mart 2022 Cumartesi

2022 OSCAR ADAYLARI 4




Uluslar arası film adaylarını izleyemedim, çünkü birkaç tanesini nette bulamadım. Drive My Car'ı izlemiştim, The Hand of God'ı izledim, diğerlerini henüz bulamadım. Çeşitli adaylıkları nedeniyle Encanto'yu da izleyeceğim. Bu filmler artık Oscar'dan sonraya kaldı.

Bu yılın Oscar adayı filmleri genelde biyografiler ve yeniden çevrimler, bu da Amerikan sinemasının tıkandığını ve Oscar'ın da can çekiştiğini gösteriyor. Oscar'ın artık ortadan kalkması gerekiyor. Geçen birkaç yıldaki Suyun Şekli, Roma gibi filmler de Oscarın kan kaybettiğini gösteriyordu. Biri suya sabuna dokunmayan fantastik, diğeri de yine biyografi idi. Biyografiler sinemayı kurtarmak için bir yol. Aslında ayrı bir ödül kategorisi olmalı bunlar için. Biyografiler, belgesele yakın, sinemaya değil.

Son yıllarda Sefertası (2013), Asla Gözlerini Kaçırma (2018) gibi iki iyi sinema örneği var. Bunlar sağlam dramlar, hatasız. Bir de Pan'ın Labirenti (2006). O da fantastik türün hatasız örneği. Filmler bazen iyi oluyor, eskilerden Casablanca, Spartaküs, Baba Üçlemesi gibi. Bazen de filmler özel oluyor. Onları izleriz ama eleştirilmez onlar. Köprüüstü Aşıkları, Amelie, Leon gibi. Bu filmler denk düşme sonucu oluyor, senaryo yönetmen oyuncular tam denk düşer ve bu filmler çekilir ve özel veya iyi olurlar.

Şu anda sinema okullarında, ülkemizde, sinema öğretiliyor, Yeditepe, İstanbul Üni, Marmara gibi. Genelde sinema ile tiyatro birlikte öğretiliyor. Tiyatroyu iyi bilen yönetmenler daha iyi film çekiyor. Çünkü, dram konusu var. Bu dram konusunu Bertolt Brecht ortaya koymuş ve halen geçerli. Şöyle ki, filmde dram kuralları geçerli. Bir dram filmi çekiliyorsa yönetmen istediği gibi davranamaz. Ben böyle çektim diyemez, tabii der, filmi çeker, bu film sevilebilir, ödül de alabilir ama aslında çektiği bir film değildir, hatta çoğunlukla çöp diyebiliriz. Dram, öyküleme değişmiyor. Film hangi türde olursa olsun kurallar belli. Bu dramaturgi bilmeyen yönetmenler, bir filme benzemeyen, tarhana çorbası gibi filmler çekiyorlar. Ama örneğin, aday Campion'un Piyano adlı filmi de bu yönden kusursuz.

Bu yönden bakınca Nuri Bilge Ceylan'nın filmleri de hep kusurlu. Belki iyi bir filmi veya diziyi bir tiyatro hocasına, sinema hocasına sormak lazım hep. Ceylan da filmlerinde gündelik hayatta olmayacak konular kullanıp bir de gereksiz uzatmalar, konuşmalar yapıyor. Yine bu yönden bakınca bu yılın adayı Belfast tatlı bir film olmasına rağmen, din savaşları o bölgeye has olduğu için bu filmi ancak İrlandalılar anlar. Drive My Car'da şoför kadının hikayesi gereksizdi, Lost Daughter'da Ed Harris çok ilgisizdi konu ile. Dram bilmeyen yönetmenler konuları çorba haline getirince oyuncular da kurtaramıyor filmi.

Tabii bu noktada şu var, filmleri sevebiliriz, sevmeyebiliriz, kişisel beğenimize uygundur veya değildir, bunlar öznel bakış, bir de nesnel bakış var, tarafsız gözle bakıp sinema sanatı açısından değerlendirmek, bir eleştirmen tarzı gibi yani. Kötü filmi sevebiliriz, iyi filmi sevmeyebiliriz. Bir filmin iyi olup olmadığını dediğim gibi sinema veya tiyatro hocaları söyleyebilir ya da sinema kuramı üzerine ders alanlar veya çok okuyanlar.

Son yıllarda sinemanın kurallarına uygun filmlerden örnekler verirsek, Pain and Glory (2019), Elle (2016), Black Book (2016), The Two Popes (2019).

Şimdii gelelim adaylarıma:

En iyi film:

Gönlümden geçen: Belfast

Tarafsız görüşüm: Dune

Oskarı kime verirler: The Power of Dog

En iyi yönetmen:

Gönlümden geçen: Belfast

Tarafsız görüşüm: Licorice

Kime verirler: Campion

En iyi kadın:

Gönlümden geçen: Penelope

Tarafsız görüşüm: Stewart

Kime verirler: Chastain

En iyi erkek:

Gönlümden: Denzel

Tarafsız: Garfield

Kime verirler: Smith

Bunlar temel adaylar. Bunlar dışındaki adaylıklarda Judi Dench, Troy Kotsur. Ayrıca Dune ve No Time to Die, birçok dalda ödül alabilirler.

Bu Oscar'da 18 film izledim. Gözdelerim. Spencer, The Hand of God, Dune.

49 yorum:

  1. Bakalım kaçta kaç tutturacağız :)

    YanıtlaSil
  2. Sinema üzerine baya bilgin var Deep. Seviyorum bu yanını :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      birkeç ciddi sinema kitabı okununca oluyoo :)

      Sil
  3. çok iyi bir tahmin listesi olmuş deep, haydi bakalım :)

    YanıtlaSil
  4. Bir tek Dune izledim , onu da başlangıç filmi kapsamında değerlendirip baya hoş buldum. Buradan kalkıp oskarcığı versem haksızlık olur mu ? :)


    Suyun şekli niye ödül aldı sahi? bir de Pan'ın Labirenti'ne yarım saatten biraz fazla dayanabilidm :( sinema işinden anladığımı söyleyemeyeceğim elbet ama power of the dog çok bi fazla konuşuluyor gibi, diğer filmlerin isimlerini o denli duymadım ekran ve internetten. Benedict abi ile tek beklentim dr.strange'nin bir an önce gelmesi :)


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vakti dem.

      oscarı dune almalı zaten :) dr. strange eveeet :)

      Sil
  5. Ay ne güzel filmleri öncesinde izlemek. Bir arkadaşım da yapar bunu, Oscar öncesi tüm aday filmleri izler mutlaka ve ben yalnızca hayran hayran bakmakla kalırım :) Sana da öyle bakıyorum şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayata dair.

      heheee zamanın hiç yok demekkuuu :)

      Sil
  6. Oh very interesting darlinng

    YanıtlaSil
  7. Açıkçası çok takip etmiyorum bu Oscar ödüllerini filan. Belki bu sene takip ederim. Ya da senin paylaşımlarınla takip edebilirim belki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kayıp fısıltı.

      bikaç iyi film izlesen yether yaa :)

      Sil
  8. sadece bir sembol aslında en sevilenler ve en başarılı olanlar izleyici gözünde ve maddi kazanç yönünde çoğunlukla oscarlı değiller, oscar kazananlar da daha iyi işler yapıyor gibi bir fiziksel grafikte hala oluşamamıştır ama heyecan işte bakıyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahmet ozan.

      evet işte heyecan bahanesi oluyor :)

      Sil
  9. Yan hikayeler dikkat dağıtıyor, filmin başından kalkmadan izlediğim, bırakamadığım filmlere rastlarsam ortalama bir seyirci olarak mutlu oluyorum. Filmleri değerlendirmek için işin mutfağına inmek o tarafları da bilmek lazım... Biyografi için ayrı bir kategori şahane olurdu, fikrini sevdim... Tıkanmışlığın sonucu olarak yeni tarzlar deniyor olabilir yeni yönetmenler...
    Dabba'yı izlememişim. Onunla beraber Animasyon Mary and Max'ı da alıyorum. :) Drive my Car'ı dördüncü defa alıyorum. İçlerine İngilizce altyazı gömülmemiş bulabilirsem izleyeceğim inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      dabba ve never look away, son on yılın en iyi iki filmi bencesi :) mary and max ı ben de alayım :)

      Sil
    2. Animasyon buldum mu hiç dayanmıyor hemen izliyorum. Mary and Max stopmotion bir animasyon. Mektuplar üzerinden iki hayat önümüze geliyor ve konusu çok tatlıı çıktı:)

      Sil
    3. film gündemi.

      izlerim tabisiii :)

      Sil
  10. Takip edeceğim sonra gelir yorum yaparım. Merak ettim bakalım oscarı kimer verirler tutacak mı? Ayrıca diğer filmlerden izlemediklerimi not ettim

    YanıtlaSil
  11. Uluslararası film adaylarında Lunana hiç ilgimi çekmedi nedense, internette aratmadım bile. Onun dışındakilerin hepsi düşmüş olmalı, arkadaşım netten altyazılarını da bularak izlemişti hepsini.

    Değindiğin konulara katılıyorum. 7-8 biyografi filmi izledik, bir de yönetmenin kendi hayatından az buçuk otobiyografik yanları olan Belfast-Licorice tarzı filmler vardı. Çok fazla uyarlama senaryo da vardı, özgün senaryo kategorisi daha iddiasız ona göre. Bir de gerçekten işin teknik kısmına hakim kişilerin filmlerden beklentileri de yorumları da bambaşka oluyor. Onların görüşleri çok değerli bu yüzden, biz daha duygusal anlamda yaklaşıyoruz filmlere.

    Bakalım kimlerin tahminleri tutacak, ben herkesinkini okuduktan sonra yazmayı planlıyorum :D Taslak liste yaptım kendime ve onda bile çok zorlandım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. vulnicure.

      eveet özgün senaryo hiç yok nerdeyse bu sene :) lım lım :) seni seniiii :) aman çok da düşünme :)

      Sil
  12. Çok bilgilendirici ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Dune ve Kristen Stewart da benim gönlümden geçenler. :)

    YanıtlaSil
  13. Amerikan sineması can çekişiyor bence de eski tadı yok..
    Bir röportajında okumuştum aslında Nuri Bilge Ceylan filmlerini 6 saatlik çekiyormuş ve 3 saate zor indiriyormus çok uzun yani..Aslında kendisi iyi fotoğrafçı ama filmler uzun işte:)
    Benim fikrim en iyi filmi Dune alır ama senin tahminler de olabilir tabii deepcim:)
    Güzel, sanatsal bir yazı olmuş severek okudum tespitlerini:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düş tasarımcısı.

      ceylan ın filmleri amaniiin :) dune en iyisi ama vermezler gibi :)

      Sil
    2. Ay Will Smith ne yaptı öyle ya dünkü törende, gitti sunucuyu yumrukladı,izledin mi deepcim :)

      Sil
    3. düş tasarımcısı.

      gece izlemedim de dün öğlen yutuptan özetleri izledim, ayıp etti will valla :)

      Sil
  14. 94. kez sahiplerini bulacak, vay be!
    Blog'umdaki son yazım kesinlikle ilgini çeker, tv-sinema sektörü üzerine :)

    YanıtlaSil
  15. Encanto'yu ben de düşünüyorum. Animasyonları ihmal ettim bu ara. Belfast çok güzeldi, ben sevdim. Ama konuyu bilmediğim için filmi izlemeye başlayınca durdurup googla'dan bakmıştım neymiş diye.The Hand of God'ı Oscar adaylığından önce bir kaç yerde kötü yorumları okuduğumdan izlememiştim. Öyle kaldı

    YanıtlaSil
  16. Ben de dün Istakoz adlı filmini izledim.Çok sert filmler yapıyor Yorgos Lanthimos.Bekarlara yapılan zulmü anlatan distopik bir film.Tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yurdagül çelik.

      lanthimos evet, ıstakoz u izleyim ben de :)

      Sil
  17. ilkay.

    önemli değil ya oscar filmlerii :)

    YanıtlaSil
  18. Şahane yazmışsın Deepcim bilgilendim, oskarlar kime gidecek acaba, Dune birkaç tane alır bence:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eren.

      lım lım, dune valla ses görüntü kostüm teknoloji filan alsın yani :)

      Sil
  19. Dune'u çok merak ediyorum🤔

    YanıtlaSil
  20. Dune'un en iyi filmi alacağını sanmıyorum ama belli de olmaz. Benim tahminler genelde tutmaz zaten :-)

    Bu arada güzel bir etkinlik başlattım Deep. Vaktin olduğunda bakarsan sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şule uzundere.

      bakalım az kaldı oskar törerine :) etkinlik, pekii :)

      Sil
  21. En İyi Filmi öznel bakış açılarının toplamı belirledi:)

    YanıtlaSil
  22. Ben bu yazıya yorum bıraktığıma yemin edebilirim ama ispatlayamam :)))
    Yapmamış mıyım yoksa :/
    Hay allah :/

    Olaylı bir oscar gecesini daha atlattık. Ben töreni tam izleyemedim hala ama olaylar hiç durulmamış sanki. Isrtarla Smith diyordum keşke Garfield'e verselerdi diyorum şi,mdi :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oytunla hayat.

      smith haklı olsa da yumruk olur mu yaa törende :)

      Sil
  23. Merak ettiğim king richard, dune filmleri.

    YanıtlaSil