18 Mayıs 2021 Salı

ESKİ ZAMANLAR



Büyüklerimizi dinlemek çok keyifli oluyor. Onların anılarını dinlemek her zaman mutluluk veriyor. Bu belki edebiyat sevmekten kaynaklanıyor. İnsanların yaşamlarını dinlemek zenginlik.

Annemin anneannesini de çok dinlemiştim küçükken. Dinlediklerimi de hep günlüklerime yazardım. O, öncelikle çiçekleri severdi, onlarla konuşurdu. Nasılsın canım, güzelim gibi sözcükler kullanırdı. Onları sever okşardı.

Bir çiçeği vardı, küpeli. O mesela onu duyunca uyanırdı, dikilirdi. Canlanırdı, konuşmayınca yaprakları içine kapanırdı. Bunu izlemek çok ilginç olurdu. Çiçeklerin ruhuna ulaşabiliyordu. Sıra sıra çiçekleri ile konuşurdu hep, balkondaki çiçekleri ile özellikle.

Bir baykuşu vardı. Bu baykuş ayda bir onu ziyarete gelirdi. Baykuş karşı apartmanın damına konardı. Önce sessiz dururdu. Annemin anneannesi baykuşa seslenirdi. Kızım, hoş geldin diye. Baykuş hemen cevap verirdi. Uuu uuuu gibi bir ses çıkarırdı. Karşılıklı konuşurlardı biraz. Balkondan içeri girince giderdi baykuş.

Annemin dedesi de uçurtma yapardı, onlar buna bayrak diyordu. Kocaman bayrak yapardı. Yapışkan yerine un kullanırdı. Hamur gibi yapıp uçurtmanın kenarlarını yapıştırırdı. Misinadan uzun bir ip yapar, bayrağın kuyruğunu yapardı. Bayrağın kenarlarına jiletler takardı. Bunlarla diğer uçurtmaları parçalardı.

Şimdi de gökte uçurtmalar görünce, çiçekler solunca ve televizyonda, nette baykuş görünce onları hatırlarım. 

28 yorum:

  1. Ne iyiymiş annenin anneannesi. :) Bazı insanların anılarını dinlemek güzel oluyor gerçekten. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet.

      hıhım anı dinlemek ne keyifli yaa :)

      Sil
  2. yaa hepsi çok tatlı daa uçurtmaya jilet takmak neee haahhaaa :D baykuş çok severiiim ^^ ne güzel çiçek onlaar :) benim de anneannemin küpeli çiçeği vardı çiçekler açılmadan önce içerisinde nektar dolardı ben çiçeği sıkıp açardım çıt diye ses çıkardı hoşuma giderdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz gemi.

      çiçek patlatmaca hımm iyimiş :)

      Sil
  3. Kesinlikle katılıyorum, düşünüyorum da babannemle kesinlike anlaşamam hatta sürekli bir çekişme bir tartışma içerisindeyizdir ama eskilerden, kendi gençlik yıllarından bir şeyler paylaştığında merakla dinler saatlerce sesimi çıkarmadan yanında durabilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seymsomething.

      değil mi ya öyle oluyor işte :)

      Sil
  4. Evet eveeet ben de oturup saatlerce dinleyebilirim anneannemi ve büyük teyzemii :)

    Bir de öyle güzel anlatırlar ki anılarını, dinlemelere doyulmaz.

    Allah başımızdan eksik etmesin onları :)

    Bir de, geçmiş zaman hikayeleri hep bir daha çok çekiyor insanı sanki kendine, alıp götürüyor. Sırf kendi büyüklerimin değil, sırası gelince arkadaşlarım da büyüklerinin hikayelerini anlatırken ilgiyle dinliyorum ya da bloglarda bu tür konuları okumak da çok keyifli oluyor :)

    Siyah beyaz eski tip fotoğrafları incelemek, albüm kurcalamak da benzer hissettiriyor mesela.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. küçük hanım.

      ya evet eskiler ne güzel anlatırlar, dinlemeye doyum olmaz :) etmesin tabii amin :) evet ya geçmişi dinlemek heyecanlı oluyor, geçmişi öğrenmek keyif veriyor :) bloglarda da evet hep diyom arkadaşlara, çocukluk anılarınızı anlatsanız yaa :) eski fotolar, albümler evet evet :)

      Sil
  5. Anneanneler her zaman sevilir..

    YanıtlaSil
  6. Günlük tutmak çok güzel bir alışkanlık. Ben hiç beceremedim. Hiç tutarlı olamadım. Bir tek çocuklara hamileyken ve biraz da büyürken tuttum 2 defter o kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ada denizi.

      hımmm liseden beri tutuyorum ya güzel bişi :)

      Sil
  7. Ne güzel anılar😊Ben de büyüklerimin anlattıklarını dinlemeyi çok severdim ama senin günlüğüne yazman çok güzel olmuş bence😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diary of meri.

      a evet hep yazdım işte, günlük, anı defterleri :)

      Sil
  8. Simdi ileride ben arkadaslarin torunlarina diyecegim ki yaa biz 2 yil falan maskeyle gezdik asi olalim diye yalvar yakar olduk markete bile gitmeye korktuk onlarda benim icin diyecekler ki ananemin arkadasi cok bunak ya neler uyduruyor :)))))

    YanıtlaSil
  9. Ah o eski zamanlar...
    Beni benden aldılar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ebemkuşağı.

      eveet seversin sen de, edebiyat tadı var tabii geçmişte, geçmişi dinlemekte :)

      Sil
  10. Ben onları hiç göremedim maalesef ama tanımayı görmeyi çok isterdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynadaki yansıman.

      haklısın tabii istenmez mi yaa :)

      Sil
  11. müfred.

    gelinciklerden bebek mi, ne güzelmiş :)

    YanıtlaSil
  12. O bahsettiğin büyüklerinle aynı kuşaktan olmalıyım:))) Hepsini yaşadık biliyorum:) Güzel günlerdi. Geçenlerde bir yazıya rastladım. Tübitak projesiymiş, ödül almış! Liseli bir genç çiçeğine Kur'an dinletmiş ve dinletmediği diğer çiçeklere kıyasla daha çok serpilmiş çiçek! Bilimsel bir gerçek ses titreşimlerinin bitkilerin gelişimlerinde pozitif bir etki sağlaması. Elbette Kur'an yerine Kailinki dinletselerdi çok daha fazla serpilirdi çiçekler:)))

    YanıtlaSil
  13. ilkay.

    evet evet ben dee :)

    YanıtlaSil
  14. Babaannemin sevdigi kuslardandi kukumav kuslari.Bir cins baykus daha kucuk boyda olani. Koylerde birakin telefonu elektrigin suyun baglanmadigi zamanlardi.Evin damina kondugu zaman mutlaka her biri bir yere dagilmis olan cocuklarindan haber geldigini soylerdi.

    YanıtlaSil
  15. Bizler köye gittiğimizde babannem hemen salıncağı kurar ve bizim sevdiğimiz yiyecekler pişirirdi. Annanem ise kimi zaman hikaye anlatır kimi zamanda o güzel sesiyle bize şarkılar söylerdi. Büyüklerle geçirilen zaman kadar değerli bir şey yok. Annanemle ve babannemle geçirdiğim her an güzel bir hatıra olarak kalacak.

    Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şeymanur çalışkan.

      yazsana onlarla anılarını bol bol, blogunda :)

      Sil