26 Aralık 2021 Pazar

MUHTEŞEM KRALİÇE




MUHTEŞEM KRALİÇE

The Great Queen Seondeok

Seondeok yeowang

Bölüm sayısı 62

Yayın Tarihi 2009

Shilla’nın entrikalı tarihinin bir döneminde geçen dizi tarihi gerçeklerden uyarlanmış. Deokman ikiz olarak dünyaya gelen prenseslerden biridir. Fakat ikizlerin kraliyet soyuna felaket getireceği ve erkek varislerin son bulacağına dair kehanet yüzünden kral ikizlerden birini ya öldürmek ya da gizlemek zorunda kalır. Kral ülke yönetiminde gücünü soylulara kaptırdığı için son derece pasif bir kraldır ve bu konuda yapabileceği hiçbir şey olmaz. İkizlerden birini gizlemeye karar verir ve daha doğum odasındayken kraliçenin en sadık hizmetçisi Sohwa’ya Deokman’ı vererek onu saraydan uzağa kaçırıp kendi kızı olarak büyütmesi ve sıradan bir insan olarak mutlu bir yaşantı sunmasını emreder. Sohwa bebekle beraber saraydan kaçar. 

İkizler birbirinden habersiz şekilde büyür. Bu arada sarayın tüm gücü mühürdar ve rahibe Lady Mishil’ın elindedir. İkizlerden haberdar olmuştur ama bunu kanıtlamadan bir şey yapamamaktadır. Mishil tüm yaşamı boyunca hep kraliçe olup tüm gücü eline almak için yaşar, Shilla’ya hükmetmek tek hayalidir bu yüzden zaman içerisinde isteklerini yerine getirmeyen kralları bir şekilde alaşağı etmiştir. Şimdi de kraliçeyi devreden çıkartmak ve kralı tümüyle ele geçirmek belki de onu tahttan indirip yerine kullanabileceği başkasını getirmek için ikizleri kanıtlamak zorundadır. Böylece Deokman uzaklara kaçırılsa da Haranglardan Mishile bağlılık duyan ve son derece güçlü olan Chilso ne pahasına olursa olsun hayatını ikizi bulmak için ortaya koyar. Deokman, Sohwa ve Chilso ayrıca bebeği ve hizmetçiyi koruyan Büyük Usta Munno senelerce ortadan kaybolur.

Hikaye böyle başlar. Bir gün Chilso, Deokman ve anne bildiği Sohwa’nın yaşadığı yere tesadüfen gelir ve çok geçmeden durumu fark eder. Kovalamaca sırasında Deokman kimliğini tam olarak anlayamasa da kaybolan Munno’yu bulursa gerçek babasını öğreneceğini anlar, Chilso’dan kaçarlarken annesi Sohwa çölde bir kum bataklığına düşer ve onu kaybeder. Yaşadığı acı ve almak istediği intikam nedeniyle Deokman yolunu Shilla’ya çevirir. Bu noktadan sonra önce bir Harang alayına katılır, Kız kardeşini sıradan bir keşiş olarak tanır ve çeşitli maceralardan beraber kurtulurlar. Her şeyin arasında hala peşindeki katilden ve Mishil’ın oyunlarından defalarca kurtulmak zorunda kalırlar. Prenses olduğu anlaşıldığında gerçek ailesinden intikam almak istese de kardeşine duyduğu bağlılıkla onun yanında yer alıp Mishil’e sonuna kadar savaş açar. Bundan sonra hedefi daha önce hiç örneği olmamasına rağmen kraliçe olarak Shilla’ya hükmetmek ve hükümdar olmaktır. Bu Mishil’in bile aklına gelmemiştir.

Dizideki kötü karakterlerin bile o kadar derin duyguları ve kişilikleri var ki hepsine saygı duymak mümkün. Kötü karakterlerin bile ölümüne üzülüyor insan izlerken. Mishil örneğin ne kadar kötü de olsa kendince sebepleri ve arzuları o kadar güçlü ve bir kadın olarak o dönemde edindiği konum ve güçlü kişiliği karşısında insan saygı duyuyor. 62 bölüm olmasına rağmen dizi o kadar etkileyici ki hiçbir bölümü atlamadan izleniyor. Hele sonu o kadar etkileyiciydi ki insanın gözleri doluyor ve etkisinden bir süre çıkamıyor. Her bir karakter kendi amaçları ve duygularıyla bir bir ele alınıp değerlendirilmiş dizi boyunca hepsi çok seviliyor. Başta Bidam sevilmese de sonunda o bile vay be dedirtiyor. Ayrıca tarihe bakıldığında çok fazla kurgu ve efsane eklenmiş olsa da her birinin gerçekte yaşamış olması diziyi biraz daha etkileyici hale getirmiş.

Kraliçe ve hükümdar olduktan sonra Seondeok adını alan Deokman gerçekte de Shilla’nın ilk kadın hükümdarı. Shilla, Bekçe ve Goguryeo olarak üçe bölünmüş durumda olan Kore’yi tek bir krallık olarak birleştirmeyi hedefler. Kendi döneminde bunu başaramasa bile bunun temellerini atar ve kendisinden sonra bu hedefi yeğeninin oğlu tarafından gerçekleştirilir. Hükümdar olduğu dönemde pek çok yenilik ve reform yapmasıyla ülkeyi ileriye taşır. Tang Hanedanına öğrenciler gönderir, bir gözlem evi kurdurur ve tarım için yenilikler getirir. Kurdurduğu gözlemevi halen Gyeongju bölgesinde ayakta durmaktadır.

Dizi boyunca Deokman’ın doğumundan ölümüne dek tüm hayatını izlemek özellikle çocukluk dönemi çok keyifli. Çevresindeki diğer karakterlerle beraber nasıl büyüdüklerini ve güçlendiklerini izlemek güzel. Her zorluğun üstesinden nasıl geldikleri, akıl oyunları ve hem mutlu anları hem de üzüntülü anları doyurucu şekilde işlenmiş. Dizide en çarpıcı replikler Mishil ve Deokman’ın replikleri. Deokman'ın çölde Sohwa’yı kaybettikten sonra kendine gelmeye çalışırken söylediği şu cümle gibi “Çölde gözyaşı çabuk kurur.”

Unutulmaz dizilerden, finali ile, müziği ile, Yuşin, Munno, Chunchu gibi karakterleri ile.

Not:4/4

29 yorum:

  1. Muhteşem Kraliçe fantastik bir eser, beğendim, saol.

    YanıtlaSil
  2. Beklediğim yazın gelmiş. :) Harika anlatmışsın. Mishil ve Deokman' ın bir sahnesi vardı, yanlış bir yol izlese de Mishil aslında ülkesine ne kadar bağlı olduğunu da göstermiştir. Orada hayran kalmıştım. Bidan' ı en başından beri sevmiştim zaten, sonu da etkileyiciydi. :) Deokman da çok azimli ve halkını düşünen biriydi. Tabi çocukluğundan itibaren yetişme şekli de buna sebep olmuştur. Benim için harika bir diziydi. Replikleri zaten ayrı güzeldi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu emanet.

      evet o sahne hıhıms :) bidamı ben sadece finalde sevdim :) ah evet evet replikleri müzikleri ve muhteşem finali ile en sevdiklerim arasına girdi :)

      Sil
  3. En sağlam Kore dizilerinden biriydi. Kurgu ve karakterler bakımından çok kaliteli bir yapımdı. İkili arasındaki zeki akıl oyunları çok iyiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. okurix.

      evet evet çok doğru söyledin :)

      Sil
  4. gerçek olaylara dayanan uzun soluklu bir dizi sanırım, Koreyle ilgili olması da cezbedici :)

    YanıtlaSil
  5. Dizileri aralıksız izlemek çok iyi olur ve benim malesef hiçbir diziye ayıracak vaktim yok.Gercek yaşam olunca ilgimi çekiyor, keşke sinema filmi olsaydı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülten.

      eh evet uzun tabii. gecede yaklaşık dört bölüm izledim, her bölüm bir saat :)

      Sil
  6. The French Dispatch'i izledin mi deep :))

    YanıtlaSil
  7. Ben bu tür dizileri pek sevmiyorum yani izlerken sıkılıyorum. Televizyonda veriyorlardı sanırım bunu bir de İmparatoriçe ki vardı. Yalnız ben dublaj izlemeyi pek sevmem Amerika vs hadi neyse de Asyalılar da garip duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gamzeli kız.

      aa evet ben bilmiyordum ama eskiden trt de yayınlanmış. dublaj ben de izlemem deeee bu dizinin dublajı çok keyifli, yerli dizi izler gibi oluyor insan :)

      Sil
  8. Seyretmis gibi oldum ellerine kalemine emegine saglik deep. En son izledigim dizi yillar once person of interest dizisiydi ondan sonra baska seylere daldim ve firsat bulamadim diyeyim. Sana iyi seyirler. Sen seyret biz de yazilarini okuyup biyle dizilerden haberdar olalim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bize her yer okul.

      pekii teşekkür ederim, seni görmek ne güzeel :)

      Sil
  9. Jussi Adler in bazı kitaplarının film olduğunu okumuştum deep sağol bulursam izlerim kalemi de çok iyi oku mutlaka 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. derya.

      hıhım okurums tabii, bi bakayım belki ingilizcelerini bulurum :)

      Sil
  10. ilkay.

    evet sağlam dizi, dublajı da keyifli, yerli dizi izler gibi oluyor :)

    YanıtlaSil
  11. ah yaa eveet üçüncü kez izledim ben dee sonunda halen ağlayabiliyorum olanları bilmeme rağmeen en sevdiğim tarihi dram dizilerinden biri bu, gerçekçi karakterler kurgu da çok iyi diziyi izledikçe her birine bağlanıyor insan ^^ mishil saygı duyulası kötülerden müttefik olsaydı müthiş bir şey olurdu ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sessiz gemi.

      ya valla ben de finalde gözyaşlarımı tutamadım, bidama hep kızsam daaa finalde kıyamadım :) bi dee prenses ve munno ölmeseydiii daha iyi olurduydu :)

      Sil
  12. Kore dizisi değil mi hiç sevemedim bunları..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. audrey.

      ben de blog arkadaşlarımız sayesinde son yıllarda alıştım :)

      Sil
  13. Kore dizisi Muhteşem Kraliçe hakkında okuduğum ikinci yazı deep, konusu itibariyle oldukça ilgi çekici. Başlarsam bırakamamaktan korkarım. 62 bölüm hiç az değil. Aklımda olsun. Emeklerine sağlık, hem izlemek hem de hakkında yazmak kolay olmasa gerek. Teşekkürler. :)
    Maid'i sende görmüştüm izledim o diziyi. Hoşuma gitti. Adına Altın Küre sınırlı en iyi dizi kategorisinde rastladım. Aday yani. Yine o listede Dopesick isimli bir dizi var ona bakmayı düşünüyorum şimdilerde. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. film gündemi.

      eveet duygu emanet de yazdıydı geçenlerde :) maid çok iyiydi :) dopesick bir bakayım peki :)

      Sil
  14. Kore tarihi dramaları izlemeyi severim. Bu diziye benzeyen bir konuda Kore dizisi izlemiştim, adını hatırlarsam yazacağım. :)

    YanıtlaSil
  15. O kadar çok severdim ki bu diziyi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diary of meri.

      en sevdiklerimden oldu benim de ama ben yeni izledim yanii :)

      Sil