16 Eylül 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 265


Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu bulup o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Ortalama insan sağlığı standardı gelecekte düşer mi?"

Gün geçtikçe insan sağlığını ve sağlık koşullarını nasıl iyileştireceğimizi daha iyi biliyoruz.

Sigara paketleri üzerindeki uyarılar örneğin. Bu bile bir gelişme. Dünya üzerinde gelişmiş ülkelerde sigara içenlere artık zavallı gözüyle bakılıyor.

Beslenme alışkanlıkları da değişiyor. Gelişmiş ülkelerde sağlıklı beslenme yaygın. O ülkelerde Burger King, Starbucks gibi yerler tutulmuyor. Bizim gibi ülkelerde seviliyor.

Tıp ve ilaç sektörleri de sürekli gelişiyor. Bu da olumlu, sağlığımız açısından. Pandemiden sonra hastalıklar, kalp, kanser de arttı ancak.

Böyle bakınca insan sağlığı gelecekte daha da iyi olacak diyebiliriz.

Ama başka yönden de bakılabilir bu konuya.

Beslenma alışkanlıkları değişti. Evlerde bile hızlı, kolay pişiriyoruz. Mikrodalga, Airfryer örneğin. Tavuk, köfte, balık hemen hızla pişiyor. Tencere yemeği azaldı. Nerdeee annelerimizin dolmaları.

Aburcuburlar da arttı. Çok çekiciler. Yemek yapmayı sevenler, zaman ayıranlar gün geçtikçe azalıyor. Trendyol Go gibileri de var. Dışardan siparişle yemek genellikle daha ucuz.

Hareketsizlik, obezite artıyor. Evlerimiz teknolojik alet dolu. Bu da hareketsizlik getiriyor. Evde film izlemek gidip parkta kitap okumaktan kolay. Türkler de zaten Insta Reels bağımlısı. Dünyada lideriz.

Tembellik, ekran izlemek. Doğada zaman geçirmek azaldı.

Böyle düşününce, ilerde sağlığımız kötüleşecek demektir.

Zamanı olan, isteyenler yazsııın yaniii!

12 Eylül 2024 Perşembe

BCP 24 AĞUSTOS RAPORU


Blogları Canlandırma Projesi Ağustos ayı temaları şunlardı: Yapay Zeka/Hayvan Hakları/Eğitim/Romantizm/Hukuk/Tıp/Webtoon.

BCP Eylül temalarımız ise spor, sonbahar, Paris (sevgili Fighting önerileri), politik film ya da kitap, ölmeden önce okunması izlenmesi gereken kitaplar filmler (sevgili Yüreğimin İklimi önerileri).

BCP'ye katılıp yazmak isteyenler, temaya uygun okuyup izledikten veya çeşitli etkinliklere katıldıktan sonra (yani gezi, şov, seminer, her şey olabilir tabii) bloglarında örneğin BCP Eylül diye bir başlıkta yazabilirler. İsteyenler katılabilir.


Ağustos ayında katılıp yazanlar:

BONHEUR: Film ve Webtoon

https://murekkeplehayaller.blogspot.com/2024/08/bcp-agustos-yapay-zeka-hayvan-haklar.html

BEZ CADILARI: The Spirealm adlı Kore dizisi

https://bez-cadilari.blogspot.com/2024/08/the-spirealm-konusu-oyuncular-yorumu.html

NURGÜL K.-Lovely Runner adlı Kore dizisi

https://kitapseninarkadasin.blogspot.com/2024/08/kore-dizileri-lovely-runner-bcp-agustos.html

YÜREĞİMİN İKLİMİ-Filmler

https://yuregiminiklimi.blogspot.com/2024/08/bcp-blogger-canlandirma-projesi.html

HÜMEYRA ÖZKAN-İslam Tıp Alimleri

https://hmeyraoz38.blogspot.com/2024/08/bcp-bloglar-canlandrma-projesi-agustos.html

MY REAL-Kore Dizileri

https://myreal03.blogspot.com/2024/09/bloglari-canlandirma-projesi-8.html

DEEP-Kore dizileri

https://sadevederin.blogspot.com/2024/08/bloglari-canlandirma-projesi-8.html

MAKBULE ABALI-Romantizm üzerine bir yazı

https://ucunkuslar.blogspot.com/2013/11/iyi-gunde-kotu-gunde.html

FIGHTING-Webtoonlar ve Manhwalar

https://fightiingg.blogspot.com/2024/09/korenin-cizgi-romanlar-ii-webtoon.html

OKURIX-Kung Fu Panda 4 adlı anime film

https://okurixx.blogspot.com/2024/09/bcp-agustos-kung-fu-panda-4-animasyon.html

TEFRİKA-Psycho-Pass adlı anime dizi

https://svdozb.blogspot.com/2024/09/psycho-pass-anime-tantm-ve-yorumu-i-bcp.html

Yazanlar olursa veya gözden kaçırdıklarım olursa eklerim.

9 Eylül 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 264


Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyoruz, o konuda yazıyoruz. Herkes yazabilir, herkes sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Halk kütüphanelerine yakında gerek kalmayacak. Bütün hizmetler, kitaplar, herkesin ulaşabileceği şekilde nette çevrimiçi olcak. Bu durum bizim için avantajlı mıdır?"

Avantajlı tabii. Kitap almak için kütüphaneye gitmeye gerek kalmamalı artık. Veya tez yazarken kütüphane kütüphane mi gezecez yani artık. Kütüphane kartı mı olurmuş artıkın.

Her şeyi netten alıyoruz artık. Koltuk, havlu, eyeliner, buzdolabı, dürüm. Netten almadığımız ne kaldı ki? Bamya, deterjan, hepsini alıyoruz. Üstelik kargo ile eve gelmesi, evde pişirmekten daha ucuza geliyor. Veya malları hizmetleri daha ucuza alıyoruz.

Halk kütüphaneleri de artık nette olsunlar. Ordan ödünç alıp okuruz. Milli Kütüphane de sembolik olarak dursun Ankara'da. Müze gibi gezeriz.

Halk Kütüphaneleri basılı kitaplarla dolduracaklarına binalarını, teknolojilerini geliştirsenler, bize online hizmet etsinler.

Özellikle, çocuk romanları, hikayelerini, dil geliştirme kitaplarını online hizmete açsınlar, tamamen. Basılı kitap okuyan çocuk mu kaldı. Bütün çocuklar evlerinin önünde, evde hep netteler.

Siz ne düşünüyorsunuz? Zamanı olanlar ve isteyenler yazsınlaaar!

6 Eylül 2024 Cuma

YENİ FİLMLER





Bu yaz sinemalarda oynayan/oynamakta olan vizyon filmleri. Netteki sitelerde veya çeşitli medya kanallarında izlenebiliyor. Demirkubuz’un Hayat’ı ise henüz nete veya televizyona düşmedi ancak vizyona girdi. Hayat, Oskar’a aday olunca Nuri Bilge Ceylan travma geçirmiş olabilir. Araları hiç iyi değil çünkü.


TWISTERS

Kasırgalar

The Mandalorian’dan tanıdığımız Kore asıllı Amerikalı yönetmen Lee Isaac Chung’un 2024 filmi Kasırgalar bol aksiyonlu, heyecanlı bir felaket filmi. A.B.D.’nin ünlü kasırgaları, hortumları filmin konusu.

Başrollerde Daisy Edgar-Jones ve Glen Powell. Jones’u son zamanlarda çok filmde ve dizide izledik. Normal People, Fresh, War of the Worlds, Where the Crawdads Sing. Oynadığı kötü film yok şimdilik. Glen Powell da öyle. Anyone But You, Top Gun:Maverick, en yeni filmleri.

Bir tornado uzmanı Oklahoma’da kasırgaları izlemeye çağırılır. Yanına iyi bir teknik ekip verirler. Basın ve halk da yakından ilgilidir. Ekip canları pahasına kasırgaların etkisini azaltmaya çalışır.

Türü sevenler için izlemeye doyum olmayanlardan. Not:3/4


ALIEN:ROMULUS

Evil Dead, Don’t Breathe filmlerinden tanıdığımız Fede Alvarez bu kez bir bilimkurgu/korku serisinin devamını çekti. 2024 yapımı ünlü Yaratık’ın yeni bölümü. Oyuncular az tanınanlar arasından seçilmiş.

Filmde yaratıklar ve aksiyon,korku bölümleri oldukça iyi. Yeni ortaya çıkan yaratıklar da var. Film uzay gemilerinde ve karanlıkta geçiyor. Alien serisini sevenler bu filmi de severler.

Uzaya çıkan araştırma gemisine uzayda terk edilmiş bir uzay gemisinden yaratıklar gelir. Dünyaya dönmeden bu yaratıklardan kurtulmak gerekir. Dünya da zaten artık bugünkü gibi değildir. Dünya da artık karanlıktır. Not:3/4


THE CROW

Snow White and the Huntsman ile bildiğimiz yönetmen Rupert Sanders’ten bu kez bir fantastik bir aşk filmi. Başrolde It, Barbarian ile tanıdığımız İsveçli Bill Skarsgard. Film, 2024 yapımı ve kanlı bir romans.

Genç bir oğlan ile genç bir kız birbirlerini severler. İkisi de öldürülür. Oğlan öbür dünyaya gitmeden önce bir pazarlık yapar. Dünyaya dönecek, intikam alacaktır, sevdiği kız hayata dönecek ama kendisi dönemeyecektir. Bir karga eşliğinde dünyaya döner.

Karanlık, sert, estetik. Türü sevenler için. Not:3/4


IT ENDS WITH US

Bizimle Başladı Bizimle Bitti

2024 romantik dram filmi. Yönetmen Justin Baldoni aynı zamanda başrolde filmde. Karşısında ise Gossip Girl’ün Serena’sı Blake Lively. Lively, yıllar sonra da güzel.

Orta yaşlı Lily Bloom bir çiçekçidir. Adı da uygun. Yani, zambaklar açıyor. Lily, doğduğu şehre döner. Bir doktor ile tanışır, ilişkileri olur. Ancak, şehirde ergenlik sevgilisi de karşısına çıkar. Doktor ile evlenir, eski sevgilisi ile de arkadaş olur. Ancak, ilişkiler her zaman umduğumuz gibi bitmez. Estetik, zarif film. Not:3/4

4 Eylül 2024 Çarşamba

TATLI RÜYALAR

 


Tepsinin yarısını yerim dedi adam. Dediler, tepsi 8 kilo, yiyemezsin. Su getirin dedi. Baklavaları teker teker yedi, her bir dilimde su içti, 4 kilo yedi yani. Biz de kazandibi yerken izledik. Tatlı bir rüyaydı. Neyse ki rüyada kilo alınmaz.

……………………

Somunları tutmak için ne alayım diye sordu kadın. Tornavida mı, pense mi, İngiliz anahtarı mı?

Somun anahtarı, dedim. Vidanın ölçüsüne göre.

Bauhaus Hırdavat bölümündeyim bu kez de rüyamda. Vidalar filan. Boya bölümü var, banyo bölümü var ama hırdavat daha ilginç. O yüzden burada çalışmak istedim, rüyamda tabii.

Korku filmi gibi. Hani korkularda adamın yüzüne çivi atarlar ya matkap gibi bir aletle. Kapı kolları, halat, ip, zincir. Tam seri katil aletleri. Sayım olunca vidaları sayıyorum.

Kural şu. Hiçbir müşteriyle göz göze gelmeyeceksin. Gelirsen, mağazanın öbür ucundan koşarak gelip soru soruyorlar. Kapı kolu seçer misin?

Banyo bölümünden bir kadın geldi, klozet alacakmış. Banyo bölümüne gitseniz ya teyzeciğim dedim. Ben gidemem dedi. Utanıyormuş klozet hakkında konuşmaktan. Beni gönderdi.

………………

Gece aya bakıyordum. Avuçlarımı aya doğru uzattım. Avuçlarımın arasına aldım. Ellerimi sürttüm aya. Ayın ışığını topladım. Sonra o ışıkla yüzümü yıkadım. Artık ışığım hiç bitmez diye gülümsedim. Mistik bir hareket yapmış gibi oldum bu rüyamda.

2 Eylül 2024 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ 263




Ağaç Ev Sohbetlerimiz devam ediyor. Her hafta bir sohbet konusu buluyor ve o konuda yazıyoruz. Herkes katılabilir, yazabilir, sohbet konusu bulabilir.

Haftanın konusu: "Sanat, kültürümüzün bir parçası ancak insanlar sanattan çok bilime, teknolojiye, işe, ekonomiye odaklanıyor. Neden olabilir bu?"

Herhalde ekmek kavgasından. Ülkemizde iş bulmak, karın doyurmak zor. Ayrıca herkes kolay para peşinde. İşe girerken daha başlamadan işe, tatili, izni soruyorlar.

Herkes kolay şartlarda çalışmak istiyor. Özellikle 2000 üstü doğumlular. Dondurmacıda bile çalışacak olsa bir kız, üç ay yani, hemen diyor ki iki hafta izin isterim. Veya bir projede de aynı. Kimse çalışmak istemiyor.

Ekonomi olmayınca, iş olmayınca kim baksın sanata. Kim sanatçı olmak istesin.Zaten sanattan para kazanmak da zor. Ressam olsan kimse tablonu almaz, tiyatrocu olsan nerde oynuycan, salon yok. Ancak işte el sanatları var neyse ki de ETSY'de, Amazon'da el işlerimizi, takılarımızı satabiliyoruz.

Bizde bilim zayıf ta teknoloji seviyoruz. Saatler, kulaklıklar, hoparlörler, her şey tamam. Bizim teknoloji sevdamız da işte sosyal medya. Dünyada, sosyal medyada kullanımında, instagramda twitterda önde gelen bir iki ülkeden biriyiz. Insta varken kitabı kim ne yapsın, o daha kolay.

Yani iyice kolaycı olduk. Sanat ise biraz çaba gerektiriyor tabii.

İsteyen, zamanı olan arkadaşlarımız yazsın daaa neden sanattan uzak olduğumuzu anlayabilelim
!