21 Aralık 2022 Çarşamba

21 ARALIK

 



21 Aralık, önemli günlerden dünyada, doğa olayları açısından.

Kış gün dönümü, günün en kısa gecenin ise en uzun olduğu gün. 21 Aralık gün batarken ve 22 Aralıkta gün doğarken gerçekleşiyor bu gün dünümü, kısa bir an için. Dünya ve güneşin duruşuyla, eksenlerle ilgili. Güneşin dünyaya en uzak durduğu an diyebiliriz. 21 Haziran da tam tersi.

Eski çağlarda bilim henüz gelişmemiş olduğu için insanlar doğa olaylarına bakarak dünyayı, evreni, hayatı yorumluyordu. Bütün doğa olaylarına çeşitli anlamlar yüklüyorlardı. Bu şekilde bir anlamda doğadan korkularını azaltıyorlardı. Veya kontrol ettiklerini düşünüyorlardı. Onlara yakarmak da var tabii.

Eski tanrılar da hep bu şekilde ortaya çıktı. Geçmişe bakarsak o kadar çok tanrı var ki dünyada. Her kabile, her toplum kendi tanrılarını getirmiş. Aslında hep aynı doğa olaylarına bakarak hep aynı tanrıları düşünüp farklı adlar vermişler. Onlara en büyük tanrı, en yüksek gibi isimler vermişler. Bulutların üstünde ışıklar içinde oturan bir tanrı. Binlerce yıl önce oluyor bunlar.

Kış gün dönümü de hem doğu hem batı toplumlarında önemli olmuş. Türkler veya eski Türk soyundan gelen kavimler 21 Aralıkı yılbaşı kabul etmişler, birkaç bin yıl önce. Doğuda veya batıda bu güne çeşitli isimler vermişler. Yule, Yalda gibi.

Günümüzde de doğaya yakın yaşayan insanlar, spiritüel gruplar, kendilerine Vica diyenler, günümüzün tatlı cadıları yani, modern paganlar kutluyorlar bu günü.

Biz Türkler de bugün nar yiyelim bereket olsun. Narı kırıp yiyelim, parçalarını da çevremizdekilere verelim onlar da yesin, böylece neşe ve bereket artsın.

42 yorum:

  1. Eskilerin bir bildiği varmış. Yok yok yok çok bildiği varmış :)

    YanıtlaSil
  2. Bir de gece ders çalışanlar film dizi izleyenler gündüz uyuyup gece uyananlar için de önemli olmalı herhalde di mii :D

    YanıtlaSil
  3. Ben 21 Aralık 2022'yi kaçırdım. Aslında 21 Aralıkla ilgili bir yazı hazırlamam gerekiyordu. Evde kırıp yiyecek bir narımız bile yok! Ta öyle işte 21 Aralık'a hazırlıksız yakalandım...

    21 Aralık'ı hatırlattığınız ve bugünle ilgili bir yazı paylaştığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Bugünle ilgili değişik bilgiler öğrenmiş oldum teşekkürler😊

    YanıtlaSil
  5. Neşe ve bereket artsın çoğalsın:)

    YanıtlaSil
  6. Eskiden insanlar doğa ile daha haşır neşirmiş o yüzden gün dönümleri önemli tabii, belli ritüeller icat edip hem kutlamak hem de dikkat çekmek istemiş olabilirler. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. eskiler ayrı bi alemmiş, tanrı yapıp acıkınca yerlermiş :D şimdikiler daha başka bir alem, herkesin anlayabileceği bir kitabı okuduklarını iddia edip kabul etmiyorlar :D

    YanıtlaSil
  8. Evde nar yoktu ya hazırlıksız yakalandım. :D

    YanıtlaSil
  9. Uzun gecede kitap okudum. :))

    YanıtlaSil
  10. Uzun gecede kitap okudum. :))

    YanıtlaSil
  11. Havaların niye bu kadar soğuduğu anlaşıldı. Güneşten iyice uzaklaşmışız. :) 21 Aralık benim için kayıp bir gün oldu. Bu önemli olayı bile atlamışım. Geç fark ettiğime üzüldüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      olsun olur bazen üzülmeee :)

      Sil
  12. ilkay.

    ben de kelime oyununu yazıyordum şimdi :) akşama yayınlarım artık :) kelimeler : evren/böcek/robot/düşünce/ateşböceği :)

    YanıtlaSil
  13. ilkay.

    sana daaa rastgele hihihi :)

    YanıtlaSil
  14. müfred.

    hıhım eveet :)

    YanıtlaSil
  15. ilkay.

    vallahi yaa haklı :)

    YanıtlaSil
  16. 21 Aralık gününü seviyorum, çünkü en uzun gece sonrası gecelerin kısalıp gündüzlerin uzayacağının işareti ve ben de gündüz insanıyım :D Narımızı kırmasak da kesip yedik :) Bol bereketli, şifalı, mutlu, sevgili ve huzurlu yıllarımız olsun <3

    YanıtlaSil
  17. Evet, haklısın deepciğim, insanlar bir bakıma Tanrıları içat etmişler ve böylece dinler doğmuş. Keşke herkes bunu bilse, anlasa....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bücürük ve ben.

      din savaşları tarih boyunca çok ölüme mal olmuş.

      Sil
  18. Amaan o vicalar tam bir hayal kırıklığı :)))

    YanıtlaSil
  19. Doğa takvimini takip etmeyi seviyorum, çünkü ne kadar gelişirsek gelişelim ondan ayrı değiliz.21 Aralık kışın başlangıcı, içe dönüp güçlenme zamanı.beraber kutlamış olduk:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tosbağa günlüğü.

      eveet ne güzel söyledin :)

      Sil
  20. Hmm, geçenlerde yılbaşı için huzurlu müzikler ararken Yule (Lisa Thiel söylüyor) adında çok hoş bir şarkı bulmuştum, demek ki adı buradan geliyormuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kayıp fısıltı.

      eveey senin insta story de gördüydüm de ondan bu yazıyı oku dedim sanaa :)

      Sil
  21. Artık bahar gelsin deep ☺️

    YanıtlaSil