6 Mayıs 2022 Cuma

PAZAR

 




Karadeniz. Bir kasaba. Dağınık evler, bir sürü ağaç. Büyük ve derin bir nehir var. Nehir çok hırçın, hızlı. Bulunduğu yatağı bayağı oymuş, çok aşağıda akıyor. Üzerinden tahta bir köprü geçiyor.

Köprüye yakın yerde yanında bir süredir yaşadığım ailenin evi vardı ve onun biraz ilerisinde beton bir alan yapılarak pazar yeri oluşturulmuştu. Pazar yeri diğer yerlerden yüksekte duruyordu, ağaçlar daha alçaktı çevresinde. Ben de her şeyi yukardan görüyordum ilk başta hikayeci bakış açısı gibi öyküye sahip değildim, ilk başta çevreyi görüyordum.

Pazar alanı üzerinde evlerin taşınarak yan yana geldiğini gördüm bir an. Allahım dedim bu Karadenizliler evlerini sırtlarında taşımayı bile öğrenmiş, çok değişik çalışıyor zihinleri. Zannettim ki ahşaptan yapılma kocaman üç katlı evleri insanlar taşıyıp pazar yerinde yan yana dizdiler. Yakına gidince öyle olmadığını gördüm.

Gördüğüm şeyler ev değilmiş. Pazarcı teyzeler birbirlerinin üzerine tırmanmışlar kule gibi. Ürünlerini de boyunlarına astıkları taşınabilir tezgahlarda satıyorlar. Bazı eşler onları yukarıda tutabilmek için destek oluyor, kadınlar onların omuzlarına basıyordu. Ama insan kulesi çok yüksekti, üç katlı ev yüksekliğinde. Bu nasıl bir pazar anlayışı diye düşündüm. Altta kalan daha çok satış yapar ama üstünde çok yük var, yukarıdakinin keyfi yerindedir ama satış pek yapamaz. Yukarıya çıkıp nasıl bir şey alacağız?

Neyse teyzeler de hep deniz ürünü satıyordu. Biraz da sarma dolma, midyeler. Balıklar, ahtapot. Bunları da eşlerine pazarda yardım etmeyen diğer adamlar avlıyormuş yan taraftaki nehirden. Yani adamların bir kısmı pazarda kadınlara destek bir kısmı da avcı. Bütün köy aynı şeyleri avlayıp satıyorsa kime satıyorlar diye düşündüm ama cevap bulamadım.

Avcılar nasıl avlanıyor diye bakmak istedim. Nehre doğru uzanan çok geniş bir iskele gibi bir platform vardı. Üzeri asma yapraklarıyla gölgelik şeklinde kapalıydı. Zemindeki bazı boşluklardan aşağısı görünüyordu. Bazı oltaları o küçük boşluklardan sallandırmışlardı. Üç tarafta aşağı inen ağları taşıyan makaralı vinç gibi bir şeyler vardı. Adamlar çocuklar sürekli koşturuyordu, hareketliydi ortam. Sonra benim ayağım takıldı suya bakarken ve aşağı düştüm.

Suyun içinden kafamı hemen çıkartamadım. Nefes alamadım. Rüyam takıldı orada. Çıkacak gibi oluyorum ama çıkamıyorum bir türlü. Sonra sudan başımı çıkartmayı başardım. İplerle beni yakalayıp uçurumdan yukarı çektiler sonra. Sonrasını tam hatırlamıyorum, yanında kaldığım ailenin evindeydim, gece olmuştu. Rüyamda sudan çıkarken bayılmıştım. Rüyamda uyanmaya çalışırken gerçekte uyandım.

50 yorum:

  1. Yine film gibi bir rüya, hayır olsun inşallah Deep:)

    YanıtlaSil
  2. Ne renkli ve ilginç bir rüya. Gözümde canlandırmaya çalıştım. :) Geçen bir rüya gördüm ben de. Yağlı boya kursuna yazılmak istiyormuşum, eve bir hoca gelmiş ders vermeye. Sonra bana diyor ki ayçiçek yağıyla boya yapmayı öğreten kursumuz daha ucuz, istersen ona katıl. 😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesin yağa gelen zamları düşündün Duygu;)

      Sil
    2. Yağ muhabbeti çok döndüğü için ondan girmiştir rüyama evet. :))

      Sil
    3. duygu emanet/gülten.

      eveet, yağın pahalı olması rüyalarımıza girebilir, belkii margarinle daha ucuz olabilir resim yapmak hihihi :)

      Sil
  3. Hayır olsun inşallah deep :)

    YanıtlaSil
  4. yaa buz gibi nehirde yüzmek de herhalde güzel bir şeydir ama düşmek kötü tabi benim de bazen rüyam takılı kalır aynı sahnede bir türlü ilerleyemem tuhaf oluyor öyle :D pazarcı teyzeler neden kule gibi çok ilginç baya da düşündürücü bir rüya olmuş bu :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz gemi.

      ya rüya takılması ivit fena yaa, çözülmemiş rüyalar :)

      Sil
  5. Gerçek sandım bir an... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. swotpisces.

      uyurken insan gerçek sanıyor rüya görürken :)

      Sil
  6. Sürükleyici bir öykü gibi.İnsan gerçekle düşü karıştırarak okuyor adeta. Karadenizlilerin içtenliği güzel gelir bana.. Küçücük toprak parçalarına neler ekiyor, harikalar yaratıyorlar. Tasvirler güzeldi. Karadeniz'in o güzelim doğasını yeniden düşündürdü bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. makbule abalı.

      karadenizi de bilmem, nerden girdiyse rüyama :)

      Sil
  7. Rüya muazzım güzeldi. Suya düşmeseydin kim bilir daha neler çıkardı karşımıza. Pazar yerindeki kadınları gözümün önünde canlandırmaya çalıştım. Sattıkları ürünleri ise canım çok çekti. Almak için omzuna çıkacak birilerini bulmalı öncelikle :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      ha haa valla balık kalamar filan :)

      Sil
  8. Hayır olsun :) sanki kitaptan hikaye gibi rüyaymış 🙆‍♀️ ya da Miyazaki filmleri gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pastel.

      oooo miyazaki tarzı rüya :) iyimiş :)

      Sil
  9. Pazarcı teyzeler kule gibi birbirinin üzerine tırmanmışlar buna güldüm. hayal etmeye çalıştım. Nasıl olur diye. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. parıldayan çiçek.

      nasıl olur acaba sahiden :) yukarı doğru kermes gibi :)

      Sil
  10. aaa burda yaşayan bi blog gördüm

    YanıtlaSil
  11. Ama ben de geçen rüyamda turkuaz renkli muhteşem bir deniz gördüm. Yüzemeden uyandım yine....

    YanıtlaSil
  12. :)) Önce bir anısını anlatıyor sandım. Aklıma Yusufeli ve Çoruh'un kolları geldi. Sonra uzaktan üç katlı ev gibi görünen pazarcı teyzelerin tezgâhlarıyla birbirinin üstüne çıkması ancak masalda olabilir dedim. Daha sonra tahta köprüdeki delikten balık avlayanlar ve deliğin içinden nehre düşmen! Yok dedim bu masallarda bile olmaz. Olsa olsa bizim kız yine rüya görmüş olmalı:))

    YanıtlaSil
  13. Rüyanda mı gördün? Güzeldi ama tebrikler.

    YanıtlaSil
  14. İlginç bir rüya. :) Rüyalarımı bende not alıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gizli pencere.

      sabah yazmak lazım eveet :)

      Sil
  15. İnsan kulesi 🤣🤣🤣

    YanıtlaSil
  16. İnsan kulesi ile satışlar çok düşer Deep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaşamdan yazılar.

      ha haa evet yanlış pazarlama taktiği :)

      Sil
  17. Merhabalar.
    Uzun metrajlı çok açık ve seçik ve aynı zamanda yoruma açık bir rüya görmüşsünüz. Hayırdır inşAllah diyelim hayır olsun. Bizim oralarda rüyasını anlatan birine dinleyen "hayırdır" der, anlatan da "hayrın karşı gelsin" der. Gördüğünüz rüya İnşAllah Rahmani bir rüyadır.

    Bu rüyada size sormak istediğim bir husus var. Bu rüyayı sabaha karşı mı gördünüz, yoksa gecenin derin saatlerinde mi? Bu kadar net hatırlanan rüyalar daha çok sabaha yakın saatlerde görülmektedir. Gecenin derin vakitlerinde görülen rüyalar ise, gündüzün ilerleyen saatlerinde size gördüğünüz rüyayı hatırlatacak bir durum ile karşılaştığınız da hatırlarsınız. Bu durumu bazıları da reenkarnasyona atfeder. Aslında bu durum bir reenkarnasyon değil, daha önce rüyalarda görülen olayların ta kendisidir. Ben bu durumu çok yaşadım.
    Bugün özel bir gündür. Bu vesileyle tüm annelerimizin Anneler Günü'nü kutlarım.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. recep altun.

      hayrın karşı gelsin, bunu bilmiyordum, güzelmiş, teşekkür ederim :) hımm, sabah uyanınca not aldım, o zaman herhalde sabaha karşı görmüş olmalıyım :) anneler günü eveet teşekkürler :)

      Sil
  18. Rüyalar gerçek olsa seni her gün görürdüm diyor ya şarkı. Senin rüya çok fantastik. Gerçek olursa fena çok fena 😄😄😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mavilale.

      ne güzel sözler ama değil mi :) aman tabisi iyiki rüya sadece :)

      Sil
  19. Ne çok özledim blogu...Karadeniz nasıl acaba, Akdeniz'den çıkamamışım hiç diye düşünürken yazına denk gelmiş bulundum💜

    YanıtlaSil
  20. Dedim deep yine harika anılarını derlemiş ama sonuna gelince dedim ne oluyooor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sıradan bir kaktüs.

      ama sadece bir rüya idi buuuu :)

      Sil
  21. En başta rüya olduğunu anlamadım diyorum ki nasıl mümkün:)

    YanıtlaSil
  22. Ne güzel rüya ya, rüyalarımda bile gerçeklikten uzaklaşamıyorum ben :)

    YanıtlaSil
  23. Sürükleyici bir rüya😄

    YanıtlaSil